vineri, 22 martie 2024

LENEA - Pagina de biblioteca

 


Alexandra Mihalache Lenea înseamnă ignoranţa timpului. Munca înseamnă prudenţă pentru timp.

Aaron Blaisdell:Persoanele supraponderale sunt adeseori stigmatizate drept leneşe şi lipsite de disciplină. Rezultatele pe care le-am obţinut ne sugerează că această idee foarte răspândită, că oamenii devin graşi pentru că sunt leneşi, este falsă. Datele noastre sugerează că obezitatea indusă de dietă este o cauză, nu un efect, al lenei. Fie dieta cu alimente foarte procesate provoacă oboseală, fie dieta provoacă obezitate, care provoacă oboseala.

Adina-Cristinela Ghinescu: ”Braţele sprijină capul şi mintea lenoasă/Sau poate puncte şi virgule sprijină fraze./Nu este tărâm să poată iubi,/Dar este chemare spre a-şi dezlega Din tot ce-a fost el înrobit când zăcea

Adrian Lăzărescu: ”Este lenea venerată precum o virtute a muncii, oare?

Agatha Christie: "Nu cred ca necesitatea este mama inventiei. Inventia... provine direct din indolenta, posibil de asemeni din lene. Pentru a scapa pe cineva de batai de cap."

 Agatha Christie: ”Eu nu cred că nevoia este mama invenţiei. După părerea mea, invenţia rezultă direct din comoditate, posibil şi din lene - din economia de efort.

Al Biruni: ”Dacă oamenii ar şti câte oportunităţi au în jurul lor şi câte daruri minunate în ei, ar lăsa pentru totdeauna la o parte deprinderile absurde şi lenea.

Al. T, Gheorghe. „Leneşul îmbătrâneeşte încet!

Alber Elbaz: "Fugi de lene; lucreaza din greu. Ia seama la intuitie si asculta-ti inima. Viseaza."

Albert Einstein:Cititul, după o anumită vârstă, distrage mintea prea mult de la demersurile sale creative. Orice om care citeşte prea mult şi îşi foloseşte creierul prea puţin, se lasă în voia unor leneşe obiceiuri ale gândirii.( Nt, este contrazis cioran. Iata cum cititul nu este un eroism, ci o lenevie justificata ca munca, chiar daca munca este.)

Albert Elbaz:Fugi de lene; lucrează din greu. Ia seama la intuiţie şi ascultă-ţi inima. Visează!( Nt ce prost, cum poti sa muncesti din greu si sa si visezi?)

Aleksandr Vasilievici Suvorov: ”Lenea este mama tuturor viciilor, în special în cazul unui soldat.

Alex Dospian: ”Nu există dictator leneş.*** ”Există două tipuri de lene. Lenea de vară şi cea de iarnă.

Alexandra Mihalache: ”Deşi e stăpâna viicilor, lenea rămâne sluga obscurantismului.*** ”Lenea este accesibilitatea de a ajunge nicăieri şi imposibilitatea de a ajunge undeva.*** Leneşul este acea sămânţă care nu încolţeşte niciodată.*** Leneşul nu oboseşte niciodată să fugă de muncă.*** Plictiseala este fiica lenei. O întreţine pierzându-şi timpul.

Alfred Fouillee: Luxul, moliciunea şi trândăvia sunt cauze de decadenţă pentru un neam.

Ambrose Bierce: "Lene. Repaus neadecvat de viaţă al unei persoane de joasă speţă.” *** ”Trândăvie. O fermă model unde diavolul face experienţe cu seminţele noilor păcate şi încurajează creşterea principalelor vicii.

Amy Brenneman: ”Am un trup foarte leneş. Ar trebui să am mai mult vanitatea.

Anatole France: ”Munca e ceva nenatural. Doar lenea este ceva dumnezeiesc.

Andre Gide: "Lenea e mama tuturor viciilor."

Andrea Bocelli Sunt un om foarte leneş, aşa că, pentru mine, visul meu este de a sta acasă, în scaun, cu familia mea.

Andreea Palasescu: ”Pot să pătrund în adâncul limitelor nescrise. Dacă mă obligi să mă caut printre străini lacomi, ipocriţi şi leneşi. Ca şi cum hazardul ar fi strivit sub greutatea uitării prea multe evidenţe. Noi ştim care-i adevărul. O să ne aşezăm pe o margine de clipă aşteptând o schimbare. Ce inepţie! Cine răspunde întrebărilor fără răspuns?

Anne Baxter Lenea este un păcat constant, iar munca este o datorie. Lenea este casa diavolului pentru ispite şi pentru distracţiile fără de folos, în timp ce munca ne este utilă nouă şi altora.

Anne Frank: "Lenea poate sa para atractiva, dar numai munca ofera satisfactii."

Anne Frank:Lenea poate să pară atractivă, dar numai munca oferă satisfacţii.

Anonim. ”Mă întreb: noi, ăştia leneşi, mergem în Rai sau vine cineva după noi?*** Viteazului îi vezi capul şi leneşului urma.*** "Singurul lucru rau in a nu face nimic este ca nu poti sti niciodata cand ai terminat ceva."*** Ce vrem? Un leac pt lene! Când îl vrem? Mai încolo! *** Dilema leneşului: "Dacă nu las pe mâine ce pot face astăzi, ce voi face poimâine?"*** Lenea dispare când intenţionezi să faci o prostie.: Lenea e autoarea a nouă invenţii din zece.***Lenea nu este cumpărată de nimeni dar o deţin, leneşii... Munca l-a creat pe om, dar nici lenea n-a omorat pe nimeni.***Norocul este idolul celor leneşi ***  nestiutorii nici nu stiu ca cea mai dulce este trandaveala dupa trandaveala! proverbe persane Trândăvia e ucenicul nefericirii, nefericit fiindca lenesul nu vede niciodata rasaritul soarelui. *** Subordonatii lenevesc toata ziua, daca nu stai cu ochii pe ei. ***Timpul trece, apoi e prea tarziu. ***Descat sa muncesc degeaba, mai bine stau degeaba.

Anthony Robbins: ”Oamenii nu sunt leneşi. Au doar nişte ţeluri incapabile, ţeluri care nu îi însufleţesc.

Antoine Albalat: "Orgoliul si lenea sunt cele doua surse ale tuturor viciilor."

Anton Cehov: ”A venit timpul şi puhoiul se apropie de noi, se pregăteşte vijelia cea mare şi binefăcătoare. Vine, e aproape, în curând va da năvală peste noi măturând toată lenea, nepăsarea, toate prejudecăţile faţă de muncă, toată plictiseala şi putreziciunea... şi peste vreo douăzeci şi cinci-treizeci de ani va munci fiecare om. Fiecare!*** o viaţă de trândăvie nu poate să rămână curată.

Any Drăgoianu: ”Cât e adevăr şi cât e prefacere în noi nimeni nu poate să măsoare, căci istoria celebrelor zbuciumări rămâne scrisă în aşternutul cald unde ne întindem lenea.

Arcadie Chirşbaum: ” Sunt leneş şi-am un gând păgân:/Muncească proştii, cine-o vrea,/Eu vreau să stau cu mâna-n sân.../La ea!

Aristotel: „Nimic nu îl epuizează și nu îl ruinează mai mult pe om decât inactivitatea fizică permanentă.”  

Arthur Schopenhauer: "Ignoranta este fiica lenei."

Aurel Dumitraşcu: Lenea e sinonimul prostiei. Pentru că numai prostia e mulţumită în suficienţa ei.

Aurel Son (din Cimitirul vesel): ”Lenea ta, de astă dată, E organic motivată...

Aurelian Silvestru: ”Inactivitatea nu duce nicăieri. Cel mai mare duşman al succesului este trândăvia...

Beatrice Vaisman Sfat (leneş): Nu fă ordine atâta timp cât mai găseşti ceeace cauţi.

Beatrice Vaisman: ”În ultima vreme, prefer să tac şi să..... nu fac. Mai ales de când am citit că leneşii sunt mai longevivi.

Benicio del Toro: ”Nu ştiu dacă aş putea să primesc şi să îndeplinesc ordine; sunt un pic leneş.

Benjamin Franklin: "O viata de tihna si una de lene sunt doua lucruri cu totul separate. Vom avea parte de indeajuns de mult somn in mormant."*** ”Lenea şi mândria ne apasă mai greu decât guvernele şi parlamentele. Să ne lecuim de primele şi le vom suporta mai uşor pe cele din urmă.*** Trândăvia şi trufia apasă asupra noastră.***Ignoranţa şi lenevia sunt cele mai mari din toate relele. Ele sunt un teren pe care se nasc şi cresc toate viciile şi toate mizeriile.*** Lenevia, ca si rugina, roade viata mai mult decat munca.

Bernard de Fontenelle: ”E mort şi, după-un vechi tipic,/ Se cere-un epitaf, fireşte.../ Şi-aş scrie eu "se odihneşte",/ Da-n viaţă, n-a făcut... nimic.

Bissane de Soleil: ”Oboseala şi lenea au aceleaşi simptome.

Boccaccio: ”Cine nu ştie că fără bani lenea nu poate dura?
Boris Marian Mehr: ”Nu am nimic de făcut, o lene sfântă mă cuprinde,/Sfinţii sunt leneşi, îmi sunt tovarăşi,/Cine nu face nimic nici rău nu face,/E mare lucru să nu faci nimic.

Buddha: ”A fi leneş este un drum scurt spre moarte, a fi harnic este o cale a vieţii; oamenii proşti sunt leneşi, cei înţelepţi, sârguincioşi.*** ”Trândăvia este o scurtătură spre moarte; a fi sârguincios este o cale a vieţii; oamenii fără minte sunt leneşi, pe când înţelepţii sunt întotdeauna harnici.

Byron:Leneşii se miră că ne părăsim scaunele confortabile şi drumurile sigure, pentru a urca munţii dificili şi periculoşi.

C.A. Rosetti: ”Cer ca femeia să nu mai fie o proprietate şi un bir ce dă neîncetat familia lenei şi desfrânării, ci soţia şi răsplata cea mai mare a omului.

Camillo Cavour: A nu face nimic este mai rău decât a face ceva mediocru. 

Cătălin Bursaci: ”Sunt măcinat de dorinţa de a învăţa şi de lenea impusă de primăvară, de tinereţe şi de pubertate.

Chamfort: "Sunt de dorit lenea celui rau si tacerea celui prost."

Charles Darwin: ”Nimic nu e mai nesuferit decât lenea”

Charles Spurgeon: ”A da de pomană leneşului înseamnă a-i semna certificat de lenevie.

Chris Ega: ”dacă m-aş îndrăgosti, aş înceta să mai fac ceva şi mi-aş petrece tot timpul cu ea

Christian Weise: ”Mâine, mâine! Numai azi nu! spun întotdeauna leneşii.

Cicero: ”Lenea este teama de munca ce urmează.”

Claudiu Ovidiu Tofeni: ”Lenea este gustul cărnii moarte aflate în putrefacţie.

Concepcion Arenal: Plictisul este o boală a minţii ce nu-i loveşte decât pe cei trândavi.

Constance Chuks Friday: "Egalitarismul nu te scuza cand esti lenes si nu ai destule impliniri."

Constantin Ardeleanu: ”Bine că n-a muncit, fiindcă ar fi făcut o treabă de mântuială. Iată cum lenea poate fi în societate un factor de progres. Nt ar trebui sa li se ridice statui***”Vai vouă, mereu sunteţi ocupaţi. Eu, care lenevesc cât îi ziua de mare, mă simt un om liber.***Cam din 1930 încoace, România este dominată, ca un blestem, de Elene şi de lene.” *** ”Munca l-a creat pe om; lenea îl recreează.

Constantin D. Pavel: Lenea poate fi învinsă doar de un vis uriaş sau de un coşmar de-a dreptul înfiorător.

Constantin Enescu: ”La o viaţă sedentară,/ Timpul liber te omoară!*** ”Să fii banal nu-i oboseală,/Că din nimic nu faci urzeală,/Ci numai simplă abureală!***Lenea doare...

Constantin Noica: ”Toată lenea lumii ni s-a ascuns.

Constantin Rădulescu-Motru: ”Firea românului nu este leneşă: este însă iubitoare de ocupaţie variată.

Constanţa Triţă: ”Fluturii lenevesc/Prin cotloanele bleau/Ale veşniciei

Contele de Chesterfild: ”Lenea este refugiul minţilor slabe.

Cornel Stelian Popa "Munca l-a făcut pe om", robul ei! predica lenea.***Inteligenţa nu doarme, o face lenea în locul său.***E lungă ziua şi-s scumpi pantofii! se plânge leneşul.***Leneş. Omul la care doar ceasul se grăbeşte.***Nedumerea lenei. O fi ora de somn sau ora mesei?***Replica leneşului: De ce să mă urnesc din loc? Dar dacă mi-a rămas ceva în urmă?!***Se contrazicea un leneş cu un pierde-vară, neştiind care-i cel mai trândav dintre ei.Ceasul leneşului sună culcarea, nu deşteptarea.*** Cum să-i fie ruşine lenei de ceilalţi, când îi este lene să-i fie ruşine de ea însăşi?***Eternitatea-i şeful leneşilor. În veci nu-şi termină treaba încredinţată.***Lenea acuză odihna activă de trădare.*** Lenea i-ar mânca pe toţi, dacă nu i-ar fi lene s-o facă. ***Leneşul e prost, dar, din păcate, prostul nu-i leneş. ***Leneşului îi trebuie două ore pentru a se odihni un sfert de oră.***Nu la omul sărac, ci la cel leneş, se ascunde lenea prin crăpăturile casei.***S-a culcat leneşul, dar s-a trezit prostul.***Sfatul lenei: "Graba strică treaba!"... şi ai s-o mai faci odată.***Vocaţie de leneş: câte-o masă între două somnuri şi câte-un somn între două mese.***Ziua. Siesta leneşului.***  Pământul nu leneveşte dacă este muncit.***Băutura e soră cu lenea şi frate cu prostia...***Graţie leneviei cerşetoria angajează "forţă de muncă"...***Legea lenei: toţi leneşii să lenevească...***”lenesii trebuie să aibă gura mare, altfel nu supravieţuiesc.***”Zgârcitul preferă să i se spună leneş, când îi vine rândul să dea.***Cei mai mulţumiţi de venirea morţii trebuie să fie leneşii. Toată viaţa si-au dorit să nu mai aibă nimic de făcut.*** ”Meseria potrivită, pentru prost şi leneş, e politica Îşi pun în cui gândirea şi munca, înfrăţindu-se cu bunăstarea şi respectul.

Corneliu Vornicu. ”Lenea se puieşte oriunde, oricând...! bine-bine lenea este mama lenesului, dar cine este tatal? ***Grecii antici nu tolerau: hoţia, lenea, cerşetoria...***”Lenea e o stare de somnolenţă prelungită inutil...***”Lenea e o stare infinită şi nemuritoare... *** Lenea: forma umană de relaxare excesivă... Lenea: ruşinea omenirii... ***Leneşii se spovedesc lenei, cu lene pentru lene...***Leneşul: omul cu energie umană, neconsumată...*** Pentru leneş, lenea e prima şi ultima, dragoste...***Lenea: viciu rău în siesta puturosului...***De leneş poţi fugi, de lene te poţi feri. ***Definiţie: Lenea e inactivitatea în relaxare totală a puturosului leneş când are treabă...***Lenea: boala omenirii transmisă din leneş în leneş...***Lenea: inactivitate plăcută fără efort...***”Lenea e umană, dar dezumanizează...***”Treaba leneşului începe cu odihna...”(nt. gresit: cu o tuica! Asta zici c-a fost platit sa umple internetul cu barfe despre lenesi.)

Costel Zăgan: ”Lene interactivă: lasă-mă să te las!

Dan Surducan: ”Viaţa e ca un munte pentru cei ce iubesc aventura, iar un fotoliu pentru leneşi.

Daniel Aurelian Rădulescu: ”Urăsc pe omul bestie, animal;/Ţăran perfid, sau "domnul" din cvartal,/Rânjind când c-un picior loveşte/Ce nu cuvântă, nu ştie sau "greşeşte",/Snobul ce crede c-animalu-i lesă/Şi viaţa nu-i, de nu are adresă,/De nu-i a lui, "unic", proprietar,/Stăpân printr-o meteahnă... de primar.
Marioara Sârbu: ”Şi d-atâta lenevie/Cum vreţi pâine ca să fie?!

Danko Ivsinovic: ”Omului harnic îi e lene să se odihnească.

Danny Kaye: ”Lenea este atunci când cineva stă cu coktail-shaker-ul în mână și așteaptă să vină cutremurul.,

David Boia Când lenea intră în vigoare/Atunci şi speranţa moare. ***Nici leneşul nu are stare, el fuge tot timpul de muncă. ***Raportată la activitate, Ea-i factor de stabilitate.***Odihna ar fi o diviziune a muncii, dar nu şi lenea.***Pentru unii lenea e răsplata muncii.***”Unii confundă trândăvia cu tandreţea.

David Dunham. Oamenii eficienţi sunt cei mai mari leneşi, dar sunt nişte leneşi inteligenţi.***"Eficienta inseamna lene inteligenta."*** „Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti.”

David Mamet: ”Mi-e teamă doar de două lucruri: lenevie şi laşitate.

Denis Diderot: ”Pentru cel ce trândăveşte, zilele sunt prea lungi şi anii trec prea repede.

Desire Nisard: ”Săptămâna celui care munceşte are şapte zile lucrătoare. A leneşului are şapte zile de „mâine”.

Dinicu Golescu: ”Omul cel cu minte nu să leneveşte la muncă, căci sâmte cel dintr-însa folos.

Dinu Patriciu:Detest lenea şi incapacitatea de a crea ceva, viaţa ca o moluscă.

Dorel Schor: ”E de preferat un hoţ leneş unui hoţ harnic.

Dostoievski Vremurile noastre sunt vremea mediocrităţii, a lipsei de sentimente, a pasiunii pentru incultură, a lenei, a incapacităţii de a te apuca de treabă şi a dorinţei de a avea totul de-a gata.***Ah, dacă aş putea să stau pur şi simplu, ca rezultat al lenei!*** Noi trăim într-o molatecă lenevie, mult prea lent, cuprinşi parcă de inerţie!... Noi toţi suntem atât de nemulţumiţi de soarta noastră, încât ne e silă de viaţă!..

Dumitru Delcă: ” În lume se moare/fie că din greu munceşti,/ fie că doar leneveşti.

Dumitru Matei: ”Ferice de vrednic că are ce mânca, pe când leneşul nici apă nu bea.

E.V. Lucas: "Putine femei si putini barbati au indeajuns de mult caracter pentru a fi lenesi."

Ecaterina a II-a: ”Trândăvia este un profesor rău. ***Trândăvia este mama plictiselii şi a multor altor vicii.

Ecleziastul 10:18"Din pricina lenei, grinzile casei se lasa, iar cand stai cu mainile in sin, apa picura in casa."

Edward Bulwer-Lytton:Dragostea înseamnă activitate pentru cei trândavi şi divertisment pentru cei plini de energie.

Elena Anuţa Spiridon: ”Ce bine-i să fii atins de lene, ca-n molimă, stai aşa ca piatra şi aduni în istorii lumina cântecul  tăcerea zborul căderea şi stai aşa pierdut de vreme şi o asculţi cum geme

Ion Untaru: ”E drept că viaţa în jurul meu palpită/Aleargă lumea: urcă şi coboara/Şi mă frământ ca ceilalţi după pită/Dar cum răsplata e doar apă chioară,/un soi regesc de lene mă doboară...

Eleodor Dinu: ”lighean de pământ/ sub streaşina inexistenţei?/ Nu mă goli, Doamne!/ Vei spăla neantul pe picioare/ cu picăturile de moarte/ care lenevesc în mine.

Elizabeth Hurley: ”Nimic nu mă irită mai mult decât lenea cronică la alţii. Dar vă rog luaţi seama, eu sunt numai împotriva trândăviei mentale. Trândăvia fizică poate fi dumnezeiasca!

Emil Brumaru:  Fecioarele se încurcau în gene/Şi ne era la toţi atât de lene...

Emil Cioran:Am citit prea mult... Cititul mi-a devorat gândirea. Când citesc, am impresia că "fac" ceva, că mă justific în faţa "societăţii", că am o ocupaţie, că-mi spăl ruşinea de a fi un trândav - un om inutil şi inutilizabil.***”Nu se poate gândi decât orizontal. Este aproape imposibil să concepi eternitatea în poziţia verticală. Animalul se va fi ridicat la rangul de om în momentul trecerii de la orizontal la vertical, dar conştiinţa nu s-a născut decât în clipele de libertate şi de lene, orizontale prin excelenţă.*** „Lenea e un scepticism al cărnii.” *** ”Am avut, mai mult ca oricine altcineva, exact viaţa pe care am vrut-o: liberă, fără constrângerile unei profesii, fără umilinţe usturătoare şi griji meschine. O viaţă de vis, aproape, o viaţă de leneş, cum nu sunt multe în acest veac. Am citit mult, însă numai ce mi-a plăcut, şi dacă m-am străduit să scriu şi eu cărţi, efortul mi-a fost răsplătit de satisfacţia că nu m-am abătut, în ele, nicio clipă de la ideile şi gusturile proprii. Dacă sunt nemulţumit de ce am făcut, genul de viaţă pe care am dus-o, în schimb, nu mă nemulţumeşte. Şi asta înseamnă enorm... Marele succes al vieţii mele e că am reuşit să trăiesc fără o meserie. În fond, mi-am trăit viaţa destul de bine. M-am prefăcut că a fost un eşec. Însă n-a fost.*** ”Schimbul epistolar îi dă leneşului iluzia activităţii.

Epistola a doua catre Tesaloniceni a Sfantului Apostol Pavel 3:10"Caci si cand ne aflam la voi, v-am dat porunca aceasta: daca cineva nu vrea sa lucreze, acela nici sa nu manance."*** 3:23 "Orice ati face, lucrati din toata inima, ca pentru Domnul si nu ca pentru oameni."

Erik Satie: ”trebuie să avem o muzică a noastră - dacă se poate, fără varză acră.

Eugen Ilişiu: ”De mă-ntreabă oarecine,/ Cum de m-am "scăpat" pe mine?/ Îi răspund: n-am ce să fac,/ Mi-e lene... să mă dezbrac...

Eugene Sue: ”Opulenţa are dezavantajul că îndeamnă la trândăvie, că nimic nu o mai interesează, nimic nu o pune la adăpost de resentimente dureroase. Nefiind nevoită să se preocupe de problemele viitorului, ea rămâne în întregime pradă marilor mâhniri morale. Putându-şi procura tot ce se poate avea cu preţul aurului, ea doreşte sau regretă cu o pasiune fără seamăn, ceea ce numai aurul singur nu-i poate da.

Euripide: ”Urăsc ajutorul prietenilor leneşi.

Ferdousi: "Daca tanarul incepe sa leneveasca, ramane cu un caracter josnic si un suflet intunecat."

Filmul Merlin Gaius: Cine ţi-a spus că poţi să stai şi să leneveşti toată ziua?Merlin: Crezi că stau şi lenevesc? Nu am apucat să lenevesc din ziua în care am venit în Camelot. Sunt prea ocupat să mă ţin după Arthur - fă aia Merlin, fă ailaltă Merlin - şi când nu mă ţin după Arthur fac treburi casnice pentru tine şi dacă nu fac asta, îmi împlinesc destinul - ştii de câte ori i-am salvat viaţa lui Arthur? Am şi pierdut numărul - mi s-a mulţumit vreodată? Nu - m-am luptat cu grifoni, cu vrăjitoare, cu bandiţi, am fost lovit, otrăvit, lovit cu fructe şi în tot timpul ăsta a trebuit să ascund cine sunt cu adevărat pentru că dacă află cineva, Uther mă va executa. Uneori mă simt tras în atâtea direcţii că nu ştiu încotro s-o apuc!

Floyd Dell: ”Lenea nu înseamnă să nu faci nimic. Lenea înseamnă să fii liber să faci orice.

Francois de La Rochefoucauld: "Adeseori lenea si timiditatea ne mentin la datorie, in vreme ce virtutile primesc laude pentru asta."

Franz Kafka: Lenea este începutul tuturor viciilor, încoronarea tuturor virtuţilor.*** Sunt doua pacate principale din care toate celelalte pacate se nasc: Nerabdarea si Lenea.

Friedrich Nietzsche: ”Nu trebuie să-ţi faci prieteni decât dintre oamenii care muncesc. Omul leneş este periculos pentru prietenii săi, căci el, neavând ce face, vorbeşte despre ce fac şi ce nu fac prietenii săi, se amestecă în treburile altora şi devine inoportun ***Nu-i lesne să pricepi sângele străin: urăsc pe toţi trândavii cititori.

Gabriel Garcia Marquez: ”Culmea lenei este să te scoli la şase dimineaţa ca să ai mult timp de stat degeaba.

Gabriel Liiceanu "Lenea este jubilatia permanenta resimtita in fata imobilismului propriu."*** "Lenesul este un recidivist al paradisului dupa cadere, un insurgent al eternitatii in conditiile finitudinii. " *** Istoria lumii este lupta fără sfârşit dintre veghea voinţei în vederea eliberării şi lenea universală a supunerii necondiţionate.

Gabriel Petru Băeţan: ”Costurile cu forţa de muncă au crescut şi pentru că lenea e scumpă la vedere!***”Lenea nu ne lasă să ne depăşim condiţia!*** Leneşii devin vocali numai prin sforăit.*** La ce i-ar folosi leneşului nemurirea?***Leneşului, nu doar faptele îi sunt anemice, ci şi visele!

George Bacovia: ”Amurg de toamnă violet.../Pe drum e-o lume leneşă, cochetă;***Munca este sănătate, dar nici lenea nu te-mbolnăveşte.*** Bărbaţii misogini spun că creierul femeii e mai mic decât cel al bărbatului, dar ignoră faptul că creierul femeii este de două ori mai dens. Per ansamblu, creierul femeii are mai mulţi neuroni decât al bărbatului; în creierul bărbatului, neuronii stau mai lejer şi sunt mai leneşi.***Omul leneş aşteaptă să-i cadă ciocolata în gură.***Vrabia mălai visează, iar leneşul ciocolată.***Coana Lenea, Trândăvia,/Nu o să îţi sape via./Lenea e cucoană mare,/Nu munceşte, dar nici n-are.

George Călinescu În artă, voinţa e un element secundar, totul depinde de talent. Cel mai leneş dintre poeţi poate face poezie mare, aproape fără să vrea şi să ştie.

George Ceauşu: ”Leneşul când se scarpină crede că munceşte.

George Coşbuc: ”La mâncare tu eşti iute,/Dar la mers eşti cam lenos;/Mâncă, cu piciorul, frate,/Iar cu gura mergi pe jos!

George Geafir:Leneşul e ca o plantă care vegetează, dar nu face flori.***Leneşul visează la propria-i desăvârşire până la somn profund.*** Sărăcia şi mizeria ne conduc la cimitir, după ce lenea ne-a săpat groapa.*** Apologia muncii foloseşte la fel de mult ca şi încurajarea lenei.***Dacă lenea ar fi de vânzare, nu s-ar găsi cine s-o vândă***Deştepţii şi harnicii sunt exemple pentru unii; proştii şi leneşii, pentru toţi.***...Într-o societate bazată pe lenevie, se acordă cele mai multe diplome de merit.*** Unii apreciază copacul pentru măreţia coroanei lui, leneşii, pentru densitatea umbrei.

George Mikes: ”Leneșii sunt adevărații binefăcători ai omenirii. Amintiți-vă cât de mult rău a fost evitat fără a face nimic. 

George Topîrceanu:Un boier, călare pe-o frumoasă iapă,/Trebuind să treacă într-un loc o apă/Peste-o punte-ngustă – şi fiind grăbit,/Şi-a chemat argatul şi i-a poruncit:/- Ia-mi în spate iapa/Şi mi-o trece apa!/- Nu pot, zise omul lăsând nasu-n jos./- Hm! făcu boierul foarte mânios:/Leneşul la toate/Zice că nu poate..

Georges de Brebeuf: ”Fui rege peste leneşi şi mor satisfăcut/Că nu mai am de-acum nimica de făcut.

Georges Feydeau: ”Lenea e mama miraculoasă a muncii, tatăl e necunoscut.

Ghabus-Name: "Lenea este naruirea trupului."*** "Lenea este ucenicul nefericirii."***"Pe cel care doarme il poti trezi cu o singura strigare, pe cel lenes nici cu goarna, nici cu toba nu il trezesti."

Gheorghe Mihail: ”Lenea anulează măreţia luminoasă a omului.

Giami: "Zefirul zorilor miroase a trandafiri, dar ce stie despre el omul care doarme?"

Granni Nazzano: ”Singurul meu hobby este lenea, care normal că le exclude pe celelalte.

Grenville Kleiser: "Perioadele de totala lene, dupa zile de eforturi energetice, iti dau un tonus minunat mintii si trupului."

Grigore Cotul: ”Chiar de somnul e firesc/Şi-i al lenei blând ecou,/Eu la şapte mă trezesc,/Doar de drag s-adorm din nou.

Grigore Rotaru:  Leneşul consideră cheful de muncă un viciu foarte periculos. . ARE DREPTATE, a munci egal a avea = a avea sclavi pentru a avea avere. *** Mulţumirea se aşterne peste faţa omului obosit; faţa leneşului radiază nemulţumirea.***”Cine acţionează şi nu ştie pentru ce, se află mai prejos decât omul leneş.*** ”Cred că au acelaşi înţeles: liniştea leneşului şi nesimţirea.

Grigore Vieru: ”Răbdarea îndelungată se preschimbă în lene.

Gustav Mahler: ”Tradiţia este lene.

Gustave Flaubert: ”Grăsime - Semn de bogăţie şi de lene.

H. D. Thoreau: „Oamenii sunt capabili să zacă întinşi pe spate, vorbind despre căderea omului.” 

Hacob Paronian: ”Lenea seamănă cu o mamă vitregă nemiloasă care-şi lasă înfometaţi copiii.*** ”Cine seamănă lene culege foame, iar cine seamănă muncă – belşug.

 Hans Sachs: ”Munceşte! Lumea rai n-o să fie pentru acei care doresc o viaţă-n trândăvie.

Harry Ross: ”Leneşul toacă timpii morţi.

Henri Lacordaire: ”Trândăvia este marele izvor al perversităţii.

Henri-Frederic Amiel: ”Inerţia este crepusculul morţii, iar lenea e o sinucidere.

Henry Ford: Nimeni care nu munceşte nu-şi poate focaliza gândirea. Lenea deformează mintea. Gresit, daca lenesul a creat capodopere. Vezi cioran.

Herbert Harris: ”Dacă te opreşti la primul semn de succes, devii stagnant, leneş şi din acel moment începe declinul.

Herbert Prochnov: "Nici un leac nu este mai bun pentru lene decat o mare familie plina de nevoi."

Hesiod: "Lenea duce catre saracie, indrazneala catre bogatie." *** Nu munca este ruşinoasă, ci lenea.

Honore de Balzac: ”Obişnuinţa - adică ceva mai stupid ca lenea - ne face să rămânem nemişcaţi în mlaştină şi să ne împotmolim tot mai mult.*** Când un om e leneş, lenea lui se trădează în fiecare mişcare pe care o face. Tot aşa, fizionomia unei clase de oameni se conformează spiritului general, sufletului care animă trupul.*** Pe copii la bărbăţie, la muncă şi înfrânare, iar nu la moliciune, desfătări şi lenevie să-i deprinzi.

Ica Ungureanu: ”Despre şeful de birou,/ (Om cu sufletul de aur)/ Soaţa zice: "Leneş bou!" Secretara: "Harnic taur!"***”Lenea e cucoană mare/(Sau, mă rog, un mare domn)/Care vrea mereu mâncare,/Plus o porţie de somn.

Idries Shah: "Lenea adolescentei este o repetitie pentru neputinta batranetei."
Ioan Friciu: ”Unii dintre voi aleşii cu bani obşteşti vă faceţi că munciţi,/Însă timpul vi-l petreceţi într-o dulce trândăveală

Ioan Hapca: ”Leneşul serveşte scuze şi răuvoitoru' acuze.

Ioan Slavici: ”Ce fac însă oamenii leneşi, oamenii care nu-şi dau nicio silinţă, care nici mâna nu şi-o întind ca să ia darul? Sunt păcătoşi! Căci nu numai dorinţe avem, ci şi pofte trupeşti. Faptele cele curate sunt date omului ca să le astâmpere prin rodul muncii; dorinţe îi sunt date în suflet ca să cuprindă lume şi Dumnezeu în sine şi, fericit, să le privească. Lucrarea este dar legea firii omeneşti, şi cine nu lucrează greu păcătuieşte.*** ”Câtă vreme vor fi leneşi, ei vor rămâne săraci şi eu flămând!

Ion Barbu: ”Pace Poeziei leneşe! Poeţilor implicaţi, complimente.

Ion Creangă: ”Cică era odată într-un sat un om grozav de leneş; de leneş ce era, nici îmbucătura din gură nu şi-o mesteca. Şi satul, văzând că acest om nu se dă la muncă nici în ruptul capului, hotărî să-l spânzure, pentru a nu mai da pildă de lenevire şi altora. Şi aşa, se aleg vreo doi oameni din sat şi se duc la casa leneşului, îl umflă pe sus, îl pun într-un car cu boi, ca pe un butuc nesimţitor, şi hai cu dânsul la locul de spânzurătoare! Aşa era pe vremea aceea.

Ion Diviza:Lumea îmi zice leneş fiindcă nu mă pot preface că muncesc!*** Nu sunt leneş; doar îmi place să mă odihnesc bine înainte de a obosi de atâta trândăveală.

Ion Vlasiu : Nu te lăsa biruit nici de ură, nici de dispreţ, nici de indiferenţă. Adu-ţi aminte că puterea celor răi, corupţi, proşti şi leneşi este efemeră. Lucrează liniştit, spune ce ai de spus, caută măiestria necesară pentru exprimarea frumosului. Tu ştii că în faţa frumuseţii au îngenuncheat şi marii tirani. Nt creatia/munca apare ca o ambitie de a umilii marii tirani, care sunt rai, corupti, prosti si lenesi. Sa ingenuncheze ei in fata ta, nu tu in fata lor. Poti aceasta doar prin creatie.  Dar capodopera o poti face numai daca ai timp sa o gandesti si sa o faci.

Ionel Iacob-Bencei: ”Cine-i leneş şi "ciordeşte"/Are tot ce vrea;/Cine-i harnic şi munceşte/Are şi nu prea.

Isaac Asimov: ”Dacă doctorul mi-ar zice că mai am doar şase minute de trăit, n-aş trândăvi. Aş scrie puţin mai repede.

Iustinian Zegreanu: ”Ca o ultimă variantă pentru viaţă/ neantul îţi este aliat/ ca prezentul se vinde pe nimic în piaţă. 

J.C. Penney: ”Norocul este întotdeuna ultimul refugiu al leneviei.

J.G. Seume:Lenea e prostia corpului, iar prostia, lenea minţii.

Jacques Amyot: "Saracia nu este dezonoranta decat atunci cand este un semn a lenei."

Jacques Coeur: ”De câte ori îmi vine să mă mişc, stau jos până îmi trece...

James Cash Penney: "Norocul este intotdeuna ultimul refugiu al lenei si incompetentei."

Jennifer Aniston:De ce romantismul dispare dintr-o relaţie? Eu cred că de vină este lenea. Serios.

Jerome K. Jerome: ”Este imposibil să te bucuri cu adevărat de trândăveală dacă nu ai multe lucruri de făcut. Nu există nici o plăcere în a nu face nimic atunci când chiar nu ai nimic de făcut. În astfel de cazuri, pierderea timpului este doar o ocupaţie, una chiar obositoare. Trândăvia, precum săruturile, trebuie furată pentru a fi plăcută.***”Nu poţi să te bucuri pe deplin de trândăvie decât atunci când ai multă treabă de făcut. *** Trândăvia, ca şi sărutarea, pentru a fi dulce, trebuie să fie furată.

Jerry Bridges: "Pe masura ce devenim moi si lenesi in trupurile noastre, tindem sa devenim moi si lenesi spiritual."

Jimmy Lyons: "Maine este singura zi din an ce ii este pe plac celui lenes."

Johann Gottfried Seume: ”Lenea merge aşa de încet, iar prostia este lenea minţii.

Johann Wolfgang Goethe: ”O viaţă fără să aducă folos este o moarte înainte de timp.

John Dobbin: "In realitate, oricine este bun la pat. Inchide-ti ochii. Intrerupe-ti mintea. Fa o pauza atat cat iti este necesar. Deschide-ti din nou mintea. Deschide-ti ochii. De ce nu ai fi bun la asta? Patul este singurul loc unde lenea este rasplatita."

John Lubbock: "Lenesul nu stie ce inseamna a se bucura de odihna, pentru ca nu a reusit sa si-o castige."

John Ruskin: "Exista o clasa muncitoare - puternica si fericita - atat printre bogati cat si printre saraci; exista o clasa lenesa - slaba, pacatoasa si nenorocita - atat printre bogati cat si printre saraci."

Jorge Luis Borges:Când aveam treizeci de ani, credeam că n-am trăit. Nu bănuiam atunci că e imposibil să nu trăieşti. Comiteam eroarea să cred că lectura şi meditaţia aparţin mai puţin vieţii decât alte ocupaţii ale omului. Astăzi, cred că meditaţia, studiul, pedagogia, lenea, somnul şi visul, sunt tot atât de reale şi tot atât de ireale ca viaţa oamenilor ce duc o viaţă "activă". Totul este real. Totul e viu.

Joseph de Maistre  Atunci când sufletul omenesc şi-a pierdut tăria din cauza trândăviei, a necredinţei şi a viciilor care însoţesc excesul civilizaţiei, el nu poate fi decât înmuiat în sânge.

Jules Renard: "Lenea nu este altceva decat obiceiul de a te odihni inainte de a fi obosit."*** "Munca gandeste, lenea viseaza." *** Eşecul nu este numai pedeapsa noastră pentru lene; este, de asemeni, succesul altora.*** Ma surmenez de lene.

La Bruyere Plictisul a venit pe lume odată cu lenea; ei îi datorăm în bună parte faptul că oamenii umblă după plăceri, după joc etc. căruia îi place munca se mulţumeşte cu sine însuşi.***” Libertatea nu e lene, ci întrebuinţarea liberă a timpului, alegerea muncii şi a exerciţiului; într-un cuvânt, a fi liber nu înseamnă a nu face nimic, ci înseamnă a fi singur stăpân pe ceea ce faci sau pe ceea ce nu faci. Nt. Ce prostie.si nu este lenesul stapan pe ceea ce nu face?

La Rochefoucauld: ”Adeseori lenea şi timiditatea ne menţin la datorie, în vreme ce virtuţile primesc laude pentru asta.***Lenea e un soi de beatitudine a sufletului, ce-l consolează pentru orice pierdere şi ţine locul oricărui bun.
Leliana Rădulescu: ”Atâţia mor de lene... dar trăiesc! *** Lenea este ştiinţa prin care îi faci pe alţii să-ţi facă treaba.

Laurence J. Peter: ”Leneveşte şi întreaga lume va lenevi cu tine, munceşte şi vei munci singur.

Leonardo da Vinci: ”Ardoarea sufletului alungă lenea.

Leslie Nielsen: „Să nu faci nimic e tare greu. Nu ştii când ai terminat.”

Lev Tolstoi : Muncitorii, in general săracii, nu sunt mai buni, ci mai răi decât bogaţii, îi judecă şi îi invidiază. Pentru asta sunt vrednici de milă mai mult decât pentru sărăcia lor. Bogaţii sunt întodeauna mai imorali decât săracii, profită de munca lor, trăiesc in trândăvie, si mai ales pentru asta sunt vrednici de milă.***”Da, trândăvia este mama tuturor viciilor, mai ales a celor mentale, a raţionamentelor false: politica, ştiinţa, teologia.***”Eliberarea poporului, constituţia, feluritele libertăţi, măreţia statului, patriotismul, cea mai buna rânduială socială, toate sunt numai poleieli sub care se ascund invidia, iubirea de putere, orgoliul, trândăvia, disperarea. Urmările acestor intenţii bune sunt lupta împotriva tuturor, ura în locul iubirii şi o decădere tot mai mare a moravurilor.

Liviu Rebreanu: ”Pământul nu-i pentru beţivi şi leneşi... Pământul aşteaptă muncă şi trudă, nu lene!

Luc de Clapiers (Vauvenargues):”Lenesul are totdeauna chef sa faca ceva, dar incepand de maine.*** Lipsa de simţire hrăneşte lenea.***Mediocritatea spiritului si lenea fac mai multi filozofi decat izbuteste meditatia. ***Leneşul are întotdeauna chef să facă ceva, dar începând de mâine.*** ”Trândăvia ne oboseşte mai degrabă decât munca.”***Mintea redusă şi lenea fac mai mulţi filozofi decât meditaţia.

Lucan: ”Duhul se risipeşte, dacă mereu trândăveşte.

Lucian Haşa: ”Oricine poate munci, dar sunt mulți care vor să lenevească.

Magdalena Rus: ”Îmi place sa fiu iubită fără să mi se ceară nimic în schimb.

Mahabharata: ”De-ţi place cartea, renunţă la lene! De-ţi place lenea, renunţă la carte!

Maica Tereza: ”Cel mai inutil lucru - lenea.

Marcus Aurelius: ”Sa-ti fie rusine de tine, daca ai ajuns un suflet obosit, intr-un corp inca plin de vigoare.

Marin Preda: ”Dacă ești sănătos, lenea e o mare dulceață și e un produs natural al amintirii paradisului.

Marin Sorescu: ”Nea Miai îi spunea mamei, /- Nicoliţă, dumneata să te dai la poartă/Şi să te ţâi, să nu vină alea cu lumânări/Şi ţi le pun în mână. /- Păi de ce, nea Miai?/- Păi, de-aia! Că vin alea cu lumânări să-mi aducă/Să le dau la ăi morţi. Zic: să-i duci şi lui Ion,/Lui Petrică, să-i duci şi lui Sandu al meu. Şi eu pe unii/Nici nu i-am cunoscut, ar trebui să umblu mereu, o vecie,/Şi rămân cu lumânările-n mână//- Şi aşa ai făcut, mamă, te-ai ţinut la femei să nu vină?/- Păi cum, eu puteam să mă împotrivesc cu satul?/Da' lui îi era lene să umble pe lumea cealaltă,/Voia să se păstreze şi mort.

Mark Kennedy: "Toate din cele mai mari inventii tehnologice ale omului - avionul, automobilul, calculatorul - spun putine despre inteligenta sa, dar marturisesc intregi volume despre lenea sa."

Mark Twain: ”Nu amâna pe mâine ceea ce poți la fel de bine amâna pe poimâine. *** Cu cât este mai leneş cineva, cu atât face mai multe planuri... pentru mâine.

Mason Cooley: ”Zeii ne observă, dar cu lene, căscând...

Max Weber: ”Bogăţia este dăunătoare numai atunci când se cade în ispita leneviei, a lâncezelii şi a plăcerilor unei vieţi păcătoase, când se aspiră la ea numai pentru a trăi mai târziu fără griji şi în delectare. Dar, ca exercitare a datoriei profesionale, năzuinţa spre bogăţie este nu numai permisă moral, ci şi de-a dreptul imperativă. Parabola cu servitorul alungat pentru că nu a dat cu camătă talantul ce i se încredinţase, părea să exprime în mod direct această idee. A voi să fii sărac - s-a argumentat adeseori - este acelaşi lucru cu a dori să fii bolnav, lucru reprobabil ca încercare de sfinţire prin fapte bune şi păgubitor pentru gloria lui Dumnezeu.*** Pentru un om apt de muncă, cerşetoria este nu numai păcatul leneviei, ci şi, după cuvântul Apostolului, un păcat împotriva iubirii aproapelui.
Mădălina Grama Toma: Mânaţi de lene, împunşi de lăcomie - fără cer, fără adevăr, fără pace - de noi înşine în noi înşine închişi, mă întreb ce vom face: vom ucide? ne vom lăsa ucişi?

Mehmet Murat Ildan: "In fiecare lene este adormit un mare vulcan."

Michael Bassey Johnson: "Inceteaza sa dormi, treci la munca! Vei avea destul timp sa dormi dupa ce vei muri."

Michel de Montaigne:  Nu-i pot face minţii mele dar mai de preţ decât a o lăsa să trândăvească în voie, să stea la taifas cu sine, domolindu-se şi bizuindu-se pe ea ***Stricăciunea veacului se realizează prin contribuţia particulară a fiecăruia dintre noi: unii aduc trădarea, ceilalţi nedreptatea, necredinţa, tirania, avariţia, cruzimea, după cum sunt mai puternici; cei mai slabi aduc prostia, lenea, deşertăciunea.***”Excesul apare numai în inima celor care nu se cunosc decât superficial, care nu se cântăresc decât după afacerile lor, care numesc visare şi trândăvie să stai de vorbă cu tine însuţi. *** ”Pentru leneş, studiul este un chin. *** ”Urăsc în aceeaşi măsură lenea dospită şi adormită ca şi truda spinoasă şi grea.

Micheleflowerbomb: ”Să fii la muncă şi să-ţi fie lene să pleci acasă!

Michelle Rosenberg: Drumul spre ratare e îmbibat în alcool, îngâmfare, lene, prietenii înşelătoare, ingratitudine, cuvinte vulgare şi bani obţinuţi fără efort prea mare, eventual din noroc, la întâmplare sau prin manipulare.

Miguel de Cervantes: "Niciodata lenea nu a participat la implinirea unei bune dorinte."

Mihai Cucereavii: ”Cel mai mare duşman al omenirii... Lenea. ***Leneşul trage mâţa de coadă, iar harnicul – sapa.

Mihai Eminescu: ”Ocazia e iute la fugă şi leneşă la întors.

Mihai Haivas: ”Afirm acum, ca altădată/Şi nu pot spune cu mândrie,/Că toamna asta e bogată.../În ură, lene, sărăcie!***”Sunt mulţi ce n-au la muncă spor,/Căci lenea nu se se dă învinsă;Nu dau o mână de-ajutor,/Dar vin să stea cu mâna-ntinsă.

Mihail G. Obedenaru: ”Femeile, copiii şi o bună parte din oameni au o figură de culoare gălbuie particulară şi caracteristică. Au puţină forţă musculară (putere puţină). Sunt leneşi de e ceva rar, însă e o lene pentru care nu este nimeni în drept să facă imputări, pentru că lenea este rezultatul unei adevărate otrăviri, deoarece miasmele, care din aer au pătruns în corp, sunt o adevărată otravă.

Mihail Mataringa: ”Lenea trebuie să fi adus servicii imense omenirii. Câte războaie, câte decizii proaste, câte acţiuni nesăbuite vor fi fost evitate numai pentru că cei care ar fi trebuit să acţioneze îşi vor fi zis: ei, lasă, şi mâine este o zi, de ce atâta grabă***Nu din cauza încălţărilor n-a putut leneşul să treacă dealul pentru a ajunge acasă.

Mircea Ursei: ”Leneşii şi somnul dulce/Cu idei mai rare,/Ziua, noaptea să se culce,/Vor regenerare!

Mokokoma Mokhonoana: ”Credinţele sunt concluzii la care ajung oamenii care sunt prea leneşi ca să gândească cu capul lor.

N. Petrescu-Redi: ”Leneşul: luntraş răstignit pe vâslele nefolosite.*** Lenea este o mină care te aruncă în aer, dacă nu calci pe ea.

Naser Khosrou: "Cine doarme vara la umbra nu va dormi in noptile de iarna din pricina foamei."***"Nu te mandri in rastimpul cat ai putere, caci lenevia este lipsa pentru cel puternic."

Nazim Hikmet: ”Ziua întreagă stau tolănit,/simţind dispreţ şi milă faţă de mine însumi.../Iarăşi devin insuportabil, nedormit, rău,/şi iarăşi n-am dreptate:/ştiu bine, n-are sens, nu poate avea!/Ceea ce fac e ruşinos şi jalnic!/dar nu mă pot schimba”

Necula Florin Dănuţ: ”Şi mă preling de dor şi lene/De lenea de-a privi-n-afară

Nicolae Iorga: „Mi-ar fi lene să fiu leneş.” ***"Lenea nu-i odihna si de aceea-i lipseste multamirea.'*** Lenea e o sinucidere blândă.*** Leneşul uită că fericire negativă nu se poate.*** Norocul e pârghia lenei.*** Cea mai rea lene e aceea ce are nevoie şi de vremea altora.***Lenea e fiica nedreptăţii.***Lenea nu-i odihnă şi de aceea-i lipseşte mulţămirea.*** Oricum ai merge tot fugi de lene.

Nicolae Labiş: ”Mi-am înjghebat justificări senine/Când părăsisem drumul durei munci:/Dar dac-ar roade suferinţa-n mine/Tot necesară-aş crede-o şi atunci?//De m-ar izbi puterile inerte/Ce stânjenesc înaltul ţării zbor,/Au m-aş păstra şi-atunci în trândăvia,/Acestui trai anost şi-adormitor?// Se cere să lovesc în cei pe care/ Eu i-am slujit, simţind că putrezesc./Va fi nevoie, ştiu, fără cruţare,/Fără regret, şi-n mine să lovesc.// "Eşti rău, străine. Lămurit eu nu ştiu,/Dar te-am văzut şi-n vis şi se făcea/Cum cineva pe oameni îi loveşte -/Slugarnic tu rânjeai în dreapta sa./El mi-a strigat: - Şi tu, la fel vei creşte!/Eu când voi creşte nu voi fi aşa."/(..:)Bună dimineaţa, oameni. Somn de moarte/Mă zvârlise între trândavi şi învinşi/Am stat la taifas cu ţăranii şi fetele tinere,/Lângă ei mă-ntristam şi mergeam la petreceri cu toţi./Întrebam: Voi, naivi filosofi, să-mi răspundeţi,/Care e marele vieţii-adevăr? Ce să fac?/Am trecut de la unul la altul, precum în pădure/Eu treceam întrebând despre farmec copac de copac -/Şi-mi compuneam un răspuns întrebării/Culegând de la toţi,de la toate.

Nicolae Mareş: ”Din judecata leneşului pe un lucru poţi conta. Va găsi drumul comod înaintea ta.*** ”Într-o chestiune în leneş poţi credea. În aceea că el găseşte drumul cel drept înaintea ta.***”Lenea face din om neom. *** ”Pasiunea nu ştie ce-i lenea.***”Leneşii amarnic se înşeală: cine stă întins nu trăieşte mult sau mai mult.

Nicolae Moisescu: ”Cel dintâi scop al unei şcoli ar trebui să fie educaţia umană, adică înalţarea, mobilizarea firii omeneşti; înalţare înseamnă că omul trece de la frică la curaj, de la lene la muncă, de la furie la stăpânirea de sine, de la minciună la adevăr.

Nicolae Tudor. ”Poate un leneş să fie om de treabă? (Dorel Schor) com nt depinde. daca muncesti pentru tine sau altuia. daca muncesti altuia depinde daca munca iti produce placere s-o faci si ca recompensa. Saracii spun: decat sa muncesc degeaba, mai bine stau degeaba. Daca lucrezi pentru tine, depinde de viata comunitatii. Astfel, daca ai pamant egal cu al celorlalti, treptat vei avea tot mai mult. Daca nu ai in proprietate nici 2 mp la cimitir, de ce sa muncesti?  Civilizatia a evoluat de-a-ndoaselea. Se spune ca, daca nu muncesti, esti sarac, dar cei care nu au muncit niciodata sunt cei mai bogati. De exemplu, regina Elisabeta care a ajuns  sa detina 30% din suprafata Terrei. Fericirea cea mai mare este sa stai. Cu hrana este o problema, dar Dumnezeuu inca ofera omului, prin natura ramasa neocupata de cei ”vrednici”, surse gratuite de hrana.***lenea este păcatul suprem decreteaza valeriu butulescu. Lenesul isi ia rasplata singur, pe loc.  Nobilii vor ca lenesii sa traga de coada sapa, nu mata. ( Mihai CucereaviiLeneşul trage mâţa de coadă, iar harnicul – sapa.) extremul vietii ni-l ofera Isaac Asimov care declara ca Dacă doctorul i-ar zice că mai are doar şase minute de trăit ar munci mai repede, nu-si a macar pauza vietii pentru bilant. Ii lasa preotului sa faca aceasta sinteza.. ***  Lenesul este monumentul nimicului, un pacatos, vicios... care mai de care ii aduce sudalmi. . Marin Sorescu are o poezie in care, înainte de a muri, mortul a cerut familiei sa nu primeasca pomana ca-l va obliga sa i le duca el pe lumea cealalta la morti pe care nici nu i-a cunoscut, iar lui ii este lene sa umble si va ramane cu ele-n mana. O vecie.***Din lene se spune ca poti iesi doar prin suferinta. Lenesii se pare ca nu sufera deloc.***iata, poporul este superficial, oamanii cantaresc totul dupa afacerile lor, Michel de Montaigne Excesul apare numai în inima celor care nu se cunosc decât superficial, care nu se cântăresc decât după afacerile lor, care numesc visare şi trândăvie să stai de vorbă cu tine însuţi. Mai aflu ca lenesii au ca sora betia si frate prostia. Din fericire lenea n-a omorat pe nimeni. Munca – da! CURIOS ESTE CA ADEPTII MUNCII SUNT SIGURI CA OMUL LENES NU VA AVEA NICIODATA CONSTIINTA.. Cei care muncesc se razvratesc popii ca mint la inmormantare spunand ca "se odihneşte" cel ce-n viaţă n-a făcut... nimic.”                ***Observ o ura fata de cei ce nu se omoara cu muncitul. Cioran nu a muncit. Balzac considera lenea ceva stupid. Altineva vedea o permanenta prefacere a omului, imposibil de masurat. Istoria celebrelor zbuciumari au avut loc in asternutul sub care era intins cel care lenevea. Calinescu zicea ca cel mai lenes poate face literatura mare.*** Oamenii sunt perversi. Au pretentii ca lenesii sa-si depaseasca conditia, vor sa fie in rand cu ei. Ei care detin proprietati si bani obtinuti prin exploatare si furt. Au pretentia ca aceia care nu au nimic sa aiba ca ei: TOTUL.***w. Churchil vedea in lenevire un pericol. Altcineva vedea pericolul prin tasnirea unui izvor al perversitatii. Unul vede un singur pericol: sforatul  care PERTURBA LINISTEA UNIVERSULUI. Altul proverbe româneştiPute locul pe unde umblă leneşul. proverbele româneşti ne spun ca ”Din trândăvie se nasc toate relele”. Ştefan Mîrzac jura ca lenesul munceşte doar când fură.***” Unii se joaca cu cutitul cuvantelor spunand ca Lenesul este cel mai mare dusman al omenirii. Citind nu stii daca sa razi sau sa plangi? Cel mai mare dusman sa fie cel care nu face nimic o viata intreaga? Care ii este amenintarea, oare? Benjamin Franklin spune de ce: lenevirea apasa asupra noastra! Altii, niste terche berchea ai filozofiei stiu precis ce se afla in mintea celor care traiesc fericirea de a sta: Lenesului ii este lene chiar sa si gandeasca”***”Acuza cea  mai frecventa este ca tot mai multi pierd vremea. Dar viata ne este data sa o traim. Cel mai frumos oamenii o traiesc in concedii (cand nu muncesc) si cand iubesc ori creeaza. Toate astea se fac cand nu muncesti. Munca este blestem divin la aruncarea din rai, sa muncim chinuiti.***”Lenesul este un visator. Este poreclit domnul Maine, domnul Scuza. El este un viteaz cu sufletul, numai trupul ii este lenes” TrAR IL APARA CATE CINEVA. Unul este Dostoievski; ”Noi toţi suntem atât de nemulţumiţi de soarta noastră, încât ne e silă de viaţă!” De ce sa-i fie lenesului sila de viata? Cumva... din motive de nedreptate?  Dar cine a facut si face nedreptatea? Niste lenesi mai mari: bogatii! Iata ca am gasit vinovatii. Daca cercetam un pic vedem ca ei sunt si cei mai porniti inpotriva lenei. Ca lenea nu le baga nimic in buzunar! Cel mai mare dusman al lenesului este proverbul romanesc, adica poporul roman. Paradoxal, fiindca munca romanilor nu ne arata ca al fi si cel mai civilizat loc al planetei. Rautatea romanilor s-a dezvoltat in timp ca n-au avut destui slavi pe care sa-i prosteasca si de aceea au tabarat pe ei cu jignirile, doar doar s-or simti sa le munceasca pe deaba. Sa fim si noi in randul lumii, domnilor. Nu vor ei.S-au prins de smecherie, cum s-au prins si cu vaccinul. Lenesii vor trai si se vor inmulti, nu vor sa moara. Nu le pasa de apocalipsa, nu le pasa nici ca-s pacatosi in fata divinitatii. Ei sunt Dumnezei: fac cu gandul.  Iata semnul concret ca lumea se schimba. Fara lupta, fara activisti destepti-foc, ei se nesupun... fizic. Nemuncind nu dau taxe., nu voteaza, nu pupa cururi... Lasa lasa natura sa stapaneasca lumea cu buruienile si lastarisul, Lenesul va obliga bogatii sa puna mana pe sapa, sa stea in genunchi pe brazda de pamant, sa-si scoata singur cacatul din wc, sa-si mature curtea, sa taie lemnele cu barosul, sa-si lipeasca gaurile ce apar in pereti... sa raneasca la porc si pasari... sa care apa cu cobilita de la mare departare... Lenesul salveaza lumea. Chiar daca Hesiod crede ca lenea este o mare rusine. Marzac - o nesimtire.***cica: Lenea anulează măreţia luminoasă a omului. Dorel SchorE de preferat un hoţ leneş unui hoţ harnic. proverbe româneşti Leneşul nici nu pune, nici nu ia. proverbe româneştiMunca te ridică, lenea te strică. (unde te ridica si de ce? , a... "Munca l-a creat pe om", te ridica la Dumnezeu!.). Dar lenesul adora orizontalitatea! Cum poti ajunge la Dumnezeu pe orizontalitate?  proverbe greceştiLeneşii sunt mereu în sărbătoare. (este acuzata fericirea omului. Cum de isi permit lenesii sa se bucure?) Jerome K. Jerome Nu poţi să te bucuri pe deplin de trândăvie decât atunci când ai multă treabă de făcut.” Cum de-si permit sa viseze ?( George Budoi  Vrabia mălai visează, iar leneşul ciocolată.) ba chiar au si noroc si se falesc!, cica, dar Leneşul nu are niciodată noroc.***lenea este inventia nevoiasilor cica. Leneşul trage mâţa de coadă. NOBILII se plang ca mor de foame, angajandu-i la munca. Zic ei: ”Cu leneşul nu te pricopseşti.” Sunt pericol fiindca lenesii se inteleg intre ei. Opa! Ca si hotii.  Poate descopar daca si altii se inteleg intre ei. CICA LENEA E PRIECT PRUMULGAT. ETE CA A PROMULGAT SI POPORUL CEVA! Necula Florin DănuţŞi mă preling de dor şi lene/De lenea de-a privi-n-afară, zice,nu de lene, ci de scarba. Saracul s-a inchis in lumea lui, ca si poetul, in lumea viselor, sta acolo, traieste acolo ca-n sanul lui Dumnezeu. Cand se trezesc si-si vad semenii muncind, ii acuza-n gand de inalta tradare. Usor-usor se normalizeaza lucrurile, cei care -i acuza pe lenesi ca-s prosti, sfarsesc in a recunoaste ca nu-s. (Corneliu VornicuTrântorul e leneş dar nu şi, prost...) noroc cu clasicii universali. Victor Hugo : Nu eşti leneş atunci când eşti cufundat în gânduri. Munca poate fi atât vizibilă cât şi invizibilă. A contempla înseamnă a trudi. A gândi înseamnă a face.” Na, ma, na. Ce mai zici acum? *** Nt, anonim  Lenea apare ca rezultat al lipsei de şuturi în fund din organism. Nt, dar nu este suficient sfatul, cei care au nevoia de munca altora, pentru ca le vrea binele,  ii tin in ritm cu suturi in fund.

Eu aş zice: Lenea este creativă: progresul este realizat de către oamenii leneşi care caută căi mai simple pentru a ...

Nikola Tesla: ”eu probabil că sunt unul dintre cei mai răi leneşi. Fiecare efort forţat cere un sacrificiu de viaţă-energie. Eu nu am plătit niciodată un astfel de preţ.”

Octav Bibere: Valoarea aleşilor unui neam este invers proporţională cu gradul de nepăsare, de lene şi de constipaţie al alegătorilor!

Okakura Kakuzo: ”să lenevim în frumoasa absurditate a lucrurilor.

Omraam Mikhael Aivanhov: ”Dacă omul se lasă pradă trândăviei interioare, dezordinii, viciilor, aura sa începe să se asemene cu o mlaştină care emană tot felul de miasme vătămătoare pe care alţii le simt.

Oscar Wilde: ”Priceputul face doar greşeli noi. Prostul îşi repetă greşelile. Leneşul şi laşul nu fac greşeli.*** Se vorbeşte aşa de mult despre frumuseţea care există în certitudini, dar se pare că ignorăm frumuseţea din îndoieli. A fi încrezător devine plictisitor, a te îndoi e provocator. Să fii mereu pe fază, iată viaţa! Să trândăveşti în balansoarul siguranţei, iată moartea!

Ovidius: ”Dragostea carnală se hrăneşte din trândăvie şi se naşte din desfrâul tinereţii.

Oxana Mira: ”Miscarea este eterna, dar si lenea-i vesnica.

P. Pandrea: "Când leneşului i se prezintă ocazia să aibă profituri mari, devine hapsân. Hapsân şi leneş sunt două faţete ale unei singure medalii."

P.D. Ouspensky: ”Dragostea pentru umanitate, altruismul, sunt cuvinte foarte frumoase, dar nu au sens decât atunci când un om este capabil, urmându-şi propria alegere şi propria decizie, să iubească sau să nu iubească, să fie altruist sau egoist. Atunci alegerea sa are o valoare. Dar dacă nu are nici o posibilitate de alegere, dacă nu poate face altfel, este doar ceea ce întâmplarea l-a făcut sau este pe cale să-l facă.

Pablo Picasso: „Lasă pe mâine ceea ce nu vrei să faci niciodată.”*** Oamenii nu mai caută consolare în artă. Doar oamenii rafinaţi, cei bogaţi, cei leneşi caută noul, extraordinarul, extravagantul, scandalosul. Eu i-am satisfăcut pe aceşti oameni cu toate acele lucruri bizare care mi-au trecut prin cap. Şi cu cât ei înţeleg mai puţin ceva, cu atât mai mult îl admiră. Amuzându-mă cu toate acele jocuri, acele nonsensuri, acele ghicitori şi imagini am devenit vestit. Eu sunt numai un prezentator public care şi-a înţeles vremea sa.

Paramahansa Yogananda: ”Mintea voastră să fie mereu angajată în slujirea lui Dumnezeu, fie că meditaţi sau Îl slujiţi prin alţii. Mintea leneşă este atelierul diavolului.

Patrick Bennett: "Lenea este primul pas catre eficienta."Paul Lafargue "O, lene, mama a artelor si virtutilor nobile, tu esti balsamul angoasei umane."

Paul Constantin Leneşul vrea să muncească,/Numai asta are-n gând,/Este dornic să trudească,/Dar... "de mâine" începând.

Paul Lafargue: O, lene, mamă a artelor şi virtuţilor nobile, tu eşti balsamul angoasei umane.

Paul Zarifopol: ”Majoritatea speciei noastre pare, într-adevăr, că se compune din imbecili de temperament, dar este bănuială că solicitările practice dezvoltă atât de tare lenea de a gândi, încât capitalul manifest de inteligenţă s-ar putea să fie mult prea mic faţă de acel latent.

Părintele Vichentie Mălău: ”Trândăvia e mama tuturor păcatelor.”

Pera Novacovici:Bea, mănâncă, leneveşte şi nu fă nimic 5 ani, şi vezi unde ajungi... Fă sport, citeşte zilnic, aplică ce citeşti, cunoaşte oameni noi, învaţă să îţi faci munca bine, învaţă să iubeşti din ce în ce mai bine. Fă asta 5 ani, şi vezi unde ajungi!*** Este amuzant să vezi un om care îl ceartă pe altul pentru că e leneş şi nu face nimic cu viaţa lui doar ca să te uiţi mai atent la viaţa celui care ceartă şi să vezi că şi el este într-o perioadă "nu foarte productivă" a vieţii lui. Şi-a recunoscut propria lene şi îl ceartă pe celălalt pentru că este MULT mai simplu să vezi la altul ce ai în tine decât să te priveşti pe tine. De aici vorba românească, "în loc să vezi paiul din ochiul altuia, mai bine să vezi bârna din ochiul tău."

Peter Bamm: ”Hărnicia pentru un scop fals este mai dăunătoare decât lenea pentru unul bun.

Petroniu: ”Omul nu preţuieşte ceea ce dobândeşte cu uşurinţă, iar sufletul trândav şi năuc îndrăgeşte numai ceea ce îi este interzis.

Pierre Bayle: ”Alungaţi ignoranţa şi barbaria, veţi elimina superstiţiile şi încrederea prostescă a poporului, atât de fructuoasă pentru cârmuitorii lui, care abuzează de câştigul lor pentru a se lăsa pradă lenei şi dezmăţului.

Pierre Corneille: ”Oaia leneşă se plânge că are lâna grea.

Piotr Ilici Ceaikovski: "Inspiratia este un oaspete ce nu calca pragul celui lenes."

Pitagora Magistratule! Legea îţi e soţie legitimă; desparte-te de ea mai bine decât să o faci să devină o femeie trândavă şi care se învoieşte cu orice.

proverbe:Toţi leneşii obişnuiesc sa-şi facă planuri mari.. Patrick Bennett  ii aproba: Lenea este primul pas către eficienţă. Fraţii Grimm  o spune fatis: Doisprezece servitori leneşi, care nu îşi puseseră osul la treabă toata ziua, stăteau întinşi pe iarbă, lăudându-se cu lenevia lor. Nicolae Iorga crede ca  lenesilor cu suflet bun le cresc în el buruieni veninoase.  Octav Bibere face balanta: Valoarea aleşilor unui neam este invers proporţională cu gradul de nepăsare, de lene şi de constipaţie al alegătorilor! David Boia are convingerea ca Leneşul nu crede că munca l-a făcut om.. Constantin Ardeleanu spune ca ”Cam din 1930 încoace, România este dominată, ca un blestem, de Elene şi de lene.” De escu nu zice nimic!***Porunceşte-i leneşului să muncească, şi vei auzi de la el povaţa.***”Pururea foamea-i însoţitoarea omului leneş.nt. o lume normala, care a ales desproprietarirea prin cumpararea proprietatilor, are grija ca nimanui sa nu-i fie foame, pe principiul solidaritatii umane.***Gol de haine, puturos, aşa-i omul cel lenos. Nt. Daca ai o haina de ce-ti mai trebuie alta?  Imbracaminte apara omul de frig si contaminarea cu microbi. Sunt triburi care acopera doar falusul, dar il exagereaza cumplit.***Îi e lene să şi vorbească, dar încă să mai şi muncească. (Nt. Da, unii creeaza si-si distrug apoi creatiile. Sa nu se bucure de ele luandu-le de-a gata (furandu-le sau cumparandu-le), ***Lenea scurtează viaţa, iar munca o lungeşte.***Leneşul fuge de danţ, ca şi câinele de lanţ. Nt, parca era taur comunal, parca dansa ... acum fuge?  Iata proverbe fara universalitate.***Leneşul nu poate închide uşa de gunoi. (de vazut curatenia)***Leneşul presoară gunoiul cu sare ca să nu se împută.***Omul leneş aşteaptă să-i cadă mere mălăieţe în gură.***” Munca pe om îl hrăneşte, iar lenea îl păgubeşte. Nt. Natura il hraneste gratuit. Maria egipteanca a stat in stepa 40 de ani fara sa munceasca.***La o treabă leneşul, când se scoală, parcă are ouă în poală.***Zgârcitul mai mult prăpădeşte şi leneşul mai mult aleargă.***A munci nu e pacat, ci a sta in lenevie.***A visat ca s-a-nghimpat/ Si umbla la picior legat."***apropie-te crang, departeaza-te camp."***Asteapta imbucatura/ Sa i-o dea mura-n gura."***Cade para mălăiață în gura lui Nătăfleață.***Cainele in cotet latra la puricii lui; cainele care vaneaza nici nu-i simte.***Când îl cuprinde pe om lenea, sărăcia i se suie-n spate.***Când somnu-i dulce în zori, esti neîmbracat de sarbatori.***Cea mai grea munca este sa devii lenes."***"Cei mai mari vrăjmaşi ai omenirii se-nţeleg: lăcomia, lenea, desfătarea, beţia şi iubirea de slavă.***Cele mai obositoare zile sunt cele în care n-ai făcut nimic.***Chiar şi Dumnezeu este sătul de oamenii leneşi.***Cine doarme, cade."***Cine la tinerete e lenes, sufera la batranete.***Cine leneveşte, nu înverzeşte.***Cine misca tot mai pisca, cine sade coada-i cade."***Cine nu lucra sa nu manance."*** Cine nu se leneveşte, aur şi în piatră găseşte.***Cine se ia cu lenevia pierde si suta si mia.***Cine ziua e leneş, rămâne flămând pe noapte.***Cine-i leneş şi tot doarme, când îl cauţi, moare de foame.***Cine-n lene se târăşte, norocul îl părăseşte.***Cu cât mai leneş este un om, cu atât plănuieşte să facă mai mult mâine.***Cu lenesul nu duci casa, ca lui de lucru nu-i pasa.***Cu omul leneş mori de foame.***Cu suflet viteaz şi cu trup leneş.***Cucul cântă, iar leneşul stă şi numără.*** Daca el sade degeaba/ Gandeste ca toti n-au treaba."***De la soba pan la foc pentru lenes e mult loc.***De lene ochi-şi închide şi buzele-şi deschide.***De lene şi de urât, tocmai sub pat s-a vârât. *** De leneş ce este, nici nu poate mânca.***De lucru e lenoasă, la joc nu are soaţă.***De vrei sfat pentru vreo treabă, mergi pe leneş de-l întreabă.***Decât un înţelept leneş, mai bine un neghiob vrednic ***Despre lene-este mai bine sa stai in sezut decat sa stai in picioare, dar e mai bine sa te intinzi la orizontala decat sa stai in sezut, dar moartea e mai buna ca toate.***E cu suflet viteaz, dar cu trup leneş.***Hărnicia aduce pâine, lenea sărăcie.***Hărnicia scoate datoriile, iar lenevia le adună.***Ii asa de lenes si de misel, ca creste iarba sub el.***In casa lenesului intotdeauna e sarbatoare.***In casa trandavului e saracie lucie."In copacul trandaviei creste foametea."***"Îi e lene să şi vorbească, dar încă să mai şi muncească.****Întreabă pe leneş, să te înveţe minte.***La joc e ca focul; la lucru e ca butucul.***Lacomul mai mult pierde si lenesul mai mult alearga.***Lenea cand este mai mica, tot stie si ea de frica.***Lenea caută de lucru, dar nu dorește să-l găsească.***Lenea doarme şi sărăcia o apără de muşte.***Lenea e cucoană mare, care cere de mâncare***Lenea e inceputul rautatilor / saraciei."Lenea e începutul răutăților.***Lenea e la om ca şi rugina la fier.*** Lenea este cheia spre sărăcie***Lenea este inceputul tuturor viciilor."***Lenea este mama obiceiurilor proaste.***Lenea face bogatul a i se uri,/ Si pe sarac in nevoie a se tari."***Lenea face mintea să ruginească.***Lenea face pe bogat a i se urî și pe sărac în nevoi a se târî.***Lenea încet păşeşte, dar sărăcia degrabă o ajunge.***Lenea la om e ca rugina la fier.***Lenea nu cunoaște dureri de spate. ***Lenea rugineşte mintea.***Lenea scurtează viaţa, iar munca o lungeşte.***Lenea slujeşte omul ca omida pomul.***Lenea te lasă muritor de foame.***Lenea-i începutul sărăciei.*** Lenesii se bucura cel mai putin de repaus.***Lenesul ca o piatra aruncata-n tina zace."***Lenesul cata de lucru, dar nu doreste sa-l gaseasca.***Lenesul e frate cu cersetorul.*** Lenesul e greu sa se apuce de lucru, caci de lasat, lasa lucru oricand.***Lenesul fuge cand e vorba de munca, dar vine cel dintai cand e vorba de mancare.***Lenesul fuge de dant/ Ca si cainele de lant."***Lenesul mai mult alearga si scumpul mai mult plateste."***Lenesul, cand ii este lene, viseaza ca sa intrepat.***Leneşii se înţeleg între ei.***Leneşul are gura-mpiedicată, dar o taină o spune îndată.***Leneşul caută de lucru, dar nu doreşte să-l găsească.***Leneşul e meseriaşul bun la toate al diavolului.***Leneşul face groapă sub el.***Leneşul fuge când e vorba de muncă, dar vine cel dintâi când e vorba de mâncare.***Leneşul mai mult aleargă, scumpul mai mult păgubeşte.*** Leneşul mănâncă puţini colaci.***Leneşul multe ştie, multe croieşte şi niciuna nu isprăveşte.*** Leneşul se culcă devreme ca să se scoale târziu.***Leneşul stă aproape de pâine şi departe de muncă.***Leneşul trage mâţa de coadă.***Leneşul, când îi este lene, visează că s-a înţepat.*** Leneşului îi este greu să se apuce de lucru, căci de lăsat se lasă repede***Lenevia e sora buna cu saracia; cand te apuca una, te tine intotdeauna si cealalta.***Lenos ca dracu.***Lucrul lungeşte viaţa, iar lenea o scurtează.***Mama-mpunge, fata trage,/Mandra camasuta-mi face./Mama, zi sa vie nenea/Ca sa-mi scuture lenea.*** Munca aduce bogăţie, iar lenea — sărăcie.***Munca pe om îl hrăneşte, iar lenea îl păgubeşte.*** Munca te întăreşte, iar lenea te ofileşte.***Munca te ridică, lenea te strică.***N-ai o para chioară şi lenea te omoară.***Nu bea apă din pumnul altuia că niciodată nu vei fi sătul.***Nu fi temător, nu fi leneş, nu îngădui ca grijile tale să sporească.***O gaina care sade nu se ingrasa.***Oferă-i leneşului un ou şi îţi va cere să-l cojeşti.***Oii leneşe i se pare că lâna ei e grea.***Omul cu lene moare de foame.***Omul lenes e bou la mancare si vulpe la treaba.***Omul leneş asudă mâncând şi îngheaţă lucrând.***Omul leneş aşteaptă să-i cadă mere mălăieţe în gură.***Omul leneş e bou la mâncare şi vulpe la treabă.***Omul leneş latră la lună.***Omul leneș moare de foame.***Omul leneş numără pietrele.***Omul leneş paşte vântul.***Omul leneş se duce la prăşit fără sapă.***Omul leneş se mută de pe vatră pe cuptor.***Omul leneş se uită cu un ochi la gaie şi cu altul la tigaie.***Omul leneş tot cerne şi nu mai frământă.***Pana acum n-a lucrat nimic, si acuma sede.***Pân' se-ncalţă leneşul, soarele se-nalţă.***Până calcă leneşul, seacă balta.***Până se încălță, soarele se-nalță.***Pe leneş viermii îl mănâncă de viu.***Pe muntele omului leneş, nu ninge niciodată.***Peste el lenea a dat si s-a pus sa zaca-n pat. **Porunceste-i lenesului sa munceasca, si vei auzi de la el povata."***Pururea foamea-i însoţitoarea omului leneş.***Pute locul pe unde umblă leneşul.***Sârguinţa ţese pânza, iară lenea pierde vremea.***Singurul lucru rău în a nu face nimic este că nu poți ști niciodată când ai terminat ceva.***Somnul pentru leneş e pâinea cea de toate zilele.***spui ca e greu sa cari vata, dar ceri altuia sa care fier pentru tine.***Teme-te că omul trândav nu va ara, dar nu te teme că pământul galben nu va rodi.***Tineretea trândava aduce o batrânete plina de lipsuri.***Toţi leneşii obişnuiesc sa-şi facă planuri mari.***Trandavia e ucenicul nefericirii.***Trantorul si pe Allah il scoate din rabdari." *** Trândavul crede că anul are 18 luni.***Trândavul se pricepe la trei lucruri: să mance, să doarmă şi să se supere..***Trândăvia e cheia sărăciei.***Trândăvia e cheia sărăciei.***Trândăvia e muma tuturor răutăţilor.***Trândăvia e perna diavolului.***Unui om harnic îi e mai uşor să treacă peste munte, decât îi este unui leneş să mişte un deget.***Urzica răului e lenea.***Vede arzând pe el casa şi îi e lene să iasă.***”Mâţa care stă la pândă preţuieşte mai mult ca leul care leneveşte. nt.  Regele animalelor este cel mai mare lenes. ***Trândavului nu-i ajunge niciun munte de bogăţii.***Cel ce la seceriş nu se leneveşte, pâinea din gură nu-i lipseşte. Nt ce prostie. ***Vrabia mălai visează şi leneşul praznic.***Chiar şi Dumnezeu este sătul de oamenii leneşi. Nt. Unii il viziteaza zilnic pe dumnezeu, chiar sunt martori  cand se marturiseste. Ii stiu toate scarbele, toate placerile... Astia stiu si daca Dumnezeu are ejaculare precoce!

Publilius Syrus: ”Sustragerea de la muncă înseamnă lene.

Quintilian: ”Lenea se ascunde sub pretextul dificultatii.

R. Kyiosaki: ”Cheia succesului este... lenea!

Raymond Radiguet: Pentru ambiţioşi lenea nu există.

Rene Char: ”Coşmar nu mai exită, dulce insomnie perpetuă. Nu mai există ură. Există numai pauza unui bal a cărui intrare e pretutindeni în negurile cerului.

Rivarol: ”Toata lumea se agita pentru a-si gasi calea catre tel, dar exista oameni atat de lenesi incat isi pun scopul la inceput.

Robert A. Heinlein: "Progresul nu se datoreaza celor care se trezesc devreme. El este realizat de oameni lenesi incercand sa gaseasca cai mai usoare de a face ceva."

Robert Frost: ”Lenea este mama tuturor viciilor, dar - fiind o mamă - trebuie respectată. *** ”Uleiul de bici este cel mai bun remediu împotriva crampelor de lene.

Robert Greene: ”Dacă nu avem duşmani care să ne menţină trează vigilenţa, tindem să lenevim. Un adversar gata de luptă ne ţine "în priză", atenţi, pregătiţi. Uneori este preferabil să ne folosim de duşmani ca duşmani, fără a-i transforma în prieteni sau aliaţi.

Robert Half: "Lenea este un ingredient secret care te conduce catre esec. Dar este singurul secret al unei persoane care se rateaza."

Robert Heinlein:Progresul nu se datorează celor care se trezesc devreme. El este realizat de oamenii leneşi, încercând să găsească mai multe căi mai uşoare de a face ceva.

Robert Heinlein: „Lenea este creativă: progresul este realizat de către oamenii leneşi care caută căi mai uşoare pentru a realiza lucrurile.” 

Rodica Hanu-Pavel: ”Unui flăcău, venit cu "pile",/I-am zis la angajare: - Gore,/Aicea vei lucra opt ore./- Scuzaţi, vă rog, în câte zile?

Rodica Nicoleta Ion. ”E doar lenea. Ţi se spune/Că n-ai poftă de gătit?/Lasă Leană, timpul trece,/Nimeni nu s-a sinchisit.

Ronald Reagan: "Am auzit ca munca grea nu a omorat vreodata pe cineva, dar de ce risti lucrul asta?"

Rumi: ”Un om pe patul de moarte lasă instrucţiuni/privind împărţirea averii sale celor trei fii./El îşi devotase tot spiritul pentru educarea acestora./Acum, ca trei cedri, ei stăteau în jurul lui,
tăcuţi şi puternici./El i-a spus judecătorului din oraş: " Încredinţez toată moştenirea/aceluia dintre ei care este CEL MAI LENEŞ."/Apoi a murit, iar judecătorul i-a adunat pe cei trei:/" fiecare dintre voi să-mi explice felul în care este leneş,/astfel ca eu să înţeleg exact CUM sunteţi voi leneşi"./Gnosticii sunt experţi in lene. Ei depind de ea,/pentru că ei încontinuu văd pe Dumnezeu lucrând în jurul lor./Recolta vine întotdeauna la timp, deşi ei nici măcar nu-şi ară ogorul!

Sallustiu: „Nici un leneş n-a ajuns nemuritor.”

Salvador Dali Nu există nicio capodoperă în lene!

Sam Keen: ”Miezul verii este vremea când lenevia devine respectabilă.

Samuel Beckett: ”Nu există pasiune mai puternică decât lenea.

Samuel Johnson: "A fi lenes si a fi sarac au fost dintotdeuna reprosuri si, din aceasta cauza, fiecare om se straduieste cat poate sa isi ascunda saracia de ceilalti si lenea de el insusi."***"Viata nu este lunga, si prea mult din ea trece intr-o lenesa deliberare despre cum ar trebui sa fie petrecuta." ***Dificultatea este adesea copilul trândăvelii

Sanai: "Cusur pentru barbat este sa stea acasa; barbatul trebuie sa munceasca."

Sanda Nicucie: E-un fel urât de-a nu mai fi frumos./E-un fel de am să plec şi să revin,/Un fel de nu ştiu ce şi nu ştiu unde./E-un fel sfârşit aproape ne-nceput/În care mă tot aflu neuimită,/Neacră, neamară, ne-ndulcită.../ În care m-am dorit dar nu m-am vrut.

Saul Bellow: ”Suferinţa este poate singurul mijloc potrivit pentru a ieşi din lenea sufletească.

Serdarul Scarlat Tâmpeanul: ”Sărăcimea du prin oraşe, adică noroiul norodului Rumânesc, iubeşte cu deosebire slobozenia; sânt mai mulţumiţi să umble pe uliţe desculţi, trenţăroşi, decât să-şi plece capul la cei care sânt chemaţi să le slujască. Această trândăvie a lor izvoraşte dintru înlesnirea ce o au de la cei ce să cuvine să-i înpileze la lucru decât să-i miluiască şi să-i facă cu aceasta ticăloşi.

Sfantul Jerome: "Continua sa faci orice fel de munca, in asa fel incat diavolul sa te gaseasca intotdeuna ocupat."

Sfântul Ioan Gură de Aur Deznădejdea nu-l lasă pe cel căzut să se scoale, iar trândăvia îl culcă la pământ pe cel în picioare. Una ne lipseşte de bunătăţile ce le putem avea; cealaltă nu ne lasă să scăpăm de păcatele ce ne apasă. Trândăvia ne aruncă jos, chiar de-am fi în cer; deznădejdea ne pogoară în adâncul păcatului; dar îndepărtarea deznădejdii ne face să ne ridicăm repede din adâncul acela... Pavel a hulit, a prigonit, a ocărât; dar pentru că s-a sârguit şi nu a deznădăjduit, s-a ridicat şi a ajuns egal cu îngerii; Iuda a fost apostol; dar şi pentru că s-a trândăvit, a ajuns vânzător. Nt, chiar si sfintii, puturorii pamantului, acuza lenesii ca nu se bucura de bunatatile pe care doar munca le aduce. Iuda cica a ajuns tradator din lene. Intre timp al aflat ca a tradat nu din lene.***”Când este vorba de lucruri trecătoare şi pământeşti, suntem sârguitori şi râvnitori, dar când putem agonisi atât de uşor pe cele netrecătoare şi veşnice, noi întârziem şi trândăvim.

Sfântul Marcu Ascetul: ”Tot binele vine de la Domnul, după o anumită orânduire şi pleacă în ascuns de la cei nemulţumitori, nerecunoscători şi leneşi.

Sfântul Toma de Aquino: ”Lenevia te face trist.

Sir Richard Steele: ”Truda nesuferita de a nu face nimic.

Socrate: ”Dacă ai ceva greu de făcut, angajează o persoană leneșă să o facă. El va găsi o modalitate ușoară de a face asta.”

Solomon 10:26: "Precum este otetul pentru dinti si fumul pentru ochi, asa este omul lenes pentru cei ce-l pun la treaba."*** 10:4"Mana lenesilor pricinuieste saracie, iar mana celor intelepti aduna avutii." ***10:5"Cel ce aduna in timpul verii este un om prevazator, iar cel care doarme in vremea secerisului este de ocara."***12:27"Lenesul nu-si frige nici vanatul lui; cea mai scumpa comoara pentru om este munca."*** 13:4"Sufletul celui lenes pofteste, insa in zadar. Numai sufletul celor silitori este indestulat."***18:9"Omul lasator pentru lucrul lui e frate cu cel care darama." ***19:14"Lenea te face sa cazi in toropeala; sufletului trandav ii va fi foame."***20:13"Nu iubi somnul, ca sa nu ajungi sarac; tine ochii deschisi, numai asa vei fi indestulat de paine."*** 20:4"Toamna lenesul nu lucreaza, iar cand vine sa culeaga rodul la seceris, nimic nu afla."***  21:25"Pofta celui lenes il omoara, caci mainile nu voiesc sa lucreze."***24:30-34"Si iata spinii cresteau in toate locurile, maracinii o acopereau cu totul, iar zidul de pietre se prabusise. Atunci m-am uitat si m-am framantat in inima mea, am privit cu luare aminte si am tras o invatatura: inca putin somn, inca putina atipeala, inca putin sa mai stau cu mainile in san ca sa dorm... si saracia va veni peste tine ca un calator si lipsa ca un om inarmat."***6:6"Du-te, lenesule, la furnica si vezi munca ei si prinde minte!"***Căile celor leneşi sunt aşternute cu spini, dar ale celor harnici sunt căi bătute.***Cel mai comod este să urăşti: nu fiţi leneşi! ***Leneşul nu-şi frige nici vânatul lui; cea mai scumpă comoară pentru om este munca.***Mâna leneşilor pricinuieşte sărăcie, iar mâna celor înţelepţi adună avuţii.***Sufletul celui leneş pofteşte, însă în zadar. Numai sufletul celor silitori este îndestulat.
Stanciu Ximena: ”Munca îţi dă tot ce leneşul nu are.

Steven Wright: ”Munca grea te răsplăteşte în viitor, lenea te răsplăteşte pe loc.

Swami Shivananda O minte leneşă (pasivă) este locuinţa preferată a diavolului.

Ştefan Bossun: ”Spre treburi gândul nu-şi întoarce,/E leneşă ca o pisică,/Dar, judecând la o adică,/Pisica uneori... mai toarce.

Ştefan Mîrzac:Cât simte dezordinea din noi? Uneori, atât cât simte lenea.*** Neliniştea nu trândăveşte, dar deseori, nici nu rodeşte.. nt de unde stii? Vezi cioran.***Lenea este ca un fluviu care urcă gunoaiele la deal.***Lenea este monumentul viu al nimicului. *** Lenea este şi o cale prin care ne apropiem de lumea anorganică.***Lenea produce cea mai naturală şi mai lentă anestezie.***Şi nesimţirea este o culme a lenei.***Timpul se scurge la fel şi pentru cel harnic şi pentru cel leneş. Deosebirea este că, acel harnic este conştient de trecerea timpului, pe când, celălalt este mereu inconştient.***Deseori, timpul muşcă lenea, dar numai la sfârşit.***Lenea este apa care ne stinge arderea.***Lenea nu a văzut de multe ori răsărind soarele.***Lenea scrie pe praf.***Lenea se înveleşte cu gunoi.

Ştefan Petică: ”Cât fuse ziua clară s-a-mbuibat/Cu cântece şi joc în loc de pâine/Şi beată de plăcere a uitat/De grija zilei groaznice de mâine.

Ştefan-Cornel Rodean  Mult îi place să impute,/Lui "ceva tot timpu-i pute";/Nu-şi dă seama, chiar defel:/Pute... locul de sub el!

Tacit: La început urâtă, lenea este în cele din urmă iubită.

Talasie Libianul: ”Mintea, zăbovind în plăcere sau în întristare, cade repede în patima trândăviei.***”Trândăvia vine din neglijenţa sufletului; şi e neglijent sufletul care boleşte de iubirea plăcerii.

Teodor Dume: ”Lenea e ca un aluat, există şi creşte la căldură şi întuneric.*** Omul leneş nu-şi va trezi niciodată conştiinţa.*** Finanţatorul prostiei nu a fost niciodată omul sărac, ci doar cel leneş*** Să vrei să nu faci nimic e un viciu al omului leneş.***sat aproape gol -/pe laviţa din stradă/un câine leneş

Teodor Mazilu: "Lenea e un fel de animal preistoric, cu mii de tentacule, cu pielea veşnic schimbătoare, cu solzi de o infinită diversitate; ea îşi schimbă solzii şi convingerile, după criteriul comodităţii.

Thomas Carlyle: ”În trândăvie zace o deznădejde permanentă.*** Orice fel de muncă, chiar şi ţesutul pânzei, este nobilă. Munca şi numai munca este nobilă. Viaţa în trândăvie nu e nici partea omului, nici partea zeilor.

Thomas Edison: "Adeseori pierdem o oportunitate pentru ca este imbracata in salopete si aduce prea mult a munca."

Thomas Hobbes: „Lenevia este mama filosofiei.”

Titu Olteanu: ”În judeţ sau eparhie/Despre cel ce leneveşte,/De-i mai sus în ierarhie,/Spui respectuos: gândeşte!***”Văzând femeia, ca persoană,/Luptând cu viaţa-n ritm turbat,/Eu neg că lenea e cucoană,/Ba chiar pretind că e... bărbat!

Tom Hodgkinson: "Lenea da rezultate, iar cea mai simpla cale de a ne bucura de beneficiile ei pentru sanatate este pur si simplu sa tragem un pui de somn." *** Dr. Johnson, Byron, Coleridge, Bertrand Russell, Oscar Wilde, Nietzsche, John Lennon, toţi aceşti practicanţi de seamă au stat la baza conceptului despre arta de a lenevi.

Torquato Tasso: ”Până când, leneşule, vei mai sta culcat? Când te vei scula din somnul tău? "Puţin somn, încă puţină aţipire, puţin să mai stau în pat cu mâinile încrucişate!" Iată vine sărăcia ca un trecător şi nevoia te prinde ca un tâlhar. Dar dacă nu vei lenevi, atunci va veni secerişul tău ca un izvor, iar lipsa va fi departe de tine.Acolo unde domneşte trândăvia, nu strălucesc razele geniului, acolo nu există năzuinţă către faimă şi nemurire, acolo nu se iveşte nici măcar ideea de virtute, nici măcar aparenţa ei. NT. NOBILII OBLIGA OMUL, INCALCANDU-I DREPTURILE, SA AIBA nazuinta catre faima, ca ei. Faimos devii prin avere, dupa ce exploatezi oamenii. Nemuritor poate deveni doar lenesul, daca alege fericirea spiritului. Fiecare cu fericirea sa.

Traian Abruda visez la un stat paralel/la un univers paralel paralel/în care să zbor şi eu paralel cu pământul
Tristan Bernard: „Culmea lenei este să te scoli la șase dimineața ca să ai mai mult timp de stat degeaba.” 

Traian Dorz: ” Până n-ai ajuns la ţintă,Teme-te, şi mergi mereu!/- Orice lene poate face/ Să te pierzi de Dumnezeu./Până n-ai sfârşit lucrarea/Câtă ţi s-a rânduit/Teme-te de odihnire/Ea-ţi dărâmă ce-ai zidit

Tudor Arghezi: ”Cartea nu aduce doar leac pentru suflet, dar şi vindecarea de lene şi laşitate.*** Un leneş sau un incapabil se răzbună cu scuza morală că nu a avut noroc.***”i-a ieşit cam somnoros şi cam Trândav şi nărăvaş strămoşul meu Adam;
Grigore Rotaru: ”Mare grijă are leneşul că va fi certat în momentul în care s-ar apuca de lucru.

Tudor Musatescu: ”Lenesul are prea putin timp pentru cat ar vrea sa piarda.***  „Cele mai obositoare zile sunt cele în care n-ai făcut nimic.”

Tudor Vladimirescu: ”Nu vă leneviţi!

Vachel Lindsay: ”Vino, gustă din pâinea trândăviei/ Aşază-te lângă izvorul cu unde cristaline:/Câteva flori vor fi străjerii tăi,/Câteva păsări vor cânta pentru tine//Oamenii se grăbesc, n-au niciun dor/ Şi n-au nici lacrimi pe obraji, ochii lor sunt reci:/ Ei se grăbesc, aşa că n-au nicio iubire./ Le mor inimile de când sunt tineri.
Vasile Culidiuc: de ce m-am înscris la ei? m-am în/scris pentru că eram leneş/ pentru că nu credeam în bunăstarea oamenilor/ ci în politica pumnului în gură/ a justiţiei corupte şi manipulate/ pentru că eram timid...

Valeria Mahok: ”Lenea dă vise urâte. *** Pentru leneşi, hărnicia are caracter de circar.***Lenea este o bună observatoare, pentru că-i permite timpul.

Valeriu Butulescu: ”Lenea este moarte cumpărată în rate.***Inactivitatea ne fereşte de păcat. Dar lenea este păcatul suprem.***La ţară, reverie înseamnă lene.***Lenea mea cu inflexiuni vegetale.*** Lenea trebuie să fie tare obositoare. Leneşii se odihnesc cel mai mult.*** Să trândăveşti întruna şi să te plângi că viaţa e scurtă.

Vasile Culidiuc: ”Poetul leneş ziua
Costel Zăgan: ”du-te la plus infinit

Vasile Ghica: ”Cel mai preţios timp mi l-au furat lenea şi cărţile proaste.*** Inteligenţă au, poate, şi leneşii. Dar o ţin în hibernare. *** După demolarea Paradisului, pe Pământ au ajuns numai imense cioburi de lene.*** Lenesii au un mare avantaj: ii gaseste moartea odihniti.***Toţi neisprăviţii au impresia că lenea lor se metamorfozează treptat în filozofie.

Veronica Şerbănoiu: ”Să te trezeşti la 6 dimineaţa ca să ai timp să trândăveşti.

Victor Hugo: "Un om nu este lenes pentru ca este absorbit de ganduri. Exista o munca vizibila si una invizibila." *** ”Nu eşti leneş atunci când eşti cufundat în gânduri. Munca poate fi atât vizibilă cât şi invizibilă. A contempla înseamnă a trudi. A gândi înseamnă a face.*** Lenea este cea mai grea dintre toate opresiunile.*** Trândăvia este o mamă care are un fiu, furtişagul, şi o fiica, foamea.

Victor Martin: ”Dacă vesticii şi-au redefinit noţiunea de "muncă", ne-am redefinit şi noi noţiunea de "lene".***”Lenea este paradoxul muncii.*** Leneşul se consideră tot timpul prea în vârstă pentru a mai face ceva.*** Sunt prea leneş ca să fur.***Nu vrem să dezvoltăm turismul pentru a nu încuraja lenea.

Victor Stroie: ”Obosit pe nemuncite/ Şi bolnav pe nezăcute

Viorel Muha: ”Prostul nu-i vinovat că-i prost. El are vină dacă-i conştient, că nu încearcă şi nu face nimic ca să-şi învingă prostia. Probabil din lene, dacă şi lenea este o componentă a prostiei.

Virginia Woolf: ”Doar în trândăvia şi în visele noastre, adevărul din profunzimi iese la suprafaţă.

Voltaire: "Fereste-te de lene. Rugina ei se agata pana si de cele mai stralucitoare metale."

Wallace D. Wattles: ”Alţii sunt săraci pentru că, deşi simt că există o cale de ieşire, sunt prea leneşi intelectual pentru a depune efortul mental necesar pentru a găsi acea cale şi a merge pe ea; iar pentru aceştia, cel mai bun lucru este să le stârneşti interesul şi dorinţa, arătându-le fericirea care vine din bogăţia dobândită în mod corect.

Walter Annenberg: "Atunci cand ne tinem departe de lene ne vedem prinsi in laturile plictiselii."

Walter Gaston Shotwell: "Adevarata sursa a aproape tuturor faradelegilor noastre, daca e sa le gasim o origina comuna, poate fi descoperita in lene."

William Shakespeare: ”Ce este omul cand folosinta timpului sau sunt numai somn si mancare? O vita si nimic mai mult!

Winston Churchill: ”Cele mai leneşe parlamente sunt parlamentele cu cei mai mulţi membri.

Wystan Hugh Auden: ”Urechea tinde să fie leneşă, se agaţă de ce e familiar şi e şocată de ce e neaşteptat; ochiul, din contră, tinde să fie nerăbdător, îi place ce e nou şi e plictisit de repetare.

Zygmunt Bauman:Polarizarea şanselor generată de activităţile monopoliste tine, pe termen lung, să ducă la un tratament diferenţiat al învingătorilor şi perdanţilor. Mai devreme sau mai târziu, învingătorii şi perdanţii se fixează "permanent" în aceste categorii. Învingătorii vor da vina pentru eşecul perdanţilor pe inferioritatea lor inerentă, aceştia fiind astfel declaraţi răspunzători de propria lor neşansă. Este triumful tipului de gândire ce consideră că problemele sociale au soluţii individuale, biografice. Oamenii respectivi sunt apoi descrişi drept inepţi, vicioşi, instabili, depravaţi, deşănţaţi sau demni de dispreţ din punct de vedere moral, adică lipsiţi tocmai de calităţile socotite necesare competiţiei care a dus de la bun început la starea aceasta de fapt. Astfel definiţi, perdanţilor li se neagă legitimarea nemulţumirii. Săracul este înjosit ca leneş şi neglijent, depravat mai degrabă decât deprivat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu