marți, 9 aprilie 2024

CUNOASTEREA - Pagina de biblioteca

 

A. France:  „Dacă am cunoaşte toate tainele universului, am cădea îndată într-un plictis insuportabil.”

A.Martin: ”Când eşti bogat, prietenii tăi au ocazia să te cunoască. Când eşti sărac, îi cunoşti tu pe ei.

A.P. Cehov: ”Cunoaşte-te pe tine însuţi – un precept minunat şi folositor; păcat că celor vechi nu le-a venit în minte să ne spună şi cum să facem ca să folosim acest precept.***Unui om deştept îi place să înveţe. Unui prost, să înveţe pe alţii.***”Cunoaşte-te pe tine însuţi – un precept minunat şi folositor; păcat că celor vechi nu le-a venit în minte să ne spună şi cum să facem ca să folosim acest precept.

Abushokur Balkhi: „Ştiinţa mea până acolo a ajuns, încât ştiu că sunt un neştiutor.”

Albert Einstein: ”Imaginaţia este mai importantă decât cunoaşterea.***Cunoștințele noastre, dacă le comparăm cu realitatea, sunt primitive și naive. Și totuși ele sunt #cea mai mare #bogăție pe care o avem.*** „Nu privi niciodată studiul ca pe o datorie, ci ca pe o oportunitate de invidiat de a învăța să cunoști influența eliberatoare a frumuseții în domeniul spiritului, pentru propria bucurie personală și pentru profitul comunității căreia îi aparțin lucrările tale ulterioare.” ***"Convingerea mea personală este că dezvoltarea ştiinţei urmăreşte în primul rând să satisfacă pura nevoie de cunoaştere."**" Nici o problema nu poate fi rezolvata la acelasi nivel al cunostintelor care au creat-o."**"Cei care au privilegiul de a ști au datoria de a acționa.”**" Va amintiti cum radeau oamenii de curentii electrici? cunoasterea fiintei umane este abia in stadiuincipient."**"Oricine se proclama pe sine insusi judecator in campul adevarului si al cunoasterii este un naufragiat de care rad zeii"**"Imaginația este mai importantă decât cunoașterea, cunoașterea este limitată, imaginația înconjoară lumea."***"Cei care au privilegiul de a ști au datoria de a acționa.”

Alexandru Ioan Cuza: "A pricepe este mai important decat a sti."

Alfred Tennyson: "Cunoaşterea vine, dar înţelepciunea întârzie."**"Fericirea unui om nu consta in lipsa dorintelor, ci in cunoasterea perfecta a lor."

Alvin Toffler: "Cunoasterea este cea mai democratica sursa de putere."

Ambrose Bierce: "Ardoare, calitatea prin care se distinge dragostea fara cunoastere."

Anatole France: "Hazardul descreste, pe masura ce creste cunoasterea"

Anca Daniela Hut: "Istoria nu este doar o simpla insiruire de fapte si evenimente, ea este o stiinta ce permite cunoasterea trecutului prin raportarea la prezent"

Andre Gide: "Omul nu poate descoperi noi oceane, cata vreme nu are curajul de a pierde din vedere tarmul."

Andreea Vaduva: "Când inima ti-e grea/Și ochii ti-s prea triști,/...Învăța de la piatră /Prin geruri să reziști!/Când nu mai ai putere/Să urci atâtea punți, /Să nu-ti pierzi demnitatea, /....Învăța de la munți!/Când oamenii de lângă /Te calcă fără scuză, Arata-le iertarea/....Învăța de la frunză!Când ești plecat departe/Și gândul îți oftează, Intoarce-te la "cuib "/....Învăța de la barză!Când lipsuri te sufocă/Și-ai obosit să strângi,/....Învăța de la ploaie / Ca, uneori, să plângi!/Când nouri mari de huma /Par să te inconjoare, /Fii rază printre ei,/...Învăța de la soare!/Când alții te vor altfel /Că să "castigi" un loc/...Învăța de la brad,/Să nu te schimbi deloc!/Când necazul te lovește Nu te lăsa înfrânt, /Mângâie tot în juru-ti /...Învăța de la vânt. /Când viata pare strâmbă /Și te saturi de ea,/....Învăța de la flutur/Să o trăiești...așa!"

Annie Besant: "Cunoasterea umana inseamna dualitate, dar cunoasterea divina inseamna unitate."

Anonim: Nu cunoastem decat ceea ce imblanzim. Iar oamenii nu mai au timp sa cunoasca nimic. Cumpara lucruri de gata de la negutatori. Cum insa nu exista negutatori de prieteni, oamenii nu mai au prieteni.***un specialist care știe totul despre ceva și nimic despre orice altceva. Aceasta e ziua, aceasta e ora, acesta e momentul, acesta sunt eu...nu există un altul...*** a studia inseamna a te indoi de inteligenta colegului de banca. *** Tânărul este convins că ştie, maturul crede că ştie, iar bătrânul înţelept ştie cu certitudine că nu ştie.

Ansel Adams: "In intelepciunea adunata de-a lungul vremii mi-am dat seama ca fiecare experienta e o forma de cunoastere."

Antoine de Saint Exupery: ”Nu cunoastem decat ceea ce imblanzim.Iar oamenii nu mai au timp sa cunoasca nimic.Cumpara lucruri gata facute de la negustori.Si cum nu exista negustori de prieteni, oamenii nu mai au prieteni. ***Ochii însă sunt orbi. Cu inima trebuie să cauți."**"Trebuie sa ma impac cu vreo doua-trei omizi, daca vreau sa cunosc fluturi.***"Trebuie sa ma impac cu vreo doua-trei omizi, daca vreau sa cunosc fluturi."

Aristotel: "Faptul că cei mulţi se tem de moarte ne atrage luarea-aminte asupra dorinţei sufletului de a învăţa: acesta fuge de ceea ce nu cunoaşte, de ceea ce este întunecat şi neclar."**"Cunoaşterea de sine este începutul oricărei înţelepciuni."**"Toţi oamenii prin natura lor doresc cunoaştere."

Arne Garborg: "Cu bani poti sa ai orice, se spune. - Nu, nu se poate. Poti sa cumperi mancare, dar nu pofta; medicamente, dar nu sanatate; paturi moi, dar nu somn; cunoastere, dar nu intelepciune; stralucire, dar nu confort; distractie, dar nu bucurie; colegi, dar nu prietenie; servitori, dar nu fidelitate; par carunt, dar nu onoare; zile linistite, dar nu pace. Coaja tuturor lucrurilor o poti obtine pe bani, dar nu samburele. Asta nu poate fi obtinut pe bani."

Arthur Conan Doyle: "Mai înainte sau mai pe urmă, va veni o vreme cât pentru fiecare adăugire la cunoaştere, vei uita ceva ce ai ştiut înainte. De aceea este foarte important să nu laşi ca faptele inutile să le îndepărteze pe cele utile."

Arthur Schopenhauer: "Totuşi, în loc să aibă încredere în ceea ce le spun propriile minţi, oamenii au ca regulă o slăbiciune pentru încrederea în alţii, care pretind că au surse supranaturale de cunoaştere."

Artin Side: ”Teoria bilelor colorateAm să vă propun un mic exercițiu. Luați trei bile; una roşie, una galbenă şi una albastră. Amestecați-le şi apoi aruncați-le pe podea. Puteți alege bila galbenă; spre exemplu? Normal! E atât de evident încât până şi un daltonist s-ar putea descurca. Acum luați 3000 de bile de diferite culori şi cu diferite nuanțe... şi împrăştiați-le în jurul vostru. Mai puteți alege bila galbenă??? O să vă învârtiți ore întregi comparând diferitele tonuri de galben, poate chiar oranj sau limé, fără a fiți niciodată siguri care dintre bile este pur galbenă... Iar pentru orbi, care nu se pot descurca decât prin pipăire, toate sunt bile, indiferent de culoare.La fel e şi cu informația! Dacă arunci în fața unui om o grămadă de informații, mai mult sau mai puțin distorsionate, extrem de puțini oameni vor fi capabili să găsească informația adevărată... Iar pentru cei care suferă de orbire cognitivă (adică naivitate sau prostie), toate sunt informații, indiferent de acuratețea lor.V-am formulat teoria bilelor colorate tocmai pentru a înțelege în ce stadiu ne aflăm noi în momentul de față. Ceea ce se întâmplă la nivel mondial este etichetat în mod constant drept teorie a conspirației de către cei care suferă de orbire cognitivă (naivii şi proştii). Însă... nici noi cei mai destupați la creier nu ştim niciodată totul. Credem că ştim, dar în realitate ştim doar frânturi de informații distorsionate. De aceea a fost atât de uşor pentru sistemul de autoritate să împingă totul în zona ridicolului... lipind eticheta de "teoria conspirației" pe toate informațiile incomode.Orice informație care amenință să desconspire nivelele oculte de conducere ale planetei acesteia este imediat poluată cu exagerări şi minciuni pentru a o face cât mai incredibilă cu putință! Este exact tactica bilelor colorate; dacă sunt aruncate alte câteva mii de informații distorsionate ori false lângă informația reală, aproape nimeni nu va mai putea alege informația adevărată... Cred că ați înțeles jocul. Naivii şi proştii deja au pierdut jocul acesta. E prea complex pentru mintea lor rudimentară. Este un joc al minciunii şi disimulării, menit să împingă totul într-un fel de ceață a confuziei. Însă... foarte mulți dintre cei inteligenți se vor rătăci şi ei în această ceață... pentru că jocul este condus de către maestrul absolut al înşelăciunii... părintele minciunii în persoană... Vă las pe voi să ghiciți personajul

Audrey Hepburn: ”Poti afla mai multe despre o persoana prin ceea ce spune ea despre ceilalti decat prin ceea ce spun ceilalti despre ea. -

Anonim: "La ce e bun Caragiale?**Să știi când ești ridicol.**La ce e bun Nichita?**Să știi cum e când ești genial.**La ce e bun Bacovia?**Să știi c-au fost alții și mai triști ca tine.**La ce e bun Călinescu?**Să înțelegi c-a fost o Românie normală, altădată.**La ce e bun Boia?**Să înțelegi că poate o istorie are nevoie și de un duș rece, nu doar de coroane și statui.**La ce e bun Ion Barbu?**Să te lămureșți că există algoritmi și geometrie și în cuvinte. Nu doar în cartea de mate.**La ce e bun Newton?**Să începi să înțelegi că în Univers există legi pe care nu le poate încalca nimeni.**La ce e bun Darwin?**Să pricepi cine suntem și de unde venim, în cazul în care orele de religie nu te-au făcut deja imun la rațiune.**La ce e bun Pitagora?**Să nu te prostească ăia care-ți vând prima casă.**La ce e bun Arhimede?**Să înțelegi că și dintr-o baie și-o minte ascuțită poate ieși o idee care să rămână în istorie.**La ce e bun Carnot?**Să descoperi că oricât ți-ar cere ăia pe BMW, înăuntrul motorului se întâmplă cam același lucru ca în Logan.**La ce e bun Einstein?**Să te lămureșți că și dacă tu nu pricepi un lucru, asta nu înseamnă că lucrul ăla nu există. E un bun exercițiu de umilință intelectuală **Și, de fapt, la ce sunt bune toate astea?* *Foarte simplu: ca atunci când simți nevoia să fii mândru de ceva și n-ai absolut nici un motiv personal, să te uiți în urmă și să înțelegi că toți oamenii ăștia mari de care ai învățat, care au scris, au descoperit și au dat ceva important omenirii, oamenii ăștia au ceva în comun cu tine.Sunteți membri ai aceleiași specii. Cea umană. O specie diferită de animale printr-un lucru sublim, pe care de obicei îl înțelegi la bătrânețe: "- E în stare să învețe fără nici un motiv lucruri care aparent nu-i folosesc la nimic, doar pentru A ÎNȚELEGE." Altfel spus, cunoașterea e putere. Și n-ai să găsești niciodată una mai mare ca ea în lumea aceasta! "

Barbu Ștefănescu Delavrancea (11 aprilie 1858 - 1918): ”Omul acela e mai tare care își cunoaște mai bine slăbiciunile sale.

Baruch Spinoza: "Iubirea intelectuală de Dumnezeu se naşte din cel de al treilea fel de cunoaştere."**" Nimic nu ştim sigur că este bun sau rău decât ce ne duce cu adevărat la cunoaştere sau ceea ce ne poate împiedica să cunoaştem."

Benjamin Franklin: ”Investitia in cunoastere are cea mai mare dobanda. *** Trei lucruri sunt extrem de dure otelul, diamantul si cunoasterea de sine."**"Investitia in cunoastere aduce cea mai buna dobanda."

Bertrand Russell: "Trei pasiuni simple, dar extrem de puternice, mi-au guvernat viata nevoia de iubire, foamea de cunoastere si mila netarmurita pentru suferintele omenirii."**"Ceea ce oamenii doresc de fapt nu este cunoasterea, ci certitudinea."

Brian Herbert: "Capacitatea de a învăța este UN DAR, abilitatea de a învăța este UN TALENT, iar dorința de a învăța este O ALEGERE A FIECĂRUIA.

Bruce Lee: "Cunoasterea iti va aduce putere, in timp ce caracterul iti va aduce respectul celor din jur."

Canna Eleanor Roosevelt: ”Cunoasterea, Investitia in cunoastere are cea mai mare dobanda. - Benjamin Franklin

Carl Gustav Jung: ”Viata chiar incepe la patruzeci de ani. Pana atunci, faci doar cercetare.

Charles Bukowski (1920 - 1994): "Am citit o grămadă de cărți, însă în mare, pe majoritate le-am uitat.Atunci, care e rostul cititului," fu intrebarea pe care un elev i-o adresă Maestrului său.Maestrul nu-i oferi niciun răspuns.După câteva zile, în timp ce se aflau în apropierea unui râu, Maestrul îi spuse tânărului învățăcel că îi e sete. Apoi îi arătă o strecuratoare veche și murdară, ce odihnea pe pământ și îi ceru să îi aducă puțină apă să bea.- "Maestre, ce îmi cereți e lipsit de logică", protestă tânărul. Maestrul însă nu-i oferi nicio explicație, văzându-și netulburat de meditația lui.Înțelegând că nu avea sens să-și contrazică Maestrul, tânărul ucenic lua strecuratoarea și începu să execute absurda operațiune.Și așa, tot scufunda strecuratoarea în apă și tot o umplea și de fiecare dată apa se scurgea prin orificiile strecuratorii.Zeci de ori, sute de ori, a tot încercat, dar n-a fost chip ca apa să rămână în strecuratoare.Într-un târziu, epuizat, se așeză lângă Maestru:- "Mi-e peste putință să aduc apă cu strecuratoarea.Iartă-mă, Maestre, mi-e imposibil; nu am reușit să trec această probă, am ratat, îmi pare rău!"- "Nu, răspunse zâmbind Maestrul, nu ai ratat. Privește strecurătoarea: acum strălucește, e curată, zici că e nouă.Apa care s-a scurs prin orificii a curățat-o.""Vezi tu?" continuă Maestrul,"înainte de a citi o carte ești precum era strecurătoarea la început, iar cartea, precum apa din râu.Nu are atât de mare importanță dacă nu poți păstra totul în memoria ta; importantă este apa pe care cărțile o lasă să curgă în tine; pentru că, fara urmă de îndoială, cărțile, cu ideile lor, cu emoțiile lor, cu sentimentele lor, cu cunoașterea lor, cu adevarul pe care îl găsești în paginile lor...curăță mintea ta și spiritul tău și te fac sa devii alt om: unul mai bun, renovat.

Charles Darwin: "Ignoranţa dă naştere certitudinii mult mai des decât cunoaşterea: cei care ştiu puţine, nu cei care ştiu multe, sunt aceia care susţin cu atât de multă convingere că cutare sau cutare problemă nu va fi niciodată rezolvată de ştiinţă."

Confucius: ”Adevărata cunoaştere este să ştii cât de mare îţi este prostia. **"Adevărata ştiinţă este cunoaşterea limitei ignoranţei cuiva."**"A şti că ştim ceea ce ştim şi că nu ştim ceea ce nu ştim, aceasta este adevăratacunoaştere."**"Cu cât cunoști mai mulți și mai bine oamenii, cu atât înțelegi mai bine de ce Noe a încărcat Arca doar cu animale."„A-ți cunoaște neștiința este partea cea mai bună a cunoașterii.

Cornelia Linzner: "Capacitatea de cunoaștere este talentul de a asculta altora, fără a pierde din vedere întrebările cheie și propria reflecție."**" Cine vrea să cunoască oamenii, să le privească cuvintele, nu banii."

Anonim, ,Iubeste-ma sau uraste-ma, cel putin acum ma cunosti. –

Anonim,  Nu e destul să iubim, trebuie să știm să iubim.

Dalai Lama: ”Cand vorbesti, nu faci decat sa repeti ceea ce stii deja. Daca asculti, insa, ai putea invata ceva nou. (

Dante Alighieri: ”Cu cât ştii mai multe, cu atât eşti mai mâhnit de pierderea timpului.

Democrit: ” În realitate noi nu ştim nimic despre nici un lucru, ci părerea fiecăruia nu-i decât un flux de imagini. *** Mai mulţi sunt aceia care devin capabili prin exerciţiu decât prin natura lor. 

Dmitri Mendeleev: "Nu se pot prevedea limitele cunoasterii si previziunii stiintifice."

Dorian Furtună:  "- Unii oameni, care stau departe de carte și de filosofie, m-ar putea întreba: care e rostul cititului nefolositor? Ce-ți oferă cultura generală, care nu-ți aduce niciun profit și pe care o acumulezi doar pentru tine, consumându-ți anii și energia? De ce să exersezi mintea și să împovărezi creierul cu nenumărate cunoștințe? Care este utilul inutilului? Le voi răspunde că există, probabil, o singură justificare pentru această imensă risipă de timp și de efort intelectual – să știi că ai trecut prin viața și prin lumea asta încercând să le înțelegi. Citești ca să dobândești confortul lăuntric al unor revelații personale, să simți satisfacția că ai cunoscut misterele naturii, amploarea evenimentelor trăite de omenire, operele de geniu ale gândirii umane și istoria magnifică a acestui pământ care ne-a primit pentru o clipă, ca să-l părăsim apoi pe veci. A cunoaște cât poți de mult înseamnă a demonstra cât mai intens omenescul din tine, dacă admitem că omenescul e sinonim cu rațiunea. Cine citește mult, pleacă de pe lumea asta cu mintea plină – iată adevăratul profit pe care ni-l oferă cartea, iată rostul cititului și iată unica diferență autentică dintre modul în care viața poate fi trăită și părăsită de om spre deosebire de oricare alte viețuitoare. A zis-o și Aristotel, că unica distincție dintre oameni şi animale este că oamenii vor să cunoască mai mult. Iată o definiție a rostului omenesc, iată împlinirea sa. Iată împlinirea mea – să știu că, orice-ar fi, am gustat din cunoașterea lumii.

Dumitru Istrate Ruseteanu: "Viaţa mea face valuri de timp,/puternice,/se spală de flăcările Cunoaşterii/care o prefac în cenuşă"

Edward A. Murphy: "Anumite lucruri sunt imposibil de cunoscut. Dar este imposibil de aflat care sunt acestea."

Emil Cioran: „Cunoaşterea este o plagă pentru viaţă, iar conştiinţa o rană deschisă în sâmburele vieţii.” *** "Iubirea adoarme cunoaşterea; trezită, cunoaşterea ucide iubirea."**"Cunoasterea este o plaga pentru viata, iar constiinta o rana deschisa in samburele vietii."**" Castitatea este un refuz al cunoasterii."**"Lirismul este maximum de eroare prin care ne putem apara de urmarile luciditatii si ale cunoasterii."**"Mila este forma patologica a cunoasterii intuitive."**"Daca suferinta n-ar fi un instrument de cunoastere, sinuciderea ar fi obligatorie."**"Atat animalele, cat si plantele sunt triste, dar ele n-au descoperit tristetea ca un procedeu de cunoastere, numai in masura in care omul il foloseste inceteaza a fi natura."

Epicur: "Cunoasterea greselii e inceputul salvarii."

Eric Statie: ”Cu cât cunoşti mai bine oamenii, cu atât admiri mai mult câinii.

Eugen Dorcescu: "Cea mai sigura cale catre cunoastere e suferinta."

Euripide: Multe lucruri m-a învățat viața mea lungă. 

Eusebiu Camilar: "Cu nimic nu poate fi înlocuit fondul de aur al cunoașterii dobândit prin îndelungata experiență."

Fereastra sufletului: "Evită oamenii curioși, care vor să știe mereu totul, pentru că cei cu urechi mari au și gura largă.

Francis Bacon: „Cunoasterea este prin ea insasi putere.”

François de la Rochefoucauld: "Prilejurile ne fac cunoscuti celorlalti si inca si mai mult noua insine."

Francois-Marie Arouet Voltaire: " Nu exista cunoastere innascuta, pentru motivul ca nu exista copac care sa iasa din pamant cu frunze si fructe." „Mai mulţi au spus: Ce nu ştiu? Montaigne spunea: Ce ştiu?”

G. Cesbron: „Întrebările copiilor „de ce?” sunt încântătoare; cele ale adulţilor dezesperante.” *** „Dumnezeu te cunoaşte mai bine decât tu însuţi. Satan, din păcate, de asemenea.”

Gabriel Rudaru: "Nu vreau să știu...! Nu mai vreau.../Am știut atâtea și atât de multe,/Despre orice, oricine și despre nimic,/Încat mă pierd, în detalii și în fapte/între real și imaginar...

George Călinescu: "Nu cunoaștem niciodată bine pe oameni, ei au încăperi închise pentru ochiul superficial.”

Gerard de Nerval (22 mai 1808 - 1855): ”Oare nu e nevoie să ne #cunoaștem foarte bine pentru a ne regăsi?

Giacomo Leopardi (1798 - 1837): "Cunoașterea efectelor, dar necunoașterea cauzelor au dus la apariția astrologiei.

Gio Evan (1988 - ): ”Să știm că există o #cale de ieșire din orice ne ajută să nu înnebunim.

Giovanni Boccaccio: "Ca sa izbutesti, trebuie mai ales sa stii sa cunosti oamenii, sa le ghicesti sufletul, sa descoperi in darul zambetului lor, gandul ascuns."

Gregorian Bivolaru: "Viaţa este Cunoaştere de Sine, care se realizează pentru unii lent, iar pentru alţii suficient de rapid, cu toate că, în fond, ea este prima condiţie a libertăţii."

Günther Anders: „Pentru a înăbuși orice revoltă în avans, este important să nu o faceți violent. Metodele arhaice precum cea a lui Hitler sunt în mod clar depășite. Este suficient să creați o condiționare colectivă atât de puternică încât însăși ideea de revoltă să nu existe. Vor veni și mai multe pentru mintea oamenilor. Ideal ar fi formarea indivizilor de la naștere prin limitarea aptitudinilor lor biologice înnăscute...Apoi, am continua să condiționăm prin reducerea drastică a nivelului și calității educației, pentru a o readuce la o formă de integrare profesională. Un individ needucat are doar un orizont de gândire limitat și cu cât gândul lui se limitează mai mult la preocupări materiale, mediocre, cu atât se poate revolta mai puțin. Trebuie să ne asigurăm că accesul la cunoaștere devine din ce în ce mai dificil și mai elitist... ...că decalajul se mărește între oameni și știință, că informațiile destinate publicului larg sunt anesteziate de orice conținut subversiv. Mai ales fără filozofie. Din nou, este necesar să folosim persuasiunea și nu violența directă: vom difuza masiv, prin intermediul televiziunii, divertisment uluitor, mereu măgulind emoționalul, instinctivul.Vom ocupa spiritele cu ceea ce este zadarnic și jucăuș. Este bine cu vorbărie neîncetată și muzică, pentru a împiedica mintea să se întrebe, să gândească, să reflecteze.Vom pune sexualitatea pe primul plan al intereselor umane. Ca anestezic social, nu există nimic mai bun. În general, vom avea grijă să alungăm seriozitatea din existență, să ne batem joc de tot ce are o valoare ridicată, să menținem o apologie constantă pentru lejeritate; astfel încât euforia reclamei, a consumului să devină standardul fericirii umane și modelul libertății.Condiționarea va produce astfel o astfel de integrare a sinelui, încât singura teamă (care va trebui menținută) va fi aceea de a fi exclus din sistem și deci de a nu mai putea accesa condițiile materiale necesare fericirii. Omul de masă, astfel produs, trebuie tratat ca ceea ce este: un produs, un vițel și trebuie să fie supravegheat așa cum ar trebui să fie o turmă. Orice lucru care îi permite lucidității să adoarmă, mintea lui critică este bună din punct de vedere social, ceea ce ar risca să-l trezească trebuie combătut, ridiculizat, înăbușit...Orice doctrină care contestă sistemul trebuie mai întâi catalogată drept subversivă și teroristă, iar cei care o susțin trebuie apoi tratați ca atare”.

Heinrich Heine: ”Exista oameni care cred ca cunosc bine pasarea doar pentru ca au vazut oul din care a iesit.

Henri Coanda: "Cunoasterea iti da aripi, iar imaginatia te-nalta!"

Henrik Sienkewicz (1846 - 16 noiembrie 1916): ”Ce știm despre noi e numai o parte și, poate, cea mai mică din ceea ce suntem fără să știm.

Henry David Thoreau: "Cum să ne amintim neștiința noastră, când neîncetat facem apel doar la ceea ce știm?”

Henry Louis Mencken: "Suntem aici şi acum. Mai departe de atât, toată cunoaşterea umană este apă de ploaie.”

Heraclit: "Cunoaşterea de sine şi înţelepciunea sunt la îndemâna tuturor oamenilor."

Herbert Spencer: "Stiinta este cunoasterea organizata."
Hitopadesha
: "Învățătura este DESTINUL fiecărui om.. .Învăţătura este cea mai bună dintre toate bunurile posedate... Ea nu se iroseşte cu timpul... Nimeni nu poate să ţi-o fure sau să o cumpere... Aşa au spus bătrânii!"

Honore de Balzac: „Dacă picioarele sunt neliniştite, înseamnă că nu duc o conştiinţă curată.” (

Immanuel Kant: "Stiinta reprezinta cunoastere organizata. Intelepciunea reprezinta viata organizata."

Ion Dodu Balan: "Talentul fara cunoasterea vietii e ca o biata floare de sera, ca un puiet de brad sadit intr-un ghiveci."

Ion Luca Caragiale: " Voiesti sa cunosti lucrurile? Priveste-le de aproape. Vrei sa-ti placa? Priveste-le de departe."**"Un om nu trebuie sa incerce decat ceea ce poate."

Irina Binder: ”Pe parcursul vieţii înveţi de toate. Înveţi să trăieşti, dar şi să mori câte puţin, cu fiecare pierdere, cu fiecare eşec, cu fiecare renunţare,  cu fiecare vis abandonat. Înveţi să fii puternic, dar şi neputincios şi slab. Înveţi bucuria de a câştiga, că mai apoi să înveţi cum e să pierzi. Înveţi să depinzi de oameni, apoi înveţi să trăieşti fără ei. Înveţi să iubeşti, iar uneori să-i urăşti profund pe cei pe care i-ai iubit. Înveţi să zbori, ca mai apoi să înveţi să te târăşti, visând la zbor. Înveţi cum e să ai totul, dar şi cum este să nu ai nimic. Înveţi cât de minunat este să te simţi al cuiva, ca mai apoi să înveţi cât de dureros este să te simţi al nimănui. Înveţi să cari mult timp poveri sufleteşti, iar când nu le mai poţi duce, înveţi cum să te debarasezi de ele. Înveţi să aştepţi şi să amâni, iar când oboseşti, înveţi să renunţi. Înveţi să nu mai crezi şi să nu mai speri, ca mai apoi să înveţi din nou să crezi şi să speri cu toată forţa inimii tale."Împreună cu ea au venit toate bunurile; în mâinile ei este o bogăție incalculabilă.M-am bucurat de toate acestea, pentru că cunoașterea o aduce, dar nu știam că ea este mama tuturor.Ce am învățat fără meșteșug, comunic fără invidie, nu-i ascund bogățiile.Ea este într-adevăr o comoară inepuizabilă pentru bărbați; cine o posedă capătă prietenie cu Dumnezeu, îi este recomandată după roadele educației sale.Dumnezeu îmi dă să vorbesc inteligent și să reflectez vrednic de darurile primite, căci El Însuși este călăuza cunoașterii și îndrumă pe cei pricepuți.În mâinile Lui suntem noi și cuvintele noastre, orice fel de cunoștințe și orice capacitate operațională.El însuși mi-a acordat cunoștințe autentice despre lucruri, pentru a înțelege structura lumii și forța elementelor ei, principiul, sfârșitul și mijlocul timpurilor, solstițiile alternative și succesiunea anotimpurilor, ciclul anii anului. Nu, este poziția de stelele, natura animalelor și instinctul fiarelor sălbatice, puterea vânturilor și raționamentul oamenilor, varietatea plantelor și proprietățile rădăcinilor.Am cunoscut toate lucrurile ascunse și cele manifestate, pentru că cunoașterea m-a învățat, creatorul tuturor lucrurilor.În ea există un om inteligent, sfânt, unic, multiplu, subtil, agil, pătrunzător, imaculat, deschis, inofensiv, iubitor de bine, gata, liber, binevoitor, prieten al omului, stabil, sigur, liniștit, care poate controla totul, care pătrunde prin toate inteligente, pure, chiar și subtile, spirite.Cunoașterea este mai rapidă decât orice mișcare, căci puritatea ei se răspândește și pătrunde în tot.Este efluența puterii lui Dumnezeu, emanație autentică a slavei Celui Atotputernic; prin urmare nimic contaminat nu pătrunde în ea.Este o reflexie a luminii perene, o oglindă imaculată a activității lui Dumnezeu și a chipului bunătății Sale.Deși unică, ea poate face orice; rămânând în ea însăși, totul se înnoiește și de-a lungul secolelor, trecând prin sufletele sfinte,Pregătește prietenii lui Dumnezeu și ai profeților.De fapt, Dumnezeu îi iubește doar pe cei care trăiesc cu știință.Ea este de fapt mai radiantă decât soarele și depășește orice constelație, în comparație cu lumina este mai strălucitoare; la asta, de fapt, se întâmplă noaptea, dar răutatea nu prevalează cunoașterea.

James Redfield: "O data ce ai aflat ce reprezinta cu adevarat viata ta, nu mai poti sterge si ignora aceasta cunoastere. Daca vei incerca sa faci altceva cu viata ta, vei avea mereu senzatia unui gol."

Jean de la Fontaine: Dacă vorbiţi de oameni, cunoaşteţi-i mai bine *** „Cunosc multi oameni care de departe par ceva, iar de aproape nimic.” *** ”Când ştii multe, poţi să vorbeşti, dar e mai bine să taci.”

Jean Jacques Rousseau: "De obicei oamenii care stiu putin sunt foarte vorbareti, in timp ce aceia care stiu multe spun putin."

Jean Piaget: "Cu cât un copil a văzut și a înțeles mai mult, cu atât vrea el să vadă și să înțeleagă mai mult.” **" Cunoasterea stiintifica este in permanenta evolutie; se schimba de la o zi la alta."

Jimi Hendrix: ”Cunoasterea vorbeste.Intelepciunea asculta.

Johann Wolfgang von Goethe: "Nu vezi decat ceea ce cunosti." ***"Cine nu cunoaste limbi straine nu are idee despre propria limba."**"De fapt, nu stii decat atunci cand stii putin, o data cu cunostintele creste si indoiala."**"Ne-am cunoaste mai bine intre noi, daca n-am vrea mereu sa ne situam pe picior de egalitate unii cu altii."

John Calvin: "Cunoașterea pe care o oferă știința nu este decât fum dacă este separată de știința divină a lui Isus."

John Ernst Steinbeck: "Incearca sa intelegi oamenii. Daca va intelegeti unii pe altii, veti fi buni unii cu altii. Buna cunoastere a unui om nu duce niciodata la ura, ci aproape de fiecare data conduce catre dragoste."

J.F.Kennedy: „Daca gasesti un drum fara obstacole, probabil ca drumul acela nu duce nicaieri.” (

John Locke: "Singura aparare in fata lumii este cunoasterea ei temeinica."

Jorge Luis Borges: "A fi sarac implica o mai imediata posesiune a realitatii, o ciocnire brutala cu lucrurile care te face sa le simti gustul amar cunoastere care le lipseste, dupa cat se pare, celor bogati, la care toate ajung parca printr-un filtru."

Jose Ortega y Gasset (1883 - 1955): ”Daca înveti, învata si când sa te îndoiesti de ceea ce înveti.

Joseph Joubert: ”A preda inseamna a invata inmultit cu doi. (

Josh Billings: "Sa fim cinstiti, e mai bine sa nu stii nimic, decat ceea ce stii sa nu fie adevarat."

Kahlil Gibran**" Credinta este cunoasterea din interiorul inimii, dincolo de atingerea certitudinii."**"Când ai ajuns la capătul a ceea ce-ți doreai să afli ești abia la-nceputul a ceea ce vei simți."

Karl Jaspers: "In uimire, devin constient de ceea ce-mi este necunoscut. Cunosc tocmai de dragul cunoasterii."

Karl Kraus: "Într-un cap gol intră mai multe cunoștințe."

Karl Raimund Popper: "Cunoasterea noastra nu poate fi decat limitata, in timp ce ignoranta trebuie sa fie in mod necesar infinita."**" Adevărata ignoranţă nu este absenţa cunoaşterii, ci refuzul de a o dobândi.”

La Rochefoucauld: Prilejurile ne fac cunoscuti celorlalti si inca si mai mult noua insine.” (

Lalla Romano (1906 - 26 iunie 2001): ”Sa învatam sa convietuim cu visele noastre face parte din stiinta de a ne cunoaste pe noi însine.

Lao Tze: ”O călătorie de mii de kilometri începe cu un singur pas. 

Lao Tzu: „Cunoaşterea altora este înţelepciune, cunoaşterea fiinţei tale este iluminare."

Lawrence Sterne: "Dorinta de cunoastere, ca si setea de imbogatire, sporesc cu fiecare noua avutie."

Leonardo da Vinci (1452 - 1519). ” Cu cât cunoști mai bine cu atât iubești mai mult.**" Tot ce știm vine din cum percepem lumea."**" Toata cunoasterea noastra isi are originea in perceptiile noastre."

Lev Nicolaevici Tolstoi: "Scopul istoriei il constituie cunoasterea dezvoltarii omenirii."

Liviu Armin Avram : ”Ceea ce ştim despre noi e numai o parte, şi poate cea mai mică, din ceea ce suntem fără să ştim.

Lucian Blaga: "Ce teorie a cunoasterii adopti este un pas de o importanta enorma pentru viata spirituala, caci teoria cunoasterii nu este o simpla teorie intre multe altele, ci inceputul stralucit sau dezastruos al unei adanci sau marginite conceptii despre lume."

Luigi Pirandello (1867 - 1936): ”Am învățat că, dacă nu mă arunc eu în viață, se aruncă ea pe mine.

Luther Burbank: "Stiinta este cunoasterea aranjata si clasificata in concordanta cu adevarul, faptele si legile generale ale naturii."

M. Heidegger: „Ai despre ciocan cunoaşterea cea mai intimă, când te slujeşti de el ca să ciocăneşti.”

Mahatma Gandhi: ”Traieste ca si cum ai muri maine- Invata ca si cum ai trai vesnic.

Maica Tereza: ”Pentru a ţine o candelă aprinsă trebuie să turnăm ulei în ea.

Marcel Proust: "Adevărata călătorie a descoperirii înseamnă nu a căuta țărmuri noi, ci a vedea cu ochi noi.”

Marcus Tullius Cicero: ”Când spui unui om cunoaște-te, nu este numai pentru a-i împuțina din mândrie, ci și pentru a-l face să știe cât prețuiește el. **"Cand cunoastem natura tuturor lucrurilor, suntem liberati de superstitie si de frica mortii, nu ne tulbura nestiinta, din care provin adesea spaime grozave, in sfarsit vom fi si mai morali, cand vom cunoaste ce cere natura."**"Nu exista ceva mai urat decat a afirma inainte de a cunoaste."**"Este mare lucru să ne cunoaștem viciile."

Margaret Fuller: "Daca ai cunostinte, lasa-i pe alti sa isi aprinda lumanarile in ea."

Maria Luisa Spaziani (7 decembrie 1922 - 2014): "Dacă te învârți în jurul cozii tale nu ai cum să vezi lumea.

Maria Pal: "Când reuşeşti să atingi lumina, îţi dai seama că aceasta este modalitatea de cunoaştere după care ai alergat o viaţă întreagă fără să ştii..."

Mariana Fulger: "Imaginaţia capătă specializare prin cunoaştere. Cunoaşterea capătă libertate prin imaginaţie."-*"Suficienţa în cunoaştere e un act de negare a nevoilor minţii.**" Fără cunoaştere continuă creierul omului se întoarce la condiţia existenţială a animalului."**"As vrea sa cunosc omul care vrea sa fie batran."**"Nu repulsia fata de cunostintele grele indeparteaza oamenii de cunoastere, ci teama ca nu vor reusi sa inteleaga."**"Timpul, o sageata, venita din departari, odata cu lumina, pentru a face posibila cunoasterea."**"Chiar si din izvorul cunoasterii trebuie sa bem cu precautie in ultima vreme a plouat foarte mult si pe acest taram."**"Cu cat patrund mai adanc in cunoastere, cu atat ma indepartez de biserica, dar niciodata de Dumnezeu."**"Bazandu-ma pe orice tip de cunoastere, e imposibil sa inteleg ce e dincolo de mine."

Marin Sorescu (1936 - 1996): ”Mă uit la toate lucrurile/ de două ori,/ o dată ca să fiu vesel/ și o dată ca să fiu trist.

Marius Torok: "Cunoasterea este sa te invingi pe tine ca sa poti fi ceea ce doresti."**"Cunoasterea este sa dezbraci lumea de aparente si sa-i privesti goliciunea fara ca sa te rusinezi."**" Începe dialogul cu tine pentru ca să afli cine eşti şi apoi începe dialogul cu lumea pentru ca să afli cine nu eşti."

Mark Twain: ”Broaştele din fântână habar n-au că pe planeta asta mai există şi oceane.

Massimo Bottura (1962 - ): ”Cunoașterea îmbogățește conștiința, conștiința îmbogățește responsabilitatea.

Meister Eckhart: “Cunoaşterea este deasupra iubirii, căci iubirea ar fi oarbă dacă n-ar exista cunoaşterea.”

Menandru: „Dumnezeul fiecărui om este conştiinţa lui.”

Mihai Eminescu: "Citește! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei și imagini, din care vei întocmi înțelesul și filosofia vieții".

Mihail Drumes: ”La ce-ti folosesc atatea cunostinte, daca nu stii cum sa-ti conduci inima?

Mircea Eliade: ”Nu pot cunoaste adevarata dragoste, decat depasind-o.*** „A cunoaşte – nu înseamnă a înţelege.” *** „Vei găsi în conştiinţa unui om modern superstiţii de primitiv locuitor al peşterilor, alături de siguranţa dogmatică a ştiinţei actuale.”

Mortimer Adler: ”Scopul invatarii este cresterea, iar mintile noastre, spre deosebire de trupurile noastre, pot continua sa creasca atata timp cat traim.

Neil Armstrong: "Misterul creează fascinație, iar fascinația este baza dorinței omului de a înțelege.”

Niccolo Machiavelli: ”Acela care nu cunoaște relele decât atunci când iau naștere, nu e cu adevărat înțelept; și la puțini le e dat acest lucru.  Chiar dacă s-ar schimba firea odată cu împrejurările și cu lucrurile, nu s-ar schimba soarta.

Nichita Stănescu: „Estetica este expresia de vârf a conştiinţei.”

Nicolae Iorga: ”Invatatura trebuie sa fie uneori un drum; intotdeuna un orizont. (cunoasterea, Nu esti scutit sa inveti de la smochin pilda pe motiv ca nu ai vazut niciodata un smochin. (

Nicolae Manolescu: "La ce sunt bune cărţile? La ce sunt bune cărţile? Îmi vine să răspund: la totul şi la nimic. Poţi trăi foarte bine fără să citeşti. Milioane de oameni n-au deschis niciodată o carte. A vrea să le explici ce pierd e totuna cu a explica unui surd frumuseţea muzicii lui Mozart. În ce mă priveşte, mă număr printre cei care nu pot trăi fără cărţi. Sunt un vicios al lecturii. Am nevoie să citesc aşa cum am nevoie să mănânc şi să beau. Hrana pe care mi-o oferă lectura îmi este la fel de indispensabilă ca şi aceea materială. Resimt fiecare zi fără o carte ca pe o zi pierdută.
Nicolae Steinhardt:
„De vreme ce avem conştiinţa binelui pe care-l facem, conştiinţa îl compromite iremediabil. Conştiinţa e nimicitoare, exclude candoarea, săvârşirea senină şi nevinovată a binelui. Ea spurcă orice acţiune elegantă.” *** ”Cunoaşterea de sine presupune un fel de război pe care-l duce eul cu sine însuşi şi ceva asemănător cu un pariu generos pus pe latura sublimă a sinelui.” (
Nicolae Titulescu**" Experienta m-ainvatat ca numai sinceritatea si cunoasterea celorlalti permit în diplomatie culesul unor succese nu efemere, ci permanente."

Nicolae Tudor: ”ca un turnesol absorbim cunoaşterea/clipei, suntem din ce în ce mai flămânzi."

Nicolas Malebranche: "Suntem făcuţi pentru a-L cunoaşte şi pentru a-L iubi pe Dumnezeu." ***Odata ce ai aflat ce reprezinta cu adevarat viata ta, nu mai poti sterge si ignora aceasta cunoastere. Daca vei incerca sa faci altceva cu viata ta, vei avea mereu senzatia unui gol.

Oltita Pană: "Înveți totul în viață, chiar și cele mai grele lucruri.Înveți să zâmbești, atunci când pierzi voința de a o face.Înveți să plângi, când din pricina mândriei nu lași lacrimile să cadă.Înveți să mergi, atunci când dezamăgirile te opresc.Înveți să alergi când vrei să atingi vise..."

Oprah Winfrey: ”Nu ai niciun esec, doar lectii pe care trebuie sa le inveti. (

Oscar Wilde: "Stii mai mult decat crezi ca stii, tot asa cum stii mai putin decat vrei sa stii."

Osho: "Religiozitatea nu este ceva in care sa crezi - este un fapt care trebuie trait, experimentat; ea nu este o credinta pe care sa o ai in minte, ci o cunoastere a intregii tale fiinte."**" Cunoasterea inseamna implinire; a cunoaste este a fi."

Oxana Mira: ”Ca sa stiu tot, as avea nevoie de o eternitate dar apoi ar veni Socrate si mi-ar spune din nou : tot ceea ce stii, este ca de fapt nu stii nimic.

P. Pandrea: „Cum poţi trăi fără să-ţi pui mereu întrebările supreme? Este dovada unui robust realism, dacă te întrebi de limitele tale, de competenţă, de rostul vieţii. Trebuie să cunoşti Răsăritul şi Apusul. Cunoscând ciclul general, te poţi înscrie mai exact, te înşurubezi mai vârtos în existenţă şi în realitate.”

Paulo Coelho: ”Incearca sa stii totdeauna ce vrei. *** ”Ne cunoaștem numai când ne găsim în fața propriilor noastre limite."

Platon: "Cunoasterea cuvintelor conduce la cunoasterea lucrurilor."

Pr. Cristian Deheleanu: "Am învățat că o lumânare poate aprinde mii de lumânări. Un singur om poate schimba o generație... Mă strădui să împrăștii lumina.Am învățat că dacă lași toate căruțele să ți-o ia înainte nu vei mai putea înainta de praf…Am învățat că trebuie să învăț din greșelile altora. N-am timp să le fac eu pe toate!Am învățat care este cel mai mare păcat: să nu îți dai seama că trăiești în păcat. Să faci răul crezând că faci bine.Am învățat că nu doar sufletul e prețios. Ci și trupul. E pahar de unică folosință. Dacă nu ai grijă de el la tinerețe, vei regreta amarnic mai târziu.Am învățat că atunci când orgoliul strălucește prea tare, orice înțelepciune se întunecă. Și unde lipsește înțelepciunea, domină prostia.Am învățat că inima nu e vie dacă pulsează numai sânge. Ci dacă pulsează și dragoste!Am învățat că lumea nu se cucerește cu sabia sau cu forța. Ci cu dragostea.Am învățat că arătatul cu degetul poate ucide. Nu doar pe cel arătat…Am învățat că dacă vrei să faci ceva, vei găsi o cale. Dacă nu, vei găsi o scuză…Am învățat că Dumnezeu ne dă copii nu ca să umplem planeta, ci ca să putem simți la microscară ce trăiește El la macrocosmos!Am învățat că părinții buni dau copiilor și rădăcini, și aripi. Rădăcini ca să nu uite unde au casa, și aripi ca să nu uite unde e Cerul.Am învățat cum arată fericirea. Privește în ochii unui cerșetor după ce i-ai oferit o bucată de pâine.Am învățat că viața e de… sticlă. Se sparge atât de ușor. Dar mai știu și că lui Dumnezeu îi place să lipească cioburi.Am învățat că oamenii din jur pot fi egoiști, irascibili, invidioși și răi. Dar oricum ar fi, eu trebuie să trăiesc frumos mai departe!Am învățat că nu trebuie pus totul la inimă. Inima nu e magazie…Am învățat că iluziile sunt gratis. Dar dezamăgirile le plătim cu un preț mult prea scump!Am învățat că, deși ar putea să mă ferească, Dumnezeu îngăduie să fiu rănit.Am învățat că rănile sunt găuri prin care intră lumina. Oamenii „ciuruiți” de Dumnezeu sunt plini de Cer!Am învățat că oricâtă durere aș simți, nu trebuie să devin o durere pentru ceilalți.Am învățat că acolo unde sunt prăpăstii între oameni nu e eficient să ridici garduri, ci să construiești poduri.Am învățat că orice vârf aș cuceri nu trebuie să mă opresc. Urmează altul și mai înaltAm învățat că Dumnezeu nu alege oamenii desăvârșiți, ci îi desăvârșește pe cei aleși.Știu multe lucruri, multe locuri frumoase. Dar maximum de frumusețe este Dumnezeu.Dincolo de El nu mai este nimic.Ce am învățat eu până acum? …Că mai am multe de învățat!"

Proverbe: ”Cel care le da lectii copiilor, invata mai mult decat ei.

Publius Syrus: ”E bine să vezi în păţania altuia ce trebuie să eviţi. 

Ralph Waldo Emerson: ”Cunosti un om dupa cartile pe care le citeste. *** ”Cunoasterea inseamna putere."**"Cunoasterea este antidotul fricii."

Ramon Llull: "Cum ce nu știi e mult mai mult decât ce știi, nu vorbi mult!"

Richard Wurmbrand: "Cunoasterea lui Dumnezeu este cheia cunoasterii profunde a lumii. Nu exista o  realitate plus Dumnezeu, ci realitatea imbracata in frumusetea lui Dumnezeu."**"A cunoaste pe profesor are cu mult mai multa valoare decat a cunoaste invatatura sa."

Robert Brasillach: ”Dacă vrei să ştii cine este un om, dă-i o funcţie de conducere.

Robert Brault: ”Invatatura este un proces ce are loc toata viata, insa vine un timp cand trebuie sa ne oprim in a mai adauga si sa incepem sa actualizam ce am invatat pana atunci.

Robert Browning: „Nu exista cunoastete care sa nu fie putere.”

Roger Martin du Gard: "Stiinta. Este mai mult decat o cunoastere. Este dorinta de a te pune de acord cu universul ale carui legi le presimti."

Serban Popa: ”Cunoaşterea este bucurie, iar credinţa este fericire. Înmulţită cu 10, dacă este creştină. Dacă cunoaşterea nu este nici măcar bucurie, darămite fericire (mă refer la efortul cunoaşterii), ceva nu este atunci în regulă. Cu siguranţă, marii gânditori au fost bucuroşi, sau fericiţi, după alegere. Păstrând proporţiile, eu CRED - ca descinzând din Spirit - că lumea poate fi măcar mai bună. Nu-mi rămâne decât să încerc să înţeleg ceea ce pot să înţeleg şi să fac ceea ce pot să fac. Rudyard Kipling a spus chestia mult mai bine decât mine acum cam o sută de ani

Sfantul Ioan Gură De Aur: "Cunoasterea fara dragoste este vatamatoare".**"Cel ce cunoaste este ca si lumanarea aprinsa — de la ea pot lua lumina mii de alte lumanari."

Sfantul Vasile cel Mare: "Ratiunea porneste de la cunoastere pentru a ajunge la credinta."

Sigmund Freud: ”Fiecare om pe care il intalnesc in drumul meu imi e superior prin ceva. De aceea incerc sa invat cate ceva pe langa fiecare.

Sigmund Freud: "Cunoasterea este manipularea intelectuala a observatiilor verificate atent."

Socrate: ”Cunoaşte-te pe tine însuţi. *** ”Vorbeşte, ca să te cunosc. ***" Singurul bine este cunoașterea, singurul rău este ignoranța."*** ”Stiu ca nu stiu nimic, si nici macar asta nu stiu."

Sofocle: ”Este imposibil să cunoşti sufletul, sentimentele şi gândurile cuiva înainte ca el să exercite vreo dregătorie şi să aplice legile. 

Soren Aabye Kirkegaard: "Cunoasterea va dori sa alerge doar alaturi de Dumnezeu si Creatie in aceasta lume."

Sorin Cerin:Adevarata cunoastere este doar aceea a adevarului absolut."**" Adevaratul pacat originar al omului, i s-a revelat acestuia sub forma de cunoastere. Cu toate acestea adevarata cale spre Eden a omului este presarata de cunoastere si se datoreaza cunoasterii, astfel drumul catre Eden este tocmai Pacatul Originar!"**"Am ajuns in portul viselor acestei lumi la fel de lipsit de adevar ca orice alt suflet ce viseaza ca traieste prin cunoastere."**"Atunci cand Omul Cunoaste un nou si nou Univers el realizeaza o Imagine a Iubirii sale fata de oglinda Cunoasterii, o Imagine a iubirii sale pe care o raporteaza la aceasta Oglinda a Cunoasterii care in sinele sau este tocmai Necunoasterea."**"Atunci voi dori din tot sufletul meu sa-I multumesc Factorului Nostru Creator si Unic Intamplator pentru faptul ca aceasta lume ne este data doar prin faptul ca noi stim despre existenta ei dar nu o Cunoastem, si nu o vom Cunoasteniciodata."**"Calitatea Cunoasterii de a creea o imagine a sa pe care sa o reflecte in mod continuu a creat Destinul, care nu este Cunoasterea propriu zisa ci imaginea acesteia."**"Cand isi va descoperi Sinele Sacru, Omul se va abate de la lupta cu desertaciunea propriei sale existente fiindca va intelege ca aceasta desertaciune ii este data astfel tocmai pentru a se razvrati mereu impotriva sa.**"Cand Sinele Sacru al Omului se va descoperi va intelege ca blestemul a fost la fel de necesar candva ca si apa si aerul pe care-l respira fiindca prin el Omul a devenit inger si fiara, demiurg si razboinic, a devenit Om."**"Ce poate fi mai cunoscut decât necunoscutul?"**"Cine poate spune ca cunoaste adevarul absolut in afara de steaua care moare pe cer a carei clipa a devenit eternitate in momentul mortii? Devenind astfel poate unica si adevarata cunoastere?***"Cred ca pierderea Sinelui Sacru de catre Om la ruleta istoriei s-a datorat Cuvantului Matrice al Cunoasterii sau mai corect spus al Oglinzii, care a schimbat sensul Iubirii de Sine al omului cu sensul Cunoasterii de Sine!"**"Cum putem vorbi de Universe fara substrat in Existenta, putem vorbi de Cunoastere fara substrat in esenta, deci fara subiect."**"Cunoasterea acestei lumi este linistea care ascunde furtuna in buzunarul peticit al iluziei."**"'Cunoasterea adevarului absolut incepe abia acolo unde se sfarseste imaginea iluzorie a lumii."**"Cunoasterea este cuvantul care stie mult mai mult decat crede oricine ca stie."**"Cunoasterea este cuvantul in inima caruia salasluiesc o infinitate de alte cuvinte printre care si cel al iubirii: Dumnezeulnostru."**"Cunoasterea este dorul care nu poate fi cuprins al necuprinsului."**"Cunoasterea este dorul de a fi dincolo de tine."**"Cunoasterea este o furtuna doar pentru superficial si o liniste pentru intelept."**"Cunoasterea este ochiul sufletului ce intelege ca este orb in aceasta lume."**"Cunoasterea este stapana inimii pana in momentul cand inima incepe sa simta"**"Cunoasterea este trandafirul ai carui tepi te ranesc doar daca ii intelegi."**" Cunoasterea este ulciorul care nu primeste niciodata apa vietii, intelegand ca aceasta este iluzie, umbra si Destin."**"Cunoasterea este visul acestei lumi desarte care nuse lasa inteleasa."**"Cunoasterea Iluziei Vietii crede doar in credinta desertaciunii."** Cunoasterea Iluziei Vietii este dusmanul adevarului si prietena desertaciunii"**"Cunoasterea Iluziei Vietii nu are nici un salon unde sa poata primi adevarul absolut."**"Cunoasterea Iluziei Vietii te primeste la masa ei doar daca nu stii nimic despre desertaciune."**"cunoasterea mea este de fapt o Iluzie a Vietii invesmantata de Necunoastere, care este Adevarul Absolut la fel de necunoscut mie precum imi este de necunoscuta Necunoasterea."**"Cunoasterea noastra consta in cuviinta cuvantului de a-si intrupa iubirea in tarana."Cunoasterea nu afirma niciodata ca e inteleapta, insa intelepciunea va sti mereu.**"Cunoasterea nu este altceva decat un Cuvant Matrice care are la baza lui Instinctul."Cunoasterea nu loveste niciodata viata si nici nu o cearta ci o iarta, intelegand faptul ca orice corp luminat de un soare are o umbra a sa, la fel cum este si viata: o umbra a cunoasterii in care se oglindeste Dumnezeu."**"Cunoasterea nu pleaca niciodata de unde este primita."* Cunoasterea nu strange niciodata recolta intelepciunii, ci o seamana asteptand sa rasara moartea."**"Cunoasterea nu te roaga niciodata, ci te obliga."**"Cunoasterea se limiteaza la a nu avea limite."**" Cunoasterea te cheama spre nicaieri iar iluzia iti gaseste un scop precis in aceasta lume desarta."**"Cunoasterea nu vine niciodata cu prima zapada a iubirii si nici cu ultima, ci cu primavara cand toate zapezile se topesc in moarte."**Cunoasterea te iubeste doar daca nu vei intreba nimic niciodata cu privire absolut si vei asculta soaptele Universului din inima sufletului tau. ***"Cunoasterea va sti ce face iluzia: Cunoscand-o.Iluzia nu va sti ce face cunoasterea: Necunoscand-o!"**"Cunoașterea este zefirul eternității."**"Cunoașterea te va asculta doar dacă nu vei avea de spus nimic."**"Daca in Cunoastere nu se oglindeste nimic ea nu exista."**"De ce atunci cand stim ca stim intelegem cu adevarat cat de mult nu stim?**"De ce nu ne lasa sa stim cunoasterea daca ne-a gazduit in lumile sale pe noi, fiinte ale Iubirii?"**" De ce trebuie neaparat, Creatorule, sa-i parvina totul Omului prin minciuna Cunoasterii, atat timp cat aceasta nu-i este data spre stiinta Omului?"**" Doar in cunoasterea adevarului absolut se oglindeste Dumnezeul nostru si Creatia. Noi nefiind decat imaginea acestora."**" Doar necunoscatorii cauta cunoasterea fiindca cei care o cunosc nu stiu ce este aceasta si nici nu vor afla vreodata, fiindca cunoasterea nu exista decat pentru necunoscatori!"**"

Domeniul Mortii este Oglinda care ne da noua Cunoasterea lumii in care ne aflam."**"Dumnezeu este sufletul pereche al intregii lumi, cu universuri paralele cu tot. Cum fiecare om are sufletul sau pereche la nivel individual si aspira la acesta, tot asa in ceea ce priveste omul ca fiinta sociala, aspira catre Dumnezeu."**" Existenta unei lumi este cunoasterea acelei lumi. Pentru cei care nu o cunosc, lumea nu exista."**" Fiecare Univers devine existent in functie de Cunoasterea care il reflecta si nicidecum in lipsa acesteia."**"Fiinta spirituala se vrea Destin, iar Destinul se vrea devenire, iar Devenirea se vrea Implinire, iar Implinirea se vrea Adevar si vai, Adevarul se vrea in Cunoastere, pe cand el este intocmai Necunoastere."**"Încotro putem cunoaște cu adevărat decât nicăieri?"**"La nasterea cunoasterii Iluziei Vietii participa doar desertaciunea."**"Marele dezmat al acestei lumi consta in cunoasterea pacatului."**"Nimeni nu poate sti ce anume este cunoasterea fara de adevar."**"Nimic nu este mai inaltator decat sa crezi in cunoastere si nimic mai degradant decat sa realizezi desertaciunea acesteia."** 'nimic nu poate fi cu adevarat cunoscut, ca unica cunoastere adevarata este sa stii ca totul e necunoastere."**"Oare putem fi mai incolo cu o treapta a cunoasterii, atat timp cat unica treapta a cunoasterii este absolutul acesteia?"**"Omul nu Cunoaste Adevarul Absolut, iar in mod indubitabil nu Cunoaste nici Adevarul fiindca absolut totul ce nu apartine adevarului nu mai este Cunoastere ci Necunoastere."**" Omul traiestete o viata a Simbolurilor si o Viata in care aceste Simboluri sunt denaturate de catre Cunoastere devenind lumea sa."**"Oriunde am dori cunoasterea adevarului absolut este in zadar fiindca oricum nu poate fi cunoscuta vreodata in desertaciunea acestei lumi, in schimb oricat de mult am incerca sa alergam de Iluzia Vietii vom reusi doar sa ne amagim".**"Şi atunci ce anume este ființa spirituală cae nu-și cunoaște Şinele Sacru? Dar a-l Cunoaște înseamnă a se raporta la Necunoaștere și odată cu aceasta a fi doar o Imagine din Necunoaștere."**"Tocmai atunci cand Omul a ajuns la Cunoastere nu a mai stiut nimic cu adevarat despre el, fiindca tot ceea ce avea Omul era furat de catre Cunoastere pentru ca aceasta sa se Cunoasca in propria sa oglinda nimicitoare a Marelui Neant."**"Tot ceea ce nu este Unica Intamplare in Cunoastere este Destin, deoarece Unica Intamplare este definita prin Factorul Creator si Unic Intamplator."**"Viata Omului axata pe Cunoastere este de fapt Necunoastere si tot ce Cunoaste Omul este doar Iluzie a Vietii iar toate adevarurile folosite chiar si in aplicatii coaxiologice sunt adevaruri ale Necunoasterii si nicidecum al Cunoasterii"**"Viața Omului este "Cunoaștere" și atât. Dacă Omul nu și-ar Cunoaște Viața, aceasta nu ar exista."**"Zadarnicia este parte a Necunoasterii acestei lumi ca si blestemul de altfel, iar noi chiar daca existam in aceasta lume prin Cunoasterea sa, nu ne este dat sa o stim cu adevarat.”

Stendhal: "Există oameni care, mânați de dorința de a cunoaște totul, uită să iubească.”

Stephen Covey: "Legile naturale, bazate pe principii, functioneaza indiferent de cunoasterea noastra sau de supunerea noastra fata de ele"

Tennessee Williams: "O cunoastere aprofundata a Bibliei valoreaza mai mult decat o educatie dobandita la un colegiu."

Teodor Mazilu: "Sinceritatea nu este o trasatura de caracter, ci o expresie a inteligentei. Sinceritatea este un act de cunoastere, si, ca orice act de cunoastere, este si un act de creatie."

Thomas Stearns Eliot: "Trebuie sa cercetam mereu. Si la capatul cercetarii vom ajunge acolo de unde am pornit, si vom cunoaste locul pentru intaia oara."**"A cauta un Inteles in aceasta lume este exact ca si cum ai cunoaste un Neinteles sau o necunoastere."**"Atunci vom realiza ca doar intorcandu-ne la noi, la acea farama din noi insine vom incepe sa vedem Cunoasterea dar fara ochi, sa simtim Adevarul dar fara simturi, sa stim Cunoscutul fiindca am aflat Necunoscutul."**"Nimeni nu moare daca nu se naste precum nimeni nu stie daca nu cunoaste, iar Omul nu cunoaste nici macar Necunoasterea"**"Unde este viata pe care am pierdut-o traind? Unde este intelepciunea pe care am pierdut-o in cunoastere? Unde este cunoasterea pe care am pierdut-o in informatie?"

Tukaram Paul Avram: ”Viata in sine nu are nici un scop sau sens.  Este viata pur si simplu si face ce are de facut. La nivel de individ, viata poate capata sens sau scop daca individul ii da acesteia o directie. In acest sens, individul isi poate descoperi vocatia sau misiunea, dar nu prin vointa personala, ci prin intelegere.  Scopul personal al vietii este deja in individ, rolul acestuia fiind acela de a-l descoperi. Sau, mai corect spus, viata a decis deja ce urmeaza sa faca individul, dar ii da sansa de a descoperi.  Daca individul isi alege vocatia pe criteriul “asta imi place”, in scurt timp va ajunge la frustrare si suferinta.  Alegerea este, in majoritatea cazurilor, mentala si bazata pe motive gresite: dorinta de a demonstra, de a primi atentie si validare, pe sentimentul ca trece vremea inutil si mai ales, de a castiga. In consecinta, pentru ca vaneaza ceva, va ajunge la esec. Daca, in schimb, este atent la pasi si la directia in care este dus de evenimente, va invata. Pe masura ce invata, intelege ca vocatia este in mare masura un echilibru intre placere si neplacere.  Pentru a creste intr-o anumita directe, este necesar ca ceea ce ii aduce satisfactie sa fie insotit si de sentimentul de frustrare. Acest element il va determina pe individ sa isi imbunatateasca abilitatile si sa isi revizuiasca in mod constant atitudinea asupra procesului.  Urmand pasii, va gasi satisfactie in orice face si la un moment dat, se va gasi pe o directie care il implineste.

Ugo Foscolo: ”Greselile nu exista, ele sunt oportunitati de a cunoaste lucrurile. 

V. I. Lenin: ”Fără teorie revoluționară nu poate să existe nici mișcare revoluționară. 

Valeriu Butulescu: "Doamne, nu fii scump la lumina, setea de cunoastere l-a impins pe Faust spre Diavol."**"Frontierele cunoasterii, cu cat sunt mai extinse, cu atat mai grandioasa e marginirea."**"Adevarata indoiala se naste din cunoastere"**"Trebuie sa cunosti exact ingineria banalitatii, pentru a te ridica deasupra ei."

Vasile Voiculescu: ”1. “E mâna ta în aer? Sau prima rândunică?/ E tremur lung de pleoapă?/ Ori gingaş flutur viu?/ Bob roşu de măceaşă mi-ntinde gura-ţi mică,/ Trunchi zvelt de măr cu roade e trupul tău mlădiu.../ Şi înţeleg prin tine, acum, întreaga fire.”2. “Vai celor ce au sfetnic doar creierul cuminte/ Şi pentru taina lumii doar ochii călăuzi!”

Vasile Ghica: "Primii tarusi ai cunoasterii au fost infipti in mitologie."**"Cunoasterea e un viciu care ne-a scapat de Paradis."

Vauvenargues: „Faptul că suntem conştienţi de forţele noastre le sporeşte.” *** „Lucrurile inutile pe care le ştim sunt mai numeroase decât cele necesare pe care le ignorăm.” (

Vicotira Moore: ”Și eu sunt un muritor ca toți ceilalți, descendent al primului om format cu pământul.Carnea mea s-a modelat în pântecele mamei, în decursul a zece luni am luat consistență în sânge, din sperma unui om și din tovarășul de somn plăcut.Și eu la naștere am respirat aerul obișnuit și am căzut pe pământ unde toți suferă în mod egal; ca și pentru toți ceilalți, plânsul a fost prima mea voce. Am fost crescut în trupe și înconjurat de grijă; niciun rege nu a avut un început diferit de viață.Intrarea în viață a fiecăruia este o singură dată și ieșirea este aceeași.De aceea m-am rugat și mi s-a dat prudență, am implorat și duhul cunoștinței a venit în mine.As prefera-o la sceptru si la tronuri, daca si-ar estima averea nimic nu se compara cu ea, nici macar nu o comparati cu o bijuterie inestimabila, ca tot aurul fata de ea este ca un pic de nisip si ca noroi va fi evaluat in fata ei argint.Am iubit-o mai mult decât sănătatea și frumusețea, am preferat să o am decât lumina, pentru că splendoarea care vine din ea nu apune niciodată.

Victor Deleu: Cunoasterea de sine însuși se începe de aici. Apare și viziunea concretă. Societățile formate... din trupuri, dispar. *** România - în pragul Marii deșteptări Am ajuns! Iată și Pandemia pare că s-a angajat în acest proces al deșteptării umane. Suntem mai activi, mai „înțepați” în problemele generale de dezvoltare a civilizației noastre. Numai că, nu toți oamenii înțeleg corect noțiunea de „a se deștepta”. E nevoie de dezvăluit noțiunea dată? Da! De obicei, deșteptarea se confundă cu deșteptăciunea. Cel „învățat” știe mai multe, e capabil, de exemplu, să adune bogății si, poate din acest motiv se crede că astfel e „deșteptat”. Dar, creșterea numărului de oameni învățați aduce numai mari divergențe în opinii. Cei „deșteptați” nu se înmulțesc. Un numitor comun, conștientizat matematic, al „deșteptării” oamenilor încă ne mai lipsește. Chiar și atunci, când conducătorii din cele mai dezvoltate state ale lumii, s-au adunat la o adunare, G 20, pentru a primi un program de diminuare a poluării planetei, se găsesc oameni „deșteptați”, cu influență, care aduc argumente contrarii. Încaltea, ca și existența virusului Covid-19 și deci, a Pandemiei: „Nu există! Minciună!”Între Adevăr și Minciună, ar trebui să existe al treilea element, cel, care le-ar balansa. Dar el lipsește, ca și între cei bogați și săraci, deștepți și proști. Poate, din acest motiv Lumea contemporană se află în impas politic, economic, financiar, climatic etc. Situația trebuie balansată pentru a ține această lume sub control. Iar prima noțiune rațională, care vine în minte, alături de faimosul Cip electronic, e deșteptarea. Anume, deșteptarea ar putea fi acel dar firesc prelucrat, obținut rațional, necesar pentru al face pe om să creadă și să facă, totdeauna, unul și același lucru, echilibrul. Divizând realitatea în două părți, corespunzător situației, realitate faptică și realitate de raționament, ne-am folosi de un contract cu sine însuși. Anume, de a gândi generalizat, structurat, în echilibre. Dorința de a trăi în adevăr, de a fi bogat și deștept, va cere o altă inteligență de abordare, cea văzută în natura. Asta e mișcarea ciclică a planetelor, anotimpurilor, fenomenelor fiziologice. Mai în scurt, realitatea de raționament e balanța. Ceea ce ne lipsește pentru a o „vedea”, e lipsa capacității de a o evidenția din Lumea naturii. lumea omului, la fel, poate fi balansată: Adevăr-0-Minciună; bogat-0-sărac; deștept-0-prost. Acum, devine clar că și între cei deștepți și deșteptați ar trebui să fie un suport, un intelect care ar forma relația, -0-, pentru a construi balanța: deșteptat-0-deștept. Prima, deșteptarea observată în natură, e generală, de raționament, dorită de fiecare, iar a două, deșteptăciunea, e faptică, accesibilă multora în calitate de credință irațională, intuită, iluzorie. O observăm, așa cum și este ea în realitatea faptică, artificială, a Lumii omului. Înțelepciunea lumii acestea e deformată grav. Motivul ar fi în incapacitatea de cercetare a lucrurilor în perechi, integrate, două câte două, balansate. Astăzi foarte mulți oameni „înțelepți”, intuitiv înțeleg că e nevoie o schimbare. Ei o spun irațional, fără a propune o soluție. Faptul concret, necesar de acceptat ca soluție, ca viziune nouă, minte nouă, ar fi realitatea de raționament. Atunci realitate faptică, visată, nu se va mai începe de undeva de pe la vecini, în copie, ci din interiorul său propriu. Trecerea viziunii sale proprii, din faptică, în viziune de raționament, are nevoie de structura balanței: realitate de rațioament-0-realitate faptică. Deci, e nevoie de deșteptare, de o știință care prin starea sa, construită pe axiome, triade, ar maturiza mintea: viața e armonie. Construcția acestei armoniei e în mâinile proprii: stânga-0-dreapta. Suportul pentru noul intelect, relația, -0-, la construcția gândurilor frumoase, echilibrate, va trebui folosit deja acum. Aflată între bine șu rău, această relație, -0-, trebuie plasată spre dreapta, bine-0-rău, pentru a lăsa cât mai puțin loc, minciunii, sărăciei și prostiei. Adevărul „adevărat”, descoperit în realitatea faptică, doare. Adevărul etern, descoperit în realitatea de raționament, adevăr-0-minciună, te ținea treaz, în veghe, deșteptat. De aceea, pentru a avea o minte nouă, matură, e nevoie de deșteptare. Iar omul tânăr trebuie pregătit prin educație, prin inițiere în autoeducație. Să înveți de la sine însuși? Să te cunoști pe Sine însuși! O așa afirmație e extraordinară. Afirmațiile extraordinare, de obicei, necesită dovezi extraordinare. Le au oamenii deștepți? Așa, cel care susține că el e deșteptat, va trebui să le prezinte singur. Ia, urmăriți afirmațiile politice din țară, din UE, din Lume… Au ajuns ele la acel prag extraordinar? 1.Portalul cunoașterii Frunzărind puțin DEX-ul în căutarea noțiunilor, cunoaștere, cunoștință și conștiință, veți fi uimiți de faptul că fenomenul cunoașterii noastre se începe de la o unitate particulară, 1. Apoi, se ajunge la cel mai înalt nivel, general, grad absolut, integritate, 1” (1-1”). DEX-ul ne convinge că cunoașterea e un fenomen liniar, iar subiectul cunoașterii e undeva în afară, doar alăturat. Aplicând triada, 1-0-1 (exemplu: stânga-0-dreapta), cu intenția de a vedea lucrurile balansat, viziunea se schimbă, iar subiectul își localizează poziția, în centru. Locul intelectului uman, totdeauna e în centru, 0: Genaral-0-particular (Conștiință-cunoaștere-cunoștință). În acest leagăn, suntem născuți și în acest leagăn vom dispare ca ființe biologice. Dar, ca suflete, gândire, mod de a ne manifesta, când ne-am născut? Probabil, totul depinde de gradul de folosire a echilibrelor, de intelect, de înțelepciunea cu care cunoaștem (prost-înțelept-deștept). Așa, triada, Genaral-0-particular, reprezintă un Portal prin care „trec”, ca pe o punte de ridicare, pe barca lui Noe, două câte două, toate cuvintele, principiile, legile, științele. În dreapta, noțiunile faptice. În stânga, noțiunile de raționament. Suportul pentru intelectul intim, -0-, e cel care „suferă” mai mult. Cere schimbare. Asta, e capacitatea de a alege din ceea ce ia dat omului Mama natura, anume: armonia, simetria, frumosul. Adică, omul ar trebui să fie călăuzit de continuitatea sa de pe verticală, viața, de saltul din triadă în triadă, din primitiv în civilizat. Lucrarea „Cartea Educației” (autor, Victor Deleu) e o lucrare de raționament. Acesta e Pilonul de sprijin montat între pământ (particular) și cer (general), cu balamale bine bătute în cuie (numărul lor de raționament e 5), atât pentru ușa intimă a intelectului intern, de raționament, cât și pentru ușa intelectul social, faptic, dinamic, controversat. Toate triadele formulate, trebuie să corespundă portalului, ca derivate (exemplu: de raționament-0-faptic), să „treacă” prin Portalul cunoașterii: General-0-particular. Acum, ia să vedem ce știe tineretul contemporan, cel convins că „știe”, poate vorbi mult, reproduce în copie și mesteca cu sârg cele copiate. Începe tânărul educat de la General sau de la o părere a sa, particulară? (De la raționamentul autentic sau de la fapta inventată; de la Dumnezeul Sfânt sau de la omul „păcătos”?). Astfel descoperim că raționamentul, în general, se începe de la o credință, de la o ipoteză care ne duce la descoperirea faptică. Dar, de fiecare dată, neglijând leagănul nașterii sale spirituale, leagănul faptic construit în probe se întoarce cu fundul în sus, aruncă conținutul aberant, indică lipsa Credinței în rațiunea armoniei, iubirii. De aici, apare și nihilismul. E greu să fii doar prezent, să urmărești, să copii mecanic și să reproduci un șir de cunoștințe. Partea generală a Portalului cunoașterii (General-0-particular) e ascunsă după o Matrice. Iar despre un loc special, al său propriu, inic și nerepetat, de existența centrului său situat undeva în acest amalgam de cunoștințe, nici nu se vorbește. Dumnezeu, nu există. Omul contemporan, practic degradează. Judecata lui nu e balansată. Conceptul Burden of Proof, e o balanță juridică americană. Ea se prezintă prin o logică elementară. Dar conceptul dat e imperfect și nu poate fi clar, copiat exact și de alte popoare. Chiar dacă balanța dată trece prin Portalul cunoașterii, oricum, structura limbii engleze e alta. Fiecare popor are al său limbaj, educație tradițională. Pentru a aduce acest concept la un numitor comun cu limbile altor popoare, e nevoie de păstrarea autenticității intelectului intim, necesitatea neclintită de armonie, iubire. Atât dovezile logice, de raționament, cât și „standardul” pentru dovezi, promovat de conceptul Burden of Proof, e determinat de convențiile comunității faptice (engleze). S-ar părea că democrația trebuie numai copiată și atunci, totul va fi OK! Nu e! Structurile limbilor folosite pentru a cunoaște, sunt diferite. Democrația nu este înțeleasă adecvat. Așadar, o conștiință comună, globală, fără aplicarea Portalului cunoașterii, General-0-particular, rămâne numai ca vis. Centrul balanțelor folosite faptic depind de structura limbilor. De aceea, profețiile Biblice se împlinesc. Limbile profeților sunt montate pe o logică structurată adecvat. Iar programele de dezvoltare socială, ale liderilor țărilor lor, adesea dau greș. Ele se corectează mereu, acumulând practica de viață avansată a unui popor deștept, dar ignorată, neînțeleasă de alte popoare, la fel de „deștepte” și ele, dar nematurizate încă mintal, ne deșteptate, ca și cel mai„avansat” popor. 2.Misiunea românilorÎncepând cu Tăblițele de la Tartaria, apoi cu cultura Cucuteniană, analizând istoria poporului său, folclorul și portul, fiecare român intuitiv aderă de grupul dacopaților. Chiar, dacă nu recunoaște și afirmă contrariul. Un început necunoscut intern, dar destul de chemător pentru integrarea conștiinței sale în Univers, se rotește în jurul fiecărui român. Ipoteza faptică a limbii sale, daco-română, unică și nerepetată, încă mai așteaptă raționamentul necesar pentru a o ridica în slavă, numi „limbă năsută, nu făcută”. Pare a fi o nebunie, ceva imposibil de gândit. Nu e așa? Oricum, începutul scrisului oriunde în lume e logografia, transmiterea informației prin semne. Cea mai sigură matrice necesară pentru a transmite cunoștințe e fonul, structura spațiului simetric: stânga-dreapta, jos-sus… Aici se nasc diagonalele cercului și structurilor simetrice aduse la perfecțiune în arta națională, începând cu cele mai vechi artefacte. Dar, pentru a prezenta ceva e nevoie de un punct, 0, de început. Acest punct poate fi oriunde, iar din el, prin voința logografului, izvorăsc semne noi, figuri care dau imaginația adecvată realității obiective. Pare că artistismul acestei creații cucutene, se află nu numai în inconștientul românilor, dar și în limbile cărților sfinte. Zeci de oameni, logografi ai timpurilor lor, adaptând cuvintele structurat au creat o istorie comună a omului, una de credință. Acele cărți sfinte nu numai învață regulile de comportament, dar, ne previn și viitorul. Profețiile Biblice, spre uimirea omului civilizat, „învățat”, se împlinesc. Se vede că realitatea de raționament, ascunsă în texte, e mai puternică ca realitatea faptică creată de om, limbile laice inventate de om. Analiza structurii alfabetelor limbilor în care au fost scrise cărțile sfinte, ne arată că numărul de litere, 22 (ebraică și arameică),24 (greacă), 28(arabă), în raport cu numerele, corespunzătoare, 7,8,9, dau un număr apropiat de constanta, Pi=3,14. Aceiași situație e pentru limba română. Celor 31 de litere le revin numărul 10, perfecțiunea. Iar gruparea limbilor în sfinte și laice, simetrice (cercuri) și polarizate (ovale), ne vor forma un echilibru la fel de polarizat faptic (oval) reieșind din practica de viață a civilizației date: limbi sfinte-0-limbi polarizate, unde locul limbii române e în centru, 0. Astfel, raționamentul dat ne impune să credem că limba română e Sursa tuturor limbilor și, poate, responsabilă de structura echilibrului prea polarizat (prea oval) al tuturor limbilor, iar de aici și a moralității precare a acestei lumi. Afirmația dată, limba română ca Sursă a tuturor limbilor, va trebui dovedită. Faptic, încă nu e așa, chiar dacă axioma dată, de raționament, e pusă aici, în față.Se știe că conținutul limbii române e format din cuvinte latine și slave, grecești, turcești și chiar ungurești. Vom susține că nu conținutul limbii române ci structura, logografia ei transmisă din secole în secole o face să fie „limbă născută, nu făcută”. Diverse cuvinte dacice și „împrumutate” au fost calibrate la fonul structurii logografice, la simetrie, triada: 1-0-1. Astfel, triada, ca fon logografic, e prezentă în stare perfectă numai în limbile cărților sfinte (Iisus vorbea prin pilde) și cea română. În restul limbilor lumii, acest fon este imperfect, deformat, necunoscut, nestudiat. Expresia „născut, nu făcut” e luată din crezul Biblic, e despre Iisus, Mesia, cel venit cu misiunea de a salva lumea. Această abordare, e despre intelectul Lui primit la botez, Hristos. Astfel, semnificația trupului Lui Iisus pe cruce, obține Aura lui, -0-, relația Lui inteligentă, -0-, cu Lumea (Tatăl-0-Fiu; Tata-Duh Sfânt-Fiu; Dumnezeu-Hristos-om) . Totul ce se face, fie logic sau alogic, se face prin relații, -0-. Manifestarea limbii române, ca „născută, nu făcută”, e la fel de misionară. Ea se autopoziționează în centrul limbilor nu numai prin lungimea alfabetului său (totdeauna supus îndoielii prin comparație cu alte limbi), ci și prin proprietatea extraordinară a cuvintelor românești folosite la formarea structurilor perechi, două câte două, triade. E nevoie numai de a le evidenția pentru sine însuși, crea relații armonioase, fi exemplu pentru cei din jur. Iar dezvoltarea civilizației date e ajunsă deja la impas, așteaptă Marea deșteptare doar prin credință. Adică alogic, misterios. Ce aduce lumii limba română, ca „limbă născută, nu făcută”? Cartea Educației! Iar asta e Logica generalizată, o deschidere nouă spre înțelegerea noțiunii de „Doină” sau „Mioriță”, „nebuniei dacopaților”, spre răspândirea limbii române ca sistem logografic, etern, de legământ al tuturor limbilor lumii care au fost și care vor mai fi. Trecând de la realitatea de raționament la realitatea faptică, fiecare din noi va trebui să se întrebe ce are de făcut. Știință! Iar primul lucru e cercetarea cunoștințelor sale. Pe cât ele sunt de balansate, apropiate sau îndepărtate de raționament? Unde e cauza ineficienței sau motorul eficienței? E nevoie de o pregătire internă pentru un salt, o deșteptare extatică executată fără misticism, logic. Va trebui să ne renaștem din nou! Dar nu ca trup, ci, ca mod de gândire. E nevoie de obținut o minte nouă. Fonul structurii logografice, triada, ne va da imaginația, iar cuvintele unitare aranjate în linii - fluxuri de cuvinte care se încrucișează cu alte fluxuri, creează fonul stării sociale la fel de adecvat ca acel fon intern, intim, folosit sau nefolosit al mai multor minți. Astfel, relația, -0-, celor două moduri de a gândi, devine venerată la nivel rațional. Credințele actuale iraționale, prin un mariaj extraordinar, obțin perechea lor, mirele, Credința în rațiune. Ea are potențial, stabilitate. Dar, Credința în rațiune poate deveni puternică, armă de apărare, numai prin răspândire. „Iubește aproapele tău ca pe tine însumi”, însemnă: împarte cu aproapele tău cele două moduri de a gândi. Practic, natura a avut grijă nu numai de fonul logografic al acestui meleag, daco-român, dar și de poziția geografică a țării, România. Între est și vest, Est-0-Vest, pe harta Europei, se află o țară circulară, una care va trebui să diminueze agresivitatea ambelor părți sau să dispară. Misiunea de a vorbi de deșteptare, e o datorie. Criza globală ne instigă. Peste patru milioane de români din populația României în 30 de ani s-au răspândit pe tot globul, de la SUA (100 mii - în Chicago, peste un milion - în Italia), la Australia. Fiecare cunoscător de limbă română e un epicentru al deșteptării, un misionar al condițiilor de maturizare mintală. Dovada acestor afirmații o va găsi fiecare în parte. Doi oameni discută între ei românește, dar, fiecare cu al său limbaj. Adesea nu se înțeleg. Cunoștințele noastre sunt o realitate faptică. Realitatea de raționament, dacă alegem fericirea, starea extatică de a cunoaște, se va evidenția prin echilibre balansate: raționament-0-faptic.De exemplu, Științele sociale ne indică Legea unității și luptei contrariilor. „Viața e luptă!”. Astfel, trăim într-o stare continuă de competiție, întrecere fără limită, fără măsură față de abuzul practicat. Dacă, oficial, ceva nu se poate de obținut, apoi, …se poate și neoficial, tainic. Echilibrul, oficial-0-neoficial, în lipsa informației despre existența centrului, -0-, e necontrolabil. Perfecțiunea admisă de natură la creația echilibrelor nu e folosită și de om. Perfecțiunea se confundă cu idealitatea, cu conceptul său propriu. Un cub regulat, e ideal. Iar perfecțiunea cubului se manifestă numai, dacă el are un defect, un colț rupt. Portalul cunoașterii, general-0-particular, indică la faptul că perfecțiunea e generală, „defectul” are o măsură. Idealitatea, însă, e o abordare particulară care în natură nu există, utopie. Încălcarea trebuie plătită. Dacă nu aici, îndată, apoi undeva, cândva, la crearea altor echilibre dotate cu același centru secund , 0”, practicat anterior. Discrepanța, 0-0”, ar putea fi prea mare. Astfel chemarea Biblică „Nu păcătui!”, obține dovada științifică, logică. Iar legea faptică a contradicțiilor, prin împerechere, legea de raționament a contradicției. Contradicția e o lege generală, una care nu admite distrugerea echilibrelor naturii, cere păstrarea părților lor:Balanța: Legea generală a contradicției (de raționament)-0-Legea unității și luptei contrariilor(faptică).Așa, și chemarea Biblică, „Nu ucide!” obține dovada științifică. Viața e luptă, dar dacă l-ai „ucis” pe oponentul tău, ce mai faci singur? Binele visat ar putea naște un altfel de rău, unul mai activ. Echilibrul, bine-0-rău, e etern. De aceea cunoașterea de Sine însuși te impune să fii centru responsabil de toate situațiile care te înconjoară, de a fi treaz, în veghe. Mulți profeți mincinoși îți vor spune că „trăim ultimele timpuri”. Crede, căci și ei cred în asta. Profeții au cercetat, poate, mai mult ca alții. Dar, minciuna lor e neconștientizată. Ei sunt sinceri cu noi. De aceea, ipoteza lor trebuie dezvoltată, trecută transcendental, din credință în știință (cred-0-știu). Un ajutor fără de preț poate fi Cartea Educației. Asta e o carte de raționament, prezisă în cartea „Apocalipsa”, Cap.10.În lumea sa proprie, intimă, la fiecare om se va găsi un înger, care „va coborî de sus, va pune un picior în mare și altul pe pământ pentru a arătă deschisă o „care mică”. Fiecare om are necesitatea de a se conecta cu societatea sa la modul cel mai rațional, transparent și liber. El trebuie să se prezinte deschis, liber. De la particular și până la general. Dar, fiecare om, tradițional, e educat cu minte veche. Asemănarea mintală, generalizată, se ignoră. Unul se învață de la altul, în copie, pentru a forma oameni-specialiști, ființe supuse ideii construcției locale, de obicei ne adecvate naturii. Inițiat prin lucrarea „Cartea Educației”, folosind triada, fiecare din cititori va putea scrie cartea sa, la fel de „mică” pentru a adera la cunoașterea veșniciei, a unui sistem social ireversibil, prin o minte nouă, renăscută. Aici, în lucrare, se dovedește clar că Apocalipsa, ca o fantomă, deja bântuie prin lume, dar nu e o revoluție socială, așa, cum credeau comuniștii. Asta e o deșteptare intimă, personală. Mersul apocalipsei se poate manifesta în două variante: 1. moartea fizică, diminuarea populației; 2. moartea minții vechi, urmată de deșteptare, individual conștientizată. Ca carte de raționament, Axiomă, Cartea Educației poate fi comparată cu cărțile faptice, dogme ale oamenilor deștepți. Poate, anume prin comparația celor două părți, cuvinte împerecheate, axiomă-dogmă, va fi mai ușor de adus convingerea românilor de a-și deștepta țara, România. Pragul deșteptării poate fi expus și așa: a)Raționament-0-faptă; b)Axiomă-0-dogmă;c)Articolul dat (axiomă)-0-(dogma) un fragment din cartea lui Osho;d)Mintea noua-0-mintea veche.„Noua minte trebuie să devină nouă în mod constant, nouă în fiecare zi, pregătită să accepte orice experiență neașteptată, orice adevăr neașteptat… pur și simplu disponibilă, vulnerabilă. Va fi un entuziasm extraordinar, un mare extaz, o mare provocare. Așa, că nu te gândi că această criză e ceva rău; e ceva bun. Câțiva oameni își vor pierde măștile, și vor fi ceea ce sunt de fapt - nevrotici, psihotici – dar măcar vor fi adevărați și vor fi onești. Poate o să crezi că sunt nebuni; ei nu sunt nebuni, sunt pur și simplu într-o stare de foarte mare de surprindere. Ei au crezut prea mult în vechea minte, și asta i-a trădat. Dar crema inteligenței va ajunge la culmi necunoscute până atunci. Și dacă chiar, și într-o lume tradițională, un om ca Guatama Buddha sau Chuang Tzu sau Pitagora este posibil, ne putem imagina că în atmosfera pe care noua minte o va crea, de mii de ori mai mulți oameni treziți, viața poate deveni un proces iluminator. Și iluminarea nu va fi ceva rar, care se întâmplă din când în când cuiva foarte special; va deveni o experiență umană foarte obișnuită, pe care doar din când în când, o persoană cu adevărat idioată o ratează…” /Osho/.Așadar, nimic nu e inventat aici. Ceea ce e spus intuitiv de Osho cu „mintea veche”, se confirmă logic. Axiomele din Cartea Educației sunt structurate trinitar, adecvat naturii. Iar revelațiile faptice, ale profeților și clarvăzătorilor, sunt formate pe o intuiție puternică pe care nici Iisus nu s-a încumetat s-o formuleze în scris. Știința trebuia să se dezvolte, să apară mintea nouă. Fonul logografic, oricum, Iisus l-a lăsat în pildele sale (Taie o bârnă (1-1), acolo (0) mă vei găsi (1-0-1)!) pentru deșteptarea noilor generații. Și acum, nu mai are importanță dovada, dacă Iisus a existat ori nu. Realitatea de raționament spulberă toate îndoielile. Iisus a menționat că va mai veni... Cum de înțeles asta la modul cel mai rațional? Numai prin structurarea științelor divizate în două părți, de raționament și faptice, prin inteligența perfectă a omului meditator, deșteptat, prin extazul împerecherii inteligenței autentice cu inteligența artificială a omului gânditor, deștept: meditator-0-gânditor; deșteptat-0-deștept, derivate orientate ale Portalului cunoașterii: General-0-particular (Dumnezeu-0-om).”

Walter Benjamin: "Toata cunoasterea omului imbraca forma interpretarii."

Will Durant: "Cunoașterea este ochiul dorinței și poate deveni călăuza sufletului."

William Blak: "Drumul excesului duce la palatul cunoaşterii.”

William Shakespeare: ”A cunoaşte bine pe cineva, ar fi a se cunoaşte pe sine.**"Putini sunt cei care stiu, cat de mult ar trebui sa stie, ca sa stie cat de putin stiu."

Winston Churchill: "Sunt totdeauna gata să învăț, deși nu-mi place oricând să fiu învățat."

Xenophon: ”Învăţaţi şi de la predecesori, căci aceasta este cea mai bună învăţătură.

Zob Gheorghe: ”Cunoașterea nu este un produs finit, ci un proces și nu are calitatea de a fi adevărată sau falsă, ci reală, posibilă, imposibilă, corectă sau incorectă. Cunoașterea nu este identică cu simțirea, perceperea sau reprezentarea ci o reflectare care produce produse transmisibile de la o conștiință la alta. Activitatea care nu produce constructe cognitive intersubiectiv transmisibile nu este cunoaștere, ci reflectare individuală.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu