luni, 26 august 2024

TOTUL - Pagina de biblioteca

 

Abraham Lincoln: ”Tot ce sunt sau ce sper sa devin ii datorez ingerului care a fost mama.

Adrian Păunescu: ,,E drept că lumea noastră nu-i perfectă/Dar ea pricepe în această zi/Cât de ușor putem să pierdem totul/Și cât de ordinar putem muri."

Alex. Issupov: ”Toate câte le vedem sunt impresii trecătoare.

Alexandru cel Mare: ”Am fost totul şi totul era nimic.

Alphonse De Lamartine: ”Cel care vrea să îndrepte totul dintr-o dată strică totul. Nerăbdarea crează iluzii şi răni în loc de adevăruri.

Anatole France: ”Mai bine sa intelegi bine putin, decat sa intelegi gresit tot. ***totul atârnă de un început foarte mic.

Anonim: ”Chiar și omul care nu dă nimic vieții, pretinde de la viață totul. ” ***Persoana care nu cere nimic,merita totul! ***Vino si priveste-ma in ochi. Pentru ca tot de ce am nevoie e dragostea. ***Celui care refuza totul i se da totul ***Toata lumea crede in dragoste, insa unii se intreaba daca ea exista cu adevarat.***Toata lumea pare sa aiba o idee clara despre cum ar trebui sa-si traiasca altii viata, insa nimeni nu pare sa stie cum sa-si traiasca propria viata.***toata lumea se simte singura uneori. Daca va simtiti singuri si tristi, aceste citate despre tristiete si singuratate va pot ajuta sa depasiti sentimentul de a fi singur sau trist.***Toata lumea trece prin momente dificile, dar, evident, unele zile sunt mai grele decat altele. Anonim, Cand simtiti ca incepeti sa va pierdeti speranta, aceste citate triste va vor motiva sa mergeti inainte.***Toate lucrurile sunt manifestari ale unui singur lucru.

anonim, Tot ce este îmi pare a fi o hrană pentru o tristeţe nemăsurată.***Tot ce se intampla odata, poate sa nu se mai intample niciodata, dar tot ce se intampla de doua ori, se va intampla cu siguranta si a treia oara.***Tot secretul vietii se reduce la atat: ea n-are niciun rost; fiecare din noi gaseste insa unul.***Toti adultii au fost copii candva, dar doar cativa dintre ei isi mai amintesc asta.***Toti sfintii se recunosteau ca sunt nevrednici de Dumnezeu prin aceasta ei au scos la iveala vrednicia lor care consta in smerenie***”Singuratatea este refugiul celor care s-au saturat sa ofere totul si sa nu primeasca nimic!”***in viata faci greu 2 lucruri. Ori spui ce simti si distrugi totul, ori nu spui nimic si te distrugi pe tine. ***Totul e așa cum a fost întotdeauna și cum, fără îndoială, va fi până când nu va mai fi nimic.”

Antoine de Saint Exupery: ”Toti oamenii mari au fost mai intai copii dar putini dintre ei isi mai aduc aminte.

Antonio Frassica: ”Nu astepta sa ai totul pentru a te bucura de viata. Ai deja viata pentru a te bucura de tot

Carl Gustav Jung: ”Totul depinde de felul în care noi privim lucrurile și nu de cum sunt ele.

Carol Rama: ”Daca vedeti o femeie goala nu înseamna ca vedeti totul.

Catreina Lagreca: ”Între totul si nimic e un armistitiu necesar.

Cristian Marieta: ”Motto-,,Am fost totul și totul era nimic"Alexandru Cel Mare.Mai sunt destule,, nențelesuri"./Cu cât ne străduim mai mult/cu-atât ne cufundăm/In neputința de-a elucida ceva./Ca-ntr-un deșert/in care nisipurile mișcătoare/ne trag fără de milă și ne-ngroapă/rămânând cu dansul amăgitor/al sadicei Fete Morgana/pe retină.//Frumosul care ne hrănește și ne-mbată/cu nectarul în care-a fost topită mătrăguna ,otrava muscăturii de viperă/târându-se insidios și leneș/pe sânul Cleopatrei.../Extazul zborului angelic inchizând/blestemul satanic al păcatului comis/Un sâmbure de moarte stă ascuns în viață/și dobândești suflare din propria cenușă./Din moartea ta,/te pregătești
să intri într-o nouă viață./Si tot așa .../Chiar veșnicia/stă ascunsă-ntr-o clipită/care și ea iși face cuib
...în infinit./Purtăm în noi un univers/în care ne naștem și murim/cu toții la fel de la-nceputuri./Si in șfărșit ...nimicul/Dar nu neînsemnat! ...pentru că EL,/spun ințelepții ,/e , n-o să vă vină-a crede ,
TOTUL!/dar... între timp probabil v-ați edificat/că TOTUL îmbracă/haine de NIMIC!/Nu poți să le separi,/să le vezi fața inșelătoare,/alunecoasă .../Ți se topesc în palme/ca un țurțure de gheață
și picătura dezorientată/ce-a rămas/Se volatilizează/la prima adiere de vânt/de parca n-ar fi fost vreodată./Un mare personajsi tot atât de mare om.../nu oarecare,/Medita cu tristețe:/,,Am fost totul si totul era nimic..."/Dar pentru noi el este Totul!/Am fi ridicoli să luăm de bun ce spune.../Ce ziceți?..../Putem NOI să-L contrazicem pe EL?!?!/...și totuși..

Cristopher Reeve: ”Odata ce ai ales speranta, totul este posibil.

Dan Casuneanu: ”tot ce este îmi aparține cum aerul/ din pahar privesc prin peretele de sticlă/ nu îmi este de ajuns/iau pensula și umplu creangă după  creangădin loc în loc cu frunze. cu furnici roșiatice/ și cu pene în cele din urmă/ păsările încep să cânte și să se învârtă în cerc/ ne agață cu ciocul din noi ne înalță deasupra copacilor
Hermann Hesse: ”Nimic nu a fost, nimic nu va fi, totul este, totul consta din esenta si prezent.

Daniela Agapie: "Nu am nevoie de nimic, dar imi doresc totul si mereu incep cu tine.

Elizabeth Barrett Browning: ”Pentru că îmi ești totul, pentru tine las totul.

Emil Cioran: "Iubesc totul, în afară de om. Când mă gândesc la el, văd roșu înaintea ochilor."***De ce să trăiesc în fragmente de timp, fragmente de trăiri, cînd printr-un efort nebun aș putea în fiecare clipă să fiu "tot", să fiu actual prin toate realitățile și posibilitățile mele?***Tot mai mult ma conving ca oamenii nu-s decat obiecte: bune sau rele. Atat. Si eu sunt oare mai mult de un obiect trist?

Emile Gaboriau: ”Cei într-adevăr fericiți se ascund și au dreptate; fericirea e aproape o crimă. Să iubești și să fii iubit! Asta e totul! Restul nu-i decât nerozie.

Ennio Flaiano: ”Toate pe care nu le stiu le-am invatat la scoala.

Euripide: ”Acelaşi om nu poate să ştie totul; fiecare e înzestrat cu alt dar. 

Federico Garcia Lorca: ”Putem atinge totul sau totul e de neatins pentru că avem mâini și avem iluzii.

Frank Zappa: ”Toata muzica buna a fost deja compusa de oameni cu peruci.

Galileo Galilei: ”toate lucrurile sunt unite de tainice legături: nu poți culege o floare fără să tulburi o stea.

George Petrovai: ”Oamenii care vor totul, ajung să se dea în vânt după nimicuri;

Giacomo Leopardi: ”Copiii gasesc totul in nimic, oamenii gasesc nimic in tot.

Iyanla Vanzant: ”Tot ceea ce ti se intampla este o oglindire a ceea ce crezi despre tine. Nu putem atrage mai mult decat credem ca valoram.

Jean Henri Fabre: ”Totul se sfarseste pentru ca totul sa reinceapa, totul moare pentru ca totul sa traiasca.

Jean Jacques Rousseau: ”Toate popoarele civilizate au respectat femeia. ***Tot ceea ce n avem de la nastere si de care avem nevoie cand suntem mari, ne este dat prin educatie. Aceasta educatie ne vine de la natura, de la oameni sau de la lucruri.

Johann Wolfgang Goethe: ”Când ne lipsim nouă înșine, totul ne lipsește.

Jonathan Safran Foer: ”Totul este așa cum este pentru că totul a fost așa cum a fost.

Karl Valentin: ”Totul a fost deja spus, dar nu de toți.

Kung Fu Panda: ”Totul este posibil cand simti pace interioara. –

Legea lui Murphy: ”Tot ce e bun: ori e imoral, ori este ilegal, ori ingrasa.

Leonard Ancuţa: ”totul sau nimic/pus în situația de a alege ce să regret/totul sau nimic/am ales nimicul./pînă la urmă viața e o succesiune de evenimente/neplăcute dar e suficient de clar că ne așteptăm la asta/așa că nu văd ce rost mai au regretele. cum nu văd nici sensul așteptărilor./ neîmplinirile sunt mai adevărate decît surpriza fericirilor trecătoare./acum văd cu mai multă claritate sfîrșitul lumii/pentru că e deja aici./începutul ne e dat la pachet cu sfîrșitul așa cum e viața și moartea/ spus altfel speranța de mai bine, fericirea, optimismul sunt tot un fel de religie/care promite că va fi mai bine după moarte./ecuația e foarte simplă, suma iubirilor noastre e egală cu suma nefericirilor/și cum nu te poți întoarce în timp să schimbi acolo unde ai greșit/ce rost mai au regretele./ prizonier e acela care așteaptă pe cineva să-l elibereze, așa e și cu fericirea/ne considerăm călători spațiali în căutarea unui om locuibil unde să ne găsim împlinirea/dar gîndul bun nu ne face mai buni ci mai degrabă egoiști/atunci cînd avem așteptări de la altcineva./există iubire, eu cred în ea, dar și ea se rezumă/la totul sau nimic. /iubirea e atemporală, e un fel de tinerețe fără bătrînețe/ trăiești într-o zi cît poți trăi într-o viață/chiar dacă știi cum se termină povestea.tocmai de aceea nu regret nimic. pentru că iubirea nu e pe viață/e pe viață și pe moarteși ăsta e cel mai trist lucru, pentru că așa spune lumea, să ne iubim/pînă cînd moartea ne va despărți. și uite așa ni se arată de la bun început/că iubirea nu e eternă./dar cui îi mai pasă cît durează iubirea cînd, atunci cînd te inundă și te învață/să respiri sub apă, cînd îți dresezi șosetele să pășească pe cer din stea în stea/asta înseamnă să ai totul și regretele sunt nimic.

Leonard Cohen: ”Aș vrea să pot spune totul într-un singur cuvânt. Mă ingrozesc lucrurile care se pot întâmpla între începutul și sfârșitul unei fraze...

Luis Sepulveda” ”dacă totul e un vis, ce-mi pasă mie, îmi place să visez și voi visa mai departe.

Maica Tereza: ”totul depinde de cum ne iubim unii pe alții.

Mickey Rourke: ”Am fost foarte imatur cand eram tanar si pentru mine nu era nici un fel de echilibru. Voiam totul sau nimic.

Mihai Eminescu: ”Am înțeles că un om poate avea totul neavând nimic și nimic având totul.

Niccolo Machiavelli: ”Unii oameni cred că știu totul, dar pentru ei totul se reduce la ceea ce știu.

Nichita Stanescu: ”Tot ceea ce are timp exista.

Octavia Herta: ”Totul se face cat mai de mana ta, cat mai din vointa ta.***”Cat mai putine lucruri cumparate de-a gata, cat mai multe lucruri facute de tine. Astfel intri pe linia ta realitate, pe creatia ta, in care tu esti stapan. Atata timp cat te folosesti de munca altuia, esti in arena in care si altii se folosesc de munca ta. Desigur, vei zice.. dar platesc cu bani pentru ele, deci.. deja dau ceva din timpul si energia mea la schimb. Este corect, dar se pare ca acesti parazituti ai acestei lumi nu considera suficient, si chiar daca iei energie, dai energie, tot intri pe linia de realitate a acelui lucru, a creatiei create de acea persoana – nu a ta. Desigur, trebuie sa stam departe de a fi habotnici. Din cate se vede oricum folosim multe lucruri deja facute ale acestei lumi, dar sa minimizam acolo unde putem, si sa ne aducem propriul flux de creatie in joc. De exemplu: daca vrei un birou, cel mai bine este sa-ti iei materie bruta si sa-l faci.

Oprah Winfrey: ”Am invatat ca nu poti face totul si avea totul in acelasi timp.

Oscar Wilde: ”tare as vrea sa mai fiu iar tanar ca sa stiu totul.

Osho: ”Primul lucru este acela de a te accepta in mod profund pe tine insuti. Fiecare se simte inferior intr-un fel sau altul. Motivul este neacceptarea faptului ca fiecare este unic. Nu se pune problema superioritatii sau a inferioritatii. Fiecare face parte dintr-o categorie care ii este proprie si din acest lucru nu rezulta nicio comparatie. Si nu pot sa-mi inchipui o fiinta care sa aiba totul in aceasta lume. Unii nu au ezitat sa incerce, dar au esuat lamentabil. Fii doar tu insuti si va fi suficient

Oxsana Mira: ”Ca sa stiu tot, as avea nevoie de o eternitate dar apoi ar veni Socrate si mi-ar spune din nou: tot ceea ce stii, este ca de fapt nu stii nimic.”

Pablo Picasso: ”Toti copiii sunt artisti. Problema este cum sa ramai un artist dupa ce cresti.

Paulo Coelho: ”Viata este uneori foarte zgarcita: trec zile, saptamani, luni si ani fara sa simti nimic nou. Totusi, odata ce se deschide o usa, o adevarata avalansa patrunde prin spatiul deschis. Acum nu ai nimic, iar in clipa urmatoare ai mai mult decat poti accepta. ***Cand nu mai aveam nimic de pierdut, am primit totul, cand am incetat a mai fi cine eram, m-am gasit pe mine insami.

Pico della Mirandola: ”Vreau să vă vorbesc despre toate lucrurile pe care le putem cunoaște, și încă despre câteva.

Pierre Janet: ”Nu este bine să spunem totdeauna tot ce avem pe inimă, dar să căutăm să n-avem pe inimă decât ceea ce am putea spune.

Pindar: ”Tot ceea ce este frumos este frumos prin necesitate.

Rainer Maria Rilke: ”Totul infloreste fara nici o opreliste; daca in locul culorilor ar fi voci, o incredibila simfonie s-ar naste in inima noptii.

Ralph Waldo Emerson: ”Da tot ce ai mai bun in tine, intrucat totul din viata ta iti apartine numai tie

Regele Solomon: ”Toate raurile se varsa in mare, dar marea nu este niciodata plina.

Rene Descartes: ”aș da tot ce știu pentru a afla jumătate din ce nu știu.

Sandor Marai: ”In singuratate omul are posibilitatea sa invete totul, astfel ca nu-i mai este teama de nimic.

Seneca: ”Săracului îi lipsesc multe, zgârcitului îi lipsesc toate. 

Sfantul Ioan Gura de Aur : ”Toti suntem fiii unei mari familii.

Sofocle: ”N-aruncaţi totul într-un singur sac, nu-l veţi putea ridica. 

Somadeva: ” Totul se poate realiza prin inteligență.

Sue Grafton : ”Nu cunosc pe nimeni care sa nu sufere de o anume neastamparare, odata ce toamna se aseaza. Toti avem din nou ani si totul e posibil.

Tudor Arghezi: "In iubire, totul se schimba, toate devin insemnate: dintr-un nimic se naste un colos.

Valeriu Butulescu: "Suntem gata sa oferim totul, cand nu ne-a mai ramas aproape nimic.

Valeriu Cîmpeanu: ”Finalmente, totul e așa cum Este - o tristă amară poveste -, dar trebuie, totuși, recuperat Sinele pierdut în vacarmul mizer al existențelor diurne! Nu cumva... tot prin iubire?!

Zicale budiste: ”Pentru a înțelege totul, este necesar să uiți totul”

RAIUL- Pagina de biblioteca

 

Adela Onete *** "Ce-ar fi, dacă într-o zi,/ m-ai chema și n-aș mai veni?/ Dar, ți-aș lăsa însăilat pe-o floare de cais/ că am fugit un pic în paradis.../ Ce-ar fi, dacă m-ai chema și nu aș mai răspundeși nu aș mai apărea, de / niciunde?Dar, ți-aș lăsa, pe-o aripă de fluture, în scris, / că am fugit un pic în paradis.../ Ce-ar fi, dacă, într-o zi,/ atât de mult aș obosi/ și ți-aș veni numai în vis,/ fugind un pic din paradis?

Adrian Paunescu:*** "V-am spus şi am puterea să mai spun/ Ca nu încape muntele în seră/ Ca prea-i scurt drumul de la rai la iad/Şi de la căprioară la panteră."/  **"Alunec pe zăpadă, mai și cad,/ Am calendarul mortilor in oase,/ Incert, pe puntea dintre rai și iad,/ Care a crin și-a flacără miroase.

Alain Fournier (1866 - 1914) *** "Uneori mă înspăimânt că aș putea rata raiul din cauza acestui oribil iad pământesc.

Albert Einstein, Lumea este un loc periculos în care să trăiești; nu din cauza oamenilor care sunt răi, ci din cauza acelora care nu fac nimic în legătură cu aceasta.

Aurora Liiceanu *** "Trăim în Paradis. Nimeni nu cade. Ești împins de la spate spre tot mai mult." ***"Vrei mereu mai mult."***"S-a ajuns să ai înainte de a dori..."  

Autor neidentificat *Dacă fiecare ar acționa fără gândul recompensei, pământul ar fi un #rai. *** "in timp ce inteleptul este fericit si in iad, prostul sufera si in rai" *** "Să privești fară să înțelegi, acesta-i Paradisul. Prin urmare, infernul ar fi locul în care înțelegem, în care înțelegem prea mult..." *** "Voiai să-nalți cu trudă o altfel de cetate,/ Dar a-nflorit o umbră sub coastele luminii/ Și-nghite pui de îngeri muriți pe jumătate/ În Raiul ce-și așază pe socluri asasinii.*** Azi n-ai zâmbi, de n-ar fi fost să gemi/ de n-ai fi plâns, n-ai duce-n #ochi lumină./ Şi dacă singur rana nu-ți legai/ cu mâna ta n-ai unge răni străine/ N-ai jindui după un colț de #rai ***de n-ai purta un strop de #iad în tine./ Căci nu te-nalți în slăvi până nu cazi/ cu fruntea grea în pulberea amară./ Și dacă-nvii cu cântecul de azi/ e c-ai murit cu lacrima de-aseară. *** Vă rog să-mi eliberați o carte funciară pentru raiul meu. Drumul spre pierzanie este construit din dorințe. Uite așa dorul devine negativ. Sunt o clipă prăbușită din timp, de aceea iubesc zborul. Eu sunt o clipă.

Bumbac Ramona: Nu alunga iubirea-n depărtare/Și urcă-mă în raiul tău s-ajung/Să pot răspunde dorului, chemare/ Să nu mai rătăcesc pe drumul lung.

Calatorul Descult: "Tainelor le-am făcut parte/ Un alt adevăr/ Raiul l-am închis în carte/ Să miroase a măr.*** Sunt doar o clipă evadată din timp. Îmi strâng gândurile în palme și le dăruiesc oamenilor.Timpul... ce amăgire știm că există, dar nu-l putem demonstra în viață. ***nimerește asemănător nouă. Ne dezvoltăm? Am primit câțiva rami în plus o memorie mai extinsă, și tot nu știm cine suntem. Iubim convenabil la fel cum și mâncăm, și pe cine. Iubirea seamănă izbitor demult cu un meniu de restaurant de fițe. Nu alegi din meniu decât ce-ți face plăcere, ce-ți satisface instinctele primare. #Dragostea trece prin stomac și-n zi de post. Iubirea pe unde o trece? Ce și cum catalogăm iubirea? Satisfacția? Plinul de sine? Drumul spre raiul personal? #Raiul cu un cod numeric personal... Ghișeu îngerilor căzuți este deschis.

Costel Stancu *** "Stăm la masă cu creioane în mîini./ Dumnezeu aşază între noi o foaie/de  hîrtie. Sîntem mai nedumeriţi/ decît după alungarea din Rai./ Nu ştim dacă e dar ori pedeapsă./ *** "Atunci, mi-am amintit cuvintele mamei:/ ai grijă, pentru a desfereca poarta raiului,/ trebuie să rotești cheia de trei ori. Fin. În numele Tatălui, al Fiului și al Sfîntului Duh./ Amin!

Dante Alighieri: "Trei lucruri ne-au rămas din paradis: stelele nopţii, florile zilei şi ...ochii copiilor."

Dumitru Istrate Ruseteanu: "Și mă doare, mamă, doare/ când raiul când iadul"  

Elena Caruntu: "viața-i raiul meu!

Emil Cioran: "Niciodată viaţa nu mi-a părut demnă de a fi trăită. Ea merită uneori prea mult şi alteori prea puţin. Insuportabilă în amândouă cazurile. Sinuciderea din dragoste de viaţă nu e cu nimic mai neîndreptăţită decât cea oficială şi curentă. Ba e chiar mai naturală... Raiul este o stare de sinucidere continuă, ca şi iadul. Între ele se intercalează starea de nesinucidere numită a fi." *** "Dumnezeu stie ca in ziua in care veti manca din el vi se vor deschide ochii. De-abia s-au deschis si incepe drama. Sa privesti fara sa intelegi, acesta-i paradisul. Infernul ar fi deci, locul in care intelegi, in care intelegi prea mult." *** ”Ceea ce face orasele mari atat de triste este ca fiecare om vrea sa fie fericit, iar sansele scad pe masura ce dorinta creste. Cautarea fericirii indica distanta de rai, gradul caderii umane.”***"Paradisul nu era suportabil, altfel primul om s-ar fi obişnuit cu el."

Gaston Bachelard: "Paradisul, fără nici un fel de dubiu, nu este decât o bibliotecă imensă.

Gîtlan George: "Am ars intens cu tine clipe ude/ ce poate niciodată nu s-ar fi aprins/ nici dacă le-am fi dat să bea benzină/ și am fi aruncat cu ele în abiscuvintele îmi erau toate nude
/ și tu erai aievea deși păreai un vis/ aprins în carnea mea ca o lumină/ menită să ardă-n ea

Goglea Bogdan-sorin: O să cumpăr fericire pentru oameni de hârtie/ Care pun în galantare suferințele de ieri/ Navigând în continuare peste trista murdărie/ Care a creat neantul dintre dimineți și seri./ Cât de grafică e viața pe o tablă oarecare/ Pe sub care neștiința ne-a suflat câte un rolȘi ne lasă interfața lumilor imaginare / Doar o cretă și-un burete dintre infinit și gol./ Ca un ceai de iasomie într-un bol de neputințăCare-și pierde din parfumul și / din leacul diafan,/ Ne răcim precum vulcanii și ne scurgem în credință/ Spre un dumnezeu de-o clipă care a rămas orfan./ Nu mai simt miros de soare pe sub arbori ce fac cruce/ În biserici de mătase care ard în mucegai,/ Doar o noapte mai străpunge întunericul ce duce/ Pământia figurină spre inexistentul rai./ Și așa petrecem ceasul nedorind decât să treacă / Astăzi, mâine, niciodată aplecate spre curând,/ Prin zăpezi neterminate o să plângem promoroacă/ Peste negustori de clipe care cumpără și vând.

 Honore de Balzac: „Lumea a inceput printr-o negustorie, deoarece Adam a vandut

Ileana Vulpescu: "La ce ne-ar folosi Raiul dacă n-am întâlni în el nici o ființă pe care am  iubit-o în viața de-aici?"

Ioan Vasiu: „în fiecare an în prima zi de mairidic tivul mării să observ / ce-i în rai” 

Iulia Iulia: "Vorbe goale, vorbe pline,/ Vorbe doar pe jumătate,/ Când prea multe, când puține,/ Altele-s cu miere date./ Vorbe ca săgeți încinse/ Cu jăratic din cărbuni,Te înțep de / numa` numa`/ Parcă-i lume de nebuni./ Oameni goi și oameni țuț,/ Câtă iarbă, câtă frunză./ Unu-i câh, altu-i drăguț,/ Altu-i în burduf de brânză./ Un om țipă, altul râde./ O duzină-s speriați/ Dar sunt alții care cântă/ Și prin viață-s acrobați./ Oamenii-s ca-ntr-o salată/ În castronul planetar,/ Cu piper, sare iodată,/ Condimente și muștar./ În acest amestec hot/ Îmi fac vânt cu evantaiul./ Pot și-atunci când nu mai pot/ Să-mi fac din salată raiul.

Jalal Rumi (1207 - 1273): "Recunoștința e raiul ei înșiși.

Jean Paul Friedrich Richter *** "Amintirea e singurul rai de unde nu putem fi izgoniți."

Jean Paul Richter: ”Amintirea e #singurul #rai din care nu putem fi izgoniţi.

Jorge Luis Borges *** "Eu mi-am imaginat intotdeauna Paradisul sub forma unei biblioteci, alte persoane considera ca ar fi o gradina, altii si-l pot inchipui ca un palat, eu l-am imaginat intotdeauna ca o biblioteca si aici ma aflam eu."

Khayyam *** „Dacă beţivii nimeresc în iad, atunci, spune, cine va vedea raiul?”

Leonard Ancuta:*** "Dacă e adevărat că noi oamenii după moarte/  mergem în rai, n-ar fi drept oare ca & dragostele noastre în raiul dragostei să urce?"***”nu cred în raiul credincioșilor, teologilor, filosofilor/ nu cred în raiul din ceruri sau pămînturi, nu cred în raiul banilor și averilor/ al lucrurilor futile, nu cred în raiul simplității și renunțării, al obedienței și/ iertării, nu cred în raiul ispășirii sau răzbunării, al patriotismului./ nu cred în raiul celor care se sacrifică și nici în al celor care dăruiesc/ nici în raiul săracilor sau al bogaților, nu cred în nici un fel de rai/ în afară de acela cu tine.

Licuța Pântia: ”Copilărie, rai pierdut,/ Mai dă-mi o vreme împrumut,/Prin sânul tau să mă mai plimb,/ Îți dau o lacrimă la schimb.../Am să alin tot ce-am rănit/ Şi n-am să mai greşesc...Promit!”

Liviu Rebreanu:  nici un paradis nu e frumos ca acela pe care si-l construieste omul in sufletul sau

Marioara Nedea: "Fumegă a rai sub pleoape și-n cerboaicele flămânde.Îmi ești iad și-ți sunt fidelă  

Mark Twain: „Nu e bine să fii obligat să alegi între Rai și Iad. Prieteni buni găsești în ambele locuri.” ***”Unde era ea, acolo era Raiul.”

Mihaela BorzeaMi-am îmbrăcat cu pașii tăi odaia, îmi este mov în prag și-n așternuturi,/ Pe sâni s-au dezghețat zăpezi de fluturi și-a adormit înmărmurită ploaia,/ E Rai și Iad în suflet și în carne, mi-au înflorit pe piele stânjeneii,/ În mângâieri s-au prefăcut toți zeii și-au început în mine să se-ntoarne.*** "Parcă dispar și lupii amușinând spre hrană,Un râu de sânge verde le curge din plămâni, Toporul iernii negre le bântuie în blană, Cu lama ruginită înfiptă-n colți bătrâni. / Au adormit, pesemne, acum o veșnicie/ Și s-au trezit deodată în Raiul fără porți, Înstrăinați de haite, din zori până-n chindie,Repetă-n căprioare tangoul altei morți. *** "Îmi scuturi în artere praf de şoapte,A tine-mi ninge-n palmele fierbinţi,De-atâta dor se-ascunde luna-n noapteŞi plânge Raiul văduvit de sfinţi." *** "Te căutam (...)/În /  pe-un colţ de gând,/În Iadul din prăpastia credinţei." *** "Îndrăznesc să alerg într-un teatru etern,/ Să fiu simplu actor în cămașă de in,/ Paradisul să-l trec prin vâltori de infern,/ Iar pe scena de lut, la final, să mă-nclin."/ *** "Voiai să-nalți cu trudă o altfel de cetate,/ Dar a-nflorit o umbră sub coastele luminii/ Și-nghite pui de îngeri muriți pe jumătate/ În Raiul ce-și așază pe socluri asasinii.  / *** "Din lumea asta hâdă un pic să evadez./ Îmi pare Lutul astăzi un Rai plin de rugină,/ Un câmp pe care îngeri aleargă aiuriți,/ O sită ce separă neghina de neghină./ ***/ "Umblă îngerii pe stradă cu tristeți în aripi strânse,/ Îmbrăcați în stele plânse și în muguri de zăpadă,/ Țipă-n urma lor asfaltul cocoșat sub tălpi grăbite/ Și din coase ruginite moartea-și pregătește saltul./ Încă e devreme-n viață, oamenii își dorm trăirea,/ Pernă-și fac din amăgirea ce li se imprimă-n față,/ Habar n-au că-n îngâmfarea de-a se crede cei mai cei,/ Îngerii urzesc uitarea și-o dezlănțuie în ei./ Pașii somnului prin lume nasc ecouri trecătoare/ Ce se pierd rătăcitoare pe-o alee fără nume,/ Prin saloane de tuns îngeri, prin vremelnice dughene/ Unde Raiu-n Iad se cerne, istovit de-atâtea-nfrângeri./ S-a umplut de fulgi cetatea și se miră Eve-n / tocuri,/ Ard orbecăind în focuri, invocând Divinitatea,/ Bântuie prin cafenele, slugi arginților / din pungă,/ Nu-i durere să le-ajungă și nici fluviu să le spele./ Nu-i de mine Raiu-acesta, îmi tot zic de-o veșnicie/ Și nici Iadul n-o să-mi fie, până nu-mi sfârșesc povestea,/ Lumea-i un trotuar pe ducă, unde îngeri tunși se miră,/ Aer omenesc respiră și din fulgi își fac perucă./ *** "La granița rotundă a ceasurilor mute,/ Amanetăm secunda epocală/ Când în genunchi un / înger moșește albe ciute/ Și umple cu lumină matca goală./ Au răgușit copacii chemând la cuiburi cucii, / Ne pipăim de triluri și de oase,/ Din noi rămâne crudă, sub coaja grea a nucii,/ Minunea de-a fi păsări fără case./ Cu aripile-ntinse cerșim eternității/ O clipă-n plus, cât Raiul de înaltă,/ Doar ciocârlia tace în cușca libertății/ Și-n ochii ei ne plânge laolaltă. / Se prăbușește cerul pe umerii zăpezii,/ Bolnavi de ghiocei, sorbim cuvântul/ Din țipătul albastru care trezește iezii/Și zguduie din temelii Pământul./ Poate balada păcii, șoptită la ureche/ Ne va găsi pe-o strună de chitară,/ Îndrăgostiți lunatici, goniți din Piața Veche/ A unei lumi pe cale să dispară.

Mircea Eliade *** „Dacă fiecare ins ar activa fără gândul recompensei, pământul ar fi un rai.”  ***

Mitre Nacrin Amalia: "Trezește-te! să poți vedea raiul din lumina care te învăluie chiar acum...*** " o atingere e raiul pe pământ"

Nicolae Steinhartd: ”Nu suntem indreptatiti sa-i cerem Statului sa ne dea Raiul pe pamant, dar suntem in drept sa-i pretindem a nu realiza iadul pe pamant.”

Nicolae Tudor: "răii îmbătrânesc frumos în libertate-/ jumatate din rai e neam cu jumătatea cealaltă!"  

Nicolaie Dinca: "Arde lumea/ Iar Dumnezeu– bătrânul acela/ Costeliv, pe jumătate dezbrăcat,/ Aleargă disperat printre noi,/ Cu barba în vânt, înarmat/ Cu o făclie a iluminării,/ Agitând-o a chemare către noi:—Bă, nebunilor, mai stingeți/  prostiei și a neiubirii de semeni
Din mințile voastre,/ Pentru că dați foc Pământului!!!.../ Dacă nu mă ascultați/ Nici în ceasul acesta, atunci/ Dați-mi un răgaz rezonabil, / Măcar cât să pot să-mi retrag/ Raiul de pe planeta asta/ Și să fug cu el aiurea,/ În univers!/ Cine știe?!... Poate voi găsi o lume/ Mai înțeleaptă, căreia/ Să-i dau lumina Mea…/ P.S. Vedeți că iadul/ Este mult mai negru decât credeți voi/ Și mult mai fierbinte/ Decât focurile stârnite de răutatea voastră!"

Noe: Si de Iad, vouă să nu vă fie teamă! Că are și IADUL RAIUL său."

Octavian Paler: "Paradisul, această sublimă expresie a idealului, acest albastru veșnic, nu se găsește decât în suflet. Orice “paradis“ nu poate fi decât o mare simplitate.

Oscar Wilde (1854 - 1900): "Purtăm în noi și raiul și iadul.

Osho: ”Aceasta scurta viata pe care o aveti poate fi transformata intr-un paradis. Aceasta mica planeta este floarea de lotus a paradisului.

Petre Prioteasa: "naivu-i visător, chiar de-a avut Iadul vis,/ iar cretinu-i impostor chiar de-a fost în Paradis.

Petru Daniel Văcăreanu: "Hai moarte odată hai!/ Poate în Iad e mai mult/ Rai/ Decât pe cadavrul lumii/ Unde regi sunt viermii

Radu Gyr: ”N-ai dezmierda, de n-ai ști să blestemi;/surâd numai acei care suspină

Sandor Kasza:Raiul pe Pământ, se află acolo... unde sufletele noastre nu-și plâng triste, durerile și nefericirea. Raiul se află în inimile blânde și sufletele luminoase, ale celor ce sunt binecuvântați, cu puterea iubirii, de către Dumnezeu. Raiul este acolo... unde sufletul nostru își găsește iubirea și pacea

Tincuta Sava Borsan: ”Ideea că voi atinge cerul/ Îmi dă formă de pasăre/ Ce bine ar fi/ Ca Raiul să existe!”

Toni Chira: "Eu: Nimic/ Restul lumii: Nimic/Lucia: Am o colegă care iubește frigul și  visează să trăiască pe undeva, prin țările astea nordice./ Tu-ți dai seama că, dacă raiul e așa cum zice toată lumea, prin filme și biblii, ei n-o să-i placă?"

Valeriu dg Barbu: "tremurând de curiozitate/am ţâşnit în lume/ printr-o crăpătură a Cerului şi/ primul lucru/ am plâns -/ pierdusem Raiu

Vasile Strîmbei: "Se spune că un om a murit împreună cu câinele său şi a plecat să se ducă la Rai. A ajuns la poarta Raiului şi a bătut. I-a deschis cineva foarte amabil şi omul îl întreabă:/ „Aveţi un pahar cu apă rece?”/ „Da, avem. Fântâna este acolo!”/ „Pot să intru cu prietenul meu, câinele?”„Nu se poate aici cu câinele. În Rai nu se intră cu câinele!”./ Şi omul, trist, spune: „Nu pot să mă despart de el; m-a slujit, m-a iubit, a murit împreună cu mine; mă duc mai departe!”.Şi merge ce merge, ajunge la o poartă părăsită, undeva în pustiu. / Poartă era, dar gard nu era, nici pe o parte, nici pe alta. Şi în poartă cineva citea ceva. Zice:/ „Bună ziua!”/ „Bună ziua!”/ „Aveţi un pahar cu apă rece?”/ „Avem, uite acolo fântâna!” „Pot să-l iau şi pe prietenul meu, câinele?”./ Şi zice: „Sigur că da, ia-l!”„Dar ce-i aici?” / „Aici e Raiul.”„Cum, aşa e Raiul?” / „Da!”/ Şi unde am fost mai înainte, ce era?”„Acolo era iadul!”/  „Păi, de ce i-aţi lăsat înaintea voastră, căci păcălesc oamenii şi poate intră acolo?”/ „Păi, special am lăsat, că acolo intră toţi cei care se leapădă de prietenii lor!”

Violetta Petre: "La porţi de rai, degeaba stai, de poezie să mai dai, e raiu-n renovare, că l-au spurcat şi l-au scuipat, ca pe un ultim vinovat, cuvintele murdare... şi curge mucegai pe flori şi îngerii se-ascund în zori printre nămeţi de zoaie, că nu mai au un loc curat, gunoaiele s-au adunat şi nu vrea nicio ploaie, să spele-aşa noroi scârbos, cu pestilenţial miros de putregai de moarte şi nicio stea din Calea mea, să lumineze nu mai vrea şi de rai se desparte./ Un ochi de cer, ca un reper stropeşte raiul cu piper, să-nfricoşeze iude, ce s-au amestecat parşiv şi au muşcat din rogvaiv, lăsând stelele nude./ Şerpuitoare nostalgii, se-nchid în falsele chilii şi scrijelesc pe ziduri, un semn satanic neştiut, de un blestem necunoscut cu mii şi mii de riduri. Un sfânt îşi leapădă un strai, la umbra unui colţ de rai şi aura şi-o frânge, rămâne chip cioplit de lemn, în frunte cu un singur semn, din care curge sânge.../ Un bard cu glasul de oţel, sugrumă versu-ntr-un inel desprins de o planetă şi doar câţiva poeţi blazaţi, de rimă dezinteresaţi, fac, pentru crimă, chetă./ Avea şi Poezia rai şi ochi albaştri, păr bălai şi îmi umbla prin vene, acum e doar în gândul meu şi-n braţele lui Dumnezeu, o lacrimă sub gene...

Vlada Aldalva: "Noi nu ne dăm seama/ cât de departe suntem de rai/ și cât de mărunte sunt aspirațiile umane!

Wayne Dyer: ”Raiul pe pamant este o alegere pe care trebuie sa o faci, nu un loc pe care trebuie sa-l gasesti.

 

marți, 20 august 2024

DESPRE SEX - Pagina de biblioteca

 

 

·        Adrian Păunescu: ”Să mergem amândoi la strâns de fân/Și soarele să ne lucească-n coasă,/Din când în când, în urmă să-ți rămân/Ca să te văd aprinsă și frumoasă./Pe fondul verde să te decupezi,/Un fel de nimfă cu picioare brune,/Și-n patima magneticei amiezi/Eu să îmbrățișez ce nu pot spune./Acolo unde nu mai e cuvânt/Și sângele începe brusc să fiarbă,/Să cad asupra ta ca trunchiul frânt/Și-n dragoste să ne-mbrăcăm în iarbă./Și să miroși a soare și-a trifoi,/Și să te-ntorci în paza umbrei mele,/Și să simțim tot cerul peste noi,/Și gărgărițe clinchetind pe piele./Și leneș scuturându-ne de fân/Să trâncânim un soi de amănunte,/Din cele ce pe buze mai rămân/Când se arată ploaia dinspre munte./Și să uităm și noi, într-adevăr,/De forma noastră peste clăi rămasă,/Iar tu să-ți aranjezi zburlitul păr/Privindu-te în luciul blând de coasă.

·         Andrei Vulpescu: "Plăcerea sexuală în cuplu nu este o chestiune ce ține exclusiv de planul fizic, ci și o modalitate prin care partenerii se apropie, comunică pe toate palierele și își asigură suportul unul față de celălalt. În acest context, orgasmul poate fi un adevărat intrument de control. Știu că sună puțin ciudat, însă mi se pare că are sens. Serios, femeia care ajunge la orgasm îl face pe bărbatul ei să-și blocheze căutările, să rămână conectat la relație. De ce? Pentru că se simte util! Pentru că se simte bine, pentru că se poate bucura de o viață sexuală frumoasă alături de femeia lângă care trăiește.Orgasmul partenerei este o recompensă incredibilă pentru bărbat! Este un adevărat întăritor, sudează apropierea din cei doi și, de ce nu, relația. O femeie care nu este satisfăcută de un bărbat, va fi nefericită și, chiar dacă se ghidează după valori de finalitate, va ajunge să-și pună întrebarea: ‘asta e tot? Așa trebuie să trăiesc până mor?’ Un bărbat care trăiește lângă o femeie care nu ajunge la orgasm, va deveni la rândul lui nefericit, mai ales dacă știe că femeia lui a atins orgasmul cu alți parteneri. El se va întreba constant: ‘oare cu ce greșesc? Să fiu oare atât de nașpa?’ Și nu, aici nu este vorba despre nesiguranță, indiferent că vorbim despre bărbați sau femei, ci despre absența recompensei, despre absența dovezii că plăcerea sexuală există și se manifestă. Cercetătorii de la Universitatea din Portsmouth au publicat un studiu din care reiese faptul că orgasmul este un adevărat instrument de control al comportamentului partenerului. Ce înseamnă asta? Că bărbatul care trăiește lângă o femeie care atinge orgasmul este mai puțin tentat să caute alte variante de obținere a plăcerii sexuale; iar femeia care atinge orgasmul este mai puțin tentată să renunțe la relația cu bărbatul ei. De ce se întâmplă acest lucru? Deoarece plăcerea sexuală are rol de întăritor al relațiilor, motivând în același timp anumite comportamente ale partenerilor. “Toate animalele se angajează în comportamente care au consecințe pozitive și învață să asocieze recompensa cu stimulii care vin împreună cu ea. Orgasmul și plăcerea sexuală te împlinesc, iar atunci când oamenii experimentează plăcerea sexuală cu o altă persoană, ei încep să primească recompense de la acea persoană. Ba, mai mult, aș spune că partenerul în sine devine o recompensă. Or acest lucru încheagă relațiile”, spune Dr Diana Fleischman -autorul studiului. Cum se traduce asta pe scurt? Simplu – ‘un sistem de recompense este mult mai eficient în modelarea comportamentelor umane decât pedeapsa”. Ooops! Henț! Nasoală situație! Ce ne facem cu persoanele care cred că reproșul, embargoul, șantajul, amenințările, produc schimbări pozitive? Le dorim succes… în singurătate!E treaba lor dacă vor sau nu să înțeleagă cum stau de fapt lucrurile. Noi, cei care reușim să înțelegem anumite lucruri, băgăm la cap și încercăm să vedem cum putem aplica aceste lucruri în viețile noastre. Știu că vor apărea un miliard de scuze, comentarii, variante etc…Eu cred că ceea ce spun oamenii ăștia are sens – nu poți obține bine prin rău! Este imposibil!Ca să accesezi binele, trebuie să oferi BINE! E simplu! Inclusiv la capitolul plăcere sexuală.‘Mâncarea, căldura, somnul și plăcerea sexuală sunt exemple de recompense fizice care ne dau o stare de bine și care cauzează schimbări serioase la nivel comportamental. Sexul are o putere incredibilă, iar atunci când vorbim despre plăcerea fizică, nimic nu se compară cu orgasmul. În plus, recompensele sunt mult mai plăcute atunci când împlinesc anumite nevoi’, mai spune cercetătorul .Drept urmare, cred că ar trebui să înțelegem faptul că orgasmul și plăcerea sexuală nu sunt doar chestiuni fizice, ce țin de zona instinctelor, ci sunt căi prin care doi oameni se conectează și își manifestă devotamentul reciproc.“Plăcerea și stările de bine pot genera mai multe asocieri pozitive și îi pot ajuta pe oameni să-și ierte erorile sau indiscrețiile care, în alte situații, ar duce la despartire’, se mai arată în studiu.În concluzie, nu treceți ușor peste sex, nu treceți ușor peste intimitate, nu tratați la mișto nevoile partenerului și nu neglijați impactul puternic al plăcerii. Nu, astea nu țin de animalul din noi, ci de construcția complexă care se numește om, acea construcție care s-ar putea descrie prin următoarea formulă: simt și gândesc, deci exist!"

·         Anne Nycs: ,,Actul sexual durează aproximativ 8 minute...media de penetrare este de 30× pe minut , ceea ce indică ca in actul sexual sunt cam 240 de penetrari. Dar fiind faptul că un penis în erectie are în medie 15cm , înseamnă că în timpul actului se introduce 3600cm , adică 36m de membru la fiecare partidă. În general, femeile fac dragoste cam de 3× pe saptamana și cum anul are 52 de saptamani, asta înseamnă că primește, în mare, 5885m de penis anual, adică aproape 6 km pe an, 1/2 km pe luna. Asa ca, draga mea, daca inca nu ti-ai primit kilometraju , fa tot posibilul si îndeplinește toate aceste calcule ale științei .... ( câțiva metri în plus nu iti vor face rau, din contra, ajuta la scăderea în greutate, o bunăstare mintală și la ritmul cardiac) Cine a făcut toate calculele astea? Nu stiu, dar mi se pare interesant cum cineva s-a gandit sa calculeze kilometrajul anual al femeii și trebuia sa împart cu voi această oaza de cultură generală. ,,. Intrebare!La cati km se schimba uleiul?

·         Anonim: "Henric al IV-lea întrebând pe o tânără de la curtea sa, pentru care nutrea multă simpatie, pe unde trebuie să treacă spre a ajunge în camera ei:- Pe la biserică, Sire, răspunse ea.***”El are un comportament perfect exact până în acel moment. Atunci când bărbatul are doar un singur scop, să te după în patul său, el face aceste 9 lucruri:1. Nu îţi cere să vă mai întâlniţi. Înainte de asta mereu îţi spunea că pentru el eşti unică, chiar dacă abia de vă știați numele.2. Te convinge că tu eşti cea care are sentimente. Că eşti prea insistentă atunci când vrei toată atenţia lui. Că în zadar ai crezut că anume el este iubitul tău, atunci când era destul de clar că a fost doar o întâlnire de o noapte.3. Se poartă cu tine ca o regină, atunci când vrea să vină noaptea la tine, iar în orice alt moment al zilei te ignoră şi îţi explică că este foarte ocupat. Este gata să se întâlnească cu tine doar împunându-și propriile reguli.4. Se poartă cu tine de parcă ar fi bărbatul ideal, până în momentul când ajungi în patul său. Apoi devine cu totul alt om.5. El exagerează când îţi povesteşte cum l-a părăsit fosta şi se foloseşte de mila ta, invocând acest fapt şi spunând că nu poate avea la moment relaţii serioase.6. Are un set ciudat de reguli pentru tine, pe care te impune să le respecţi: să nu îl săruţi în faţa străinilor, să nu îl ţii de mână, să nu te apropii de el prea mult.7. Îţi spune că nu crede în relaţii. Că nu este pregătit pentru aşa ceva.8. Reduce conversaţiile despre subiecte serioase.9. Vorbeşte cu alte fete şi chiar flirtează cu ele. Vrea ca tu să vezi asta şi să înţelegi că între voi nu poate fi nimic serios.Pleacă de lângă un astfel de bărbat. Acceptă să fii alături de un bărbat grijuliu, care te resepctă și te apreciază oricând, care e gata pur și simplu să stea alături de tine, îmbrățișându-te, care îți ascultă dorințele și cuvintele, care te susține și te încurajează. Crede-mă un asemenea bărbat există.”***”Nu uitati: in timp ce navigati pe internet, chinezii se inmultesc. ***”Sexul poate fi consolarea celor care nu au gasit dragostea. ***”Termenul de virginitate a primit de-a lungul timpului diverse interpretări, fiind un concept regăsit în legende, mitologie şi superstiţii care făceau parte din viaţa de zi cu zi a oamenilor. Fascinaţia virginităţii a stat la baza unor obiceiuri barbare, unele dintre ele păstrate până în ziua de azi.Deşi în ziua de azi, virginitatea aşa cum o înţelegem cei mai mulţi se referă la ruperea himenului, deci vizează un element strict fizic, în alte culturi se considera că o femeie necăsătorită este virgină, chiar dacă acesta era prostituată, până în ziua în care şi-ar fi pierdut virginitatea prin căsătorie. Tot în această idee, o femeie fără copiii era considerată virgină până la momentul primei naşteri.De asemenea, în Evul Mediu se considera că fecioarele conferă o putere nepământeană lucrurilor cu care intrau în contact. De aceea, oasele albite ale fecioarelor erau folosite la ridicarea construcţiilor în Evul Mediu, pentru că se credea că femurul sau humerusul unei virgine amestecat cu mortar şi aşezat la temelia unei fortăreţe făcea construcţia intangibilă şi imposibil de cucerit de duşmani. Atunci când castelele erau totuşi cucerite de inamici, explicaţia se reducea la faptul că oasele nu fuseseră ale unei fecioare.Vestalele pângărite, îngropate de viiSuperstiţiile referitoare la castitate au fost adesea adevărate blesteme pentru tinerele fecioare, acestea fiind oferite ca ofrande diferitelor divinităţi, ca un dar care semnifica puritatea. Pe de altă parte, în Roma antică, şase din cele 20 de fecioare (vestale) care îşi închinau viaţa în Templul Vestei, fiind însărcinate cu păzirea focului sacru, erau aspru pedepsite dacă încălcau jurământul de castitate. Plutarh, vestitul istoric, a lăsat mărturie decrierea pedepsei groaznice de care aveau parte vestalele care punea în primejdie focul veşnic, dacă şi-ar fi pierdut fecioria.Nu există spectacol mai orbil şi nicio zi în care Roma să fie cuprinsă de o întristare mai profundă. Legată de mâini şi de picioare, vestala vinovată era urcată într-o litieră bine acoperită, astfel ca dinauntru să nu se poată auzi niciun sunet.Purtată prin forum, prin mijlocul mulţimii, ea ajungea la locul în care urma să fie îngropată de vie. Mormânt îi era o încăpare subterană în care se ajungea coborând pe o scară. Aici se găseau un pat, o lampă cu ulei aprinsă, un cuţit şi provizii de alimente şi apă. Îngropată în această încăpere, fata era condamnată la o moarte rapidă, dacă ar fi optat să-şi ia viaţa cu ajutorul cuţitului, sau una lentă, mult mai chinuitoare, după terminarea proviziilor şi într-o atmosferă înăbuşitoare.De asemenea, virginitatea era o armă eficientă împotriva lucrăturilor satanice, iar această credinţă stă la baza unui ritual care rezistă şi azi:alaiul de domnişoare de onoare la nunţi. Fetiţele care aruncă flori înaintea miresei sau domnişoarele de onoare care însoţesc mireasa către altar reprezintă, de fapt, un cortegiu menit să-l ţină departe pe Satana.Blestemul himenuluiFrica de bolile venerice a dus la formarea unor superstiţii care mai există şi azi în anumite zone din lume, având orgini medievale. Una dintre ele spune că bărbaţii se puteau vindeca de orice boală venerică dacă întreţineau relaţii sexuale cu o fecioară, dar că acest lucru nu ar fi dus şi la infectarea bietei fete. Bineînţeles, nu numai că bărbatul nu se vindeca, dar ajungea şi tânăra să se îmbolnăvească. Astăzi, în unele ţări africane, bărbaţii cred că cel mai bun leac împotriva SIDA este sexul cu o virgină, urmarea fiind că multe fete virgine sunt răpite şi violate.Nu în ultimul rând, dovada fecioriei mai este şi astăzi o tradiţia umilitoare pentru unele mirese, nevoite să facă dovada castităţii lor. Cearceaful pătat cu sânge prezentat cu mândrie rudelor şi prietenilor a născut adesea adevărate tragedii, din moment ce astăzi se ştie că numai 42% din femei se nasc cu un himen care se rupe şi sângerează în momentul deflorării, în timp ce 47 % din femei prezintă un himen flexibil, care nu se rupe la primul contact sexual, ci mai târziu. Nu în ultimul rând, 11 % din femeile au un himen atât de subţire încât se poate rupe cu uşurinţă în timpul unui efort mai intens, cum este exerciţiul fizic sau urcarea pe munte.Virginitatea neconfirmată era pedepsită în moduri greu de imaginat. În Deuteronom (A cincea carte a lui Moise), legea biblică cerea ca mireasa care şi-a înşelat soţul să fie omorâtă cu pietre. În Africa şi în multe ţări asiatice, dar şi musulmane, o femeie nemăritată, dar care se dovedea că nu mai este virgină, din varii motive, era izolată de societate, bătută şi în anumite cazuri omorâtă, după cum scrie Charles Panati în „Cartea sfârşiturilor„.Sunt şi astăzi cunoscute aşa-numitele cazuri de „omoruri pentru onoare“, în care o fată care nu mai este virgină este omorâtă chiar de familie, de tată şi de fraţi, chiar dacă dezvirginarea este produsă în urma unui viol sau este vorba doar despre un himen flexibil, aşa cum se presupune că este cazul de cele mai multe ori.Şi în Europa au existat obiceiuri barbare, greu de închipuit în zilele noastre. Un asemenea obicei era stipulat în „Jus Primae Noctis”, un document prin care regii şi nobilii aveau puterea de a dezvirgina tinerele soţii ale supuşilor chiar în noaptea căsătoriei. Preţurirea virginităţii era în acele timpuri şi o modalitate a caselor nobile şi regale de a se asigura, într-o anumită măsură, că linia sângelui rămânea curată, iar bărbaţii erau lliniştiţi astfel că primul lor copil, care era şi moştenitorul averii, era sânge din sângele lor.*** „Sexul este ereditar. Daca parintii tai nu au facut, nici tu nu vei face..” ***Fapt istoric de interes. :În cele mai vechi timpuri, femeile care prezentau anxietate, schimbări de dispoziție și depresie erau trimise de soți la medic, care le-a diagnosticat cu o boală numită „isterie”, cunoscută acum sub numele de anxietate.Tratamentul său s-a bazat pe un "masaj pelvian" cu scopul de a obține paroxism isteric, cunoscut astăzi ca orgasm.A fost atât de mult numărul femeilor care au început să participe la consultații pentru a-și primi „tratamentul pentru isterie” încât medicii de la sfârșitul zilei de muncă erau epuizați și cu mâinile înghesuite; așa că au decis să inventeze un artefact util care producea vibrații ritmice și a ajuns isteric paroxismul mai ușor și mai rapid la pacient fără a fi nevoie de masaj manual comun: iată originea vibratorului.Pe vremea aceea era privit ca un artefact vindecător, chiar și cele mai bogate femei îl aveau în casă pentru atunci când simțeau „izbucniri de isterie”.

·         Arturo Cárdenas: "IUBIREA înseamnă LIBERTATE. Dacă sexul este tot ce ai, atunci nu ai nimic; atunci ești un instrument al biologiei, al universului, destinat reproducerii. Ești o mașină, o fabrică. Dar dacă poți concepe dragostea ca adevăratul tău sine și dragostea pentru o altă persoană ca o prietenie profundă, ca un dans între două inimi într-o sincronitate atât de mare încât aproape le face una, nu mai ai nevoie de altă spiritualitate. Ai găsit o deja.Iubirea te conduce spre experiența supremă, numită Dumnezeu, numită absolut, numită adevăr. Sunt doar nume. În realitate, cel mai înalt nu are nume; este fără nume, dar dragostea te conduce acolo . Dacă te gândești doar la sex și nu ești niciodată conștient de dragoste, te înșeli complet. Da, vei aduce copii în lume și vei fi nefericit, vei juca cărți, vei merge la filme, vei urmări fotbal și vei avea experiențe grozave de inutilitate extremă, plictiseală și un sentiment constant de anxietate, numit angoasa de către existențialisti. Dar nu vei cunoaște niciodată adevărata frumusețe a existenței, adevărata tăcere și pace a cosmosului.Iubirea o poate face posibilă, dar nu uita, dragostea nu are limite. Iubirea nu poate fi geloasă.Simpla idee că deții pe cineva pentru că îl iubești este oribilă. A deține pe cineva înseamnă că l-ai ucis și ai făcut din el o marfă. Poți deține doar lucruri.Iubirea dă libertate. Iubirea înseamnă libertate."

·         Aurelian Silvestru: ”N-ai cunoscut nimic, daca n-ai cunoscut iubirea…

·         Barbara Bush: „Clinton a mintit. Un barbat poate uita unde parcheaza sau chiar unde locuieste, dar nu uita niciodata o partida de sex, indiferent cat de nereusita a fost.”

·         Bâra Liviu-Radu: Pregătiri pentru „companiile” electorale!...„Diferența dintre curve, târfe și prostituate! Prostituatele, cred, ar merita un pic de respect. Ele sunt păsările de noapte Perfect Imperfecte. Ele vânează, de foame. Ele supravieţuiesc, fără să calce pe cadavre. Curvele au strategie. Ele se vând pentru a se menține, pentru a acumula. Ele caută cel mai rapid lift, pentru a ajunge sus. Ele nu sunt interesate de treptele grele ale vieţii, dar nu ştiu să ajungă în vârf. Ele câştigă bătălii, dar nu războiul. Târfele vor Puterea. Le-aş compara pe târfe cu gheişele, dar niciodată nu mi-aş dori să le jignesc pe acestea din urmă. Le-aş compara cu Mata Hari, dar ele sunt şi târfe, şi trădătoare. Cunosc târfe bogate, care tânjesc să devină Cineva. Atât. Ele nu sunt interesate de portofel. Ele caută antrenorul care să le ducă pe podiumul vieţii. Ele caută mentorul. Tot un fraier cu cioc, altfel. Care să o prezinte altor papagali cu funcţii, care să o valorifice la rândul lor, care să o facă supraom.” - via „o bunăciune”, fără nume, din altă rețea

·         Bertrand Russell: "totalul de sex nedorit indurat de o femeie este probabil mai mare in casatorie decat in prostitutie 

·         Billy Crystal: „Femeile au nevoie de un motiv ca sa faca sex.. Barbatii au nevoie numai de un loc unde s-o faca..”

·         Brendan Francis: „Marea diferenta dintre sexul platit si sexul gratis este ca sexul platit costa mai putin.”

·         Brigitte Bardot: „Este mai bine sa nu fii fidel, decat sa fii fidel fara sa ti-o doresti.”

·         Brigitte Reimann: ”M-am temut de la bun început să fac sex, apoi l-am confundat cu iubirea.

·         Cami Di: ”Într-o vreme femeile roșeau la cea mai vagă aluzie cu iz sexual pe care-o dezavuau sincer.Asta pentru că sexul era o chestiune exclusiv intimă, având nu doar dimensiunea animalică pe care-o are în lumea de azi.Într-o vreme bărbații erau eleganți, își cântăreau vorbele, iar când se aflau în tovărășia unei femei știau să vorbească, nu se blocau precum prostovanii de azi.Atunci femeile nu erau egale bărbaților pentru că nici bărbații nu erau egali femeilor.Pur și simplu erau două jumătăți care se completau reciproc.Faceți un exercițiu simplu gândindu-vă ce s-a câștigat de când ideologia falsă căreia-i suntem obligați să ne închinăm azi se află la putere.Ce-ați câștigat de când femeile au fost trecute la egalitate cu bărbații?Dar ele, ce-au câștigat?Înainte pe străzi vedeai femei elegante, o plăcere vizuală profundă.Acum vezi femei lălâi, îmbrăcate doar pentru a nu ieși dezbrăcate din casă.Femeile delicate sunt o amintire a trecutului.Acum bea cot la cot cu bărbatul, vorbește porcos, râgâie și înjură mai abitir decât un birjar.Pe partea cealaltă, bărbatul a suferit o mutație în sens contrar.Se-mbracă aberant, cu lucruri mulate.Doar când vezi pantalonii mulați peste picioarele strâmbe și/sau crăcănate ale masculilor din ziua de azi te-apucă... Oameni care-ar trebui să fie la vârsta la care ar trebui să aibă o imagine de ansamblu asupra vieții se îmbracă precum circarii, cu teniși multicolori, tricouri mulate și blugi rupți.Se inversează trendurile modei: bărbații se epilează în timp ce femeile experimentează „plăcerea pilozității”.Au apărut saloane cosmetice masculine unde muieraticii de sex masculin se pensează, își fac manichiura și pedichiura.De „hairstiliști” nici nu mai vorbesc întrucât e de porc să nu ai unul.Minunata lume nouă lovește crâncen:femeile devin bărbați, iar bărbații femei.Culmea e că, în loc să se tăvălească pe jos de râs la vederea macabrului spectacol, oamenii chiar iau în serios această glumă.E un semn al timpurilor, o dovadă a degenerării noastre.

·         Cary Grant: „Pentru a avea succes la sexul opus, spune-i ca esti impotent. Va face tot posibilul sa iti demonstreze contrariul.”

·         Cate Blanchett: ”Am fost întrebată dacă am avut relații cu femei. Am răspuns da, dar nu mă refeream la relații sexuale.

·         Chico Xavier via Pleiade Sebastian: "Despre... ENERGIE ȘI SEX...Chakrele se regenerează la fiecare 7 ani,deci dacă ai fost cu o persoană măcar odată, energia ei va rămâne în tine timp de 7 ani. Asta dacă nu faci curat acolo cum trebuie.Când faci sex cu cineva, începe un întregproces energetic.În mare parte chakrele rădăcinii (Muladhara) ale ambelor se unesc şi din acea intimitate aurele se îmbină,pentru a crea o energie grozavă. Prin separare, el lasă o impresie energetică şi karmică. Cu cât ai mai multe relații cu o persoană, cu atât conexiunea este mai profundă.De aceea uneori îți amintești atât de mult de fostul sau cu cine ai devenit intim şi îţi schimbi vibrația și creezi conexiuni energetice care îi unesc, unde mai târziu continuă să împartă energie la nivel subtil.În fiecare relaţie se dobândește o parte din energia celeilalte persoane. Dacă te raportezi la oameni care sunt în mare parte denși, inconștienți, nevoiași de lumină și iubire, instabili, atunci dobândești același lucru... Te schimbi într-o paradigmă în care nimic nu te face fericit, chiar dacă ai multe motive să fii. Dacă cealaltă persoană a făcut ceva care ţi-a marcat karma, ai câștigat-o şi ar putea duce la experienţe dureroase.Dimpotrivă, dacă relaționezi cu cineva conștient, plin de lumină, iubire şi îți păstrează energia curată, se generează un schimb minunat de energie pozitivă pentru ambele persoane.Ambele cresc în dragoste şi conştientizare. Energia iubirii şi a sexualității este atât de mare și magică încât vibrează atât de sus încât ajungi la o stare de conștiință mărită. Această energie rămâne în tine si ea ca noi coduri de lumină.Dacă te culci cu o persoană care are deja un partener, ca urmare, câştigi energia acestei persoane și a partenerului tău (și a partenerilor partenerului tău).Niciun vinovat, doar oameni inconștienți și consecinţe. Ești propriul tău stăpân, te poţi schimba atunci când decizi. De ce atragem în viața noastră oameni ale căror relații cu noi sunt goale, dureroase și dense?- Mai întâi prin vibrație: Atragem ceea ce vibrăm.- A doua pentru a învăța: Cealaltă persoană este o reflexie a ta, îți va arăta umbrele ca să le poți recunoaște și lucra.- Al treilea: din cauza conflictelor interne: Nu ai învăţat să iubeşti, nu ai învățat să prețuiești...În consecinţă, ne referim la oameni de același nivel vibrațional. Poți chiar să te ataşezi ("îndrăgostești") de cineva ca acesta, cu incapacitatea de a te iubi şi valorifica până te obișnuiești. Pentru tine realizezi vibrațional nevoia ta de lubire, dar reflectă doar relația cu tine însuţi.lubeşte-te pe tine și îl vei iubi pe celălalt, iar ceilalți te vor iubi pe tine.Asta nu este o invitație sa nu faci sex, din contra, trebuie sa faci DRAGOSTE de câte ori vrei! Ci mai degrabă vibrează, pentru a atrage o persoană cu care poţi rămâne stabil și care te ajută să crești și nu să strici munca evolutivă. Oamenii care au VIBRATIE ÎNALTĂ stiu sa aleagaIUBIREA si LUMINA.Nu te culci niciodată cu cineva cu care nu ai vrea să fii."

·         Dani Anton: ”Picături carmin au căzut pe așternuturile albe când ai mușcat lacom din coapsa-mi neîntinată, te-ai înfruptat flămând și ți-ai potolit setea atavică de nou.Sătul zaci la marginea orgoliului murmurându-ți în barbă că mi-ai fostIncepătorul, biete străine!,nu vezi că tu doar ești eu, orbule!Vei bâjbâi în căutări de alte-nceputuri,sori și lumi înfierate în carapace translucidă căutandu-mă în eternități, în acea eternitate în care te-ai scăldat, lângă inima-mi pulsând sângele tău, dar, vai ce orbire aveai așternutăpe ochii găunoși de trufie!E nor și frig acum peste oameni,e țipăt și freamăt în pielea-mi jupuită,vârtej de lacrimi înghite sfârșitul,De azi, de-a fost și ce-o să mai vină..."

·         Daniela Marchetti: " În mine, iar, vâltoarea unei patimi,/azi cere trupul tău să‑mi scalde jarul."

·         David Herbert Lawrence: ”păsărica ta! Ești tu, e partea din tine în care intru și e ceea ce devii tu când intru acolo în tine. Nu ne regulăm. Doar animalele se regulează, și păsărica ta nu e un animal

·         Dustin Hoffman: „Se zice ca ar fi aparut un nou scandal in lumea medicala. Doctorii semnaleaza faptul ca barbatii au reactii alergice la prezervativele din latex. Acestea provoaca umflarea puternica a penisului. Si, care-i problema?”

·         Edgar Wallace: ”Un intelectual este un bărbat care a găsit ceva mai interesant decât sexul.

·         Elsa Cayat: ”Dorințele noastre sexuale nu pot fi trecute la capitolul ”mizerii”.

·         Florin Ursache: ”Cum isi formuleaza oamenii intentiile sexuale pe categorii:Matematicianul: Pe o scara de 1 la 10, as aprecia atingerile tale in proportie de 10 din 10!Doctorul: vrei sa ne dezinfectam impreuna?Zugravul: Iubire, vrei sa vopsim gardul?Poetul : Te vad, te simt aproape, cu trupul dezgolit, o, tu, iubirea vietii, acum chiar mi-a venit!Pompierul : Baby, vrei sa iti sting focul?Manelistul : Ooo, veata mea...Contabilul : Iti fac un bilant in timp ce stam in balanta?Culturistul : Iti dai tu chilotii jos sau ti-i dau eu?Ciobanul : Hai sa te babardesc!

·         Gabriel García Márquez: „- Atunci ce să facem?-Dragoste.-Ești sigur?-Da.-Ei bine, mă dezbrac.- Și de ce să îți scoți hainele?-Ei bine vreau să o fac.-Cine ți-a spus că trebuie să te dezbraci ca să FACI DRAGOSTE?"-Ei bine, din câte știu, așa se face.-Nu, nu este singura modalitate de a face dragoste.- Și cum atunci?- Lasă-ți hainele mai departe și hai să vorbim până obosim, să râdem de nimic și de toate, să ne uităm unul la altul până când încercăm să ne dăm seama.-Cu mine nu trebuie să îți dezbraci corpul, ci sufletul, să ne uităm unul la altul până când rămânem fără cuvinte, iar acolo, în acel moment când cuvintele sunt insuficiente pentru a explica ceea ce simțim, în acea liniște infinită ne putem atinge pe noi înșine. Înțelegi?-Ne atingem, zici?-Da, ne vom atinge cu tandrețea docilă a unei mângâieri care se extinde dulce până la moarte într-o îmbrățișare.-Oh, ce frumos!-Uite, mă vei lăsa să te țin de mână?-Da.-Simți? Acesta este unul dintre modurile de a face dragoste.Despre asta este vorba.Îți vei lăsa hainele pe tine și vom vorbi până ce ne vom sătura. Să ne privim gurile, genele, buzele unul altuia, iar dacă sărutul va fi necesar , va veni fără să ne ceară permisiunea.Hai să vorbim până ne vom cunoaște toate amintirile, până când ne vom cunoaște secretele noastre cele mai profunde, doar să mă lași să te privesc spre cea mai extremă și delicioasă încântare, lasă-mă să îți văd Sufletul până la epuizare, până când acești ochi renunță și mă obligă să cobor pleoapele care mă determină să dorm .- Și o să-i forțezi să rămână deschiși?-Da, să te privesc toată noaptea ...Numai pe tine "

·         Gelu Duminica: Cred că găsim foarte rar femei care să nu fi fost adresate de bărbați care se cred irezistibili. Ieșiți, doamnelor, si vorbiți despre aceste mizerii umane care nu văd în femeie decât o prelungire a organelor lor sexuale. Ieșiți și vorbiti despre profesorii universitari care cer favoruri sexuale; ieșiți si vorbiti despre șefii voștri care consideră că un contract de muncă presupune că acesta are drepturi si asupra corpului vostru; ieșiți si vorbiti de cei ce cer în schimburi unor servicii favoruri sexuale; ieșiți ai vorbiți despre cei ce nu înțeleg ca "nu" înseamnă "nu" ; ieșiți si vorbiți despre cei ce cer respect însă habar nu au ce inseamna asta atunci când trebuie să-l ofere.

·         George Adrian Popescu: La tribuna judecății/este drept onorată instanță că am dezbrăcat copilă/de nu foarte mulți ani/dar nu am facut-o cu forța și nu am lovit-o/cum se spune pe aici și cum d-tră repetați fără oprire/ea singură și-a dat jos acareturile cu care o înfofolise maicăsa de dimineață/ca de podoabă un brad/și dacă s-a speriat onorată instanță de căte se povestesc pe stradă/sau la televizor/și de glasul meu mai greu ca întâmplarea că ne-am întâlnit/eu cu ea/ce vină am în astfel de lucrurieste adevărat bunilor judecători că am atins/pieptul și fesele eidar nu știam ce /sunt nu înțelegeam cum sunt făcute/nu îmi spunea cerul să tac și să plec /iar eu ce vină am că astfel erau toate/uitați-vă la d-tră doamna judecător/și spuneți/cum să mă acuzați pe mine că aveți sâni și picioare/fără acareturi/dacă eu nu le cunosc/este adevărat sigur că da că eu nu mint/am pătruns olecuță în trupul ei firav/dar onorată instanță jur că nu a fost cu vreo intenție/și nici nu aveam ce căuta acolo/s-a întâmplat așa pur și simplu/poate m-a rugat ea/poate a fost din milă/poate nu știu de ce că nu îmi amintesc/dar gândiți-vă că am plecat repede repejor că nu îmi trebuia/onorată instanță/altfel de ce nu aș fi stat pe mai departe/un an doi trei/că tot se spune de viol/este drept onorată înstanță foarte drept cum ați hotărât/căci sunt nevinovat pur fără putință de mai mult și plec acasă/liniștit/și îmbătat de piciorul d-tră domna președinte/că nu îl cunosc/și îmi închipui că aș vrea să știu

·         George Bernard Shaw: ”De ce ar trebui sa primim sfaturi despre sex de la Papa. Daca stie ceva despre sex, nu ar trebui sa stie!

·         George Burns: ”Sexul este unul din cele noua motive pentru reincarnare.Celelalte opt n-au importanta. ***Sexul la 90 de ani este ca si cand ai juca biliard cu o funie.

·         George Carlin: „Daca Dumnezeu nu ar fi dorit ca noi sa ne masturbam, ne-ar fi facut bratele mai scurte.”

·         Gianni Monduzzi: ”Sexul e nevinovat, iubirea e cea care poate fi necinstita.

·         Henry Kissinger: „Nimeni nu va castiga razboiul sexelor; se fraternizeaza prea mult cu inamicul.”

·         Henry Miller: ”sexul este unul dintre cele nouă argumente ale revitalizării. Celelalte opt sunt lipsite de importanță.

·         Iulia Patiu: "pierdută sub un străin frumos/gust din pericol/oricât aş fi de naivă e un schimb de viata"

·         Jack Nicholson: „Mama mea n-a sesizat niciodata nimic ironic in a ma numi ‘son-of-a-bitch’.”

·         Julio Iglesias: „Cand am ajuns in America , nu stiam sa vorbesc engleza, dar viata mea sexuala era perfecta. Acum engleza mea e perfecta, dar viata mea sexuala e groaznica.”

·         Kevin Costner: „Sexul si golful sunt singurele doua lucruri de care te poti bucura fara sa te pricepi la ele.”

·         Lea T. ¸Un sex trebuia să am și eu...

·         Leonard Ancuta: pe vremuri poveștile începeau cu a fost odată/doar că azi ne spunem că va fi cîndva/cînd inimile se vor izbi una de alta ca amnarul și cremenea/și vor aprinde focul din peșteră la căldura căruia /vom face dragoste ca în ultima noapte pe pămînt/vom face dragoste fără instincte sexuale, fără libido/fără coitus interruptus, vom face dragoste ca o continuitate/a atingerilor fără limite, pînă la omogenizare/vom face dragoste pînă nici măcar plînsul nu va mai ieși/la suprafață, pînă cînd în nuditatea existenței noastre/nu va mai fi nevoie de nimic.

·         Luna Agape:  "Sexul nu este altceva decât o descărcare electrică de moment.Atracțiile sexuale au la bază foarte multe traume, el are traumele lui stocate în sistemul lui energetic, ea are traumele ei stocate în sistemul ei energetic și se atrag cu o fortă fulgeratoare, iar ei consideră această atractie dragoste.....dragoste care la scurt timp aduce suferinte foarte mari.Dacă ar fi fost dragoste adevărată nu ar fi existat suferință.Sexul doare și vine la pachet cu multe "rele".Dragostea nu doare și vine la pachet cu tot cei mai bun și mai înalțător pentru sufletul fiecăruia.Cand sexul ăla nebun și pasional are loc, și energia se consumă pe moment, în loc să ne încărcam cu energii pozitive și creative, noi de fapt ne încărcam cu răul altuia sau alteia.După fiecare partidă de sex tot gol te simți și uneori mai rău ca înainte.De ce?Pentru că așa cum ne murdarim pe corp de praf pe unde umblăm, asa ne murdărim energetic cu cine ne culcam, mai ales când se sare din floare în floare, adio igienă energetică!Pentru că una e să faci dragoste de la inima la inimă și alta e să faci sex doar de plăcere, doar de descărcare, doar de dragul de-a bifa pe X sau Y în patul tău! Pe om îl nu-l împlinește sexul, după sex omul tot gol și trist se simte în sinea lui.Dupa primul sex, omul caută altă partidă, și altă partidă, si altă partidă și uite așa atrage traumă după traumă, energie proastă după energie proastă, și îl loc să înflorească și să crească, se ofilește pe zi ce trece.Niciodată sexul ocazional, împreună cu alte vicii care crează dependente, nu l-au împlinit sufletește pe om.Pe om îl împlinește sufletește cunoașterea de sine, iubirea, dragostea, respectul de sine, și pacea pe care o găsește în lucrurile care îl ajută să crească pe toate planurile.Sexul crează cerc vicios și nesănătos, cu fiecare persoană cu care te culci la voia întâmplării sau la primul instinct, crează cordoane energetice cu persoana în cauză.Cu fiercare persoană cu care intri în contact intim pierzi o bucățică din tine. Cu cât numarul persoanelor este mai mare, cu atat lantul atârnă mai greu în jurul gâtuluiSă numai spunem că dacă persoanele respective se gândesc de rău la tine, corpul tău energetic devine o bombă cu ceas care oricând poate să explodeze cu o boală.Ideal este să nu fim în mintea oamenilor de rău. Ideal este să nu dăm false speranțe nimănui. Ideal este să nu rănim sentimentele și așteptarile nimănui. Ideal este să nu batjocărim trupul și nici oamenii. Ideal este să nu permitem nimănui să se îndrăgostească de noi doar pentru simplu fapt că suntem compatibili de moment în pat, să nu profităm de slăbiciunile celuilat dacă nu vrem să avem de suferit.Să devenim conștienți de corpul nostru energetic, să ne ocupăm de traumele noastre moștenite, să ne ocupăm de curățarea noastră energetică, și dragostea va venii singură fără să o mai căutăm din floare în floare.

·         Lynn Lavner: „Exista cateva dispozitive care cresc dorinta sexuala, in special la femei. Cel mai important dintre acestea este Mercedes-Benz 500 SL.”

·         Marilyn Monroe: ”sexul e natură și eu ador natura.

·         Marius Robu: "Să nu pleci de-acasă neiubită,/Femeie frumoasă, când iubeşti,/Dacă vrei să fii frumos privită/Şi de frumos vrei să priveşti." 

·         Marlene Dietrich: „In America sexul este o obsesie, in alte parti ale lumii este o realitate.”

·         Michael Sinz: ”Munca de programator este ca si sexul.O singura greseala si trebuie sa platesti pentru ea tot restul vietii. -

·         Michael Sinz: „Munca de programator este ca si sexul. O singura greseala si trebuie sa platesti pentru ea tot restul vietii.”

·         Michel Philippe Laroche: Nu e lipsit de dificultate să abordăm în mod direct şi pozitiv un subiect cum e acela al relaţiilor intime din cadrul vieţii conjugale, fără a-l şterge mai întâi de praful prejudecăţilor şi tabuurilor care îl opacizează. Conform Tradiţiei Bisericii Ortodoxe, unirea trupească dintre bărbat şi femeie reprezintă unul dintre semnele vizibile ale stării comuniunii sufleteşti. În cadrul căsniciei, dorinţa trupească îşi pierde pseudo-autonomia instinctiv legată de cădere, sublimându-se prin fidelitatea faţă de cel iubit.Marea deosebire dintre cuplul căsătorit şi cei care trăiesc o viaţă aparent liberă este aceea că, între cei căsătoriţi, sufletul este cel care comandă dorinţa trupească. „Vreau să mă unesc cu acela (aceea) pe care îl (o) iubesc”. În al doilea caz, dorinţa e cea care comandă sufletului. „Îmi place acest bărbat sau această femeie. Mi-l (o) doresc”. Aici nu e vorba de nici o comuniune spirituală profundă, în care fiinţa să se implice pe de-a întregul.Termenul modern de „aventură” defineşte cum nu se poate mai bine o asemenea relaţie, precum şi caracterul ei  pasager, întâmplător. Deci, pentru a aborda cu bună chibzuinţă problema relaţiilor sexuale din cadrul mariajului, e deosebit de important să ne aşezăm în contextul gândirii patristice, pentru a înlătura o primă ambiguitate: să fie oare lăsată împreunarea intimă din căsnicie, în primul rând, dacă nu chiar exclusiv, în vederea procreării?Dacă răspunsul se vădeşte a fi pozitiv, atunci întreaga viaţă intimă a cuplului, în cel mai fericit caz, ia forma unui pogorământ, a unei dispense, iar în cel mai rău caz, intră direct sub imperiul păcatului. Astfel, viaţa intimă a cuplului se transformă într-o „mecanică” procreativă, în care spontaneitatea e interzisă, iar orice act de tandreţe rămâne ilicit! În Biserica Ortodoxă, împreunarea  trupească dintre bărbat şi femeie e, cu totul, parte integrantă a Tainei Căsătoriei: ,,Dă-le lor […] bună înţelegere sufletească şi trupească” — se roagă lui Dumnezeu, în fond şi la urma urmei, însuşi  preotul, chiar în timpul săvârşirii Sfintei Taine. Unirea trupească o pecetluieşte pe cea sufletească pentru care, cel mai adesea, e ca o oglindă vorbitoare.Acelaşi lucru îl lasă Apostolul să se înţeleagă şi atunci când scrie: „cinstită să fie nunta întru toate şi patul nespurcat. Iar pe desfrânaţi îi va judeca Dumnezeu”1. Cuvintele Apostolului subliniază sfinţenia absolută a căsătoriei, în care afirmă că patul — în termeni simbolici fiind chiar unirea trupească — e nespurcat, fără pată şi cast, în sine. După învăţătura Bisericii Ortodoxe, unirea trupească dintre bărbat şi femeie face parte în mod firesc din Taina Sfântă.Nici pe departe nu este, aşa cum unii în mod ipocrit au putut să gândească, partea ruşinoasă a căsătoriei! Şi trebuie să o afirmăm cu tărie: nici vorbă să fie restrânsă exclusiv la „reproducere”! Această concepţie, conform căreia bărbatul şi femeia n-ar fi, atunci când se cunosc trupeşte, decât nişte „re-producători”, e o imensă erezie! O erezie, pentru că nesocoteşte comuniunea dintre suflet şi trup, care stă deasupra acestui mister. Actul iubirii conjugale e icoana unei taine incomensurabile. De aceea spune Apostolul că nunta e cinstită, iar patul nespurcat. Iar Părinţii Bisericii, la rândul lor, arată în atâtea locuri că nu doar pentru perpetuarea speciei umane a fost introdusă căsătoria; ci tocmai pentru ca bărbatul şi femeia să-şi conducă dorinţa trupească unul spre celălalt2. Apostolul Pavel atestă el însuşi acest lucru, spunînd că „din cauza desfrânării, fiecare să-şi aibă femeia sa şi fiecare femeie să-şi aibă bărbatul său” Părinţii arată că, recomandând credincioşilor căsătoria, Apostolul Pavel nu o face îndemnându-i în acelaşi timp să aibă şi mulţi copii, ci să ducă o viaţă conjugală castă4. Ceea ce Apostolul — şi, pe urmele lui, Părinţii numeşte desfrânare sau fornicaţie în alte locuri, e actul trupesc dezordonat, săvârşit în afara căsniciei. Sfinţenia căsătoriei e fundamental opusă fornicaţiei. Căsnicia nu e o şcoală a neruşinării, ci e chiar căminul adevăratei feciorii5. Aceasta e semnificaţia cuvintelor Apostolului Pavel, care spune că „din cauza desfrânării, fiecare să-şi aibă femeia sa şi fiecare femeie să-şi aibă bărbatul său” Învăţătura Părinţilor arată că, după cădere, cele două motive pentru care a fost instituită căsătoria sunt curăţia moravurilor şi perpetuarea speciei7. Dar în primul rând e vorba de curăţie, de vreme ce oamenii populaseră deja pământul din plin8. Astfel, fără false pudori, Părinţii Bisericii comentează un alt cuvânt de-al Apostolului: „Femeia nu este stăpână pe trupul său, ci bărbatul; asemenea nici bărbatul nu este stăpân pe trupul său, ei femeia” Prin acest cuvânt, Apostolul îi sfătuieşte pe cei căsătoriţi să nu-şi refuze unul altuia, nici bărbatul femeii, nici femeia bărbatului, bucurii şi plăceri care, departe de a viza reproducerea, nu au alt scop decât satisfacerea dorinţei de celălalt10, o dorinţă firească şi legitimă. Iar legătura care o satisface e chiar dovada fidelităţii dintre cei doi11. Cât de departe suntem, cu gândirea Părinţilor, de limbajul ipocrit! … Iată că Părinţii Bisericii vorbesc despre legitimitatea plăcerii în actul de iubire, în care cei doi caută „să-şi satisfacă dorinţa de celălalt”. În fond, egoismul se poate strecura, sub masca puritanismului, şi în misterul vieţii intime. Şi cel mai adesea în detrimentul femeii. Termenul empiric de „pat nupţial” sau de „pat al nunţii”, care denumeşte în tradiţia ortodoxă plenitudinea sfinţeniei actului de iubire şi despre care peste tot se spune clar că e nespurcat, acoperă, deci, ceea ce ţine de erotismul conjugal. Egoismul apare atunci când cauţi să-ţi satisfaci doar propriile dorinţe, trecând cu vederea dorinţele celuilalt. Bărbatul, de exemplu, îşi poate satisface dorinţele fără a mai căuta să-şi facă femeia fericită. Şi e un exemplu, din nenorocire, foarte des întâlnit. Iar în scrierile Părinţilor putem găsi incontestabile chemări la alungarea unui asemenea egoism din raporturile intime. „Femeia nu este stăpână pe trupul său, ci bărbatul; asemenea nici bărbatul nu este stăpân pe trupul său, ci femeia” — limbajul e lipsit de orice ambiguităţi, simplu şi foarte clar. Actul de iubire trebuie trăit şi pentru celălalt. Recunoaşterea celuilalt, căutarea plăcerii lui şi nu a unei satisfacţii egocentrice duce la împlinirea şi înflorirea amândurora. Dar, vedem bine, aici nu mai e o problemă care să ţină de trup, ci e vorba de o problemă care ţine de suflet — căci atenţia acordată celuilalt izvorăşte dintr-o privire totală şi nu parţială, în ceea ce-l priveşte. Chiar dacă nu ţine de subiectul acestei cărţi, e firesc ca, discutând despre asemenea lucruri, să ne punem şi problema contracepţiei. Părerea noastră în acest sens corespunde întru totul cu cele scrise de Paul Evdokimov în Taina iubirii, pe care o şi recomandăm celor interesaţi, spre lectură. Iată aici doar un fragment: „trebuie spus că Biserica Ortodoxă are o poziţie destul de pudică în privinţa vieţii intime a cuplului, dar, în acelaşi timp, plină de încredere în sentimentul de responsabilitate al soţilor. Iată ce scrie într-un articol Despre păcat în teologia ortodoxă, pr. V. Palaşkovsky, cu privire la mijloacele anticoncepţionale: «în practica obişnuită a Bisericii ruse, preoţii, din discreţie, evită să pună întrebări în acest sens… întreg domeniul relaţiilor dintre soţ şi soţie e prea intim, după părerea duhovnicilor, pentru a fi transformat în câmp de investigaţii… Astfel că, la ora actuală cel puţin, problema anticoncepţionalelor nici nu se pune, domeniul nefăcând parte din obiectul întrebărilor duhovnicului, care nu-şi doreşte să intre în intimitatea unde se realizează comuniunea dintre cei doi în trup şi unde prezenţa unui al treilea ca martor, chiar îmbrăcat în veşminte sacerdotale, şi chiar numai pentru a pune întrebări, e superfluă». Opinia citată exprimă foarte clar şi concret atitudinea ortodoxiei. Fapt esenţial, aici, este că Episcopatul ia foarte în serios şi înţelege foarte adânc noţiunea de Preoţie împărătească a credincioşilor şi încununarea soţilor, care îi sfinţeşte întru o Preoţie conjugală. Omul e cu adevărat sfinţit împărat, preot şi profet. E o demnitate care nu poate rămâne un simplu joc sau doar un titlu de teologie abstractă. E vorba de o chemare, de o vocaţie foarte precisă care face apel la deplina maturitate a fiecăruia, pentru ca astfel să-şi găsească propriile soluţii şi să-şi ia propriile decizii ca urmare a liberei opţiuni a fiinţei adulte. Persoana îşi trăieşte pe de-a întregul destinul veşnic între propria sa conştiinţă şi privirea lui Dumnezeu. Nici un terţ nu poate interveni. Iubirea conjugală nu e mijloc, ci e un scop suprem, e izvor de sfinţenie. Aici orice relaţie de maestru şi învăţăcel e exclusă. «Această taină mare este» — cuvântul Sfântului Pavel ridică la un stadiu major, adult, atât pe cei doi soţi, cât şi iubirea dintre ei”. (Paul Evdokimov, Sacrement de l’amour, DDB). Dacă fiecare dintre soţi are această atenţie, în toate privinţele, asupra celuilalt, o va avea cu siguranţă şi în relaţiile intime. Iar dacă sunt egoişti în viaţa de zi cu zi, cum se vor putea dărui pe sine în actul iubirii? Viaţa intimă este oglinda exactă a vieţii reale a cuplului.Raporturile intime durabile şi fericite sunt atât pecetea, cât şi semnul unei comuniuni profunde a sufletelor. Şi e cu totul legitim ca fiecare să-şi dorească, în această dorinţă de a fi împreunat cu celălalt, să-l facă fericit cunoscându-i trupul. ,,Femeia nu este stăpână pe trupul său, ci bărbatul; asemenea nici bărbatul nu este stăpân pe trupul său, ci femeia”. Apostolul vorbeşte simplu şi clar. Iar aici nu putem să nu amintim că această „dăruire de sine” în relaţiile intime e strâns legată de însuşi harul căsniciei şi de chiar spiritualitatea cuplului. Aici e vorba de spontaneitatea unei relaţii trăite în iubirea harismatică a comuniunii căsniciei şi nu de vreo analiză teoretică a raporturilor intime din  cadrul  cuplului.Părinţii  Bisericii  ne I   amintesc în multe locuri despre cum ar trebui să fie, dar îşi aşează sfaturile în contextul vieţii globale a familiei, centrată nu pe sine însăşi, ci pe Iisus Hristos. Pe de altă parte, nici nu se pune problema aici ca   Biserica Ortodoxă să se amestece în viaţa intimă a celor doi. Biserica doar aminteşte, arată ceea ce Tradiţia a învăţat dintotdeauna. În cele din urmă, cuplului îi revine să-şi rezolve problemele înaintea lui Dumnezeu.Deci atunci când Apostolul spune că femeia nu este stăpână pe trupul său, ci bărbatul, şi nici bărbatul nu este stăpân pe trupul său, ci femeia — la care adaugă că nu e bine să se lipsească unul de altul sub pretextul pietăţii, fără bună învoială din partea amândurora — el dezvăluie pericolul angelizării cuplului.În fond, tradiţia ortodoxă spune că, dacă doar unul dintre cei doi nu mai voieşte să se împreune cu celălalt, nu are dreptul să o facă fără consimţământul acestuia. Dacă totuşi o face, riscă să sfărâme comuniunea, unitatea căsniciei, şi să-l arunce nu doar pe cel care nu consimte, ci şi pe sine însuşi, ca „soţ angelic”, în egală măsură, în adulter. Nu de puţine ori realitatea arată că acela care vrea să se abţină de unul singur de la împreunarea trupească, în scurt timp, e atras într-o „iubire” fals spirituală, spre altcineva. O asemenea „înălţare” a trăirii, însoţită uneori chiar de exaltări mistice, este deja adulter. Şi e tocmai pericolul faţă de care Apostolul ne pune în gardă. De altfel, şi canoanele Bisericii Ortodoxe merg în acest   sens,  stipulând  că „dacă vreun episcop  sau prezbiter sau diacon sau oricine din cinul preoţesc, se ţine departe (s-ar abţine) de nuntă şi de cărnuri şi de vin, nu pentru înfrânare, ci din scârbă, trecând cu vederea (uitând) că toate sunt foarte bune şi că bărbat şi femeie 1-a făcut Dumnezeu pe om, ci hulind ar cleveti făptura, ori să se îndrepte, ori să se caterisească şi să se îndepărteze din Biserică (să se afurisească). Asemenea şi laicul” Iată ce stipulează un alt canon: „Episcopul sau prezbiterul sau diaconul să nu alunge soţia pe motiv (pretext) de evlavie. Iar dacă ar alunga-o, să se afurisească; şi stăruind (rămânând neînduplecat), să se caterisească”13. Biserica primară se arăta foarte neîncrezătoare faţă de angelismul precoce din căsnicie.La primul Sinod ecumenic din Niceea, un călugăr, mărturisitor al dreptei credinţe, s-a opus din răsputeri gândului unora dintre Părinţi de a impune celibatul preoţesc şi ca de aci înainte episcopii, preoţii şi diaconii căsătoriţi să se abţină de la legături trupeşti cu soţiile lor.Pafnutie şi-a ridicat glasul în mijlocul adunării şi a spus: „Nu puteţi impune un asemenea jug intolerabil cinului preoţesc!  Cinstită fie nunta întru toate şi patul nespurcat! Prea multa voastră asprime va aduce mai mult rău Bisericii, decât bine; căci nu toţi se vor putea ţine de aceste legi, care cer o înfrânare absolută, şi mulţi vor ajunge să-şi pângărească fecioria lor şi a femeilor lor. Prin Taina Cununiei, legăturile trupeşti dintre bărbat şi femeie rămân feciorelnice. Ajunge deci dacă doar cei care sunt înălţaţi în cinul preoţesc fără a se fi căsătorit, să nu se mai căsătorească după hirotonie; dar nici un preot nu trebuie despărţit de femeia cu care s-a căsătorit legitim, pe când era încă laic” Părinţii au aprobat în unanimitate cuvintele pline de înţelepciune ale lui Pafnutie. Întotdeauna, Părinţii Bisericii s-au arătat foarte neîncrezători faţă de orice exces. Pe de altă parte, aceste canoane arată clar că cele pe care Dumnezeu le-a creat sunt bune şi că a te ţine departe de ele din scârbă sau chiar din evlavie e complet fals din punct de vedere spiritual. Învăţătura Părinţilor arată foarte clar: căutarea plăcerii prin împreunare trupească este legitimă în sine şi nu e un păcat. în acelaşi timp însă, cum Apostolul scrie că: „femeia nu este stăpână pe trupul său, ci bărbatul; asemenea nici bărbatul nu este stăpân pe trupul său, ci femeia” — ni se arată două lucruri: mai întâi că soţii nu se pot refuza unul pe altul, atunci când unul dintre ei îşi exprimă dorinţa de celălalt. Dar în al doilea rând fapt ce vine ca o echilibrare a celui de mai înainte — că fiecare trebuie să fie foarte atent cu ce-lălalt şi că, de fapt, dacă despre refuz nu poate fi vorba la modul absolut, soţii neaparţinându-şi sieşi, ci unul altuia, au totuşi obligaţia de a căuta şi stabili împreună momentul respectiv, în aşa fel încât să corespundă disponibilităţii interioare a fiecăruia. Aici e unul dintre punctele esenţiale ale sărbătorii celei mai intime din viaţa cuplului, pe care cei doi o pot umple, dar şi goli de frumuseţe şi de har dumnezeiesc. Pentru că foarte uşor se poate cădea într-o adevărată tiranie sexuală, absolut intolerabilă. Sfatul Apostolului nu e exprimat în afara celor ce ţin de Taina căsătoriei. Or, tirania sexuală, prin care unul dintre cei doi îşi impune voia sa celuilalt, fără consimţământul adânc al acestuia, e cu totul în afara Tainei.Tirania sexuală apare deci din momentul în care unul dintre cei doi îşi satisface propriile dorinţe şi, uitând de existenţa celuilalt, nu mai caută şi împlinirea dorinţelor acestuia. Căsnicia, în modul ei de exprimare erotic, este feciorelnică atâta timp cât se manifestă în iubirea harică a dăruirii de sine şi a setei de celălalt. Dar tot în sânul căsniciei pot răbufni, sub aparenţa aceloraşi acte, por-niri pornografice, ipocrite, venale.Actul trupesc, dacă e trăit ca o distracţie şi nu ca expresie intimă şi erotică a iubirii profunde, cade în păcatul pornografiei. De altfel, o asemenea ,,unire” chiar îi desparte pe cei doi, care vor căuta curând prin alte părţi, aiurea, alte şi alte „distracţii” sau tocmai iubirea dispărută dintre ei. Ipocrizia apare atunci când unul dintre cei doi se refuză sistematic celuilalt şi, chiar fără vreun act trupesc, ajunge să trăiască de unul singur tot soiul de fantasme erotice.Nu e vorba decât de o falsă curăţie în acest caz, foarte periculoasă, pentru că în cele din urmă nu rodeşte în afara păcatului. Desigur, fantasmele de care am amintit nu sunt neapărat evident sexuale, carnale, ci se pot manifesta şi sub forma unei atracţii fals spirituale resimţită pentru altcineva. E o formă de angelism care ascunde patimi deosebit de periculoase. Problema e foarte complexă pentru că, de cele mai multe ori, doar unul dintre cei doi soţi — şi cel mai frecvent e cazul bărbatului, dar nu în mod exclusiv — îl doreşte mai des, şi legitim, pe celălalt. Dar aici lucrurile trebuie să fie clar înţelese: nu înseamnă că acela care trăieşte dorinţe mai puţin intense sau mai rare ar fi mai curat, mai pur decât celălalt!În aceste cazuri, aproape întotdeauna e vorba exclusiv de chestiuni ce ţin de firesc, de ordinea naturii. Dar se poate întâmpla şi ca unul dintre cei doi să fi trecut deja pe o treaptă mult mai înaltă spiritual decât celălalt — cazul e însă deosebit de rar. Numai că acest caz, chiar dacă e excepţional, ridică în fapt cele mai puţine probleme, pentru că soţul care deja ,,nu mai trăieşte în lume” are pentru celalalt adevărata iubire şi va fi întotdeauna inspirat de Duhul Sfânt, pentru a se uni cu soţul sau cu soţia în mod real, fără false reţineri, suspine sau judecăţi. Nu trebuie să uităm că demonii trăiesc în abstinenţă, fără a cunoaşte ispitele cărnii, şi că o falsă feciorie, însoţită de judecăţi la adresa „mediocrităţii spirituale” a celuilalt, sunt cel mai adesea alibiul unei iubiri care se stinge. în realitate, de cele mai multe ori e vorba, în astfel de cazuri, de o simplă diferenţă — naturală de ritm, în privinţa dorinţei de celălalt. Astfel că acela care îşi doreşte mai mult trebuie să-şi amintească şi să ţină seama că împreunarea aceasta e sărbătorirea unei comuniuni adânci cu celălalt şi nici pe departe simpla satisfacere a unui instinct.Întotdeauna, deasupra acestei împreunări, se află harul divin. Sigur că nimic nu-l împiedică să-şi exprime dorinţa, dar ca o chemare, ca o invitaţie, niciodată ca pe un ordin sau ca pe o obligaţie impusă celuilalt. Iar acesta din urmă, să caute să afle, prin rugăciune şi nu altfel, care ar putea fi voia lui Dumnezeu. Cel mai bine e atunci când cei doi se roagă împreună. Ştiu că pe unii îi şochează limbajul şi felul în care pun problema. Dar de ce ar fi absentă voia lui Dumnezeu dintr-un act care, în realitate, pentru marea majoritate a oamenilor, e deosebit de important şi ale cărui consecinţe şi traumatisme, dacă e trăit rău, sunt atât de grave?! Căutarea voii lui Dumnezeu în unirea intimă e importantă, dar trebuie să nuanţăm puţin: voia lui Dumnezeu nu hotărăşte singură, decât în cazuri cu totul excepţionale, cum ar fi cel al lui Ioachim şi al Anei, momentul precis al actului trupesc, ci se exprimă în manifestarea lui.Ceea ce înseamnă că Dumnezeu binecuvântează orice ,,unire”, câtă vreme e săvârşită în iubire adevărată, cu bună înţelegere şi întru dăruire de sine reciprocă. Să nu uităm că Biserica ortodoxă nu cere înaintea euharistiei doar un post alimentar, ci şi unul sexual. Dar aici postul nu implică dispreţul faţă de cele de la care opreşte, ci oferă posibilitatea păşirii spre o treaptă superioară.Deci dacă unul dintre cei doi membri ai cuplului îi impune celuilalt propria voinţă, fie de împreunare, fie de feciorie, se îndepărtează evident de la voia lui Dumnezeu şi din Taina Cununiei. În profunzimea ei, împreunarea intimă e o şcoală a renunţării la voia proprie, în folosul iubirii de celălalt. Din nefericire, şi mai ales în cazul bărbaţilor, acest act e cel mai adesea întunecat, pentru că se exprimă printr-o dorinţă ,,incontrolabilă”, sub forma credinţei într-un soi de drept medieval de posesiune absolută, rezultat de pe urma trecerii printr-un ritual, căsătoria, prin care femeia a fost cumpărată de la părinţii ei, asemenea unui obiect.Ce cumplită desfigurare a iubirii şi a dăruirii de sine! Ce sfâşiere a misterului! Comportându-se astfel, bărbatul poate ajunge să-şi violeze literalmente soţia. Iar asemenea fapte sunt păcate foarte grave şi pot răni căsnicia atât de adânc, până la distrugere. Or, în mod normal, cel care doreşte mai mult trebuie să-şi ofere dorinţa sa celuilalt, nu să i-o impună. Iar dăruirea se poate exprima şi prin renunţare.La fel şi invers, după o rugăciune împreună, celălalt se poate dărui cu puterea iubirii care lucrează în el, chiar şi fără dorinţă, într-un elan de iubire, în elanul plin de tandreţe al dăruirii de sine. Pentru că actul împreunării intime poate aduce, e incontestabil, multă mângâiere celui care trece printr-un necaz sau printr-o încercare: acesta poate regăsi în chipul celuilalt, care i se revelează în sânul unirii, pacea şi liniştea pierdute.În general, rugăciunea poate chiar să însoţească şi să urmeze, nu doar să preceadă, unirea intimă. Căci, prin această relaţie atât de tainică, dacă în cuplu sunt probleme, iar dăruirea reciprocă e inspirată şi dorinţa regăsită, bărbatul şi femeia se întâlnesc şi se contopesc în chiar sânul comuniunii harismatice a Cununiei. Feciorelnic, ei îşi unesc trupurile în chiar aceeaşi mişcare de comuniune care le uneşte sufletele. Astfel, prin această unitate ascunsă, sufletul lor Îl slăveşte pe Dumnezeu, iar rugăciunea împreună devine mult mai profundă.În momente de mare dificultate din viaţa unuia dintre cei doi, nimeni nu poate contesta faptul că Dumnezeu revarsă mult har prin această unire feciorelnică din Taina Căsniciei. Şi i-aş ruga pe toţi cei care se simt şocaţi de cele spuse, să reflecteze asupra cuvintelor Apostolului Pavel care îndeamnă, aşa cum am văzut mai sus, ca „cinstită să fie nunta întru toate şi patul nespurcat”.Dacă unirea dintre bărbat şi femeie e cinstită şi nespurcată, aceasta nu e de la ei, ci de la Dumnezeu, Care singur e izvorul cinstei şi nespurcăciunii. Astfel, unirea intimă e înfăptuită întru sfinţenie şi har, primind chiar curăţia dumnezeiască şi preţiosul nume de dar ceresc. De aceea, nici darul mângâierii duhovniceşti nu lipseşte din ea şi, la fel cum Dumnezeu trece adesea, în viaţa împreună, prin celălalt, pentru a-i lumina, îndrepta şi face să înainteze pe cei doi, bineînţeles că tot aşa, în anumite cazuri, Domnul îşi dăruieşte mângâierea prin curăţia unirii trupeşti, căci tocmai această unire El o înzestrează cu tot ce e mai de preţ, pentru ca ea însăşi să devină de cinste, şi cu tot ce e mai curat, pentru ca ea însăşi să devină curată: o înzestrează, adică, din plin, cu har, care e pace, bucurie, iubire şi mângâiere. Taina Sfântă a cununiei, adică harul care lucrează prin ea e prezent şi în patul nupţial: de aceea e patul feciorelnic, curat, nespurcat şi de cinste.O altă problemă care priveşte viaţa intimă a cuplului şi despre care   trebuie   vorbit în termeni clari e înţelegerea fizică. Dar şi această expresie, chiar dacă e destul de modernă, e cum nu se poate mai ambiguă, pentru că relaţiile dintre bărbat şi femeie nu sunt animalice. Nici la fel de actuala sintagmă de „înţelegere sexuală” nu e deloc satisfăcătoare, pentru că nu ţine seama de nimic din ce vine spre această înţelegere dinspre partea sufletului. Şi tocmai aportul sufletului, despre care se vorbeşte astăzi atât de puţin, e cu adevărat fundamental.Se poate întâmpla ca un bărbat şi o femeie să se cunoască trupeşte din spirit de aventură, deci nu în cadrul unei relaţii durabile, şi să reuşească o juisare fizică împreună. La fel, se poate întâmpla şi ca un bărbat şi o femeie să se iubească, să se cunoască şi chiar de la începutul relaţiei lor intime să se bucure de înţelegere fizică.Dar sunt două cazuri fundamental diferite. În al doilea, e vorba despre recunoaşterea celuilalt în realitatea sa tainică, dar reală, adevărată; despre o descoperire plină de mister a ceva ce depăşeşte fiinţa cunoscută a fiecăruia dintre membrii cuplului. Sufletul face trupul să vibreze, iar trupul se avântă la unison cu dorinţa de comuniune a sufletului, asemenea fulgerului care străluceşte pentru o clipă în mijlocul nopţii, luminând şi revelând totul. E fundamental diferit de tot ce poate aduce spiritul de aventură, atât de curent în vremea noastră.Aici găsim, fără îndoială, o înţelegere psihică între cele două fiinţe care izbutesc să atingă o anume înţelegere sexuală, dar e o înţelegere foarte provizorie şi datorată exclusiv faptului că s-au întâlnit într-un moment precis al existenţei lor, când între ele se putea stabili o asemenea adecvare. Dar cum nu au în vedere evoluţia, înălţarea împreună, întotdeauna vor ajunge să se despartă. Iar dacă, din întâmplare, se hotărăsc totuşi să trăiască împreună, se vor lovi toc-mai de problema despre care vorbim. Chiar şi fără a ne propune să studiem în speţă toate cazurile, putem spune, totuşi, că problema e întâlnită în cazul multor cupluri căsătorite. După o anumită perioadă de timp, cei doi intră într-o lungă şi penibilă etapă a vieţii lor, în care armonia vieţii intime pare să fi dispărut cu totul. Trebuie deci ştiut că, dacă la începutul relaţiei intime, cei doi au cunoscut o armonie, aceasta nu a fost decât arvuna a ceea ce cuplul va trăi cu adevărat, după edificarea armoniei psihice şi spirituale.În fond, între suflet şi trup nu există nici o dihotomie. Sufletul nu e separat de trup, în relaţia intimă trăită în sânul căsătoriei. E absurd să vorbeşti despre o înţelegere fizică, separat de o înţelegere spirituală! în căsnicie, relaţia sexuală e oglinda perfectă a relaţiei spirituale dintre cei doi. Iar patul nunţii e feciorelnic şi ne-spurcat tocmai pentru că exprimă armonia spirituală profundă dintre cei care se unesc chiar în sânul comuniunii harice a căsniciei, binecuvântată şi sfinţită de Dumnezeu.Fecioria şi curăţia vin din inimă şi se exprimă prin trup, la fel cum şi pornografia tot din inimă iese şi tot prin trup se exprimă: „omul cel bun din comoara lui cea bună scoate afară cele bune16, pe când omul cel rău, din comoara lui cea rea scoate afară cele rele”17 — ne învaţă Mântuitorul. Un pat de nuntă nespurcat, după cuvântul Apostolului, e un pat de nuntă ai cărui soţi au primit, în viaţa lor spirituală comună, harul curăţiei şi al fecioriei, care se revarsă din belşug peste cei uniţi prin Taina Cununiei.Astfel, pe măsură ce soţii îşi adâncesc dimensiunea interioară a harului unităţii, ei ating diferite trepte ale relaţiei lor intime, care mărturisesc despre aceeaşi co-muniune dintre suflet şi trup despre care vorbeşte şi rugăciunea rostită în timpul săvârşirii Tainei Cununiei: „Dă-le lor […] bună înţelegere sufletească şi trupească”. Dacă Dumnezeu însuşi acordă această bună înţelegere, atunci, cu adevărat, putem spune despre ea că e harică, adică strâns legată de harul comuniunii, prezent în Taina Cununiei.Şi aceasta înseamnă că actul de iubire, trăit şi săvârşit în cadrul căsătoriei, asemenea tuturor celorlalte fapte ale vieţii conjugale, izvorăşte direct din Taină, deci din harul necreat, şi nu numai din energiile omeneşti. E vorba aici despre tainica sinergie, conlucrare, dintre energiile divine, necreate, şi energiile umane, create. Dacă ar fi altfel, nu s-ar mai putea pune problema nespurcăciunii patului. Pentru că nespurcăciunea vine numai prin har.Energiile umane sunt trecătoare şi supuse stricăciunii. Astfel, acordul dintre suflet şi trup e unul dintre semnele comuniunii profunde dintre cei doi soţi, cărora Dumnezeu le dăruieşte arvuna a ceea ce vor dobândi mai târziu, atunci când comuniunea lor spirituală va fi pecetluită. Numai înţelegere fizică, sin-gură, nu există. Există o comuniune spirituală, care se întrupează în relaţia intimă. Curăţia acesteia provine din faptul că cele două suflete, unite prin iubire, care e un har necreat al lui Dumnezeu, se avântă unul spre celălalt într-o întâlnire tainică, pe care o sărbătoreşte, atunci, întreaga lor fiinţă, trup şi suflet.Să nu uităm că omul nu e doar suflet, ci trup şi suflet, care primesc harul Duhului Sfânt. Cum să ajungi serios şi durabil la o înţelegere intimă, dacă o separi de strădania edificării comune a cuplului, de o viaţă spirituală împărtăşită, de efortul dăruirii de sine, de un act de iubire adevărat, prin care „vor fi amândoi un trup” şi „un suflet”? Istoria lui Tobie exprimă foarte bine această realitate a vieţii spirituale din căsnicie. Sara, logodnica lui Tobie, mai fusese peţită înaintea lui de şapte bărbaţi, care muriseră cu toţii în noaptea nunţii, îndată ce au intrat la ea.Dar îngerul Rafael îi descoperise lui Tobie că era vorba despre lucrarea unui demon, Asmodeu, ee-i ispitea pe bărbaţii care veneau la Sara, să nu caute decît plăcerile trupeşti. Astfel, aceştia voiau să se unească mai întâi trupeşte cu Sara şi de abia apoi sufleteşte. Rafael îl sfătuieşte deci pe Tobie să înceapă printr-o rugăciune împreună şi prin sfinţirea camerei cu inima şi ficatul peştelui, arse liturgic.Tobie ascultă şi, după ce săvârşeşte sfinţirea camerei, se roagă împreună cu Sara: „Binecuvântat eşti Tu, Dumnezeul părinţilor noştri, şi binecuvântat este numele Tău cel sfânt şi slăvit întru toţi vecii! Să te binecuvânteze pe Tine cerul şi toate făpturile Tale! Tu ai făcut pe Adam şi Tu ai făcut pe Eva, femeia lui, pentru a-i fi ajutor şi sprijin, şi din ei s-a născut neamul omenesc. Tu ai zis: «Nu este bine să fie omul singur; să-i facem un ajutor asemenea lui». Şi acum, Doamne, nu plăcerea o caut, luând pe sora mea, ci o fac cu inimă curată. Binevoieşte deci a avea milă de ea şi de mine şi a ne duce împreună până la bătrâneţe. Şi a zis şi ea cu el: Amin„Astfel, Tobie aşează comuniunea spirituală înaintea celei trupeşti, care doar o pecetluieşte pe cea dintâi. Rugăciunea care precede unirea intimă (şi pe care bărbaţii dinaintea lui Tobie nu o săvârşiseră încă din prima noapte) arată clar necesitatea de a fi unit spiritual, de a fi re-născut împreună din Duhul Sfânt, pentru a dobândi o relaţie intimă dreaptă, care să depăşească nivelul simplelor pofte trupeşti.Tobie şi soţia lui aşteaptă să fie uniţi spiritual, înainte de a se cunoaşte trupeşte, prin rugăciune şi prin har. Trupul nu trebuie lăsat să tiranizeze sufletul, ci trebuie supus acestuia. Dorinţa de unire spirituală trebuie să fie mai puternică şi să antreneze sufletul, supunându-i dorinţa trupească: în realitate, aşa se împlineşte modelul sinergiei divine. Dorinţa nu trebuie să rămână un instinct, ci trebuie conjugată cu iubirea harică a cuplului, cu dăruirea de sine şi cu respectul total faţă de celălalt.Căsătoria nu e doar o modalitate care oferă dreptul la act intim, ci e o Taină care dăruie harismatic posibilitatea ca relaţia aceasta să devină nespurcată. De aceea insistă Apostolul, spunând că ,,cinstită să fie nunta întru toate şi patul nespurcat”, şi arată prin aceasta harul căsniciei, dar şi libertatea fiecăruia dintre cei doi de a o trăi astfel. După cum se vede şi din istoria lui Tobie,  desfrînarea, fornicaţia e dorinţa excesivă, neînfrânată, nesupusă unei iubiri adevărate, care e dăruire de sine; e o relaţie tiranică, în care unul îl stăpâneşte pe celălalt, fără a mai căuta comuniunea spirituală. Comuniunea spirituală se situează pe două planuri. Primul este al disponibilităţii interioare a celor doi spre unire intimă, manifestată într-un mo-ment privilegiat, în faţa lui Dumnezeu: pentru a o recunoaşte, e nevoie de intuiţie reciprocă şi de comunicare. Şi e necesar să descoperim aceste momente atât de importante pentru viaţa în doi, pentru că atunci de abia, fiecare îl vede pe Hristos în chipul celuilalt. Orice tentativă de unire în afara unei asemenea comuniuni, din simplă dorinţă sau obişnuinţă, nu e de folos duhovnicesc fiinţei spirituale a cuplului.O unire dreaptă, „cu inimă curată” — cum zice Tobie — e aducătoare de mari roade duhovniceşti. Al doilea plan, inseparabil de primul, dar care îşi află înaintarea în armonia vieţii intime, e îndelunga şi anevoioasa construcţie în doi a casei spirituale a amândurora: dacă cei doi nu sunt angajaţi într-o astfel de lucrare, totul e în zadar.Atât cinstea nunţii cât şi nespurcăciunea patului se regăsesc foarte exact aici. Numai că nici cinstea nunţii şi nici nespurcăciunea patului nu sunt date celor care trăiesc Taina Căsătoriei spre a nu fi cultivate, ci tocmai spre a fi cultivate printr-un comportament spiritual drept. în viaţa spirituală, harul, fără efortul inimii, nu dă nici un rezultat. E asemenea talantului îngropat cu bună ştiinţă. Dar şi efortul, lipsit de har, e inutil. Căci aici se lucrează în absenţa talantului. Deci în gol.În Taina Sfântă a Căsniciei, relaţia intimă e oglinda exactă a celor mai adânci relaţii spirituale ale cuplului. Frumuseţea şi reuşita ei depind de comuniunea pe care o împărtăşesc soţul şi soţia. Nu poate fi vorba de separaţii artificiale între diversele planuri ale unei căsnicii. Hristos a îngrijit întotdeauna atât trupul, cât şi sufletul, la un loc. De ce să rupem, tocmai prin căsătorie, ceea ce e atât de profund unit? Dacă unirea dintre două suflete poartă semnele iubirii, ale dăruirii de sine, cum s-ar mai putea situa întâlnirea lor intimă în afara acestei iubiri, în afara dăruirii de sine?E adevărat că, aici, trupul nu face decât să-şi trimită propriul „sine”. Cei doi îşi trimit „şinele” sufletelor, să trăiască iubirea la unison. în căsătorie, erotismul se opune pornografiei. Erosul tainic al actului nupţial depăşeşte simpla juisare. Nu poate fi vorba de adevărată juisare în singurătate: o asemenea juisare onanistă e decepţionantă şi plină de tristeţe, pentru că e egoistă. Juisarea trupească nu e nici scopul şi nici dovada relaţiei aşa-zis „sexuale”. E doar manifestarea, uneori doar intuirea unei întâlniri care se petrece într-un plan mult mai profund, spiritual, duhovnicesc chiar, al celor două fiinţe care se iubesc. E planul sinelui, care depăşeşte planul trupesc şi, în acelaşi timp, îl transfigurează. Antinomic, atunci când bărbatul şi femeia ajung împreună la o armonie în viaţa lor intimă, înseamnă că au ajuns deja la hotarul unui plan mult mai elevat, în care aceasta poate fi depăşită, fără a fi nesocotită sau dispreţuită. Atunci, omul atinge acel punct tainic, al unui timp şi al unui spaţiu, care îl desprinde pentru o clipă de lume. A vorbi despre „juisare”, despre „căutarea plăcerii”, nu e doar o limitare foarte simplistă a relaţiei intime din cadrul cuplului, dar e şi un fel de plafonare la nivelul alfabetului, însoţită de refuzul de a înţelege că alfabetul ajută la construirea de cuvinte cu sens, care permit oamenilor să se înţeleagă.Juisarea nu e un scop, nici un mijloc, ci e un fel de limbaj ce răsună din cele mai adânci profunzimi ale celor două fiinţe alese, care îşi sărbătoresc împreună comuniunea. Iar non-juisarea e semnul unor probleme, de rezolvat în vederea împlinirii acestei comuniuni. Neputinţa, frigiditatea etc. sunt limbaje care se cer înţelese şi nu motive de culpabilizare morbidă sau semne de non-virilitate ori de non-feminitate. La fel, culpabilizarea juisării şi limitarea unirii, de exemplu, la reproducere, e refuzul unui limbaj, prin scindarea artificială a sufletului de trup, ceea ce duce la împiedicarea dezvăluirii, prin chipul celuilalt, a tot ceea ce cuvintele omeneşti sunt incapabile să transmită, iar sufletul să discearnă.

·         Milan Kundera: "Dragostea nu se manifestă prin dorința de a face dragoste (această dorință se aplică la un număr nesfârșit de femei), ci prin dorința somnului în doi (dorință ce se referă la o singură femeie)".

·         Novalis: Senzualitatea este pentru dragoste ce este somnul pentru viață."Orgiile sexuale au reprezentat o parte firească şi importantă din viaţa oamenilor antici. Erau festivaluri anuale la care participau sute de mii de persoane, cu o viaţă absolut normală, dar care se lăsau pradă plăcerilor şi perversiunilor cu cea mai mare lejeritate. Au fost şi cazuri excepţionale de perversiuni atât de atroce încât ne este greu să ni le imaginăm astăzi. Deşi mulţi consideră timpurile moderne, o eră al libertinajului sexual, în realitate, oamenii secolului XXI pot fi consideraţi pudici în comparaţie cu popualţiile lumii antice. Sexul a jucat un rol deosebit de important în istoria umanităţii. Nu doar prin funcţia sa reproducătoare menită să perpetueze specia sau prin plăcerile oferite. Sexul a fost ritualic, a creat o comuniune între oameni şi zei, a simbolizat geneza şi în acelaşi timp a fost un mod de socializare între largi comunităţi umane. Încă din paleolitic omul a practic orgii sexuale fără inhibiţii şi s-a dedat fără ruşine plăcerilor. Încă de acum 40.000 de ani, există dovezi ale pornografiei dar şi al satisfacerii plăcerilor sexuale. În istorie au rămas însă câteva exemple de orgii anuale, oficiale, considerate absolut normale de populaţiile lumii antice. Cea mai mare orgie sexuală din zona Mediteranei Una dintre cele mai mari orgii sexuale documentate în istoria lumii avea loc anual în Egiptul antic. Mai precis, în oraşul Bubastis. Astăzi pe locul acestuia oraş antic, de acum aproximativ 3000 de ani se află localitatea egipteană Zagazig. Bubastis se afla pe malurile Nilului şi era mai degrabă un oraş cultic, dedicat zeiţei Bastet. Această zeitate era reprezentată ca o femeie cu cap de pisică şi era protectoarea sexului, sarcinii şi familiei printre altele. Fiind dedicat unei zeiţe a sexului, Bubastis era un adevărat paradis sexual, măcar odată pe an. Mai precis, la Bubastis era organizat un festival anual, unde veneau sute de mii de oameni, doar pentru a bea şi a face sex în grup.Conform specialiştilor, în luna mai atunci când era sărbătorită zeiţa Bastet, peste 700.000 de oameni veneau la ”Casa lui Bastet” pentru a se distra. Femei şi bărbaţi, din toate clasele sociale, după ce lăsau copiii acasă, cu bărci pline ochi, veneau pe Nil şi intrau în portul templului. Încă de pe drum, femeile dansau şi cântau iar bărbaţii aruncau vorbe deocheate şi făceau gesturi promiscue. Odată ajunşi la Bubastis, cei prezenţi onorau zeiţa, făceau sacrificii şi rugăciuni iar apoi începea orgia generală. Se beau cantităţi mari de vin şi mai apoi se făcea sex în grup, la întâmplare. Herodot, poveşteşte despre festivalul de la Bubastis.”Când egiptenii călătoreau la Bubastis, o făceau în felul următor. Bărbaţii şi femeile navigau pe Nil împreună, iar în fiecare barcă erau mai multe persoane de sexe diferite. O parte a femeilor scoteau sunete cu nişte zornăitori, în timp ce unii bărbaţi cântau la fluiere întreaga călătorie. Ceilalţi cântau şi băteau din palme. Când ajungeau într-un oraş, trăgeau la mal iar o parte a bărbaţilor strigau şi tachinau femeile, în timp ce unele femei îşi ridicau fustele. Şi unii şi alţii dansau şi se apucau de buclucuri. Când ajungeau însă la Bubastis, participau la un festival cu mari daruri şi sacrificii, şi se bea mult vin. Era obişnuit ca femeile şi bărbaţii, dar nu şi copiiii să se adune acolo în număr mare, poate 700.000, aşa cum spun oamenii locului”, scria Herodot. Primăvara, vinul şi sexul Mult mai cunoscute sunt orgiile antice greceşti. Acestea erau considerate, mai ales în Atena, o practică pefect normală. De multe ori bărbaţii burlaci sau căsătoriţi, nu şi femeile,participau la orgii fie în bordeluri, fie în casele unde aveau loc petreceri şi erau chemate prostituate. Existau însă un festival anual, pan-elenic, care aduna, la fel ca şi cel dedicate zeiţei Bastet în Egipt, numeroşi participanţi. Era vorba bineînţeles despre Dionysus, considerat un soi de zeitate străveche, care avea rădăcini în cultul fertilităţii şi fecundităţii. Dyonisos, cunoscut mai ales ca un zeu al vinului şi sexului, era însă mai mult decât atât. Era un zeu al secretelor, al renaşterii şi al redescoperirii sinelui, unul dintre cele mai misterioase culte ale istoriei. Era şi un zeu al eliberării spiritului de toate condiţionalităţile sociale şi fizice.Adoratorii lui Dionysus se adunau cu ocazia Echinocţiului de Primăvară pentru a-l sărbători. Aveau loc iniţieri misterioase, ritualuri secrete şi sacrificii. Totodată era un festival al destrăbălării totale. Era eliberate de orice, inclusive de norme sociale. Participanţii consumau cantităţi uriaşe de vin sau substanţe halucinogene aducându-I pe adoratori în pragul nebuniei şi intoxicării. Era o frenezie general care ducea la eliberarea totală de normele sociale şi întoarcea la sine. În timpul consumului de stupefiante şi vin se spunea că spiritual lui Dionyssus sălăşluia în cei adunaţi să-l venereze. O parte importantă a sărbătorilor dionisiace erau orgiile sexuale generalizate.Erau ritualuri care aveau loc noaptea şi sute de oameni făceau sex în orgii publice în apropierea peşterilor din care se spunea că va ieşi Dionysus. Prima zi era a Maenads, nişte femei care luau substanţe halucinogene şi plecau la vânătoare. Se întorceau şi sfâşiau animalele cu dinţii şi mâinile goale, mâncându-le de vii, crude. A doua noapte era a nimfelor, atunci petrecându-se în fapt orgiile sexuale. Acel moment marca renaşterea naturii şi fecundarea pământului. De altfel numeroase reprezentări pe ceramic, mai ales, în lumea Greciei Antice, arată modul în care aveau loc aceste partied de sex în grup, fie între bărbaţi şi femei, fie doar între bărbaţi sau doar între femei.Orgiile publice din capitala lumiiÎn jurul anului 200 îHr, romanii au adoptat, cultul Dionisiac. Pe vechiul zeu grec l-au numit Bacchus şi l-au îmbrăţişat cu multă evlavie. I-au dedicate de altfel trei festivaluri pe an. În unele zone, romanii au devenit atât de pasionaţi de cultul bahic, încât îl onorau lunar. Evident pe Bachus nu-l puteau onora decât cu băutură în exces şi sex. Istoricul roman Titus Livius, a scris despre aceste festivaluri ale vinului şi sexului la roman. Livius spunea că în fiecare an, de trei ori, avea loc Bacchanalia, festivalul dedicate zeului vinului şi al plăcerilor. La el participau doar bărbaţii şi femeile care se abţinuseră de la sex măcar cu 10 zile înainte de festivităţi.Evident, în cadrul festivalului, abstinenţa era interzisă, indiferent de sex. Se consumau cantităţi uriaşe de băutură şi avea loc orgii în plină stradă. Romanii au devenit atât de pasionaţi de aceste sărbători încât lucrurile au degenerate rapid. Erau organizate prea des, lunar, iar destrăbălarea publică atinsese cote de neimaginat. Pe lângă vin erau consummate substanţe halucinogene iar orgiile erau aproape violuri în masă. Erau deasemenea şi orgii homosexual. Din cauza beţiei şi a intoxicaţiei cu substanţe halucinogene s-a ajuns şi la numeroase crime, cu autorii greu de prins sau de identificat. Tocmai de aceea Senatul roman a interzis aceste festivaluri. Şi nu fiindcă ar fi respins orgiile sexuale sau beţia, ci din cauza infracţiunilor comise şi a mulţimilor care scăpau de sub control. În ilegalitate, orgiile au continuat nestingherite. În anul 186 îHr, Senatul a început epurarea adoratorilor lui Bachus. Nu mai puţin de 7000 de oameni au fost executaţi, adică un mai bine de 1% din populaţia Romei. Inclusiv împăraţii romani precum Caligula, Tiberius sau Nero au fost orgiastici înrăiţi cu pasiuni sexuale bolnave."

·         Oana Moraru: "Mai multe informații despre sex și sexualitate în școală e un minim început pe calea reintegrării unei părți demult decupate din umanitatea noastră. În numele religiei, al ordinii patriarhale, omul a pierdut una dintre cele mai puternice surse de vitalitate. Reprimarea sexualității nu este morală. După cum exprimarea ei nu este depravare. Un om care și-a integrat natural energia sexuală, fără rușini și vinovății băgate în cap de la 2 ani, este un om discret cu propriul corp, armonios și fluid. Nu intră în jocul pradă-prădător, nu este exhibiționist, nu pierde ușor contactul cu propriile emoții. Teama de a vorbi copiilor despre sex este teama de a ne întâlni cu noi înșine. Schilodiți în cele mai naturale forme de autocunoaștere și acceptare, vânturăm acum niște steaguri ideologice ridicole, care nu ne acoperă deloc fundul, așa cum vrem să credem. Cele mai dramatice surse de conflict, discriminare, agresivitate, posesie, bias, anxietate, promiscuitate și violență vin dinspre o umanitate care și-a negat, de câteva sute de ani buni, sexualitatea. Cu un singur lucru avem dreptate să ne fie teamă. Nu cred că avem oameni suficient de eliberați și conștienți ca să le vorbească generațiilor de astăzi despre sex. Avem o armată de experți inhibați, încrâncenați și, probabil, în suferință mare cu propriul corp. Ceea ce i-a determinat să devină mari lupi moraliști. Lupi pregătiți să perpetueze aceeași paradigmă a suferinței, a prădătorului însetat și reprimat. Discuțiile despre cum să NU vorbim despre sex în școală sunt, culmea, discuții hipersexualizate, indecente și revelatoare ale deviațiilor suferite de intelectul nostru sărit ca o așchie stingheră, departe de corp și de viața din el".

·         Octavia Herta: ”Sexul, ca si hrana, ne mentine in bucla de reproducere, activand glande si hormoni specifici, care ne injecteaza la nivel mental cu stimuli prin care gandim si actionam pentru lumea iluzorica. Sigur, sexul e fain, orgasmele nemaipomenite, dar.. daca vrei sa te trezesti la realitate, cartea cu binele si raul, placerea si durerea, trebuie pusa deoparte, si trebuie sa iti revii la natura ta reala. Cautand placerea vei avea mereu si durere. Reducerea,renuntarea la consumarea sexuala si placerea fizica te va umple de o stare pe care o aveai doar atunci cand erai copil, o stare de potentialitate pura, in care multe din usile lumii exterioare si interioare se deschid.

·         Radu Gyr: N-ai jindui dupa un colt de rai,/De n-ai purta un strop de iad in tine.

·         Rita Drumes: ”Dupa ce te casatoresti, faci mult sex si mai putin dragoste! Sexul implica o acuplare a doua trupuri tensionate, ce creeaza ceva asemanator unui arc electric, si nu are nimic in comun cu actul iubirii. In actul iubirii, dincolo de trupuri fierbinti, guri infomentate si maini inclestate, se intalnesc doua suflete ce rezoneaza, pentru scurt timp, la unison.

·         Robert DeNiro: „Potrivit unor cercetari recente, femeile spun ca se simt mai comfortabil daca se dezbraca in fata unui barbat, decat daca ar face-o in fata unei femei. Aceasta din cauza ca femeile sunt foarte critice, in timp ce barbatii sunt doar recunoscatori.”

·         Robin Williams: „Vedeti, problema e ca Dumnezeu i-a dat barbatului un creier si un penis, dar nu i-a dat suficient sange pentru a le folosi pe amandoua deodata.”

·         Rodney Dangerfield: „Bisexualitatea dubleaza automat sansele de a avea o intalnire sambata noaptea.”

·         S.N. Lazarev: ”Am auzit această întâmplare cândva, cu mult timp în urmă. Un soț s-a apropiat de soție și a început să manifeste anumite semne de atenție. Însă, în acel moment, ea era supărată pe ceva și a rostit o frază: „De ce te-ai năpustit asupra mea precum un cocoș!..” Soțul s-a supărat, curtoaziile au încetat, soții nu au vorbit timp de câteva zile. O săptămână mai târziu, ei s-au împăcat, s-au dus la culcare, dar el nu reușea să facă nimic. Au încercat o dată, de două ori – nu reușea nimic. Au așteptat o săptămână – nu s-a schimbat nimic. Câteva luni mai târziu, soții s-au dus la doctor. Acesta l-a examinat pe soț și a spus că este complet sănătos. S-au întors acasă – în continuare nu reușea să facă nimic. Au apelat la un alt doctor, care i-a prescris niște pastile, un curs de tratament – cu toate acestea, nimic nu a ajutat. Atunci doctorul l-a sfătuit pe soț: „Încearcă în altă parte, cu altă femeie”. Soțul a încercat și a reușit totul. El a alergat bucuros acasă, la soție, dar cu ea a avut parte iar de un eșec. Un an mai târziu, ei au divorțat. De ce s-a întâmplat așa? Este vorba despre faptul că, în timpul actului sexual, subconștientul se deschide, sufletul se deschide. Omul devine incredibil de vulnerabil și, din acest motiv, orice umilință sau jignire pe plan sexual este extrem de periculoasă pentru relațiile conjugale și pentru familie ca atare. Mulți oameni nu cunosc acest lucru și adesea scuipă unul în sufletul altuia, neînțelegând ce urmări pot să existe. În plus, nu este voie să se facă sex atunci când nu există bucurie în suflet. Sexul pur animalic duce la pierderea energiei și la boli. În momentul în care un bărbat și o femeie fac sex, sufletul lor trebuie să fie pus în funcțiune, cu alte cuvinte, sentimentul de iubire trebuie să existe în suflet – în acest mod, omul se deosebește de un animal. Într-adevăr, toate ființele vii se subordonează aceleiași legi. De exemplu, hamsterii, după cum am auzit, își aleg partenerul după miros: dacă femelei nu-i convine mirosul masculului, aceasta nu se va împerechea cu el. Deci, se poate spune că sufletul, subconștientul, acționează, de asemenea, și la animale. Iar, în cazul în care hamsterii vor fi totuși împerecheați cu forța, în cazul în care femela va da naștere de la un mascul al cărui miros nu-i place, atunci ea nu-și va iubi proprii pui, nu va avea grijă de ei, va fi o mamă rea. Atracția sexuală pur fizică închide structurile superioare ale sufletului și acestea încep să se degradeze. Vorbind cu pacienții, studiindu-i, ascultându-le întâmplările, eu observam întotdeauna unul și același tipar: dacă sexul are o importanță prea mare pentru o femeie, mai bine zis, plăcerea sexuală, fizică, este mai importantă pentru ea decât bucuria sufletului – atunci aceasta își pierde interesul pentru proprii copii și devine o mamă rea. Incapacitatea de a îndeplini regulile de bază ale actului sexual duce la distrugerea familiei, la o educație greșită a copiilor și la probleme de sănătate la ambii soți. Energia sexuală, fizică, trebuie să se transforme în energie spirituală și sufletească. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci apare un blocaj în zona ombilicală, energia fizică rămâne în partea de jos și nu se ridică mai sus. Un surplus al acesteia atrage după sine probleme. Femeile și bărbații, care fac sex în exces, devin adesea frigizi și impotenți. În plus, o atitudine greșită față de sex duce la probleme cu sistemul urogenital. Atunci când bărbatul curtează o femeie, îi face complimente, iar în timpul actului sexual rostește cuvinte blânde, acest lucru trezește sentimentele, activează sufletul și ajută la transformarea energiei sexuale în energie sufletească. Când soții îndeplinesc regulile actului sexual, acest lucru ajută la păstrarea atât a familiei, cât și a sănătății având, de asemenea, un efect benefic asupra copiilor...”

·         Sharon Stone: „Femeile sunt capabile sa mimeze orgasmul. Barbatii pot mima o intreaga relatie.”

·         Sorin Cerin: ”Subconstientul Omului transmite ca doar prin sex va putea sa ramana si aceasta cu oasele sale cu tot in sangele urmasilor sai mentinand viata ce este doar un simplu preludiu al mortii

·         Sorin Marian/"Sexul e doar tunet.../Dragostea e tunet,/fulger, ploaie și soare ..."

·         Steve Jobs: „Prietena mea rade intotdeauna in timp ce facem sex, indiferent de ceea ce citeste.”

·         Steve Martin: „Cunoasteti privirea aceea pe care o au femeile cand vor sa faca sex? Nici eu!”

·         Titianu Catalin:  "IUBIREA înseamnă LIBERTATE. Dacă sexul este tot ce ai, atunci nu ai nimic; atunci ești un instrument al biologiei, al universului, destinat reproducerii. Ești o mașină, o fabrică. Dar dacă poți concepe dragostea ca adevăratul tău sine și dragostea pentru o altă persoană ca o prietenie profundă, ca un dans între două inimi într-o sincronitate atât de mare încât aproape le face una, nu mai ai nevoie de altă spiritualitate. Ai găsit o deja.Iubirea te conduce spre experiența supremă, numită Dumnezeu, numită absolut, numită adevăr. Sunt doar nume. În realitate, cel mai înalt nu are nume; este fără nume, dar dragostea te conduce acolo . Dacă te gândești doar la sex și nu ești niciodată conștient de dragoste, te înșeli complet. Da, vei aduce copii în lume și vei fi nefericit, vei juca cărți, vei merge la filme, vei urmări fotbal și vei avea experiențe grozave de inutilitate extremă, plictiseală și un sentiment constant de anxietate, numit angoasa de către existențialisti. Dar nu vei cunoaște niciodată adevărata frumusețe a existenței, adevărata tăcere și pace a cosmosului.Iubirea o poate face posibilă, dar nu uita, dragostea nu are limite. Iubirea nu poate fi geloasă.Simpla idee că deții pe cineva pentru că îl iubești este oribilă. A deține pe cineva înseamnă că l-ai ucis și ai făcut din el o marfă. Poți deține doar lucruri.Iubirea dă libertate. Iubirea înseamnă libertate."

·         Uma Thurman: ”Când sunt pe scenă îmi place să fac gesturi și aluzii sexuale, să-i innebunesc pe bărbați, dar în viața de toate zilele sunt o femeie serioasă.

·         Valeriu Ion Liubici: ”Nu mi baga povesti cu dame,introdu o si dai tare/Se supara moata mea de cuvinte saturata/Ardeleanca,buna in toate si a naibii de arzatoare/Ca mi trezea brusc jucatorul de trei ori in noaptea mare/Si urla,da i ca nu strica,inca o data,inca o data../Ce sa spun.mica in problema,imi placea,innebuneam/Dadeam cu ciocanul harnic,zdranganea patul la geam../Acum a nascut iar gemeni,vai de noi,deja am sase/In patru ani,e durere,sunt si vremuri cacacioase../Ea e buna,ma excita,de i pun mana brusc pe fese/Imi sparge voinicul slitul ca la primele metrese../Nervul meu n are odihna,imtra iute in actiune/Si e o pedeapsa dulce ca sa nu ii spun minune../Ardeleanca,stramta inca,ma tumbeaza imediat/Sa fac echipa de fotbal daca tot sunt antrenat../Ei nu i place teoria,spune clar ca nu o doare/De as sta si noaptea toata peste sani si intre picioare../Mi ar place dar..n am benzina,se termina rezervorul/Si am pana prostului cand lesina puisorul../Noapte buna,zi placuta,maine imi revine dorul..***De ce m as milogi de tine,nu ti ai pus iute chilotii/Si ai venit calda din cada, langa mine te ai bagat/Nu dau bani pe cizme noi cum dau barbatii cu totii/Vino,motato incoace,stau de o ora excitat../Misca te,lasa din fite,azi n o luam cu poezii/Trecem brusc la pasiunea ce ne a facut doi copii../Lasa talentele,draga,am pofte de rezolvat/Eu sunt in fond stalpul casei,intoarce te imediat../Vezi,asa se procedeaza,te simt,te descurci placut/Da,ti am intalnit si punctul,il ating,mi e cunoscut../Sigur,de vrei,schimbam stilul, cum iti place/Sunt iuby pe baricada,dau si o ora..bobarnace/Asta i un razboi al artei si al patimii din sange/Pana ma predau lupt tare,sa sper ca nu te vei plange/Lasa cizmele,ai zece,iti dau bani sa iei cartofi/S avem naibii ce manca,nu putem praji pantofi../Iti promit,vara,desigur,sa ti cumpar niste papuci/Si sa mergi cu ei la plaja sa dea invidioasele n clabuci../Da si sor ta si cumnata,fufele din cercul tau/Si acum da mi cateva contre,meritam,ce Dumnezeu..

·         Valeriu Dg Barbu: "nimeni nu a cunoscut profunzimile singurătății precum Dumnezeu, cum nimeni nu va cunoaște cu adevărat opusul... sau ale suferinței... iubirea ar fi fost unica salvare ...dacă nu ar fi fost intens manipulată spre ...actul sexual..."

·         Victor Deleu: ”Da! Individualismul și socialismul sunt noțiuni contradictorii, dar prețul indicat comportamentului, bun-rău, nu însemnă că exclude din Viață una din aceste noțiuni. Ambele noțiuni rămân și, pe rând, se vor manifesta practic în viitor. 

·         Virgil Carianopol: ”Cine n-are amintiri de tânăr,/ O să fie singur mai târziu."

·         Vox Amoris: CUM MĂNÂNCI, AȘA FACI DRAGOSTE!Există un proverb străvechi care spune: ”Dacă vrei să știi cum face cineva dragoste, privește-l cu mare atenție când și cum mănâncă.”Cei care se grăbesc sau mănâncă zgomotos, murdărindu-se pe mâini și chiar pe față, sunt de regulă persoane cărora nu le pasă aproape deloc de celălalt. Dacă vom privi cu atenție felul în care mănâncă iubita/iubitul și îl vom asocia cu modul în care se comportă în timp ce facem dragoste, vom constata că proverbul de mai sus este perfect justificat.Mai mult decât atât, s-a observat că cei care se îndrăgostesc și care devin foarte atenți cu iubitul sau iubita, își modifică de cele mai multe ori spontan chiar și modul de a mânca. Acțiunea de a mânca este la fel de importantă pentru perpetuarea speciilor ca și actul de reproducere. Ele sunt într-o strânsă corelație și produc, fiecare în parte, un anumit gen de plăcere. Dar omul, fiind înzestrat cu inteligență, nu s-a limitat doar la a mânca și a se reproduce numai în vederea perpetuării speciei umane, ci el a ridicat pe scara evoluției și a transformat aceste două acte vitale în adevărate ritualuri, dar și exagerând uneori, a ajuns să le transforme în scopul principal în viața asta.În acest sens sunt semnificative de menționat experiențele cu anumite animale cobai: dacă, spre exemplu, doi cobai, un el și o ea, pereche, sunt ținuți nemâncați, până când sunt aproape gata să moară de foame, atunci când la un moment dat sunt puși împreună într-o cușcă unde este și mâncare, primul lucru pe care ei îl fac este să se împerecheze și abia după aceea mănâncă, chiar dacă sunt aproape morți de foame.Firește că, din păcate, noi nu putem face întotdeauna dintr-un prânz un ritual. Fiecare dintre noi mai mâncăm câte un sandwich așteptând autobuzul, dar chiar și atunci trebuie să ne bucurăm și să fim atenti la gesturile noastre, savurând prezentul.Din orice prilej de a mânca putem extrage maximul de plăcere, savurând din plin acest act conștient care ne ajută să ne refacem vitalitatea. De asemenea, nu este deloc întâmplător faptul că, atât vocabularul pentru mâncare cât și cel pentru amor este plin de cuvinte franțuzești. Francezii, după cum se știe, le integrează pe amândouă ca pe un prilej de sărbătoare, aceste acțiuni implicând, în cazul lor, o ”punere în scenă” plină de plăceri senzoriale. Dacă suntem sănătoși, acțiunea de a mânca este extrem de plăcută: atunci buzele și limba sunt din plin stimulate, alături de simțul olfactiv și cel gustativ. La fel și în cazul unei minunate experiențe erotice: noi putem încerca senzații diferite, în funcție de modul și zona trupului pe care o sărutăm.A cina împreună cu cineva produce cel mai adesea o reală plăcere vizuală, gustativă și tactilă. Deliciile unei cine pot fi întrecute doar de cele ale jocului erotic. Și fiecare intuiește, dacă nu a trăit el însuși, plăcerea de neuitat de a face dragoste după o cină romantică desfășurată precum un ritual, pe o frumoasă terasă sub cerul înstelat al unei seri de vară. Ori de câte ori avem ocazia, merită să le lăsăm să urmeze una celeilalte. Dar nu în grabă, fiindcă atunci există riscul ca plăcerea de a mânca, poate chiar prea mult, să afecteze plăcerea de a face dragoste sau că efectele amorului să fie mult diminuate mai ales dacă mâncăm prea mult și prea repede, toată atenția trupului va fi atunci într-un anume mod concentrată asupra digestiei.Si dacă nu am experimentat până acum mâncatul fructelor de pe trupul iubitei/iubitului, este momentul să o facem! Un bol cu căpșune, zmeură, struguri, mure, caise și ce îți mai place, frișcă (dacă dorești) – presară-le pe trupul ei/lui, mai ales pe zonele erogene și apoi mănâncă-le cu poftă, sărutând-o. Femeia își poate lăsa imaginația liberă și să își hrănească iubitul chiar de pe buzele ei. De jos.

·         Walt Disney: „Il iubesc mai mult pe Mickey Mouse decat pe orice femeie pe care am cunoscut-o.”

·         Woody Allen: ”Sa faci sex e ca si cum ai juca bridge. Daca n-ai un partener bun, ar fi bine sa ai o mana buna. *** „Iubirea este raspunsul, dar in timp ce astepti raspunsul, sexul ridica niste intrebari bunicele.” *** „Sunt un amant atat de bun, pentru ca exersez foarte mult singur.” *** „Ultima data cand am fost inauntrul unei femei a fost cand am vizitat Statuia Libertatii.”

·         Zsa Zsa Gabor: „Personal, nu stiu nimic despre sex, deoarece am fost maritata tot timpul.”