miercuri, 12 iunie 2024

ARTA - Pagina de biblioteca

 

 

·         A. Malraux: „Marele artist stabileşte identitatea eternă a omului cu el însuşi.” *** „Marii artişti nu sunt copiştii lumii, ei sunt rivalii ei.”

·         Adriana Szabo: "și mor puțin câte puțin pe șevaletul care-mi doare, la picioarele celor ce știu doar a răni...și-mi moare în brațe arta de-a iubi!

·         Al. Odobescu: „Arta nu există fără de om, carele, pe de o parte, singur o creează şi, pe de alta, singur se bucură de dânsa. În natură, nimeni decât omul nu poate nici închipui, nici realiza, nici simţi şi preţui arta.”

·         Albert Camus: ”Nu este luptă care ne obligă să fim artiști, este arta care ne îndeamnă să luptăm. *** "Fara libertate nu exista arta; arta traieste doar prin constrangerile pe care si le impune si moare la orice alte constrangeri*** ”Suntem în largul mării. Artistul, ca şi ceilalţi, trebuie să vâslească la rândul său, fără să moară, dacă poate, adică continuând să trăiască şi să creeze.”

·         Albert Einstein: ”Lucrul cel mai minunat pe care îl putem întâlni este misterul. La baza artei şi ştiinţei adevărate se află emoţia primară. Cel care nu ştie acest lucru şi nu poate fi curios sau nu mai poate simţi uimire este ca şi mort, asemenea unei lumânări stinse...

·         Anatole France:  "Femeia face lumea. Ea e suverana: nimic nu se face decat prin ea si pentru ea. Ori femeia este marea educatoare a barbatului; ea il invata virtutile incantatoare, politetea, discretia si acea mandrie care se teme sa nu fie suparatoare. Ea arata catorva arta de a placea, si tuturor arta utila de a nu displacea.

·         Andrei Mureșanu: ”Arta presupune știință, însă știința nu e intotdeauna artă.

·         Anonim: ”Arta medicala inseamna sa-l binedispui pe pacient in timp ce natura gaseste leacul.***"Arta e a te durea inima de frumos."***Galbenul de Cosula, de la manastirea Cosula, se adauga prin unicitate albastrului de Voronet. ***Până la scriitorii interbelici, tot mai aplecați spre „arta socială” – toți conștientizau imperativul justiției sociale transpus în artă. ***Arta a coborât la nivel de turmă, de instinct, e moftul unui cancer cotidian. În România, țara unde succesul nu are patrimoniu, obrasnicia, devenită subiect de dialog, înjosește performanțele celor care nu își pretind meritele, și nici nu le culeg.(...) Umilința este destinul unui om valoros, atâta timp cât el respiră pe o planetă unde până și mediocritatea își permite un orgoliu.",

·         Barbu Stefanescu Delavrancea: "Un om poate gresi, caci asa este omul, perfectibil, iar nu perfect, corigibil, iar nu infailibil. In politica, in arta, in literatura, in critica, in filosofie si in stiinta, omul greseste si pentru aceasta nici calea adevarului nu i se inchide, nici aceea a reabilitarii.

·         Camil Petrescu: ”Arta este dospire sufletească în tipare eterne şi e cu atât mai de preţ această frământare cu cât izvorăşte dintr-o conştiinţă mai complexă şi mai abundentă. *** ”Stilul frumos e opus artei, e ca dictiunea in teatru, ca scrisul caligrafic in stiinta.

·         Charles Baudelaire: ”Arta este o chemare la care răspund prea mulţi nechemaţi. 

·         Charles Horton Cooley: "Un artist nu poate gresi; este un succes sa fii un artist.

·         Christian Albini: ”Altruismul e o artă.

·         Ciucurencu: ”Arta este ca o sahara imensa in care nu gasesti nici apa, nici mancare, nici macar un loc umbros pentru odihna. La marginea desertului sunt multi care vor sa strabata aceasta sahara. Ei pleaca la drum, dar, pe parcurs, unora li se face foame si o iau spre stanga, altora li se face sete si o iau spre dreapta, iar unii vor sa se odihneasca si se intorc din drum. Cel care va reusi sa treaca prin toate necazurile si privatiunile marelui pustiu, acela este artistul.”

·         Constantin Brâncuşi: ”Eu am făcut piatra să cânte... pentru omenire. ***“Arta trebuie să apropie, nu să depărteze, să umple, nu să sape prăpăstii în bietele noastre spirite şi aşa destul de răscolite de întrebări. *** "În artă nu trebuie să existe străini.” –

·         Cyril Connolly: ”Literatura este arta de a scrie ceva ce va fi citit de doua ori; jurnalismul e ceea ce va fi citit o singura data. 

·         Dan Puric: “Nu mai gândește simfonic neamul românesc. Ci la nivel de manea, de ciné-verité, de radiografie pulmonară nenorocită. Ăștia văd doar colțul, gunoiul și fac filme tomberonistice. În teatru e la fel. E degradant! Colegii mei nu au din ce să trăiască. Normal că sunt tentați de telenovele, cu sau fără conștiința că se prostituează. Artistul este o voce a societății; acum însă, actorul este doar un om cu dexterități, folosit de societate.”

·         Diego Rivera: ”Subiectul este pentru pictor este ceea ce sinele sunt pentru locomotiva. Nu poate realiza nimic fara subiect.

·         E. Delacroix: „Pictura este un concert al ochilor.”

·         Elaine Heffner: ”Arta de a fi mama este de a invata copilul arta de a trai.

·         Emil Cioran: ”Ce-i un artist? un om care stie tot fara sa-si dea seama. Un filozof? un om care-si da seama, dar nu stie nimic. ***"Fratele meu îmi scrie că în Bucovina, în timpul cununiilor, se repetă această vorbă cu referire la miri: " Să se rabde unul pe altul." Îmi scrie asta vorbind despre dispariţia feţei, a chipului omenesc în pictură: nu ne mai putem suporta. Păi, cu atât mai bine că omul este exclus din arte; să sperăm că va fi exclus şi din realitate."

·         Emile Zola: „Opera de artă e un colţ de natură văzut printr-un temperament.”***Sunt un artist… eu sunt aici pentru a trai cu voce tare. -

·         Eugen Lovinescu: ”Pornografia în arta e lipsa de talent.

·         F. Schelling: „Arhitectura este o muzică încremenită.”

·         G. Cesbron: „După cum refuzi să mergi să vezi un film în care joacă un artist care nu-ţi place, ar trebui să fie interzise toate filmele unde revolverul joacă rolul principal.”

·         George Petrovai: ”Politica a devenit artă de-abia după ce a preschimbat duhorile din lăuntrul său în izuri amețitoare pentru cei din afară.

·         Grigore Vieru: ”In arta, ca si in razboi, trebuie sa mergi pe drumul tau ca sa invingi

·         Henri Cartier. - Bresson Fotografia e o reactie imediata care contureaza meditatia. -

·         Henry Louis Mencken: ”Teatrul nu este viata in miniatura, ci viata marita enorm, viata exagerata infiorator.

·         Herbert Marcuse: "Abolirea formei estetice, ideea că arta poate deveni o parte a praxisului revoluționar și pre-revoluționar până când, în condițiile socialismului deplin dezvoltat, ea va fi transpusă adecvat în realitate sau absorbită de către „știință" - această idee este falsă și opresivă; realizarea ei ar însemna sfârșitul artei.

·         Hipocrat: „Arta e lunga, viata e scurta.”

·         Honore de Balzac: "Arta e concentrare a vieţii, transcendere şi transfigurare, dar nu poate fi revoltă împotriva armoniilor fundamentale: pe acestea, dimpotrivă, ni le apropie, ni le intensifică, ni le dezvăluie. ***„Un artist mare e un rege: el domneşte asupra lumii fanteziei.” ***„Un mare artist este un prinţ fără titlu.”

·         i. Stone: „Arta e făcută numai pentru cei ce s-ar simţi nenorociţi fără ea.” *** „Un artist lipsit de idei e ca un cersetor; se tot taraste, sterp, cersind de-a lungul orelor.” *** Stone „Arta are o însuşire măiastră: cu cât e mai mare numărul de minţi omeneşti care o mistuie, cu atât trăieşte mai mult.”

·         Iulia Iordan: "Omul simplu se poate apropia cu ușurință de artă, dacă i se facilitează zi de zi drumul către ea."

·         J. Cocteau: „Trebuie să fii un om viu şi un artist postum.” *** „O capodoperă este o partidă de şah câştigată prin şah mat.”

·         J. d’Ormesson: „Literatura se plasează şi ea, ca tot ce există pe lumea asta, între sacru şi bani.”

·         J. Ortega y Gasset: „Umanitatea are nevoie, în mod periodic, să scuture arborele artei, ca să cadă toate fructele putrede.”

·         Jean Dubuffet: ”Arta nu are legătură cu inteligența. Arta e viziune si doar viziune.

·         Jean Baptiste Camille Corot: "Daca pictura este o nebunie, ea este o dulce nebunie, pe care oamenii ar trebui nu numai sa o ierte, dar chiar s-o caute. Imi privesc chipul si imi cantaresc sanatatea. Amandoua poarta semnele grijilor, ale ambitiilor si remuscarilor care contorsioneaza fizionomia fiecaruia din noi. Iata de ce ar trebui sa iubim arta. Ea procura, acelora care vor sa-si echilibreze viata, calmul, implinirea morala si chiar sanatatea."

·         Johann Wolfgang Goethe: ”A şti să savurezi un vin bun, cu toate simţurile inclusiv acela al bunului simţ este cea mai desăvârşită înţelepciune, arta şi ştiinţa. Cu gura o ştiu toţi. Dar asta înseamnă băutură nu cultură.

·         Johannes Brahms: ”Fără măiestrie, inspiraţia abia dacă este o trestie în bătaia vântului.”

·         John Edmund Gardner: ”Viata este arta de a desena fara radiera.

·         Julien Matei: ”Adevarata artă nu rimează cu disimularea, cu infatuarea egotică, cu comoditatea. Ea deranjează, tulbură, subminează falsul si falsele urgențe.Te invita la auto-reflectie, la auto-explorare, la sinceritatea ființării. De aceea, chiar dacă pretinde altfel, omul de azi evită arta. Vehement și aplicat. Chiar violent, daca îl provoci sa priveasca inăuntrul lui.***Artistul e născător de viață. De ce avem o existență atît de ternă și prozaică? Răspunsul e simplu: nu mai avem artiști. Ptr că adevărații artiști au devenit proscriși.

·         L. Blaga: „Prin operele sale artistul îşi creează un alibi în vederea judecăţii de apoi.”

·         Leo Longanesi: ”Arta este o chemare la care raspund prea multi nechemati.

·         Leonardo da Vinci: „În viață, frumusețea dispare. În artă, nu.”

·         Leopoldina Bălănuţă: "totdeauna arta mi-a apărut ca o ștafetă a Dumnezeirii”.

·         Lev Tolstoi: "Arta nu este un meşteşug, este transmiterea sentimentului pe care artistul l-a simţit.

·         Liviu Armin Avram: ”Spune Brâncuși, Marele Brâncuși..."arta și tot ce numim noi artă dacă nu unește este inutilă!"Nu greșește..pentru că am devenit niște statui mute de frică de neputințe... Speriați nici noi nu ne mai auzim sufletul darămite alte suflete...Mai sunt suflete "nebune" pline de romantism în lumea asta atât de mercantilă care luminează nu un metru , un oraș sau un continent ...Lumina lor străpunge universuri... Aceste suflete...sunt aici printre noi ...Dar..le putem vedea doar cu sufletul...le putem vorbi doar în șoaptă...le putem atinge doar prin mângâiere.. Și dacă nu o facem noi...o fac ele...fără să știm...fără să vedem ...ne veghează tot timpul ....Să nu îndrăzniți nici măcar să gândiți...sau să vă întristați cu gândul că sunteți singuri!Pentru că.... totul este o voința a Iubirii...Și iubirea nu poate fi înțeleasă de mintea omului...

·         Liviu Ciulei: ”Arta impune ordine.

·         Lucio D Ambra: „Orice artist când îmbătrâneşte se aseamănă unei camere cu două ferestre: trecutul său şi viitorul său… Prezentul nu mai există!”

·         Lucius Annaeus Seneca: "Toata arta nu este decat o imitatie a naturii.

·         Luigi Mainolfi: ”Dacă sculpturile nu vă vorbesc, le priviți degeaba.

·         M. Musorgski: „Arta nu este un scop, ci doar un mijloc de a sta de vorbă cu oamenii.”

·         M. Proust: „În zilele noastre, un scriitor de geniu are totul de făcut. Nu e cu mult mai avansat decât Homer.”

·         Marc Chagall: "Arta este efortul necontenit de a concura frumuseţea florilor.

·         Mari Jeanne Ion: ”Da, știu, nu voi fi cool, dar mie mi se pare că a gusta arta, orice fel de artă, e o experiență personală. Adică îți place sau nu-ți place ceva, întelegi și rezonezi…au ba. Nu știu de cînd și pînă cînd actul artistic trebuie să intre în categoria “impuse”, iar dacă nu-l agreezi, dacă refuzi să fii expus la acel act, atunci ești catalogat ca intolerant, deși chestia asta este în mod natural și trebuie să rămînă o opțiune personală.  Mi se pare că e cam mult și sunt convinsă că nici dragoste, nici artă cu de-a sila nu se poate. E o intruziune în spațiul tău individual.  Și mai cred ca e posibil ca artiștii străini care vin aici să fie prost informați cu privire la preferințele publicului lor.

·         Menander: "Ajuta-i pe cei saraci, fa-i pe oameni fericiti, pe cat poti; este singurul lucru care dainuie, pentru ca, atunci cand soarta iti va fi potrivnica, salvarea ta va veni de aici: este mult mai pretios un prieten adevarat decat un tezaur care zace undeva ingropat.

·         Michelle Rosenberg: ”Arta şi politica sunt ca soarele şi luna; nu strălucesc amândouă pe bolta cerească în acelaşi timp. Trebuie să faci o alegere conformă cu structura ta sufletească.

·         Mihai Eminescu: "Opera de arta are o viata proprie.

·         Mimmo Rotella: ”Arta e liniște și speranță, dacă nu e așa, nu e artă.

·         Napoleon Bonaparte: "Arta de a fi cand foarte indraznet, cand foarte prudent este arta de a reusi.

·         Nichita Stanescu: "Poezia este numai arta: ea este insasi viata, insusi sufletul vietii. Fara poezie omul nu s-ar distinge de neant.*** „Ulysse a fost întotdeauna cu mult mai viu decât Homer.”*** „Arta este produsul cel mai specific uman, definind toate diferenţele specifice dintre om şi orice altceva.” *** „Rolul artei nu este în primul rând acela de a exprima idei, ci acela de a exprima tensiunea ideilor.”

·         Nicolae Tudor: "Arta scrisa este un joc al cuvantului. Scena poate fi a cotidianului sau a abstractului. Poetii aleg unde sa se manifeste. Alegerea cotidianului poate fi o intoarcere a artei la perioada realismului, cand eroismul este sa surprinzi esentialul unei realitati si fie s-o descrii elegic, fie sa ai o atitudine. Aceasta arta este exprimata de creatori care vor sa fie larg intelesi si iubiti/ aplaudati. Interactiunea aceasta ii hraneste. Aceasta arta chiar se defineste sub conceptul "literatura vie", cea care poate schimba lumea. Arta abstracta apartine livrescului si poate fi continuatoarea altor arte. Cuvantul ei devine valoros prin constructii metaforice care te socheaza intelectual si te pun in situatia sa aplauzi chiar daca nu intelegi nimic. Arta abstracta spune ceva, daca emitatorul are ceva in cap, sau nu spune nimic daca jocul cuvantului a fost reliefat ca ciudatenie socanta. Aceasta forma de arta a fost practicata cand scriitorii spuneau codificat ceva pe care autoritatea nu-l putea intelege, adica ei spuneau ceva si se intelegea altceva. Multe poezii moderne, decodandu-le, nu spun nimic. Arta pregnant metaforizata este o masura disperata a unora de a se desparti de altii, cand in interiorul Cetatii scriitorilor nu exista separeuri. Arta abstracta este exact ce condamna Eminescu, cea usor scrisa, cea care suna din coada, dar care nu spune nimic sau mai nimic. Este adevarat ca literatura contemporana oboseste cu cotidianul sau, dar oboseste prin repetabilitate, prost gust si lipsa de talent. Dar ea nu trebuie negata.

·         Nikki Giovanni: "Arta nu înseamnă gustul cultivat. Înseamnă să cultivi gustul.

·         Novalis: ”A fi om e o artă.

·         O. Wilde: „Nimic nu este mai primejdios în artă decât să fii modern. Eşti ameninţat să te demodezi brusc.”

·         Pablo Picasso: ”Arta șterge din suflet praful acumulat de grijile zilei.***"Arta este minciuna care ne ajută să vedem adevărul.*** ”nici o operă de artă durabilă nu poate fi realizată fără o mare singurătate”

·         Paul Goma: „În literatură intră cine vrea, rămâne cine poate.”

·         Paul Klee: ”Arta nu redă ce e vizibil, ci face vizibil ce nu e întotdeauna vizibil.

·         Paul Neagu: "Arta este în primul rând intuiţia credinţei sculptura fiind una dintre produsele ei. Numai după riscul unei dedicări totale putem vorbi despre artă ca instrument analitic sau activitate manipulativă.

·         Peggy Guggenheim: ”Arta e o valoare pe care cei mai mulți nu o iau în considerare.***"Dacă n-ar exista arta, oamenii nu ar mai fi oameni.

·         Pierre Auguste Renoir: ”Artistul, sub puterea iertarii, trebuie sa aiba incredere in el insus si sa asculte pe singurul sau stapan: Natura.

·         Proverbe: „Arta are un duşman numit ignoranţa.”

·         Robert Gallagher: ”Oricine crede ca arta conversatiei a murit, trebuie sa incerce sa duca un copil la culcare. -

·         Sabin Balașa: ”Arta este o manifestare a adoratiei pentru miracolul realitatii”

·         Samuel Butler: ”Viata este arta de a trage concluzii suficiente din premize insuficiente. ***Viata nu e o stiinta exacta, este o arta

·         Samuel Goldwyn: ” % din arta de a trai consta in a te intelege cu cei pe care nu-i poti suferi

·         Severino Saoncella: ”arta sacră vine de sus, nu de la noi.

·         Sfântul Ioan Gură de Aur: "Nu există artă mai frumoasă decât arta educaţiei. Pictorul şi sculptorul fac doar figuri fără viaţă, dar educatorul crează un chip viu; uitându-se la el, se bucură şi oamenii, se bucură şi Dumnezeu.

·         Sheryl Crow: ”Pot să fiu dezlănțuită și fără scrupule când cânt și fac dragoste. Când e vorba de arta mea, fac ce vreau eu.

·         Stella Adler: ”Viața doboară și zdrobește sufletul. Arta îți reamintește că ai unul

·         Titu Liviu Maiorescu: ”Arta vietii? Rezerva, discretiune, cumpatare, in genere negatiune si in rezumat abnegatiune.

·         Tudor Vianu: "Arta e muncă ajunsă la libertate şi fericire.

·         V. Hugo: „Arta nu se potriveşte cu mediocritatea: ea dă aripi, nu cârje.”

·         Vasile Voiculescu: 1. “Înduplecă-te, dară, durerea mea-ntr-atât, / Să preaslăvim fugara, şi-n loc de răzbunare, / Să stoarcem nemuririi şi artei lacrimi, cât / Să stea podoabă lumii hidoasa ei trădare. / Dar cine viers şi suflet acum să-mi împrumute / Dacă-mi lipseşti tu, însăşi esenţă a minunii?” 2. “arta, femeia, vânătoarea se echivalau pentru mine, erau totuna, alcătuiau acelaşi unic élan, aceeaşi năzuinţă. 3. Legăturile între artă şi credinţă sunt vechile legături de pură dependenţă. Arta nu a relevat. Arta a slujit totdeauna credinţa, de-a lungul tuturor religiilor. De când, însă, arta s-a emancipat, de când arta a devenit ea însăşi o religie, care cere credincioşilor săi să o slujească numai pe ea, să ţie numai ritul şi formele ei, de atunci nu se mai poate sluji drept la doi domni. Cine vrea să facă artă pură trădează credinţa cea pură. Adevărata inspiraţie religioasă, care mai poate împreuna arta şi credinţa, a rămas numai rugăciunea… Dar şi rugăciunea supremă se rosteşte, cum ştiţi, muţeşte… cu buzele sufletului.” 4: “primul fior de artă, am numit impulsul dintâi, care la începutul începutului, o dată cu sufletul, i-a mişcat omului sălbatic şi mâna, îmboldindu-l să tragă întâia linie dragă, primul contur estetic al emoţiei lui. “5. “Mă întrebaţi despre credinţă şi expresia ei lirică? Despre artă şi credinţă? Vă voi răspunde că în ce priveşte înotul, cu cât gesturile în apă sunt mai mari şi mai gălăgioase, cu atât înotatorul e mai slab, mai nesigur, aproape de înecare. Neştiutorii, începătorii fac cele mai dezordonate, zgomotoase şi grandilocvente gesturi cu braţele şi picioarele… Înotul perfect se face fără opintiri, e… ne-simţit… Pluteşti, aproape cufundat întreg în apă , abia mişcând… Credinţa cea adevărată e aşijderea acestui instinct de tăcută şi lină plutire, e la fel cu acea nesfielnică predare în puterea apelor, de cufundare şi ameninţare, graţie harului unei respiraţii tainice, graţie unei inspiraţii de aer pe care-l sorbi o clipă, de sus, ca să-l duci cu tine la fund… Credinţa e un instinct de ritm şi orientare, care nu se poate deşuruba în cuvinte, oricât de măiestre”. 6. “Arta n-are patrie, fiind o patrie ea însăşi.” 

·         Vauvernagues: ”Răbdarea este arta de a spera.

·         Victor Eftimiu: ”Bunul gust e arta de a elimina.

·         Victor Hugo: ”Arta nu se potriveşte cu mediocritatea. Ea dă aripi, nu cârje.

·         W. Waltson: „Setea de îmbogăţire n-a creat încă nici un artist, însă i-a nimicit pe mulţi.”

·         Zygmunt Bauman: ”Fie că știm, fie că nu, fie că ne place, fie că nu, viața noastră e o operă de artă, deci ca s-o trăim trebuie să ne fim proprii artiști.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu