sâmbătă, 6 aprilie 2024

SATUL - Pagina de biblioteca

 

Alexandra Andreea: SOLUTII 1. Clacă ca sa se adune din nou oamenii. 2. I-as scoate pe toti, forțat (musai), la munca de orice fel, chiar si zisul de povesti la copii e o munca. 3. Sarbatori festive de recoltă a satului, cu vanzare.

Alexandra Georgiana: SOLUTII:*** "In primul rand sa se organizeze calatorii prin tara si lume cu batranii din sat, eventual cu schimb de experienta. Apoi sa se faca obligatoriu zi de claca si evenimente cu satenii.

Alexandru Cazacu: "Totu-n lume se scumpește,/Doar Omul se ieftinește.../Cu cât banu-i mai voinic,/Cu atât omu' e mai mic.../Fost-au vremuri grele-odată,/Când creștea pâinea-n covată/Și-ncăpeau oamenii-roată,/La măsuța din ogradă.../Dintr-o măliguță - șapte,/Și bătrâni, și cei de lapte,/Poate n-aveau și de pâine,/Dar mai hrăneau și un câine./Azi, mâncăm până plesnim/Și-ntrebăm cum să slăbim,/Tot ce-i place omului,/Numai fericire nu-i.../N-avea ce pune pe-un dinte,/Dar glumea lumea--nainte.../N-aveau timp, nicicând, de "stres",/C-aveau câmpuri de cules./Dar, azi, mândri și fălcoși,/Toți botoși și mânioși,/Nu vezi om cântând în drum,/Poate, doar dacă-i nebun.../Azi, noi, ăștia cu orgolii,/Din mașini, drept în fotolii,/Venim seara obosiți,/Horopsiți și necăjiți,/C-am muncit, cât într-un an,/Tot cu ochii la ecran/Și nu mai putem de picioare/Prin atâtea ascensoare.../Fost-au vremuri de pomină,/Mândra era gospodină,/Bărbatul era bărbat,/Chiar și-un pic neepilat./Știa coasă, știa plug,/Cântece, pe deal, la rug,/Știa paloș, demnitate,/Nu știa de bănci furate.../Nici de euro-n offshor,/Dar știa omul de dor,/Și de doine, de rușine,/De ce-i rău și ce e bine.../La o clacă zgomotoasă,/Într-o zi, făceau o casă,/Poate, mai din sărăcie,/Dar era cu bucurie./Iar de când, cu "masa mare",/Tot mai singur fiecare,/Burtă plină, suflet gol,/Aur mult și mult nămol.../Totu-i scump, dar ieftin-foc,/Alergăm toți stând pe loc/Așa-s vremurile pe-aici,/Conturi mari, dar oameni mici.../Toate-n lume s-au scumpit,,/Doar Omul s-a ieftinit...

Alina Chiriac:  SOLUTII: *** "Modalitatea de a discuta cu și despre oamenii de la țară, dacă nu i-am mai trata pe localnicii născuți/trăiți în sate ca pe niște bătrâni (indiferent de vârstă) idilici și neputincioși, adică proști și manipulabili, ci am vorbi cu ei cum vorbim cu persoane responsabile pe care le respectăm (nu idolatrizăm) și capabile să înțeleagă realitatea (cu bune și rele), așa de multe s-ar schimba.... așa de multe.

Alis Popa: Circulă pe feisbuc un așa-zis avertisment, potrivit căruia n-ar avea niciun rost să ne retragem la țară, pentru că oricum prigoana va fi atât de acerbă, încât vor scăpa numai cațiva aleși, ascunși prin creierii munților, iar restul vor fi pecetluiți cu viclenia sau cu forța.Grijă mare la profețiile mincinoase! De fapt, nu știe nimeni cu exactitate când se va dezlănțui urgia! Și, chiar dacă se va împlini cu precizie milimetrică ceea ce zice „profețul” de pe net, tot mai bine este ca omul să se pregătească într-o perioadă-tampon, să se obișnuiască cu natura, să-și crească niște plante, niște găini, să-și învețe copiii cu pământul, să se hrănească mai sănătos, să-și întărească mintea și trupul etc. În plus, dacă românii repopulează satele, devin o forță greu de controlat. Numai pe orășean poți să-l faci 100% dependent de un sistem: alimentar, medical, școlar, de un serviciu prost plătit sau un venit minim garantat. Părerea mea e că „avertismentul” e o manipulare ordinară, pornită de la niște lucruri adevărate, pentru ca oamenii să-și piardă speranța și credința, gândindu-se că jocurile sunt deja aranjate și oricum nu se mai poate face nimic. Ba da, se poate!  O căsuță la țară, cu un pic de teren, reprezintă cea mai bună investiție în momentul de față. Cine nu se descurcă financiar, are varianta să  cumpere la comun cu frații, cu câțiva prieteni, sau să ajute un bătrân, care să-i lase terenul moștenire mai târziu. Soluții se pot găsi, chiar dacă nu sunt neapărat ideale! Începutul contează, iar când pornești cu intenții bune și cu încredere în Domnul, oportunitățile și ajutorul pot apărea când nici nu te aștepți”

Andra Corjicon: solutii *** "Respectul fata de animale, indiferent ca sunt de companie sau nu: cainii sa nu mai fie tinuti in lant toata viata lor, porcii sa nu fie tinuti toata viata intr-un grajd, fara sa vada lumina soarelui sau sa nu poata face putina miscare, caii sa nu mai fie batuti si sa nu mai fie inhamati la carute cu greutate peste puterea lor, pisicile si cainii sa fie sterilizati si nu sa fie aruncati puii in strada etc.

Andreea Văduva: "Mă cheamă pământul, băiete,/Mă cheamă și mi-s singurea,/Iar boala mă soarbe cu sete,/Sub crucea greoaie mă vrea./Pășesc prin odăi, fără vlagă,/Târând după mine baston,/Copile... mi-s tare oloagă,/Ai ști dac-ai da telefon.../Cu urlet duc pâinea la gură,/Și apa mi-o beau tremurând,/Nimica nu-i prin bătătură,/Doar Mișu se-aude lătrând./Când aveam în trup putere,/Munceam curtea, 2 țărani,/Orătănii, flori, nuci, mere,/Azi? Doar pir și bolovani./Tăticuțul tău, sărmanul,/S-a dus, dorindu-și nepoți,/Așa-i moartea, dă cu banul,/Până când ne ia pe toți.../Cimitiru-i prea departe,/Iar eu, prea bolnavă mi-s,/Dar în fiecare noapte,/Îi duc garoafe în vis./S-a pus praful pe icoană,/N-am mai șters-o de ani buni,/Prin toată casa, bag seamă,/E mizerie, stricăciuni.../Nu mai miroase-a turtă,/Nici a colaci, cozonac,/Mâinile-astea nu m-ascultă,/Oricâte aș vrea să fac./Vine iarna, lemne nu-s,/Frigul suflă prin basmale,/Înc-o plapumă mi-am pus,/Să nu simt rece la șale.../Mă cheamă pământul, copile,/Mă cheamă și n-am ajutor,/Vino acas', atât cât mai am zile,/Mi-e frică singurea să mor...

Anonim: Nu cred că sărăcia s-a născut la sat!La sat s-a născut veșnicia… la sat s-a născut munca care l-a creat pe om, la sat s-a născut liniștea sufletului și libertatea… și oricât am fugi noi de sat în tinerețe, vine o vârstă când după ani buni trăiți într-o colivie la etaj, realizezi cît de valoroasă e viața de la sat: cu oameni care îți dau binețe chiar de nu îi știi, cu ciripit de păsări în zori și apusuri de poveste, cu copii adunați seara in drum...***A fost o vreme când în sate/Erau zicale din bătrâni,/Ogoarele la timp arate,/Iar câinii, toţi aveau stăpâni./Ştia tot omul de ruşine,/Ce e frumos, ce e păcat./Învăţăturile creştine/Se respectau cu-adevărat./Puţine straie, dar curate,/Aveau românii de-mbrăcat,/Modeste, simple, dar purtate/Cu măreţie de-mpărat./Şi fetele erau frumoase,/Pe feţe arătau bujori,/Şi se sfiiau când, ruşinoase,/Primeau de la vreun june flori./Flăcăii se-ntreceau în glasuri/Să zică-n hore strigături/Stăteau bătrânele trei ceasuri/Privind cu mâinile la guri./Era şi timp, era răbdare,/Iar ceasul chiar părea mai lung,/Azi omul când de toate are/Niciunele nu îi ajung.*** Nu cred că sărăcia s-a născut la sat!La sat s-a născut veșnicia… la sat s-a născut munca care l-a creat pe om, la sat s-a născut liniștea sufletului și libertatea… și oricât am fugi noi de sat în tinerețe, vine o vârstă când după ani buni trăiți într-o colivie la etaj, realizezi cît de valoroasă e viața de la sat: cu oameni care îți dau binețe chiar de nu îi știi, cu ciripit de păsări în zori și apusuri de poveste, cu copii adunați seara in drum...

Aura Ledaru: "Am crescut la coada vacii/Ce să mai… la fel ca tine/Lume… noi eram săracii/Care încă coceau pâine!/Am vazut cum fată vaca/Am văzut cum taie porcul/Şi de cal am fost muşcată/C-aveam treabă în tot locul!/Am prins peştişori din râpă/Ţigăneşti, cine-i mai ştie?/Ducând mamei sub aripă/Câte-un puişor… de râie.Aveam capurile sparte/Şi genunchele şonţite/Şi picioare degerate/Dar mai sănătoşi la minte./Am ţinut în mână sapa/Şi hârleţul primăvara/Ştiam cât de grea e apa/Şi ce scumpă este vara./Mai prindeam şi câte-o clacă/Un priveghi cu bocitoare/Cu mama ţeseam covoare./Telefon cu roticică/Aveam unul în mahală!/ Şi mergeam fără de frică/Noaptea, pentru noi afară./Am mâncat "cioric" cu metru/ "Hrighişori" după ploiţă/Ne era medicamentul/Ceişor cu romaniţă./M-a născut mama pe mine/Încă-n epoca în care/Mai era încă ruşine/La obraz la fiecare./Na, o fi de modă veche/Dar de adevăr se ţine/Am crescut la coama iepii/Tot aşa şi eu, ca tine.

Casian Balabasciuc: ”Nu ni s-ar ierta păcatul/ Să lăsăm să moară satul,/ Fiind că nu doar satul moare/ Ci întreaga lui valoare./ De la sat își are hramul/ Strâns întemeiat tot neamul./ În sat s-a legat rudenia/ Și s-a învățat smerenia,/ Între oameni bună pace/ La sat s-a văzut cât face./ Prima dată-n sat cinstire/ A dat omul pentru fire;/ Tot acolo conștiința/ Întărită-i cu credința. /Prilej pruncilor să-nvețe/ Că în sat se dă binețe,/ Că omul vrednic se știe/ Când are gospodărie,/ După cum e de ocară/ Vicios și pierde vară./ Satu-i jude și măsură/ Pentru cel ce-i rău de gură/ Ba îl face de rușine/ Când cuvântul nu și-l ține./ Din pruncie se învață/ Multe lucruri despre viață:/ Că belșugul e din muncă,/ Că gunoiul nu se-aruncă/ După gard și nici în luncă,/ Că respectul e poruncă,/ Că după a sa purtare/ Cinste de la sat o are,/ Meritată, fiecare,/ Dar nu este de vânzare,/ Iar dacă este pierdută,/ Boală lungă-i și durută./Satul își respectă lutul,/ Că-i sfârșitul și-nceputul,/ Iară domnii, bunăoară,/ Trebuie crescuți la țară.”*** "A fost o vreme când în sate/Erau zicale din bătrâni,/ Ogoarele la timp arate,/Iar câinii toţi aveau stăpâni./Ştia tot omul de ruşine,/Ce e frumos, ce e păcat./ Învăţăturile creştine/Se respectau cu-adevărat./Puţine straie, dar curate,/ Aveau românii de-mbrăcat,/ Modeste, simple, dar purtate/Cu măreţie de-mpărat./Şi fetele erau frumoase,/Pe feţe arătau bujori,/Şi se sfiiau când, ruşinoase,/Primeau de la vreun june flori./Flăcăii se-ntreceau în glasuri/Să zică-n hore strigături/ Stăteau bătrânele trei ceasuri/Privind cu mâinile la guri./Era şi timp, era răbdare,/Iar ceasul chiar părea mai lung,/Azi omul când de toate are/Niciunele nu îi ajung.*** "DATOR Pământului îi sunt dator:/Mi-a stat o viață sub picior,/Odată nu s-a supărat/Cât în picioare l-am călcat./Mi-a fost ogradă și ogor,/De strachină ori de ulcior,/L-am scormonit și l-am săpat,/Dar a tăcut și m-a răbdat./Gospodăriei i-a dat saț,/Ca loc de casă, ca fânaț,/Cu binecuvântări și spor,/Prieten sincer, ajutor./Dator sunt față de pământ,/Că îmi va fi, cândva, mormânt,/Ținându-mă pe veci, firesc,/În brațe, să mă odihnesc./El a ținut neamul întreg./De-aceea nu pot să-nțeleg/Cum de se poate, ca stăpâni,/Să-l dăm străinilor din mâini?

Cizer Tudor: "Orasenii care se muta in spatiul rural aduc cu ei un nou mod de viata..un mod in care arunca gunoiul in tomberoane si nu pe camp,un mod in care si vor construi drumuri asfaltate,ca sa nu mai calce in noroaie,un mod in care nu vor mai permite ca toti cocalarii sa dea maneaua la maxim, un mod in care va aduce la tara politetea, bunul simt ..veti avea voi localnicii numai de castigat. ..deja lucrurile astea se intampla ..si toata lumea este multumita.. pt ca asa trebuie sa traim..in armonie si buna intelegere...SATUL PĂRĂSIT

Claudiu Vaduva "Mi se duc vecinii, Doamne, lăsând satul tot mai gol,/Plâng copiii, plâng nepoții după amintirea lor,/Plânge coasa după fânul ce-a rămas uscat pe vale/Iară sapa ruginită, după tine, țață Floare.***Peste poarta aplecată stă un lacăt fără chei/Iar gutuia din fereastră nu mai e la locul ei,/Cărămida din cuptoare prinde iar formă de lut/De când vatra nu mai coace pâinea ce-o ungeam cu unt.***Urlă câinii-n Dealu” Mare...- Îi auzi, bădie Ioane?/ Parcă strigă la matale să vii să le dai mâncare,/De când ne-ai lăsat în urmă și-ai plecat fără să spui/Toată munca ta de-o viață a rămas a nimănui.***Mai la deal cu patru case parc-o văd pe baba Leana/Cum stătea-n genunchi, săraca, udând florile cu cana,/Le îngrijea ca pe copiii ce-i plecaseră în lume/Să își facă fiecare câte-un rost și câte-un nume.***Pe băncuța de la poartă nimeni nu mai stă un ceas,/Că din toate câte-au fost, doar Măria a mai rămas,/Îmi aduc aminte vremea când se încălzea afară,/Ieșeau toate la povești până mai târziu în seară.***/ Tot mai gol mi-e satul astăzi și mai gol mă simt și eu,/Mi s-au dus vecinii, Doamne și îmi este tare greu,/Au plecat să-și doarmă somnul la biserica din vale/Și m-așteaptă să mă duc să le aprind o lumânare.

Constantin Braniste: „Eu sunt ţăran. Bunica mea era ţărancă. De la ea am învăţat o grămadă de lucruri. Am ajuns să cunosc o cultură care are rădăcini neolitice, cu un bun-simţ şi o înţelepciune absolut incredibile. Acest bun-simţ şi aceasta înţelepciune sunt diamantele pe care noi ar trebui să le folosim în continuare pentru că subculturile care au apărut sunt dăunătoare. Ne pierdem bunul-simţ specific în cultură veche.Iar marea problemă este pierderea acestui bagaj cultural, întrucât prin intermediul acestui bagaj străvechi noi aveam o relaţie bună cu mediul şi ne întorceam la mediu. Noi eram nişte gestionari ai pământului, nu nişte distrugători. Noi eram oamenii pământului, nu era doar pământul al oamenilor. Eram nişte întreţinători ai ecosistemului şi ai pământului."

Corina Tat, SOLUTII : *** "biblioteca cu spatiu pentru computere, ziare, reviste;
transport in comun bun;incurajarea celor care se pricep la zidarie, lemnarie, instalatii etc.

Cosmin Cozmin: "Fratilor, multi dintre taranii romani au inceput sa produca mizerii, nu produse de calitate. Ajungi sa platesti preturi mai mari ca la market pt niste produse de slaba calitate. Daca erau produse ca pe vremuri, nu injectate si coapte fortat, eram de acord sa se plateasca un pret mai mare. Taranul roman a devenit un comerciant si speculant. Produse de calitate posibil sa consumi doar din propria ta gradina sau efectiv de la batranicile care vin pe trotuar cu 5 rosii si 3 ardei. Hai sa nu-i mai ridicam in slavi. Toti muncim foarte mult sa supravietuim, nu doar taranii. Stim cred ca majoritatea cum e sa dai cu sapa, chiar daca nu mai facem asta de rutina. Sa nu uitam ca de multe ori te si fura: la cantar, iti strecoara produse alterate etc.

Costel Prunila, SOLUTII: *** "Satul să aibe un comitet din câțiva oameni înțelepți, unde să fie judecate problemele. Toți din sat să facă parte dintr-un grup gen whatsapp, acolo fiecare poate oferi și cere, după nevoie,,

Cristian Paun: ”Roșie de la țăran! 8 lei / kg Are aspect frumos la exterior. Așteptări mari. Dezastru. Zici că rozi gogonele fără gust și aromă! Sau castraveți. Părerea mea că povestea cu țăranul român și roșiile lui dacice, cu gust și miros este una de adormit copiii. Și că la în piață sau pe marginea tarlalei găsești bunătatea de pe lume pe care supermarketul o ignoră cu obrăznicie. Un eșec evident al pieței. Nu are nicio treabă cu supermarketurile care nu se uită la țăranii români și preferă, vezi Doamne, roșiile fără gust din import. Păi ce sens are să ia mizerii mai scumpe de la fermierii români? Nicio afacere...Fermerii aruncă pe câmp mizeriile astea de roșii, cică! Și noi trebuie să le plângem de milă. Și să le dăm subvenție și mai mare. Pentru și mai mult gunoi. Le-am aruncat la gunoi. Pe banii mei. Data viitoare îl las pe țăranul român să le arunce el. Pe banii lui, nu ai mei!

Dan Mateescu: "Coloana actuala a statului Romanesc este defecta ,este atrofiata ,drumul pe care neamul romanesc a plecat si-l face de 30 de anii il face cocosat si bicuit de dogme si politici straine dusmanoase pentru noi ,impuse si aplicate pe acest neam de tradatorii instalati dupa 89 ,,degeaba cautam satul romanesc pustiit ca si cand ar fi trecut tatarii peste el ,daca nu vedem si nu taiem raul de la radacina NOM ,iar acest rau ne- a dus la pierderea independentei si a suveranitatii statale ,prin care am pierdut totul finante banci armata credinta sanatate educatie industrie ..mai exista ceva ce nu am pierdut .....cine mai poate salva acest neam de la pieire un popa ?si ala vandut ocultei,cine ?Doar el pe sine se mai poate salva unindu-se si opunandu-se prin lupta dogmei de deznationalizare si farmare,si decimare a neamului Romanesc!

Dana Borcea:  "Satul își frânge neputința/de genunchii amurgului"

Diverse: discutii: Pascu Tiberiu: "Pentru betonistii care vor sa devina pamantii (adica, unii ca mine, mutati de la blocurile de beton pe pamant) am urmatorul sfat: sunt 4 plante de care trebuie sa va feriti ca dracu' de tamaie sau sa aveti grija de ele ca sa nu "paraseasca incinta"!***stuf - oricat ati incerca sa-l taiati, are o ramificatie de radacini care va fi super roditoare anul urmator! Si urmatorul an, si tot asa... Pana bagati cazmaua, ridicati o brazda si descoperti ce e sub pamant...Pascu Tiberiu nu vreau sa te dezarmez, dar cam asa am facut la stuf intr-o vara. Anul urmator m-am bucurat nespus ca nu a mai iesit decat un fir, doua, pe care le-am taiat cu coasa permanent ca sa nu se faca mare. Al doilea an, primavara, surpriza: nu numai ca iesise pe tot locul 'tratat' dar se intinsese si vreo 3 metri de jur imprejur... A lucrat pe sub pamant... Marius Bădică: Stuful e de fapt costrei, iar iedera, volbura. Buruieni extrem de greu de eradicat. Ierbicid total de 2 ori pe vara!Geo Geodom Stuful: este folosit pentru fosele ecologice naturale. Dar este adevarat trebuie tinuta in frau si asta se face cu var.***iedera - se inmulteste prin minim 3 variante: o ramura culcata pe pamant face radacini la fiecare mugur, o radacina taiata face imediat lastari si, trei, seminte. Am taiat o ramura intinsa pe pamant din 2 in 5 cm. Fiecare bucatica ramasa in pamant a facut lastari! Mai rau, bucati de iedera taiata la 2-3 cm de pamant au "nascut" radacini si s-au conectat la pamant... Anisoara Goran Orice casă care are iedera pe perete ,nu are mucegai niciodatăFlorin Jurcovici Iedera regleaza umiditatea la exterior. Daca peretele nu respira, de ex. daca are izolatie din spuma sau din polistiren, la interior se poate face umezeala prea mare, si atunci apare mucegai.***mure - la fel ca ierdera, dar mult mai agresiva si mai greu de curatat din cauza tepilor! Dumitru Filip Baga capre 2 ani si nu mai creste ,mure Terezia Coza atunci am stârpit rădăcina cu bormașina:)))  Catalin Bibire decât hamei mai bine muri fără țepi(spunea cineva de ei pe aici).Pusi pe plasă sau sârme fac un gard verde,frumos și productiv.Ai mei fac lăstari de 5-6 metri! In perioada asta,cresc 6-7 cm pe zi!***mana maicii domnului - la fel ca iedera, dar mai expensiva ca murele. omoara, la propiu, orice planta, pom, copac pe care se catara... Camelia Popa Eu am gard viu din Mâna Maicii Domnului ,de jur împrejurul curții .Nu am probleme cu ea, pentru că o tund des .Cred că are în jur la zece ani .*** "nu mi-a reusit" cu zmeura: asta se usuca si dispare... am avut zmeura galbena, un an, s-a uscat si de atunci caut... Eni Ionela Valentina: Zmeura trebuie pusa undei pamantul mai ud tot timpul..daca lasi la soare ..se usuca Geo Geodom: Cu soare doar dimineata si seara. Si sub copaci inalti. Ion Stoflea: dacă e sub copaci nu va rodi corespunzător...***pir: Daniela Gherman: De pir a scris cineva? Oricât l am smuls, săpat, cules rădăcinile nu am reușit să scap de el.Crina Cranta Pt pir confirm. Este dezastru. Poate doar sa schimbi total PH-ul solului cum am făcut eu conversie de la pășune la pădure și numai așa a dispărutIulia Femtia pe vremea foametei, oamenii mancau pir fiert...are foarte multe vitamine; asa ca lasati-l acolo ca nu se stie Bogdan Botis Aveau bunicii o metoda.... Pirul plivit tot anul adunat intr-o gramada si dat foc, apoi cenusa presarata pe pamant la inceputul sezonului.. Aparent functiona, si mult mai mutin pir crestea dupa ce au procedat asa.. Stiintific nu cunosc de ce ar fi mers, poate se modifica favorabil PH-ul solului, vorba ta...

Elena Căruntu: "Aș cere vieții doar 'jumate/Din ce mi-a pus la îndemână/Și m-aș întoarce, de se poate,/În satul unde se împreună/Și dor, și drag, și vatră Sfântă,/Când auriu holdele îngână,/Iar veșnicia se descântă./Și nu mai știu de ce mi-e bine,/Cu toți alături parcă-i raiul,/Chiar înserarea dragul ține/Și fericirea-și schimbă straiul"***"În sat încremenește vorba și amintirile-s golașe"

Elena Maria, SOLUTII:*** "Conservarea tradițiilor și obiceiurilor din regiunile unde sintem fiecare, incurajarea comerțului bio, de la țărani, trocul chiar. Sa se întoarcă satul țărănesc la claca, ajutorul cu vecinii, reînființarea horelor cu costume naționale. Piețe cu produse zonale din gospodăriile proprii. 

Gabriela Giorgiana, SOLUTII*** "as face din nou curat pe rau și as planta o pădure la marginea satului, apoi as amenaja un loc in care oamenii pot sa își vândă produsele , fie ca e vorba de crafting, legume, sau alte chestii.

Gabriela Ryelle Panait: "Mai tineri ,mai bătrâni sau mai copii..../Nu desluşeşti din miile de gânduri,/Fărâma de nimic sub ochiul clar/Al vieții ce ne-alege dintre rânduri/Când timpul pare crud şi mai avar.../Rămân poteci prea mult bătătorite,/Bătrâni ce-au zăbovit la casa lor/Şi amintiri în suflet regăsite/Şi urme presărate pe ogor./Sub pomi bătrâni ,stau strajă umbre calde/De parcă-i mai zăreşti împovărați!/Laşi lacrimile ochii să ți-i scalde.../Bătrâni , copii , în cete adunați./În satele din deal , jocuri mărunte/Au desenat cu pietre ulicioara,/Femeile cu pletele cărunte/Se aşezau la sfat când venea seara./Şi-n simplitatea lor era o viață/Cu obiceiuri rare ,ne-nțelese/Şi parcă era altă dimineață/Ce pânza amintirilor ne țese /A fost demult azi parcă-i o poveste/Şoptită de un vis în noaptea vie,/Pictată de un înger în ferestre,/Rămasă-n al meu gând pentru vecie./Acum se lasă toamna-n aşteptare/Şi ulița din deal e mai tăcută./Nu se mai strâng femei la şezatoare/Sub umbra nopții grele apărută./Ne strânge viața-n grabă ,timpul zboară,/Rămân doar gânduri ,frunze ruginii,/Ne naştem într-un vis a doua oară,/Mai tineri, mai bătrâni sau mai copii...

Gabriela Sa: "Îmi reproșează un domn, pe un ton foarte civilizat de altfel, că scriu cu atâta entuziasm, că zugrăvesc atât de romantic și idilic viața la țară că i-am zăpăcit consoarta. "Spune-ți, doamnă, că nu e numai lapte și miere viața la țară!"Nu e ! Dar la țară ai mult mai multe șanse să găsești lapte și miere.Ba la o adică să ți le și produci. Viața la țară înseamnă însă să ieși din zona de confort. Și asta nu e pentru toată lumea. Înseamnă să ai răbdarea de a aștepta roadele muncii și puterea de a trece peste dezamagiri si uneori de a o lua de la capăt.Viața la țară are un ritm al ei. Trebuie să ai sau să-ți deștepți un simț anume pentru a-l pricepe.Viața la țară e de o simplitate aparentă. În realitate e mult mai complexă decât viața de la oraș.Viața la oraș e artificială, previzibila, predictibila si uniformă.Viața la țară e la polul opus, ți-ai propus să lucrezi în grădină mâine și plouă, te aștepți să culegi ciresele și cade grindina sau vine stolul de grauri... nu știi niciodată dinainte ce vei face în următoarele săptămâni zi de zi.Viața la țară nu cere sacrificii cum aud că spun unii, viața la țară cere dragoste de viață, dragoste de pământ, de aer, de ploaie, de viu.Viața la țară e pentru cei ce iubesc ploaia si nu pentru cei ce spun "ce vreme urâtă" .La țară nu există vreme frumoasă sau urâtă.La țară e frig iarna, parcă mai frig decât în oras dar căldura verii e mai dulce.Da, la țară te simți poate mai singur, mai izolat, dar ești mult mai aproape de tine însuți.In plus ai si clipa când într-o dimineață tot ce ai pus pe masă e din gospodăria ta, și chiar dacă frunzele salatei îs gaurite ici și colo iar ridichile nu sunt perfect rotunde, și chiar dacă pâinea are coaja cam groasă și gemul e un pic cam afumat, toate astea dau sens vieții tale.Acu' e deja noapte și la țară lumea se culcă devreme, așa că mai vorbim altă dat.

Ghercioiu Ramona, SOLUTII*** "1.As face târguri pt ca fiecare sa vina cu ce are produse din gospodărie de schimbat sau cumpărat 2. Contracte pt ca producătorii sa se asocieze și sa poată pune pe piața externa ceea ce produc crearea de branduri autentice românești 3. Crearea de locuri de cazare pt ca școlile, familiile, grădinițele sa vina sa experimenteze tot ceea ce ține de tradiție, viata satului, creștea animalelor, ateliere pt învățarea meșteșugurilor tradiționale atât pt copii cât și pt adulți dar și tot ceea ce înseamnă trai la sat începând cu oierit, păscut, prelucrarea lemnului, bucătăria traditionala, cositul strângerea fanului etc și bineînțeles legislația.

Gisca Gavril: "Nu e vorba de scump sau ieftin...!te duci până în vârful dealului și iei brânză de la stână.Aceeasi brânză ciobanul o duce la târg și o vinde mai ieftin decât ție.Opresti la marginea livezii cu mere și pățești același lucru.Te simți tras pe sfoară iar asta nu are legătură cu prețul .Cel mai corect ar fi ca cel care vinde sa afișeze un preț pe care tu, trecător grăbit, să-l poți vedea și să decizi dacă merită să oprești.

Goglea Bogdan-sorin: "Nu vând, fac troc de gânduri pe dealuri aburinde/Cusute pe un verde cu murmurul de Mai/Și-n loc de veșnicie mai las să se perinde/Luminile amiezii ca iedera din rai./Mi-a stat aseară gândul pe drumul dintre sate/Săpând căpșunii veseli în sufletul amar,/ Bunicul nu apare cu cobilița-n spate,/Bunica nu mai râde de mersul lui hilar./Fântâna stă pe-o rână printre atâtea stele,/Găleata ei de-o viață scâncește la popas,/Un nuc mai face umbră pustietății mele/În liniștea aceasta lipsită de taifas./Doar ploaia stă de vorbă cu drumul de la poartă/Pe care toți copiii pe rând îl torturau,/În partea lui din stânga se vede-o casă moartă,/ E casa a doi tineri ce nu se mai iubeau./Biserica stă tristă la căpătâiul verii/Pe drumul dintre sălcii bătrânii au plecat,/Lipsită de lumina din noaptea învierii/Clopotnița ei sfântă se scurge în păcat./Un sat, o amintire, ne curg țărani prin sânge,/Miroase a cireșe prin lume și prin cer/Și s-a oprit iar ploaia și nimeni nu mai plânge,/Doar moara din răscruce mai macină mister.

Iacob Oniga: "Ne mor pe veci ţăranii şi singuri ne lasă,/Şi alţii nu s-or naşte aşa cum au mai fost,/Sufletul ne doare şi chinuri ne apasă,/Când bucuria noastră e doar…ajun şi post./Pământul e sălbatec, pustiu şi nearat,/Şi după şură stă-ngândurată coasa rezemată,/Nu-i nimeni s-o vrăjească prin câmpul înierbat,/Căci au pierit ”soldaţii” din vechea cazemată./Prin holdele de grâu e lobodă, neghină,/Şi nu mai cântă fete cu secera la brâu,/Iar tinerii n-au încă afundă rădăcină,/Precum copacii falnici la margine de râu./Păşunile sunt goale pe crestele de munţi,/Nu-s vaci, nici oi, ori capre să le pască,/Pe prispa casei plâng bieţii ciobani cărunţi,/Şi-aşteaptă-n pocăinţă sfârşitul să sosească./Pe uliţa pustie i-o linişte profundă,/Nici care nu-s şi nici copii la joacă,/De parcă-ar fi, aici, o lume muribundă,/Înşirată trist spre nesfârşita-i groapă./S-au stins prin sat şi horile, şi jocul,/Iar în dumineci cântul şi-n strană a pierit,/Şi nu mai ştim cum ne arată portul,/Iar limba noastră sfântă amar s-a mai stâlcit./Din steagul nostru drag culorile s-au şters,/Iar port-drapelul nu-l flutură în vânt,/De frică cântăm imnul, uitând ultimul vers,/Şi rugăciunea, seara, o rostim în gând./Ne mor pe rând ţăranii, nu-i nimeni să-i oprească,/Să ne mai spună-o vorbă de duh şi-nţelepciune,/Ce să mai facem azi în Ţara Românească,/Să n-o transforme alţii în prăpăd şi tăciune.

Iftode Elena: "văzând la poarta mai scump si la piata mai ieftin(inexplicabil)nu ma sărăcește pe mine,mie imi provoacă doar o lehameseala care nu ma mai duce la poarta lui,doar ca el isi taie creanga de sub picioare, rămâne cu marfa si o vinde angros pe nimic sau o duce la piata (transport,munca fizica(incarc-descarc),plătește tarabă,sta zile întregi așteptând să vândă chiar cu 25% mai ieftin decat la poarta proprie. Care este logica acestei practici nechibzuite????

Ilie Badescu: "Taranii, „ singura aristocratie cu investitura divina ”Una dintre trasaturile definitorii ale poporului roman este autohtonia, adica legatura neintrerupta cu pamantul cuprins in geografia Romaniei perene, afirma profesorul Ilie Badescu. Romanii sunt un popor autohton in acest loc si au continuitate neintrerupta, cum putine popoare au in aceasta regiune. In opinia sociologului, pamantenia are o valoare fundamentala in sistemul de valori al societatilor satesti. Tot ce s-a intamplat in lumea satului este centrat pe pamant si pe simbolistica lui. Taranii, in sens generic, reprezinta singura aristocratie cu investitura divina, ei sunt oamenii pamantului, care au fost chemati de Dumnezeu sa stapaneasca pamantul si ceea ce creste pe el.Domnule profesor, unde se situeaza satul romanesc pe axa traditie-deschidere europeana?Satul romanesc se situeaza pe o linie istorica proprie, cu elemente de continuitate, dar si cu elemente de ruptura. Depinde ce intelegem prin deschidere europeana. Fenomenul acestei „noi deschideri” se dovedeste a fi unul contradictoriu: a mijlocit caderea regimurilor comuniste, ceea ce este in sine un fenomen pozitiv si, pe de alta parte, a provocat un pachet de procese cu tendinta negativa, agravate in mediul satelor romanesti. Pentru economiile nationale ale Estului, aceasta deschidere a imbracat forma unui razboi economic, pe care localnicii l-au pierdut sub cele mai multe aspecte. In general, deschiderile Europei, adica intalnirea Estului cu Vestul, au fost contradictorii, incepand poate cu acea teribila „deschidere” a cruciadei a IV-a, care-a insemnat prima cadere a Constantinopolului si un jaf inspaimantator pentru cetatea Bizantului. Mai tarziu, aceasta a mijlocit caderea imperiilor estice, dar, socialmente, a adus in satul romanesc si procese cu tendinta negativa, precum este prabusirea ratei natalitatii. In satul romanesc se nasteau intr-o familie intre 3-5 copii. Azi sunt sate in care de 10 ani n-a mai fost un botez. In al doilea rand, aceasta deschidere a indus asa-numitele„efecte perverse”, precum cele de masiva destaranizare si destinerire a satului care dureaza deja de mai bine de 20 de ani.
Noua deschidere europeana, ca sa ne referim la o alta fateta a intalnirii Estului cu Vestul, a adus si caderea imperiului bolsevic, de esenta pagana anti-europeana (caci era potrivnic spiritualitatii iudeo-crestine, care este fundamentul identitatii europenilor). Dar a adus si posibilitatea omului de oriunde din arealul Europei sa migreze in zone in care munca este mai bine platita, provocand mari dezechilibre zonelor cu salarii mici. In aceasta competitie, piata occidentala exercita o atractie foarte mare, indusa tocmai de marile decalaje ale scarii salariilor. Asa incat, din acest punct de vedere, ceea ce numim deschiderea Europei a avut, in prima ei faza, mai ales efecte negative asupra lumii rurale. Satul s-a depopulat rapid si masiv. In acelasi timp s-au prabusit industriile regionale, adica acele centre industriale care, inainte de Revolutia din 1989, reprezentau centre de polarizare a fortei de munca in anumite regiuni, pe o raza de 100-150 de kilometri. Prin aceste miscari pendulatorii ale fortei de munca din mediul rural spre centrele industriale urbane, bine cunoscutul navetism rural-urban, s-a conservat structura gospodariei taranesti, pe toata durata „dictaturii de dezvoltare” , cum a fost denumita perioada anilor 1964-1980.Ce s-a intamplat cu gospodaria taraneasca dupa 1989?Lovitura puternica data gospodariei taranesti si familiei rurale a venit dupa 1990. Sigur ca satul a fost lovit si in perioada comunista, prin razboiul social impotriva taranimii si, apoi, prin dislocarea masiva a populatiei rurale, adusa de industrializarea accelerata. Insa dupa 1989, fenomenul acesta a capatat proportii alarmante, caci a indus dezechilibre si mai mari, in frunte cu cea mai mare contractie a stocului genealogic rural si deci cu un declin puternic al biosului rural. Tinerii care pleaca din sat in clipa de fata reprezinta potentialul biologic al satului si deci al Romaniei rurale, care cuprinde 47% din populatia tarii. Astfel ca satul este destinerit si, prin efectul combinat al destineririi si al prabusirii ratei fertili­tatii, satul este si imbatranit. In ultimii 15 ani, varsta medie a populatiei rurale a crescut cu 3 ani, de la 37 la 40 de ani. Orasul a imbatranit si mai puternic, varsta medie a urbanului a crescut de la 33 la 40 de ani, orasul imbatranind astfel cu 7 ani. Imbatranirea societatii romanesti este un fenomen alarmant si este in mare masura legat tocmai de aceasta deschidere europeana, care a actionat ca un fel de pompa de absorbtie a populatiei tinere, diminuand rata de inlocuire demografica a generatiilor vechi.Cum s-a ajuns la faptul ca taranii si-au vandut pamantul pe care l-au primit in anii ’90 ?Deschiderea europeana a golit „stupul rural” incat fortele roditoare ale familiei nu mai sunt in sat. A fost dezechilibrata comuna rurala. Satul ca unitate culturala si spirituala a fost profund clati­nat. In fata acestei viituri antiruraliste, guvernantii n-au „construit” nici un stavilar, adica au reactionat printr-un absenteism politic grav cand au adoptat legi care au slabit dramatic forta de aparare a satului, precum cele doua legi cu efecte devastatoare, legea fondului funciar si legea lui Lupu, a restituirii integrale intr-o singura forma, adica prin anarhizare sociala si printr-un efect de faramitare a exploatatiilor rurale.Echipamentele si uneltele rurale fusesera proprietatea muncii taranesti si ar fi trebuit, intr-o forma sau alta, sa ramana gospodariilor taranesti. Or, ele nu au fost restituite, astfel ca lotul de pamant primit, fara animale si fara unelte, n-a mai avut nici o valoare. Si atunci, taranul l-a vandut in graba, constrans de situatia creata si de necesitati. Asa ca, atunci cand vorbim despre sat in lumina prefacerilor din ultimii 30 de ani, trebuie sa fim realisti. Din acest punct de vedere deschiderea europeana a avut efecte impartite. Sigur ca e posibil ca, in timp, ea sa aduca si efecte pozitive.Tinerii care se intorc in tara isi renoveaza casa, dar nu mai lucreaza pamantul, desi inainte romanul era legat de pamant. Cum sa ne raportam la aceasta realitate?Legatura cu pamantul este cea de-a doua parghie a supravietuirii sistemului taranesc. Cand legatura organica cu pamantul a slabit, ori s-a deteriorat, apar fenomene primejdioase, precum este sentimentul de strainatate in raport cu pamantul. Un celebru personaj al romanului Niste tarani, al scriitorului de geniu Dinu Sararu, spune la un moment dat: „privesc la pamant ca la o strainatate” . Niciodata taranul nu a avut un asemenea sentiment, care anunta o ruptura a legaturii societatii romanesti cu tot ceea ce reprezinta pamantenia, adica tocmai cu talantul pe care Dumnezeu l-a daruit omului la creatie. Noi, romanii, suntem un popor autohton. Taranii, in sens generic, reprezinta singura aristocratie cu investitura divina, ei sunt oamenii pamantului, au fost chemati de Dumnezeu sa stapaneasca pamantul si ceea ce creste pe el. Dumnezeu, dupa ce a creat omul si familia, prima pereche, i-a chemat la acest legamant: „cresteti si va inmultiti si stapaniti pamantul” . Prin urmare, Dumnezeu, i-a facut stapani pe pamant, adica aristocrati cu investitura divina. Ei au pamantul de la Dumnezeu, nu de la regi.Una dintre trasaturile definitorii ale poporului roman este autohtonia, adica legatura neintrerupta cu acest pamant cuprins in geografia Romaniei perene. Romanii sunt un popor autohton in regiunea aceasta, au continuitate cum putine popoare au, un alt exemplu ar fi grecii in aceasta regiune. Prin urmare, pamantenia are o valoare fundamentala in sistemul de valori al societatilor satesti. Pamantenia reprezinta un element vital, tot ce s-a intamplat in lumea satului este centrat pe pamant si pe simbolistica pamantului. In legenda cosmogonica Satana si Bunul Dumnezeu, remarca Mircea Eliade, atunci cand diavolul il rostogoleste pe Dumnezeu Creatorul in intentia malefica de a-l ineca in oceanul primordial, pe masura ce nefartatul il rostogoleste se intinde uscatul, vedem astfel ca pamantul este cosubstantial actului creator al divinitatii. Un mare savant german, Carl Schmitt, vorbeste de nomosul sau spiritul pamantului. Nomosul pamantului se transforma in timp si devine, de pilda, in faza oceanica a istoriei universale, nomos maritim.Avand in vedere aceste aspecte, cred ca nu putem experimenta pe seama lumii rurale in mod neresponsabil, pentru ca efectele vor fi dezastruoase. De aceea, dupa opinia mea, problema taraneasca reprezinta una dintre chestiunile-cheie ale statelor intelepte.Sursa: ziarullumina.ro.

Ioan Filip: "Atât de rar mă-ntorc acasă/În satul meu, in satul drag,/Pe tata nu-l mai vad în poarta/Şi mama nu mai iese-n prag./În poarta-atarna o crenguta,/E semn ca-acasa nimeni nu-i,/Deschid, mie inima micuta/Şi intru... in ograda cui?/E casa noastra parinteasca,/O casa fara de stapan,/Parintii au plecat departe.../Şi niciodata nu mai vin./Doar nucul care-i pus de tata/Şi-al nostru câine gospodar/Ma-ntampina si parca-ntreaba:/"De ce te-ntorci atat de rar?/Ma uit la casa coscovita,/La pomii care s-au uscat,/La bietul câine, care plange,/Ca apa nimeni nu i-a dat./În casa lucrurile toate/Mai stau asa precum au fost/Cu praful vremii poleite,/Nu-i mama... ca le-ar da de rost./Când dau sa ies bătrânul câine,/Cuminte si-ntelegator,/Îmi linge mana, parcă-ar-zice:/"Nu mă lasa singur sa mor!..."/Cu inimi arse de suspin/Ne despartim manati de soarta/Iar cand ne-ntoarcem ne dorim/Să nu găsim crenguţa-n poartă...

Ioana Ursa, SOLUTII*** "cei de la tara ar trebui sa opreasca exodul propriilor copii spre oras - sa creasca acei copii in asa fel incat sa ramana la tara.

Ion Manzatu: "Orizont de duminică. Mai săptămânile trecute am vorbit la telefon cu prietenul Andy Hertz. Vorbim foarte, foarte rar. De fiecare dată tot încercăm să ne spunem cât mai multe, dar când închidem realizăm că alte multe au rămas nespuse. Are farmecul ei această relație. De data asta, pe măsură ce vorbeam, înţelegeam un lucru care m-a amărât. M-a amărât destul de profund. Când m-am înscris în grup eram cinci sau șase oameni care ne cunoșteam între noi. Despre fiecare știam că își dorește lucruri - în mare - comune. Fiecare dintre noi ne gândeam la o comunitate cu alt fel de atitudini, cu alt fel de educație, cu alt fel de năzuinți. Acum, Andy mi-a spus că grupul a trecut de șaizeci de mii de oameni. Sigur, pe vremea aia nici în visele noastre cele mai îndrăznețe nu puteam crede că va fi posibil așa ceva. Din nefericire, viața a vrut să ajung tot mai departe de grup și vorbind cu Andy mi-am dat seama că, de fapt, acum sunt în afara grupului. Eram în miezul lui, iar acum sunt în afara lui. Asta e ceea ce m-a amărât. Singurul lucru bun la treaba asta este faptul că pot avea o privire de ansamblu, pot să văd forma abstractă a grupului, adică mi se arată și idealurile, nu numai situația concretă. Multe dintre materialele mele se datorează acestei poziții pe care o am, ca și nădejdii că scopurile avute de cei ce au inițiat ideea nu s-au pierdut și n-or să se piardă. E paradoxal să știi că generațiile care vin au o nevoie vitală de o altă mentalitate, despre care ele, însă, nu știu nimic. Ele vor moșteni ce va să vină, totul depinde de noi cei de astăzi. Mi-e teamă că Andy, chiar dacă cu destule modificări, a rămas singurul credincios, iar credința sa caută soluții pentru a păstra curățenia ideii, dar și instrumentele ca aceasta să nu devină o exponată de muzeu și atât. În ceea ce mă privește, “orizonturile” mele care privesc ansamblul, ajută și nu prea. Pe de altă parte, nici nu mă gândesc să spun ce cred eu că ar ajuta concret și adevărat și ce ar fi periculos. În primul rând pentru că nu sunt făcut să fiu profet. Iar, mai apoi, ăsta e farmecul vieții atunci când o trăiești, asta este sensul bătăliilor pe care le duci și de la care aștepți să binemeriți. Tu aștepți și speri la binemeritul care de cele mai multe ori nu vine, sau dacă vine, are o formă de nu-l recunoști. Rămâne totuși important să credem în ideea necesității unor alte mentalități şi a altor atitudini. Tot ce încearcă gândirea asta uscată și schiloadă a zilei să ne convingă, se dovedește a fi doar piatra fățuită cu care se pavează un drum spre pierzanie. De la Revoluția Industrială încoace, omenirea pare că este interesată să vadă cum anume s-ar trăi și cu capul în jos. Ca liliecii. S-a alunecat încetul cu încetul, pe nesimțite, iar în zilele noastre ne dăm seama că nu mai știm pe unde să scoatem cămașa. Totul devine tot mai confuz și mai lipsit de sens. Se pare că, un clopoțel de alarmă a sunat, undeva, așa cum se întâmplă întotdeauna. Problema e că nu de fiecare dată, clopoțelul ăsta ne facem să înțelegem imediat ceea ce trebuie. El își face datoria și sună, spune că ceva nu e în regulă. Dar ce și cum, noi, oamenii trebuie să deslușim. Nu întotdeauna am făcut-o cum trebuie și istoria are destule mărturii despre asta. Când grupul “Mutat la țară – viața fără ceas” a plecat la drum a inspirat celor mai mulți că ceva se va schimba, dar ce, cum, în ce fel n-a vrut să ne arate. Se pare că asta e datoria noastră, să gândim și să înfăptuim după chipul și asemnănarea celor care vor fi mai puternici. Și întotdeauna, schimbarea începe cu mentalitatea, ea, mentalitatea trebuie să se răspândească în omenire și să-i pună pe oameni în mișcare. Ca un curent, ca o vibrație. Că schimbarea s-a născut într-un colț de țară, într-un vârf de munte, că sunt oameni puțini la început, nu are importanță, atât timp cât se păstrează curățenia crezului. “Mutat la țară – viața fără ceas” se pare că a avut noroc până în ceasul acesta. Ce-o fi de acum încolo va depinde de mișcările secrete și subtile din intimitatea grupului. Cam toți oamenii care se mută la țară, n-o fac cu gândul la ce se va întâmpla în viitor, ce va fi cu generațiile ce vin. Se mută pentru un confort moral pe care-l doresc. Caută să se închidă un pic, să se izoleze, abătându-se din calea unei vâltorii a lipsei valorii. O vâltoare căreia îi dau naștere mulțime de fluieră-vânt. Dorințele arăzătoare ce i-au determinat pe aceşti oameni să se mute la țară, încep să arate tot mai insistent faptul că nu gestul, actul, mișcarea în sine contează, ci o mentalitate care trebuie să fie egală, fie că trăiești la țară, fie că trăiești la oraș. Vorbim despre mentalitatea care definește omenirea. Va mai trece timp până ca mentalitatea cu pricina să devină vizibilă, să se manifeste în deplinătatea ei. De asta, perioada aceasta este plină de capcane și primejdii. Totul depinde de cât de lucizi și hotărâți sunt cei ce s-au mutat la țară ***ion manzatu"viața așa cum e datul ei, acela din care ți se naște libertatea doar atunci când înțelegi că tot ce trăiește pe lângă tine are la rândul său dreptul lui. Nesmintit. de la mine n-am să las.Sunt mulți, tot mai mulți care nu înțeleg că lumea reală, lumea cea adevărată nu e cea pe care o privim, ci e aia pe care învățăm s-o simțim. Învățătura asta începe cu prima respirație și se termină cu ultimul oftat. Învățătura despre lumea cea cu adevărat reală, cea care este înlăuntrul nostru, în spirit. Dacă înlăuntru nostru lumea este ipocrită, apoi și cea din jur e la fel. Nu poate lumea din jur să fie alta decât cea cu care, seară de seară mă culc și dimineață de dimineață mă trezesc. Așa că, haideți să nu ne mai mințim, nu lumea e ipocrită, ci fiecare din noi suntem ipocriți. Faptul că la țară găsești o altă realitate este ceea ce ne-ar da o șansă, aceea de a încerca s-o înțelegem și nu s-o pângărim. Nu oamenii sunt șansa, ci mediul. Dacă oamenii vor ști să învețe va fi bine, dacă vor ambiționa să pretindă mediului poftele ivite pe nepusă masă, va fi la fel ca-n lumea de la care au plecat. Lumea în care nu tehnologia denaturează, ci frivolitatea și ipocrizia. Să nu spuneți niciodată că cel de alături e ipocrit, ci să vă suspectați mereu de o astfel de nenorocire. Nu ipocrizia pe care o manifești față de altul e periculoasă. Aia pe care o hrănești cu mintea și sângele tău, ucide și orbește. Așa se face că nu mai băgăm de seamă primejdii ce sunt la mintea cocoșului. Abia când suntem în mijlocul vâltorii strigăm ca din gură de șarpe ca cineva să ne ajute. Cineva să facă ceva."**"Copiii care cresc la țară, în contact cu condițiile pe care realitatea satului le impune, ajung adolescenți, tineri și maturi cu mult mai viguroși și mai oportuniști decât cei din oraș. Folosesc termenul de oportunist în sensul său cel bun, constructiv. S-a constatat asta în diferite, foarte diferite ocazii. Mulți dintre noi am cunoscut în adolescență și în prima tinerețe, oameni care veneau de la țară și care aveau un temperament cu totul diferit. Ca să nu vorbesc despre cei care, ei înșiși și-au trăit prima copilărie la țară. Când spun viguroasă nu mă refer de loc doar la atributele fizice. Chiar dacă nici acestea nu sunt de neglijat. Mă refer la tot ceea ce contribuie la formarea unui temperament. Vorbim despre gradul de libertate cu mult mai mare față de cel al copilului crescut în oraș, acolo unde interdicțiile fac regula generală, iar consecințele unui astfel de regim sunt remarcate mai târziu. Între adultul format la țară și cel format la oraș, apare o mare diferență de atitudine față de situațiile insolite care se ivesc în decursul unei vieți de om.Pentru că m-am băgat, fără drept, într-o problemă care nu-i a mea și despre care ar trebui să tac, am să duc obrăznicia până la capăt și am să vorbesc despre ceea ce, de fapt, mă preocupă pe mine.Manualitatea.Manualitatea este o problemă esențială, pe care, generație după generație o neglijăm și-o superficializăm peste poate, mai ales îndemnați de toate drăcoveniile tehnologiei moderne. Grija prioritară a părinților este să nu se murdărească odrasla și să învețe repede să folosească cele mai moderne mijloace ale tehnologiei. Cel puțin, copilul crescut la oraș de un astfel de tratament se bucură. Doar că manualitatea este un mijloc prin care temperamentul copilului se dezvoltă pe verticală și nu pe orizontală. Sigur, dezvoltarea pe orizontală este una plăcută și comodă părinților, pe care îi încântă imaginea unei progenituri ce devine rodul unei ambiții secrete. Dar copilul, copilul în sine unde e ? Manualitatea dezvoltă două trăsături de temperament foarte importante pentru viitorul adult. Prima este capacitatea de analiză a unei situații apărute surprinzător și identificarea soluțiilor acceptabile, iar a doua – cea care nu este de loc de neglijat, ba aș spune că dimpotrivă, ar trebui să i se acorde toată atenția – dezvoltarea imaginație care este baza inteligenței creatoare. Creatoare și nu creative, între cei doi termeni este o adevărată prăpastie. De regulă, copilul de la țară, datorită condițiilor spațiului, are posibilitatea să-și dezvolte o manualitate impusă din nevoile jocului. Importantă este însă, dezvoltarea manualității ordonate, cea derivată din activitățile curente ale vieții de țară. Atragerea copilului în treburile gospodăriei și responsabilizarea lui în aceste acțiuni, îi vor scăpa pe părinți de multe neplăceri... dar le va aduce altele, destule. Oricum ar fi, dezvoltarea manualități este un câștig deosebit de important pentru viitorul adult. S-ar putea face ea și la oraș, dar orășenii-părinți au alte ambiții pentru odraslele lor.

Ivan GabrieL: "Mai bine plătesc mai mult unui om care muncește pe pământul lui, stă în soare, se chinuie, decât să finanțez marile magazine care exploateaza cetățenii români. Omul ăla cu bănuții de la mine duce o viața mai buna, nu își cumpara vile in Dubai, cum probabil au patronii de la Kauffland și Lidl. Afacerile mici trebuiesc susținute, chiar dacă prețul e mai mare. Oamenii simpli nu cumpara cu tonele marfa și fac afacere din asta. Sunt extrem de multe argumente in favoarea omului simplu.

Jean Paunescu: " Perfect, am casă de vacanță la țaŕă și văd camioane întregi de îngrășământ chimic cărat la cîmp pentru absolut orice fel culturi vândute la poartă,din care Ei țăranii nu mănîncă.Pentru consumul lor cultivă separat fără complex.

Jeni Naom, SOLUTII*** "Organizarea de concursuri (gen satul din Franța) pentru cea mai frumoasa gradina, cea mai frumoasa strada. Toate acestea ar contribui la dezvoltarea satului romanesc, dar și la revenirea la tradiții.

Liliana Burac: "Se trezeau cu noaptea-n cap părinții, pe timp de vară,/Iar când se porneau la câmp nici nu se vedea afară,/Ne lăsau laptele proaspăt, în oală de lut, pe masă/Și într-un ștergar de in pâinea albă, coaptă-n casă./-Hai, treziți-vă oleacă, ne spunea mama duios,/Ne-ndurându-se să strice somnul nostru-așa frumos,/Eu mă duc iar la prășit, cu bunică-tu-n/Lănuț,/Voi să stați pe lângă casă, s-aveți grijă de puiuți!/Tată-tu e dus la coasă, că se pologește iarba/Și de n-o cosi acuma, când s-o duce-a fi degeaba,/Mâne-o să vă iau cu mine în Fânaț, la adunat,/Eu cu furca înainte, voi din urmă la greblat./Scoateți cloștile afară și puilor de găină/Dați-le un pumn de crupe sau muiați niște făină,/Puneți-le-un chic de apă în ceva nu prea adânc/Și vedeți să nu-i ia uliul până vin eu de la câmp!/Să duceți pe șes vițelul, priponiți-l mai departe/De vițeii altora, nu de alta s-or mai bate,/Puneți apă în căldări până o veni cireada,/Că vin vitele-nsetate și... să măturați ograda!/Noi, cu somnul între gene, ascultam cam cu de-a sila,/Țineam minte ce țineam, apoi... Dumnezeu cu mila./Cand soarele incepea să ne ardă pe spinare,/Lăsam baltă bătătura și-o zbugheam la scăldătoare./Treceam ulița spre șesul care ne părea o mare,/Cu valuri de romaniță așternute sub picioare./Sfârâiau călcâiele, când stârneam cârduri de gâște/Și gâscani-înfuriați ne-alergau vrând să ne muște./Noi... vedeam numai hârjoana, ce părea a fi in toi,/Din toți țăncii de pe vale, din pârâu, lipseam doar noi./Când tălpile simțeau mâlul fin și apa-n spume,/Ne rupeam de orice grijă și intram în altă lume./In firul mic de pârâu, jinduind după răcoare,/Bălăceala era-n toi, cât era ziua de mare./Înotam și ne stropeam printre broaște speriate,/Până ne-alungau tânțarii cu înțepături pe spate./Plini de mâl, ca niște diavoli, ne apropiam de casă./De la poarta miroseam turtițele de pe masă,/Vedeam zâmbetul bunicii, răsărind la colțul șurii,/Și căldările cu apă în mijlocul bătăturii./Ne punea mâna pe creștet, printre vorbe de mustrare,/Ne-ndemna să ne spălăm într-o balie, la soare,/Și, când socotea că-i vremea, zicea:/-Eu mă duc acasă,/Da’ v-oi spune mâne-ta, ș-apoi îți vedea voi. Lasă!/Nu spunea nimic, sărmana, ba, când o-ntrebau părințiiNe tot ridica în slăvi că am fost cuminți ca... sfinții…/Parcă văd zâmbetul mamei... parcă toate-au fost mai ieri…/Azi mi-a mai rămas să depăn amintiri din alte veri.*** " Mamă...sleită de puteri, după o zi de tras la sapă,/Veneai acasă pe-nserat și buzele-ți cerșeau doar apă.../În traistă doar un colț de pâine, uscat de arșița de vară,/Același ce într-un ștergar l-ai învelit mai de cu seară./Abia intrată în ogradă cătai îndată la pruncuți,/Ștergându-le cu șorțul fața, mustrându-i că erau desculți,/Erai și dumneata desculță, aveai călcâiele crăpate/La fel ca palmele muncite din zori de ziuă până-n noapte./Însă în ochi aveai Luceferi iar zâmbetul de înger bun,/Erai atâta de miloasă... plângeai și piatra de pe drum.../În glas aveai mereu dulceață iar pieptul îți era căldură.../Chiar și dojana cea mai mare era amară cu măsură./În palmele, oricât de aspre, era atâta mângâiere/Că aveau puterea să topească pe loc și cea mai rea durere,/Iar în sărutul de pe frunte era un mir de fericire/Ce ni se prelingea pe suflet ca să ni-l umple cu iubire!/La cuptorașul din ogradă te apucai să faci mâncare,/Iar Luna presăra cu aur în mămăliga dumitale,/Erai atâta de frumoasă...erai atât de obosită.../Abia rupeai pe sub genunchi câte un băț de răsărită!/Mereu în fugă după treabă,dereticând de zor prin casă,/Puneai un strop de gaz în lampă și-apoi ne așezai la masă/Și la lumina chioară-a lămpii și-a candelei de la icoane,/Tăiai cu ața mămăliga...tot căinând că ne-o fi foame!/Dar în puținul de pe masă era atâta-ndestulare/Că rămânea,întotdeauna,câte ceva la fiecare/Și ne-ndemnai să mulțumim cu umilință-n rugăciune,/Ca Dumnezeu să se îndure de noi și-n ziua cea de mâine!/Noi adormeam fără de grijă în șoapta-nchinăciunii sfinte,/În palmele-ți împreunate curgea o lacrimă fierbinte.../Pe care n-o vedeam niciunul...o cunoștea doar Dumnezeu/Și doar acum ,privind în urmă,măicuța mea...o știu și eu"***"Stătea pe prispa ei de lut...cu mâinile în poală.../Cu gândurile în trecut și cu privirea goală,/Mocnea în piept suspine lungi, dureri mistuitoare,/Ce nu și-au mai găsit de mult, în lacrimi, alinare./La ce gândea...e greu de spus...poate singurătatea/Îi strecura un gând ascuns, cum c-ar pândi-o moartea/Și nu avea pe lângă ea...din câți hrănise-odată.../Măcar o așchie de suflet, să i se-arate-n poartă./Ai ei s-au dus ,care-ncotro...prin lume sau prin stele.../Ea a rămas cu Dumnezeu, cu griji și doruri grele.../Pân-a încărunțit de tot și s-a-ndoit de spate,/De-și poartă bătrânețea-n băț și-n zile numărate./Și, Doamne, cât s-a mai trudit să-nduplece țărâna/Să scoată rodul pârguit, din bobul pus cu mâna,/Și pruncii i-a născut pe câmp , la umbră de căruță.../Și toată viața a umblat flămândă și desculță./Cu vrednicie mânuia vatalele și sapa,/Cu cobilița își căra , de la izvoare, apa,/Și câte călcături de lut cu balegă și paie/A mai lipit peste chirpici, să-njghebe o odaie.../Căsuța ei a fost un rai cu fața sinilie,/Cu lutul prispelor umbrit de frunzele de vie,/Cu stoluri albe la ferești, cu florile-n ulcele/Și pragul veșnic învelit cu țolul de cordele./Avea icoane în ungher și busuioc la grindă,/O scară ce se rezema-n oblonul de la tindă,/Scoarțe alese pe pereți, vreun păretar de lână,/Pe laițe macat țesut, pe jos o rogojină./Ningeau copacii-n primăveri țărâna bătăturii/Și rândunelele veneau la streșinile șurii,/Lângă cărări se unduia puzderie de floare,/ Până ce iarna se-arăta în mantii de ninsoare./N-a mai ieșit nicicând din sat, doar câmp și bătătură,/Duminicile, la altar, ducea câte-o prescură/Și banul și-l chivernisea din chin și sărăcie/S-aprindă îngerilor ei lumini la liturghie./Acum picioarele n-o țin s-ajungă până-n poartă/Și mâna varsă, pân’ la gură, ulcelele cu apă,/Abia mai poate opări un boț de măliguță/Și să aprindă, tremurând...lumina-n căndeluță...

Liviu Rebreanu: " Taranul e pastratorul teritoriului national”

Lucian Blaga: " Satul traieste in mine intr-un fel mai palpitant, ca experienta vie. Sunt fiu de preot – toata copilaria, o fantastic de lunga copilarie, adolescenta, intaia tinerete pana la varsta de douazeci si atatia ani, le-am petrecut, cu intreruperi impuse de nomadismul sezonier al scolarului, la sat, sau in nemijlocita apropiere, in orice caz in necurmat contact cu satul natal."

Luiza Maria: "Multe datini nu se mai tin nici la sat. Eu vin cu pomana la tine, tu la mine, schimb de dulciuri si prilej de barfa, ia uite ce prajiturele a cumparat, d alea ieftine, de 1 leu. Sa nu l uit pe popa cu colacii lasati la biserica, pe care in loc sa i imparta la sarmani ii duce porcilor lui ca, nah, trebuie sa fie cu paine.

Luminita Oprea: "iubesc lemnul, ca o parte a vietii la tara. si el imbatraneste, insa, si simt ca ii dau o noua viata daca, in loc sa arunc in foc vechile usi aruncate prin curte de fostii stapani ai casei parasite vreme de douazeci de ani, care acum este a mea, si batranele scanduri menite a arde in soba, le salvez si fac din ele "colibele" in care depozitez ceea ce nu prea vreau sa vad prin curte : galeti, ghivece, cioburi de gresie, polistiren, crengi, ferestre vechi. din toate stiu ca voi face candva ceva, ca sa traiasca din nou...

Luminița Voineag Ursu: "Azi se lasă secul maică şi nu îmi aduc aminte/Când a fost ultima oară, când am frământat plăcinte ...../Mai ieri puneam şorțu-n brâu, jumuleam două puicuțe/Şi-ncropeam din ce aveam o ulcea cu sărmăluțe !/Parcă-mi văd în ochi uncheaşul cum umplea lada cu lemne/Iar copii se-mpingeau, cine făina s-o cerne ..../Bucuroşi peste măsură, că le pregăteam bucate,/Că-n lăsatul secului, aveai pe masă de toate !/Aveam ce ne trebuia, chiar nu ne lipsea nimic/Că pe vremea noastră maică, tot omul era muncit,/Iar hambarul era plin, şi leasa cu popuşoi,/În grajd se hrăneau la iesle o văcuță cu doi boi ./De intrai în beciul casei, noi aveam multe strânsori/Tot ce-ți trebuie pe iarnă şi să ai la sărbător/Aveam țuică, vin, siropuri, mere, tot ce era necesar...../Cine nu muncea să aibă, nu era om gospodar !/Parcă-aud şi nechezatul cailor de la căruță/Când trecea câte-un vecin, de la muncă, pe uliță/Sau se auzea la poartă căte-un glas mai țuguiat:/- Tuşă/Floare, a zis mama, n-ai vreun ou... de frământat ?/N-aveam bani şi nici palate, dar nici lipsă nu duceam/Până venea iarna mare, noi munceam şi-agoniseam/Satul era plin de viață, se trăia în armonie/ Oamenii se respectau şi ştiau de omenie !/Azi privesc în calendar că ne pregătim de post/ Casa-i goală şi pustie, parc-ai mei nu au mai fost/Deschid uşa de la grajd, nimeni nu întoarce capul,/Privesc clopotul din cui, agățat de răposatul !/Mi se rupe sufletul când privesc la mine-n curte/Aş căta să-mi spun durerea, dar cine să mă asculte,/Unde e tot ce aveam, unde-au dispărut azi toate?/Tot ce am agonisit, le privesc, sunt ruinate !/Şi din stivele cu lemne, care încălzeau căsuța/Au rămas doar nişte vreascuri, să-mi îcălzesc cămăruța ./Casele vecinilor, triste-s dup-a lor stăpâni/Care au plecat la Domnul, iar urmaşi-s prin străini !/Astăzi satul parcă plânge, nu mai e lume pe drum/Şi din douăzeci de case doar la una iese fum/Copiii mi-s duşi departe, după rost şi căpătâI/Eu mă rog să-mi vină ceasul, c-am rămas a nimănui !

Manu Bogdan Marian: "îl fac din gură în functie de ce mașină ai, cum ești îmbrăcat, cum îi vorbești.

Mari Jeanne Ion: "în restul tarii? Ca acolo nu tin argumentele legate de libertatea de expresie si de drepturile individuale. Acolo, ca si la noi, conteaza nevoile de baza.

Mariana Adascalitei: "Am fost în sat, în satul meu, acasă/Plângeau pe drum salcâmi cu frunza arsă,/Plângeau sub pași și pietrele și iarba/Plângeam și eu, dar, Doamne, tot degeaba/Că nu mai pot să-nvii ce a murit/Când frunza din pădure a pălit/Când iarba s-a uscat, izvoru-i gol/Și apa din fântâni e cu nămol…/Am fost în sat, în satul meu cel drag,/Plecau iar rândunelele șirag…/E toamnă, cade bruma peste grâne,/Un bătrânel mi-a pus în palme o pâine;/-Ia de pomană, suflet rătăcit/Pe cine cauți?...La cine ai venit?/Din urmă, în pestelcă, baba lui/M-ademenea cu nuci și cu gutui;/-Ia , maică, de pomană pentru morți/C-acolo pân' la urmă mergem toți/Bogații cu săraci la judecată/-Ia, maică și te-nfruptă că se gată…/Le-am strâns de jos, a bătut vântu-aseară/Sunt bune, naturale, de la țară…/Mai au și câte-o pată sau un vierme,/Dar nu-s stropite, mamă, nu te teme…/Au fost în anul ăsta, atâta rod/Avem de dat, am pus și la uscat pe pod,/Din mila Domnului avem de toate/Numai că tinerii pleacă din sate/Și nu mai sunt copii, sau sunt puțini/Cei ce-au plecat stau , maică, prin străini/Și-arar mai vin, numai la sărbători,/-Să-ți dea mătușa și-un buchet cu flori?/Acuși s-așterne bruma și-i păcat,/De-a cui ești tu, copchilă, de aici din sat?/-Eu, de un timp, mătușă, sunt orfană/În cimitir am tată și am mamă…/Știu ulițele toate, știu copacii,/Știu câmpul vara când îl îmbracă macii,/Știu dangătul de clopot și știu luna,/Știu gustul poamei când o arde bruma…/Știu gustul de țărână și de sânge/Și de ce satul meu de-o vreme plânge…/Mă uit în ochii lor și-mi văd părinții,/De ce i-aseamăn tot mai mult cu sfinții?

Mariana Deacu: Buna ziua! M-ar interesa sa aflu daca exista in Romania conceptul de cohousing( un grup de case individuale, private, dar care au in comun diferite spatii precum, gradina, locuri de joaca pentru copii, ateliere etc. In plus multe activitati se desfasoara impreuna, ceece iti da sentimentul ca esti parte dintr o comunitate. Apoi, faptul ca nu esti singur si poti ajuta, sustine pe ceilalti, precum si timpul pe care-l poti petrece impreuna e un lucru care m ar incanta.)

Mihalcea Rome:  "M-am dus pe camp sa cumpar 2 verze,era un camp plin!Mi-a cerut 2 lei pe kg!Mai scump decat la piata sau supermarket! Daca luam o caruta mi-o dadea cu 0,5 bani pe kg!Taranul nu ma incurajeaza sa cumpar de la el,vinde en detail la marginea drumului mai scump decat la piata!Majoritatea celor care doreau sa cumpare de la poarta taranului au renuntat!Daca ar vinde en detail mai ieftin taranul ar avea de castigat!Acum astept acasa sa treaca masina sau caruta unor asa zisi comercianti si cumpar de la ei,mai ieftin decat la poarta producatorului! Mai nou taranul cumpara de la en gros ce nu produce el si vinde la el la poarta ,mai scump decat la piata!Stau la tara,cultiv in curte legume pentru consumul propriu,respect munca producatorilor dar cred politica lor de vanzare , de la poarta, indeparteaza potentialii cumparatori prin pretul de specula practicat!Am vazut ceva ciudat ,acelasi taran care vindea la poarta cu un pret la piata vindea ......mai ieftin!Cum poate intelege taranul care-i sunt interesele!

Mircea Badulescu: ”Constatarea e asta, desigur: sate, oraşe, drumuri, par încremenite în nedezvoltare. Cu excepţia unor vile vopsite cu mult prost-gust şi a televiziunii prin cablu, în satele româneşti nu s-a schimbat mai nimic în treizeci de ani.Prin definiţie, omul nu este diferit, ci indiferenţa sa este cea care face diferenţa care să mă respecte!Când cei mai mulți, dintre cei de vârsta mea, au ales să plece din România, din varii motive, eu am ales să rămân!Nu doar atât: am rămas și am ales să produc fructe și material săditor de foarte bună calitate, mai pe scurt- fac agricultură. Nu pentru că nu știu să fac altceva, ci pentru că am ales să cumpăr o bucată de pământ, cu banii din care mulți, poate, ar fi cumpărat o mașină,ca să se plimbe. Eu am ales să muncesc pământul, pe genunchi, 8 luni pe an și să produc mâncare și plante.Toate aceste lucruri le fac legal, printr-un Srl, și autorizat. Nu am vândut butaș sau kilogram de mure, fără bon fiscal.Prin legea actuală, plătesc 3% impozit din toate încasările. În ordine, am zis, statul cu tot aparatul său trebuie să existe și să încaseze. Datorită veniturilor mici ale firmei și taxelor mari, nu-mi permit să-mi țin contractul de muncă. În ordine, am zis iar, îmi plătesc contribuția la sănătate, direct la finanțe, iar pensia, dă-o-ncolo, cine-o mai apucă?(deși...).Cu ceva timp în urmă, duc contabilei mele ultimele acte de contabilitate primară din 2017. Fericită că am încheiat anul binișor, zic: " aș vrea să iau 30.0000 de lei, dividende pe 2017. Știți că nu am alte venituri, aici muncesc, de aici îmi câștig existența. "Răspunsul: "trebuie să plătiți 5% impozit pe dividende (normaaal, zic) și încă 10% sănătatea". Îi explic că o plătesc direct la finanțe și pot face dovada. Din păcate, nu contează, mi-o vor opri și de aici!Tragem linie:- 3% din toate încasările;-15% din dividende;- alte câteva taxe și impozite, plătite ca și producător autorizat.Întrebare legitimă: eu pentru ce am muncit? Eu din ce trăiesc, dacă statul îmi ia absolut tot, recurgând inclusiv la dubla impozitare?Ce m-ar mai putea motiva să continui o muncă de om nebun, pe câmp, în ploaie și în vânt, la 2-3°C sau la 48°C? De ce trebuie să mă lupt cu statul a cărui naționalitate o port, cu mândrie, de altfel? Nu primesc și nu am primit niciodată vreo subvenție sau vreun alt ajutor financiar, pentru că microferma mea are doar 5000 mp și nu-i este recunoscută existența, pentru a primi vreun fel de sprijin, dar i se recunoaște existența pentru a plăti taxe și impozite.La final, vă spun cu sufletul amar: mic fermier român, caut țară care să mă respecte!

Mircea Vintilescu: ”IEȘIREA DIN SĂRĂCIA CRUNTĂ A POPULAȚIEI RULARE SE POATE REALIZA CU INVESTIȚII MICI ȘI MULTĂ DRAGOSTE DE MUCĂ DIN PARTEA ȚĂRANULUI ROMÂN.Păcat că numeroși analiști și experți străini ne spun că România poate hrănii lejer 80 sau 100 de milioane de oameni, dar prin politicile promovate de către toate guvernele din 1990 și până acum, noi nu mai putem să asigurăm hrana noastră necesară de zi cu zi, nici măcar pentru jumătate din populația care a mai rămas stabilă în țară. Pentru acoperirea acestui deficit se recurge la importuri de produse alimentare de o calitate îndoielnică care de mute ori ne afectează sănătatea.Cred că ceva nu este în regulă cu politicile promovate în domeniul agricol din România, pentru că ne confruntăm de prea mult timp fie cu un analfabetism major în managementul politic, fie cu un act grosolan de trădare al interesului național promovat de către toți care se autointitulează drept politicieni, demnitari sau factori decizionali.Nimeni nu poate să explice cum într-o țară ca România unde există cel mai favorabil optim climatic, cel mai bun sol din Europa, oameni dispuși să muncească, iar noi nu reușim să ne acoperim necesarul de hrană, căci de export nici nu mai se poate pune problema în ultimul timp.Pentru a vedea dacă spusele specialiștilor străini sunt reale, eu am încercat să văd dacă pe date și cifre concrete și cu caracter oficial, problema prosperității României și a românilor poate să vină exact chiar din mediul rural, spațiu care se zbate de mult timp într-o sărăcie cruntă și care a rămas subdezvoltat comparativ cu cerințele U.E. la care trebuie să ne aliniem și să ne raportăm. Am analizat cu sânge rece un proiect mai vechi, care vizează un mic segment din agricultura românească, respectiv cultura legumelor în sistem natural și protejat, dar pe suprafețe mici, respectiv în incintele gospodăriilor individuale țărănești, pentru a vedea dacă numai de pe aceste mici terenuri se poate genera o minimă prosperitate pentru țăranul român și satul românesc.Dacă s-ar trece la amenajarea unor solarii de tip nou, cu caracteristici multifuncționale (proiect existent), dar de mică capacitate (maxim 500 mp fiecare), care ar putea acoperi prin însumare o suprafață de circa 1.500 până la 2.000 mp din grădina unei gospodării țărănești, și dacă în aceste solarii se va cultiva numai în sistem natural și complet protejat tot soiul de legume specifice teritoriului nostru, produse care sunt strict necesare în alimentația noastră curentă, iată cam ce se poate realiza la nivelul numai unei singure gospodării individuale țărănești:1. o producție anuală de minim 50.000 kg de legume crescute numai în sistem natural și total protejat, producție care este foarte sănătoasă și ar asigura îndestulător tot necesarul de legume pe parcursul unui an al unei familii extinse din cadrul unei gospodării țărănești, persoane care astăzi suferă acut de foame și sărăcie, elemente care le afectează grav sănătatea.Tot din această producție proprie de legume naturale și sănătoase, ar mai putea disponibiliza pentru piață internă sau spre industrializare, peste 40.000 kg de legume crescute numai într-un sistem bine controlat.2. venitul minim anual realizat de o gospodărie țărănească din cultivarea în sistem natural și protejat al legumelor naturale (deci fără nici un îngrășământ chimic și ierbicid), respectiv într-o așa-zisă micro-fermă legumicolă de tip țărănesc, ar putea fi de peste 15.000 Euro/an.3. venitul minim lunar realizat de o gospodărie țărănească numai din această activitate de creștere a legumelor naturale poate fi de peste 1.500 Euro/lună, această sumă de bani putând contribui la declanșarea generării prosperității în mediul rural în multe domenii și ar conduce la eradicarea sărăciei acute în care trăiesc astăzi numeroasele familii de țărani care mai au și mulți copii.Prin extrapolarea datelor din acest proiect la nivelul unui sat mic (100 de gospodării sau 500 de locuitori), dar mai ales la nivelul întregii țării, iată cam pe ce se pot baza guvernanții de astăzi la întocmirea viitoarelor bugete naționale:a. producția minimă de legume sănătoase realizată numai în sistem natural și controlat, cât și protejat în aceste micro ferme din mediul rural, poate fi de peste 21.000.000 tone/an, aceasta având o valoare minimă de comercializare de peste 15 miliarde Euro/an. Producția poate asigura integral necesarul de legume naturale și de o foarte bună calitate, sub diferite forme (proaspete, conservate sau industrializate), atât pentru toată populația țării, cât și asigurarea unui disponibil pentru export care poate satisface necesarul de consum a peste 250 milioane de oameni aflați în afara granițelor țării.b. venitul minim anual realizat de către toate micro fermele legumicole sătești poate fi estimat la peste 7 miliarde Euro/an, iar venitul minim anual realizat de către toate asociațiile legumicole sătești poate fi de peste 6 miliarde Euro/an, evidențiind că acestea se pot auto-susține și auto-finanța continuu în promovarea de investiții pentru procurarea diverselor materiale pentru confecționarea solariilor multifuncționale, de producerea de semințe și răsaduri performante și de bună calitate, de procurare de utilaje agricole și tehnologii novatoare, de consumabile curente etc.c. prin promovarea acestui program la nivel național se pot genera peste 1.500.000 de noi locuri de muncă, din care peste 250.000 locuri de muncă cu salariații cu o înaltă calificare și specializare, iar în solariile multifuncționale vor putea lucra peste 1.250.000 de lucrători din mediul rural. Toți lucrătorii vor avea carte de muncă, salarii decente și vor fi contribuabili permanenți la stat, eliminând o bună parte din povara ajutoarelor sociale și a ajutoarelor de șomaj pe care statul le asigură în prezent pentru majoritatea populației din mediul rural, întreținând sau încurajând astfel ”nemunca”.d. numai din încasarea valorii T.V.A.-ului rezultată din fiscalizarea corectă a producției de legume realizată în aceste micro-ferme țărănești, care va fi anual vărsată de către toate asociațiile legumicole sătești din România la bugetul de stat, se poate depăși curent valoarea minimă de 2 miliarde Euro/an.e. prin eliminarea unei bune părți a ajutoarelor sociale (dar și de altă natură) acordate de stat populației din mediul rural, care urmează a se implica în noile activități, se pot face economii la bugetul de stat de peste 1,5 miliarde de Euro/an, valori la care dacă se mai adaugă și aportul din T.V.A., rezultă că numai din aceste două componente România poate beneficia de un aport financiar suplimentar la buget de peste 4 miliarde Euro/an, bani pe care îi poate utiliza statul prioritar atât în creșterea alocațiilor pentru copii, a salariilor și a pensiilor, cât și pentru diferite investiții de interes național sau local etc.În realitate, numai prin promovarea acestui proiect care nu necesită investiții mari de susținere și încurajare a realizării acestor micro ferme legumicole în gospodăriile țărănești, se mai pot dezvolta și alte multiple activități colaterale, care ar putea dubla veniturile încasate de stat la bugetul național până la valori cuprinse între 8 sau 10 miliarde de Euro/an.Iată că numai din această mică activitate care poate să declanșeze și să se dezvolte în mediul rural fără eforturi investiționale mari, se pot obține sume impresionante de bani care pot asigura IEȘIREA MEDIULȘUI RURAL DIN ROMÂNIEI DIN CRIZA ECONOMICĂ ȘI VA DUCE LA DECLANȘAREA PROSPERITĂȚII ÎN DIN MEDIUL RURAL, UNDE ESTE CEA MAI MARE SĂRĂCIE DIN ȚARĂ.Ca să se realizeze acest lucru avem nevoie de MULTĂ VOINȚĂ POLITICĂ, DE LEGI CARE SĂ ÎNCURAJEZE ȘI STIMULEZE MUNCA, de dorința reală de a se muncii cu eficiență și pe baza unor programe care să motiveze și să stimuleze producătorii, adică de oameni onești, cinstiți care în mod real își doresc prosperitatea, prin care să se elimine total elementele discriminatorii dintre sat și oraș. Toate aceste elemente enumerate nu costă bani, dar presupun multă gândire, știință de carte și mai ales devotament și dragoste față de aproapele nostru. Cred că aceste lucruri sunt astăzi esențiale, căci în jurul unei hrane sănătoase de zi cu zi se va da bătălia principală a existenței noastre, nu în abordarea unor probleme de tip demagogic și fără o finalitate clară.P.S. Toate cifrele prezentate au rezultat din calcule corecte pe scenarii minime, cifre pe care mi le asum. Pentru eventuale lămuriri sau detalii, vă stau la dispoziție cu toate informațiile necesare, numai dacă se manifestă o seriozitate adecvată.Pentru detalii pot să stau la dispoziția celor interesați cu datele din proiectul existent.

Miron Scorobete: "Am spus mai demult că obiectele de port tradiţional românesc nu sunt îmbrăcăminte ci odăjdii. Astăzi vin şi completez: ţăranii sunt sfinţi. Aşa, cruzi, bătăuşi, criminali, curvari, beţivi – sunt sfinţi. Sunt sfinţi nu prin ceea ce fac, unde sunt şi ei păcătoşi ca toţi oamenii, ci prin ceea ce sunt.Dintre toate felurile de oameni câţi sunt pe lume, de toate profesiile, singur ţăranul, a păstrat legătura directă, nemijlocită, dintre el şi materia primă din care a fost făcut: pământul. Şi asta neîntrerupt, de la începutul lumii, de la primul om născut pe cale naturală, până mai adineauri, la părinţii noştri.Ţăranul nu are alt interlocutor decât pământul. Pe el îl ară, îl sapă, îl îngraşă ca pe o fiinţă, îl pliveşte de buruienile care-l înăbuşă. Iar pământul îi dă tot, dar absolut tot de ce are nevoie pentru a trăi.Ţăranul nu ia nimic din altă parte, nici mâncare, nici îmbrăcăminte, nu „importă” nimic, ia totul din pământul pe care l-a lucrat.În clipa din urmă, când e să-i primească la el, pe nimeni nu-l cunoaşte mai bine pământul decât pe ţăran.De remarcat: de-a lungul atâtor sute şi mii de ani nu a existat ţăran ateu.Mă cutremură gândul că ţăranul dispare. Ni se rupe, deci, acel lanţ (lanţ ADN, şi ştim ce înseamnă fracturarea acestuia) prin care eram legaţi de primii oameni prin întâiul lor născut care era „lucrător de pământ” (Facerea 4,2). Lanţ care de-a lungul vremurilor a fost asigurat de ţărani, cu tot greul pe care această menire li l-a dat să-l poarte.Noi, cei care pe aici îl mai arătăm pe ţăran, mai depănăm amintiri despre el, mai evocăm un obicei al lui, că ne dăm seama, că nu, o facem ca să-l ademenim să mai întârzie măcar un pic, să nu plece.Poate-poate, cu dragostea noastră nerostită dar atât de înflăcărată, îl vom îndupleca să rămână.

Nicolae Bunduri: "DAR, ÎNSĂ, TOTUȘI"- Ieri, la țară:Murea un om. Toți vecinii ajutau familia cu făină, ulei, ouă sau chiar bani pentru parastas. La nuntă la fel. O famile acoperea șura cu țigle. Toți vecinii săreau în ajutor pentru un păhărel de rachiu și o gogoașă la final. Unuia îi murea o vacă sau îi ardea casa. Sătenii, din toată sărăcia lor, adunau bani și ajutau.- Azi, la țară: "Să ai o zi bună, vecine!". "Numai gânduri pozitive să aveți dragi consăteni!" O noapte liniștită vă doresc, prieteni" "Dumnezeu cu tine, prietene!". Și toate astea pe Facebook

Nicu Gavrilovici: "A ajuns țăranul cu pistolu-n tâmplă/C-a vândut trei cepe... Dar tăcem... tăcem/Parc-a dat muțenia în acest popor,/Dominat de spectrul si de groaza fricii"

Niculaie Cristea, SOLUTII *** "As face un program de sterilizare gratuita a câinilor, ca să nu mai arunce câinii de prisos la poarta mea, în pădure sau sa nu-i mai înece în Argeș. As crea locuri de munca în zona.

Nikolai Mihailovici Karamzin: ”Ah, prietene! Numai in linistea vietii de la tara, numai in sanul Naturii, poate un suflet sensibil sa se bucure de toata plenitudinea iubirii si a duiosiei.

Niky Popa: "E toamnă şi se-ntunecă devreme,/Căruța cu ştiulețe nu e gata;/Mai pune o coşarcă măi băiete!Îmi spune cu blândețe,iarăşi tata.../M-aplec,ridic povara care-i udă/Şi calul,parcă mă priveşte blând/Şi plouă peste mine şi căruță/Şi-mi plouă,în tăcere,peste gând.../Şi caru-ncet se mişcă peste frunze/Şi peste lujeri de porumb tăiați.../-Dii măi Costele,hai mă tată,/Mai e un pic şi păpuşoii sunt cărați!/Se lasă seara prea devreme,/ Aprindem felinarul de la drug,/Ne-apropiem de drum,căruța geme,/Să mă-ncălzesc,pe lângă cal eu fug.../E noapte şi ne scârțâie o roată/Şi tata-mi spune:Dimineaț-o ung!Şi-atâta apă cade peste mine,/Dar,eu de frig alerg,alerg şi plâng.../Ne-apropiem de sat şi câinii latră/Şi,parcă-n ploaie latră a pustiu,/Din spate se aude vocea tatei,/Inceată:Dii Costele că-i târziu!/Prin sat e-aşa de întuneric,/Iar câinii ies în drum la noi,/Prea multă oboseală adunată/Sub haine ude,pline de noroi.../-Hei,fugi,deschide poarta şi o lasă,/Ajută să împingem peste pod!/ Ograda e sfârşitul,e acasă/Mai e un pic şi-apoi scăpăm de glod.../Încet,aud o voce lângă mine;/Hai Prâsleo fugi în casă la căldură,/Dar lasă cizmele pe prispă/Că duc eu calul pânâ-n şură!/Eu,încă mai plângeam de frig,ori foame/Când glasul mamei se-auzea cântat;/-Veniți,hai c-am pus de mămăligă/Şi tu ce plângi,c-acuma eşti bărbat!/-Nu plâng,ştii,uite-s picurii de ploaie,/Îți spun că doar mi-e frig,atâta tot/Plânge măicuța-n colțul de năframă/Şi,mai băga în sob-un lemn,un ciot.../E linişte-n odaie,mama toarce/Fuior din fus cu furca prinsă-n brâu,/La gura sobei,tata-şi face o țigară/Şi-mi spune;Dormi că e târziu!/Sub plapumă îmi pare o poveste/Şi-i cald şi tot miroase a curat,/Afară,toamna lacrimă pe gânduri/Şi plouă mocăneşte peste sat...

Octavian Goga: „Al vostru-i plânsul strunii mele,/ Creştini ce n-aveţi sărbătoare,/ Voi, cei mai buni copii ai firii/ Urziţi din lacrimi şi sudoare”. Ţăranii, fără a fi cumva idealizaţi, precum la Alecsandri, sunt „cei mai buni copii ai firii”. Înainte de O.Goga, Eminescu afirma în repetate rânduri: în România, unica clasă sănătoasă moral este ţărănimea. O.Goga scria despre ţăranii români: „La voi aleargă întotdeauna/ Truditul suflet să se închine;/ Voi singuri străjuiţi altarul/ Nădejdii noastre de mai bine”.

Ovidiu Papadima: “Satul, cu sociologia lui folclorică, e o imensă familie. Prin folclor, omul satului ajunge deopotrivă un adânc simţitor al transcendentului, un credincios şi un desăvârşit cunoscător al lumii sale reale. In sat, cu economia lui patriarhală, nimeni nu moare de foame pentru că nu-l lasăsolidaritatea organică a satului.Omul satului e integrat, prin folclor, în armonia firii; eltrăieşte, viu încă, toată poezia cosmosului. Ţăranul vieţuieşte, mai mult sau mai puţin latent, în sufletul mai tuturor cărturarilor.Oraşul, cu sociologia lui pozitivistă, e un infern de duşmănii şi ignorări reciproce. In oraşul modern, cu economia lui savantă, exemplare umane dintre cele mai alese pier rătăcind pe străzi, fără să le arunce nimeni o privire de milă, fără să caute nimeni de ce suferă. Omul oraşului e izolat, înstrăinat prin ştiinţa modernă, care a creat un univers mecanic, unde omul se simte îngrozitor de singur. Orăşeanul trăieşte drama atroce a condiţiei umane de azi. Lui îi datorăm, nu adâncile spaime şi nelinişti moderne, pe care încă nu le simţim, ci iritaţiile, nevrozele, dezechilibrele sufleteşti, care s-au arătat demult în gazetărie, ca, apoi, să irumpă şi în epica noastră cultă.”

Petre Prioteasa: "În satul copilăriei îți ieșeam mereu în cale,/eu eram paznicul viei, tu îți făceai drum pe vale./Tremuram de bucurie, așteptam să vină-amiaza/și te invitam în vie: vino că s-a copt teraza!/Era ora bucuriei, peste ziuă cea mai faină,/așezat în capul viei te-așteptam să stăm de taină./Veneai rumenă, vioaie, pas sprințar ca de gazelă,/pe arșiță ori pe ploaie, tremurândă ori rebelă./Nu te-nfuriai pe mine, ci pe cei rămași acasă,/ce-ți ziceau că nu e bine să pleci la ora de masă./Dar nu-ți mai ardea de foame, aveai în stomac buline,/ale dragostei frisoane te-ndemnau să vii la mine./Să stăm gură lîngă gură, trupurile-mpreunate,/hoții strugurii mi-i fură, dar nu-mi pasă: am de toate!/Mâncare și băutură, pentru mine tu ești toate,/pupături, tăvălitură, fără astea nu se poate!/Și ne ostoiam plăcerii, de nimic nu aveam frică,/ne prindea amurgul verii: tu Ileană, eu Petrică./Așa ne strigau vecinii ca să ne ghicească locul,dar tăceam chitic, iar câinii lătrau să nu-mi pierd norocul./Dar toate au cumpătare, te-ai ferit să nu se știe,/când ai crescut fată mare n-ai mai vrut să vii la vie./Iară eu, plecat de-acasă, drumurile mă îmbie,/viața-mi vrea un rost, că-mi pasă, nu rămân paznic la vie./Căutam să-mi ieși în cale în satul copilăriei,/dar nu mai veneai pe vale, culesesem rodul viei./Iar acum, la gura sobei, eu bunel și tu bunică,/Ne-amintim povestea vorbei: tu Ileană, eu Petrică.

Petre Ţuţea:  „Când va dispărea ultimul țăran din lume, va dispărea și ultimul din specia om. Și atunci or să apară maimuțe cu haine. Țăranul este omul absolut".

Popa Ruxandra: "Toata propaganda asta plina de ura sa nu ma creștem porci in curte (inceputul), sa nu consumam lapte de vaca ca chipurile conține nu stiu ce kkt (motivul este ca vaca se bese prea mult dioxid de carbon).... este menită sa inlature independenta alimentara pe care o are taranul pe de-o parte si pe de alta sa mancam carnea sintetica marca Bill Gates. Pai dupa graul, porumbul, fasolea, roșiile samd modificate genetic ăsta era urmatorul pas. Va intrebati de sunteti plini de boli. Pai stiti ce puneti in farfurrie? Bunicii au trait pana si peste 90 ani cu hrana cultivata de ei, cu gaina hranita cu cereale si oul din curte, cu laptele de vaca si branza de oaie de la animale din curte cu carnea de porc taiat de craciun, aveau faina si malai de la moară, ulei obtinut prin presare, isi facea vin si tuica cu fructele din curte...

Remus Tănasă: ”Vorbeam cu un prieten despre unele lucruri ale vremii de azi și-am rămas întru totul în uimire când el nu putea pricepe și nici nu admitea că noi, mai înainte de orice, suntem un popor de țărani. România este, în genere, un sat mare, cum spunea într-o zi la „Radio” un scriitor, pentru că singura celulă vie pe care rezidă țara este, mai presus de orice, satul. Orașele noastre, în marea lor majoritate sunt niște sate camuflate – și de aceea ele se zbat într-o totală neputință de creare de valori sociale. N-avem decât să privim viața trândavă a orașului românesc pentru a ne da seama că el nefiind încă „oraș” în concepția largă apuseană, și, din nefericire, nemaifiind nici vechiul sat patriarhal, această viață este mai dinainte condamnată la o tristă sterilitate. Așa că, atât societatea, cât și Statul, nu-și pot pompa seva de viață decât din rețeaua de celule sociale, împânzite peste fața țării, satele.O cuminte și înțeleaptă sociologie de acolo ar trebui necontenit să pornească, o pricepută administrație ar trebui să se așeze pe această temelie, iar acțiunea ei de organizare și de conducere acest obiectiv mai ales ar trebui să-l aibă, o serioasă legiferare acolo ar trebui să-și exercite acțiunea, căutând ca, prin o cunoaștere cât mai aprofundată a nevoilor de acolo, să le canalizeze și să le satisfacă cât mai integral, prin dispozițiuni legale care să meargă direct la ținta urmărită, școala ar trebui să aibă cât mai îndeaproape în vedere viața satului, biserica, nici vorbă, același lucru, literatura și arta de acolo ar trebui să-și pompeze vlaga și sensul, într-un cuvânt, sângele trebuitor existenței noastre naționale de nicăieri nu trebuie așteptat să vie decât din marele și nesecătuitul rezervor obștesc, pentru ca din nou, îmbogățit cu ceea ce fiecare aduce de la sine în același sens, să se reîntoarcă în aceeași inimă, într-o nesfârșită pompare, care înzdrăvenește și ține viu întregul organism.Să luăm de pildă literatura de azi. E de ajuns să ne întrebăm cât din sângele acestei literaturi pătrunde, la rândul lui, în țesăturile obștii românești? Vom ajunge, din nefericire, la constatări uluitor de triste. Din întreaga literatură românească, organismul nostru obștesc nu știu dacă pompează un procent măcar de unu la sută. O literatură străină de duhul obștesc cum va putea pătrunde în acest duh? Sunt milioane de români care habar n-au de vreun fel de litaratură „românească”, iar literatorii români cred că fac un lucru de mare ispravă când își publică opurile care abia dacă ating în treacăt epiderma imensului trup al obștii noastre.De ce? Pentru că uităm (sau vrem să uităm) prea des că noi, mai presus de orice, suntem și rămânem un popor de țărani. Câte din acțiunile noastre nu se revarsă în ridicol, tocmai fiindcă disprețuim acest adevăr elementar și primordial. A vorbi azi de-o literatură pentru popor, cum și de orice fel de „cultură” pentru popor, este a sta pe un teren de activitate peiorativă. Care din literații noștri nu s-ar simți oarecum decăzuți din rangul lor scriitoricesc când li s-ar propune să scrie pentru săteni?Toate acestea sunt îndeletniciri minore și, desigur, înjositoare, neartistice, neestetice sau mai știu eu cum. Se mulțumesc mai degrabă cu un pumn de cetitori care le susțin setea de actualitate și nesocotesc milioanele care flămânzesc necontenit după un scris bun, onest și românesc, care nu le mai vine niciodată.Nu-mi este câtuși de puțin în gând să jignesc pe cineva cu aceste rânduri, dar mi se pare că acesta este adevărul, adevăr care se verifică nu numai în ordinea literară și artistică, dar tot pe atât de mult în cea socială și economică. Aceasta este, de altfel, după umila noastră părere, cauza cea mai de seamă a dezorientării generale la care asistăm, izvor, la rândul ei, al altor rele de care ne izbim la tot pasul. Ne zbuciumăm sus, la fața mării, în deșartă aparență că facem cine știe ce lucrare însemnată, iar de străfundul plin de viață al mării ne aducem doar aminte cu nu știu ce prilejuri electorale.Soarta aceasta o au toți cei care uită prea des adevărurile elementare.

Rodica Larie: "S-a prins dorul să mă-ndrume spre sătucul meu cel drag,/Am ajuns, dar n-are cine să m-aștepte azi în prag./Poarta zăvorata, rece, parcă nici nu mă mai cheamă,/Și un nod în gât mă ține, că n-am tată și n-am mamă./Dau ocol cu ochii triști spre căsuțele vecine,/Văd bătrâni umblând în bețe și le urez doar de bine./Și privind la banca unde, se strângeau vara vecinii,/Multe stări îmi trec prin suflet, când văd c-au umplut-o spinii./Mă rezem de poarta veche și țin ochii în pământ,/Parc-o văd pe mama-n curte, cum gătea, spăla cântând./ Nostalgia mă îndeamnă, să privesc si mai departe,/Și văd culmea plină iarna, cu rufele înghețate./Nici nu stiu cum trece timpul, gândurile-mi stau în loc,Mi-aș dori copilăria, doar o zi să o întorc./Să văd curtea plină iarăși, de copii cum alergam,/Sărăcuți, cu lipsuri multe, fericiți dar nu știam./Cât aș vrea să mănânc astăzi, ciorba mamei cu cartofi,/Să umblu vara desculță, chiar cu găuri în pantofi./Și-atunci plec că n-are cine să-mi ofere alinare./Merg doar la mormânt pe deal, la părinți c-o lumânare./Toateau trecut și astăzi, o poveste mi se pare,/Și o port în rugăciune, când merg seara la culcare./Mă iertați mamă și tată, că vin rar pe la mormânt,/Poate timpul nu-mi permite, dar vă port mereu în gând.

Sandulache Aurica: "Avea bunica mea de toate:/Avea o prispă cu mușcate,/ Avea fântână, pâine, sare,/Avea putere și răbdare./Avea credință și iubire/Și-un dor nespus de nemurire,/ Avea un cal la o căruță,/Și lapte bun de la văcuțăAvea povești nenumărate/Și cântece nemaicântate,/Și le spunea adeseori/La clacă și la șezători./Avea o sobă, un vătrai,/Avea și gura mea de rai!.../Nu mai găsesc ce a lăsat,/Căci satul s-a modernizat/Nu mai zăreşti ca altă dată/La geamuri floarea de mușcată,/Văd atârnate la balcon/Begonii și rhododendron..../ Fântâna e necurățată,/Căci se consumă apă plată./Văcuțe sunt puține-n sat,/Bem lapte pasteurizat./Căruţe vezi foarte puţine,/Dar te-întâlneşti cu limuzine./Nu mai există șezători,/Cu basme și cu ghicitori,/Pe potecuţa spre vecini/Crescut-au spini şi mărăciniCăci avem facebook și așa/Știm noi a socializa.../Nu mai avem deloc răbdare,/Bisericile sfinte-s goale,/Porunca dată, să iubim,/Deloc nu ne-o mai amintim!/Bunico, satul de poveste/Azi îl vedem, dar nu mai este."

Silvia Cipovenco:  "Da, sânt țărancă și vin di la sat!/Eu am prășit și-am curățit viță de vie,/Am fost la norme și tiutiun am înșirat/Lucrul în câmp îl știu nu din hârtie./Da, am tăiat cu sapa la mohor/Și am mâncat cu mâin'le nespălate/Ceapă, slănină, pâine din cuptorȘi n-aveam frică de sunt infectate./De multă muncă, făceai bătături/Și mâin'le tare des erau crăpate,/De-avea dureri pe la încheieturi/Punea mămuca gaz cu flori uscate./Am ajutat părinții la ogor/Și baliga de porc știu cum miroase,/Căci o râneam și-o înșiram cu spor/Pe brazdă, să avem roadele mănoase./Crescut-am iepuri tăbârcind iarba cu sacul/Și cloștele, dim'neața, le scoteam./Cu popușoi umpleam, toamna, sâiacul,/Grăunțele cu mâna dezghiocam./Am strâns lucernă când se trăgea coasa,/"Gândaci de Colorado" am strivit,/Cu dust am dat poiata păduchioasă,/Cu lut eu prispa casei am lipit./Spălam cu mâna sau pe scândurică,/Țolincele la Baltă le-am bătut./De lipitori și broaște n-aveam frică,/Din râu cu mâl piscină am făcut./Iar marea ne era iazul din sat/Și plaja - când prășeam la deal, pe soare./Cu sacul umbla lumea la furat,/De la colhoz, de pe câmpia mare./Ninjeii mâca ni-i usca cu-o bolmojeală/și dispăreau fără să ne fi durut./Păduchii nu erau nici o sfială,Cu gaz i-am scos, cu leșie ne-am lăut./Pășteam boboci pe șesul de pe vale,/Uitam de ei, luați fiind de joc,/Îi găsea mama noaptea prin canale.../ Cureaua-mi ,,mângâia" fundul, pe loc./Baloane noi luam de la terfar/Ducând la el oghealul de acasă./Of, vai de capul nostru și amar,/Ce chelfăneli primeam cu varga groasă!/Păpușa Barbie o făceam din popușoi,/Legând cosițe cu cordele din cămeșe,/Iar Spiderman-erou eram chiar noi/Sărind pârlazul la vecini, după cireșe./Noi am crescut zicându-i fratelui/Noi am crescut zicându-i fratelui ,,Bădiță"/Și, de-i călcam cuvântul, era slut!/Din zarzări verzi făcut-am chisăliță./Ah, ce desfăț! În viață n-am văzut!/Șoșonii îmi erau încălțăminte,/Galoșii mă salvau de la noroi,/La cuptoraș făceam de zor plăcinte/Și zeamă, borș, baboi cu usturoi./La chirogaz puneam ceaune cu mâncare/Și s-afumau mai rău ca un cioroi!/Le șiorsăiam cu peria șei mare/De sârmă, cu năsâp...s'le fac ca noi!/"Vezi, să lușească tăti ca un soare!"/De nu - luam la fund c-un măturoi./Când duceam sticle, chiochia vânzătoare/Ne da juvacică și cvas dintr-un butoi./Scriam cu toc, penițe și cerneală/Din zarzări verzi făcut-am chisăliță. /(Ce tare des în geantă se vărsa)/Și, după lecții, doamna-nvățătoare/Rămânea gratis, să-nsușim ne ajuta./Nu, tualete-n casă n-am avut,/Hârtie la viceu erau gazete./Și haine la ,,Dom' bâta" am cusut:/ Pantaloni clioș, taioare și jachete./Mămuca Mașa îmi era ,,Stilist-Salon"/Legându-mi creți cu ziare și cu bere,/Iar strelci la ochi - scuipam într-un creion./Merlyn Monro, precis mă-nvidia de ele!/La club umblam... La filme indiene/Ne-mflam de plâns, când Raj Kapur ,,murea"./ Dansam ,,medleac" și nu-ncăpeam în pene/Când vreun flăcău din sat ne petrecea./De era nuntă, se chema tot satul;/De era clacă, neamul tot sărea;/Cu muzică se petrecea soldatul, /,,Armată bună!" lumea îi ura./Strângeam pe drumuri baligă de cal,/Să fie lipitura rezistentă. /Bomboanele făceam noi din zahar,/Arzându-l în tigaia cea de fontă./Ne-ncălzeam iarna lângă gura sobei/Și cu tezâc noi focul aprindeam./La șezători aflat-am tâlcul vorbei -/Cântam, glumeam, covoarele urzeam.../Da, da, așa a fost cândva, pe... vremuri./Nu mi-i rușine că vin de la sat!/În suflet port până acum parfumuri/De timp frumos. Ce vis de neuitat...!

Simpozionul Național de Teologie, intitulat „Satul românesc: vatră a plămădirii, păstrării și promovării ființei naționale și a credinței ortodoxe”, organizat de Patriarhia Română, prin Sectorul teologic-educațional, în cooperare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul a Universității din București, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte.*** "La evenimentul organizat la Palatul Patriarhiei din București au participat reprezentanți ai instituțiilor de stat, academicieni, preoți, profesori și specialiști din țară. În cuvântul său, Patriarhul României a spus că „satul este răstignit între idealizare nostalgică și abandonare practică, între identitate tradițională și supraviețuire precară. Prin urmare, criza actuală a satului românesc este amplificată și de tensiunea existentă între potențialul de dezvoltare și neputința de afirmare”. De asemenea, PF Daniel a precizat că această criză a satului românesc „cere de la noi toți mai multă implicare. Satele au nevoie de primari harnici, de învățători de vocație, de preoți duhovnicești și milostivi, dar și de săteni sănătoși și bucuroși să cultive pământul”.În continuare, Arhiepiscopul Bucureștilor a îndemnat la folosirea cu responsabilitate a pământului și a resurselor naturale. „Agricultura este parte a culturii. Natura trebuie mereu cultivată cu responsabilitate, ca fiind dar al lui Dumnezeu, pentru noi și pentru generațiile viitoare. În acest sens, Părintele Dumitru Stăniloae afirma: „natura nu-și îndeplinește rolul ei fără om, sau printr-un om care lucrează contrar ei. Prin coruperea, sterilizarea și otrăvirea naturii, omul face imposibilă existența sa și a semenilor săi. Astfel, natura nu este numai condiția existenței omului singular, ci și a solidarității umane. Natura apare într-un mod cu totul clar ca mediul prin care omul poate face bine sau rău semenilor săi, dezvoltându-se sau ruinându-se el însuși din punct de vedere etic sau spiritual” . Biserica Ortodoxă Română susține dezvoltarea satului la nivel social, cultural și bisericesc. Acolo unde există cooperare strânsă între preot, primar, învățător și medic, se creează speranță mai multă și comuniune spirituală mai intensă. Biserica militează cu responsabilitate pentru dezvoltarea rurală și pentru salvarea satului românesc, deoarece majoritatea populației sărace din mediul rural aparține Bisericii noastre, iar preoții noștri de la sate se confruntă cu multe probleme de ordin economic, social și pastoral. Din acest motiv, Biserica se străduiește ca satul românesc să fie un sat în care viața să fie o binecuvântare, nu o înstrăinare a oamenilor de propriul pământ și de propria identitate.În sprijinul zonei rurale se desfășoară proiectul Sănătate pentru sate, organizat de Patriarhia Română în parteneriat cu Ministerul Sănătății. Acest proiect, inițiat și dezvoltat mai ales de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, aduce multă bucurie în casele locuitorilor de la sate. Deplasările caravanei Sănătate pentru sate în localități rurale au avut ca rezultat, până în prezent, peste 8.000 de beneficiari, în majoritate vârstnici și copii, care au fost consultați medical cu multă atenție și mult profesionalism. Proiectul Sănătate pentru sate reunește entuziasmul și disponibilitatea voluntarilor și a medicilor voluntari cu buna cooperare a preoților parohi și a primarilor din sate, mobilizând astfel populația din mediul rural spre a beneficia de consultații medicale gratuite.De asemenea, Eparhiile din Patriarhia Română organizează tabere în satele românești pentru copii și tinerii, care provin din familii defavorizate, pentru a ajuta tânăra generație să cunoască și să prețuiască valorile poporului român.Prin urmare, se constată că este necesară o mai intensă solidaritate între parohiile urbane și cele rurale și mai multă cooperare cu autoritățile locale, regionale și centrale pentru a susține și ameliora viața satelor”, a sunat apelul său.În final, Părintele Patriarh a făcut o propunere interesantă: întocmirea de monografii pentru toate satele românești, însoțite de imagini.„În mod deosebit, slujitorii sfintelor altare, împreună cu toți credincioșii ortodocși și cu autoritățile locale sunt chemați să conserve și să pună în valoare, cu multă responsabilitate, bisericile de la sate, crucea eroilor și cimitirul, dar și clădirea școlii. De asemenea, este urgent necesară întocmirea de monografii pentru toate satele românești, însoțite de imagini. În acest sens, de mare folos sunt interviurile înregistrate audio sau audio-video, cu persoane vârstnice din mediul rural”.Discursul integral al Patriarhului României poate fi citit aici.

Skrik Ulfr:  " taranii de altadata traiau cu pamantul. Astazi majoritatea traiesc din pamant si din profitul obtinut. In limba franceza cuvantul om (homme) vine de la cuvantul humus care vrea sa spuna umilinta (humilité). Deci un taran este un sfant numai daca traieste modest, cuumilinta.

SN Lazarev: "Când un om pleacă într-un sat, are loc o schimbare bruscă a energiei lui. Viața într-un oraș mare stoarce pe nesimțite sufletul. Pentru a supraviețui într-un oraș mare noi suntem obișnuiți să irosim o cantitate enormă de energie la toate nivelurile: fizic, spiritual și sufletesc. În permanență apare o ispită neobservată de a irosi mai multă energie decât este necesar, și de a o îndreptă acolo unde nu trebuie. De aceea, desfrâul, degradarea morală și pierderea credinței în Dumnezeu s-au manifestat tot timpul mult mai puternic în orașele mari; e suficient să ne amintim de Roma Antică. Stând în natură, limitându-ne comfortul fizic și spiritual, noi ajutăm sufletului nostru să reînvie. Se eliberează multă energie liberă, care, dacă o îndreptăm corect, adică să ne detașăm, să ne rugăm, restabilește integritatea noastră. De aceea, pe oameni îi atrage atât de mult natura, și mulți aspiră să aibă o vilă, chiar și una cât de mică, unde pot să se ocupe de grădină de dimineață până seara. Și cu cât ei dau mai multă energie fizică, cu atât au mai puține gânduri, cu atât mai mult bucuros și mai liniștit este sufletul lor."

SOLUTII: GARDUL, Gică Cojocaru: Confirm cele precizate ....chiar și liliacul se extinde foarte repede dacă pământul nu este lucrat.Elena Niță: NapiRoxana Cora: Adaugati Luleaua turcului! (bignonia) Crimaaa! Luleaua turcului - extrem de rezistenta și invazivă, cam ca iedera, rupe betonul, trece cu rădăcinile și lastarii pe sub el, rupe gard de zidărie, salta țiglele de pe el. Ioana Fulea Adaug luleaua turcului. Am vazut niste comentarii despre ea, incat am mutat-o pe camp inspre vecinul pe care nu il suport.Cris Vrr: Si lupinul este o floare foarte invaziva. Florentina Matei: Capatul gradinii este pe malul unui parau, avem invazie de arini, si un fel de vita salbatica, se catara si se intinde peste tot.Ileana Godja: Stevia Geo Geodom: Asta dau eu la rate si gaste. Si gainile sunt incantate. Fac si salata cand e tanara sau din frunzele mai mici, iar din seminte se face un decoct pentru tot felul de rani cu aplicatie externa.Nuscha Jonella Ins: Eu as mai adauga si "planta dracului" -balurul, asta se inmulteste al naiba de repede, ziua îl tai si noaptea creste 7 cm de radacina, de asta as zice eu sa se "fereasca" omul sa i apara printre plante caci odata aparut cu greau mai scapa omul de elPopa Elena: Eu spun sa vă feriți să plantați salcie!Dintr o nuia a crescut în câțiva ani de peste 6 m, și toată gradina e împânzită cu rădăcini! Salcia - saltă betonul, rupe casa, neapărat plantata în zone în care nu poate face stricăciuni, mai ales că crește foarte repede si exista soiuri care cresc foarte mari.Popescu Florin: Eu am în curte gutui japonez, iese peste tot iar lastarii sunt tari și înțeapă la talpă. Anul trecut, noroc cu pandemia ca ne-a ținut acasă, o luna am săpat în curte vreo 15mp adâncime de vreo 40cm sa scot rădăcinile care erau precum pânză de păianjen, apoi tot pământul trecut prin sită, munca de chinez, dar pana acum nu am mai văzut lastari cu toate ca cineva îmi spune ca rădăcina se duce pana la 1m în pământ apoi o ia în sus, vedem.Popescu Dana: Ați uitat vița sălbatică canadiana. Este spectaculoasă toamna când frunzele devin ruginii dar este extrem de invaziva.Dana Busuioc: Stânjenelul - se înmulțește și prin rizomi și se extinde forte mult, făcând tufe imense, de care scapi foarte greu.Silvica Trifu: Dar ,l ati uitat pe Hamei! Adrian Nedelcu bun la gard, da și nu prea! Adică crește înalt, cu destul de multe frunze, dar nu e... zdravăn, nu are rezistență. Trebuie dublat totuși cu un gard normal, pe care să îl mascheze.Oana-Gabriella Stanila:  Şi totuşi.. nici una din cele enumerate nu se compară cu feriga. Este foarte invazivă şi scapi foarte greu de ea.Gagiu Cosmin: Salcamul este la fel! Florin Jurcovici Nu e la fel. Una e sa trebuiasca sa sapi o data pe an in jurul pomului care face seminte, ca la liliac sau salcam, si alta sa trebuiasca sa sapi o data la saptamana, ca la pir sau bambus din ala care se intinde ca raia.Martzian Popescu: Eu as adauga si socul, dar pute lemnul....Gyarmati Janos: să vedeți oțetarul, cred că are și cel mai mare spor de creștere din zona noastră Cristina Dragan: "Pe langa informatiile postate, adaug ca salcia “foloseste”/trage multa apa din pamant. Ede folosit in zone unde trebuie cumva drenat pamantul. In mod firesc salcia create pe langa apa. Nu as pune-o niciodata langa fantana. Luleaua turcului - una din cele mai frecvente plante agatatoare de la noi se dezvolta frumos daca are un stalp sau un loc unde sa se inalte. Stanjeneii pot fi cu usurinta “struniti” - rizomul lor nu se ascunde in pamant - se sapa si se replanteaza cu usurinta.Lucia Stroila: "Mîna Maicii Domnului se pune lîngă un gard, sau i se face un grătar special pe care să se cațere, nu se va mai agăța de nimic altceva. La fel și luleaua turcului. Murii și zmeură se ridică pe spalieri și sîrmă, ca via și se curăță anual, nu se lasă de capul lor să cotropească tot. Iederă n-aș recomanda la nimeni, este plantă parazită iar stuf chiar nu știu de ce ar ține cineva în grădină, că-s bălțile pline.

Sorina Munteanu, SOLUTII*** "militez pt infiintarea unor centre educationale pt copii, in cadrul carora acestia sa invete despre tradiții, cântec popular, ansambluri folclorice si subventii pt activitatea mesterilor populari. De asemenea, accesUl la reteaua de internet si telefonie sa fie gratuită. Primarul sa fie o persoană care a locuit ultimii 5 ani in comuna respectivă si sa nu facă parte din niciun partid politic pe durata mandatului.

Stănciulescu-Bârda: ”Ai trecut veacurile cu bine și cu rău, cu bucurii și cu dureri, cu lacrimi sfinte și poveri. Ai fost plugar, ai fost cioban, ai fost ostaș, ori meșter bun la toate, ai fost poet, artist, cântăreț, pictor, zidar, tipograf, și multe altele, dar în primul rând ai fost Om. Cuvântul ți-a fost cuvânt, contract nescris și legământ de veci, pe răboj ți-ai însemnat numărul zilelor, oilor, lacrimilor și speranțelor. L-ai avut pe Dumnezeu din cer tovarăș pe drumul veșniciei și-ai avut codrul și munții ca cetăți, reazim, scăpare, prieteni și frați. În umbra codrilor seculari te-ai gătit de luptă, în întunecimea pădurilor ți-ai învins dușmanii. Codrul te-a apărat, te-a încălzit la vreme de viscol, te-a înțeles la greu, ți-a mângâiat sufletul cu cântecul și freamătul lui, ți-a dat bărbăție și speranță în izbândă. Pădurea ți-a dat lemnul din care ți-ai făcut și casă, și masă, și pat, și altar, și cruce, și grajd, și car, și fluier, și vioară, și ghioagă, și pușcă, și plug, și scaun, și sicriu. Când ți-a fost viața mai grea, când ți-a fost ceas de cumpănă, te-ai afundat în codru și te-ai regăsit pe tine. Când mai marii lumii te-au nedreptățit, te-au umilit, ți-au răpit libertatea, copiii, pământul, nevasta, ți-ai luat lumea-n cap și te-ai dus în codrii, de unde ai luptat cum numai tu ai știut, ca haiduc, ca ostaș, ca partizan.Codrii și munții te-au apărat, te-au ascuns, te-au hrănit, te-au înarmat și ți-au dat puterea de care  aveai nevoie ca să învingi. Ei au rămas mărturie peste veacuri pentru izbânzile tale pe câmpul de luptă. Ar fi destul să amintesc în acest sens de Codrii Cosminului lui Ștefan cel Mare din ȚaraBucovinei.  Codrii ți-au adus ploile la vreme potrivită, ca să-ți rodească holdele de grâu și merii în livadă. Codrii și-au înfipt rădăcinile în stâncile munților și n-au lăsat puhoaiele să-ți ia casa, și grădina, și pomii, și lanurile de tot felul. Munții și dealurile țării, văile și șesurile erau acoperite de plapuma pădurilor. Codrii Teleormanului erau zid de netrecut cândva pentru vrăjmași. Codrii au făcut să fie o rânduială în lumea și în viața ta și a neamului tău.  Nu te-ai rușinat niciodată, când s-a spus: ,,codru-i frate cu românul!”Măria Ta, țărane român, ți-e sufletul rănit ca un vultur lovit de vânător. Codrii tăi de altădată, care au făcut parte din viața și din istoria ta, sunt doar pâlcuri răzlețe de copaci, de tufișuri și de mărăcini. Nici iepurii nu-și mai pot găsi adăpost în hățișul lor.  Munții sunt ca niște capete pleșuve, chelite de prea multele tăieri de păduri. Dealurile sunt uscate  și aproape pustii. Dumbrăvile răcoroase de altădată le vedem în filmulețe pe ecranele calculatoarelor.  Mii și mii de hectare de păduri au fost vândute pe nimica toată și lemnul a fost scos din țară pe bani grei. Au ars focuri în fiecare an și au mistuit mii și mii de hectare de păduri seculare. Au fost falsificate acte, au fost duși martori mincinoși în instanțe și astfel s-au trezit peste noapte ,,proprietari” de munți și de codrii indivizi care altădată aveau doar bâtul cu care mutau țestul pe vatră. Au tăiat drujbele copacii, i-au cărat mașinile și trenurile, i-au prelucrat combinatele, ori i-au vândut ca lemn simplu la străini. Aurul verde al  țării și al Măriei Tale s-a risipit în cele patru vânturi.Deșertul și pustiirea au luat locul încet-încet pământurilor mănoase de altădată. Grânarul Europei a ajuns un câmp de  mărăcini, de scaeți și pălămizi. Ne-au secat izvoarele pământului. Norii au înțărcat. Din când în când se mai sparge câte un rezervor al cerului și puhoaiele cad peste noi cu sălbăticie: ne iau casele, pământurile, oamenii și vitele și lasă-n urma lor ogașe și prăpăstii înfricoșătoare. Animalele pădurilor de altădată le mai găsim în cărți, în reviste, în filme, în amintiri.Fratele dintotdeauna al românului a ajuns un străin flămând și gol, rănit și betejit, abia trăgându-și sufletul. Plângi, Măria Ta în taină, dar suspinul nu ți-l aude nimeni și lacrimile nu ți le zărește decât Dumnezeu. Dar chiar mai exiști cu adevărat, Măria Ta? *** Aș vrea să-ți înalț cel mai frumos omagiu care ți-a fost adresat vreodată, dar mi-e sufletul sfâșiat de îndoieli, de teamă, de grijă. Mă întreb cu teamă unde ești cu adevărat: pe pământ, în ceruri, în viață, în moarte? Oricine ar zice că atâta vreme cât statistica, evidențele statului, spun că mai bine de jumătate din populația țării locuiește la țară, țăranii sunt peste tot. Așa să fie, oare? Mi-e teamă că cifrele seci nu spun adevărul.Mi-e teamă că țărani adevărați sunt prea puțini, sunt pe cale de dispariție, dacă n-or fi dispărut cu toții. Nu e o garanție faptul că cineva locuiește într-un sat,  ca să fie și țăran. Oricine crede că nimic nu e mai simplu pe lume decât să fii… țăran!  Mai mare gogomănie decât asta nu cred că este. Numai unul care nu știe ce a însemnat adevărata viață la țară, adevăratul țăran, poate să vorbească așa. Numai cel care confundă noțiunea de ,,țăran” cu cea de ,,prost”, de  ,,înapoiat”, poate să gândească astfel. Cel care a cunoscut direct, pe teren, de-a lungul multor ani, ori chiar din cărți ceea ce a însemnat țăranul român, te va judeca altfel, te va aprecia ca atare și se va pleca în fața Măriei-Tale sau a memoriei tale până la pământ.În cele de mai jos, voi încerca să schițez câteva aspecte ale vieții de la țară, câteva argumente, care să convingă pe cât mai mulți, că Măria-Ta, Țăran Român, ai înmagazinat în mintea și în sufletul tău nenumărate discipline, cât să alcătuiești o adevărată universitate cu ele, ai cunoscut tot pe atâtea meșteșuguri, cât să înființezi un combinat cu multe-multe fabrici, secții și ateliere.Ai creat bijuterii de neînlocuit în domeniul multor arte, precum literatura, muzica, dansul, arhitectura, pictura, sculptura, broderiile, teatrul și multe altele. Țăran român, chiar neșcolit, ai știut să vorbești cu pământul, cu cerul, cu soarele, cu luna și stelele, cu norii și vântul, cu ploile și cu ninsorile, ai știut să transformi buruienile în leacuri pentru multe boli, ai știut să concentrezi în colinde, în proverbe, în legende, în datini și obiceiuri de tot felul o întreagă teologie. Țăran român, ai știut și ai putut să vorbești cu Dumnezeu și L-ai chemat întotdeauna alături, ca pe un fârtat de nădejde, la bine și la rău. Țăran român, ai știut să râzi de dracul și să-l faci să se ducă rușinat pe pustii. Țăran român, ai știut să iubești cu adevărat, să trăiești și să mori frumos.Ai știut să muncești din greu, dar munca n-ai socotit-o trudă, ci doar mijlocul prin care poți să pui o pâine pe masa  copiilor. Ai știut ce înseamnă sărbătorile, ai socotit copii ca dar al lui Dumnezeu, natura ca leagăn, pământul ca mamă și Dumnezeu ca Tată. Ai știut să lupți când Țara ți-a cerut-o, cu securea, cu coasa, cu sabia, cu sulița, cu arcul, cu pușca, cu tunul, cu avionul, cu mitraliera, cu ce ai avut la îndemână ca să-ți aperi hotarele, petecul de pământ, casa, copiii, muierea, biserica, cimitirul, văzduhul și cerul. Dac-a fost nevoie ți-ai dat sângele și viața, ori ți-ai lăsat drept tribut pe câmpul de luptă picioarele, mâinile, ochii, mațele, uneori și creierii, dar le-ai transmis vrăjmașilor că ,,pe aici nu se trece”. Țăran român, ai fost mândru că ești român. Ai spus asta cu tărie oriunde și oricând, cât ți-a fost viața de grea sau țara de mică.Țăran român, ai știut ce-i demnitatea. Ai respectat-o pe-a altora, dar ai pretins celorlalți să ți-o respecte pe-a ta. Când te-au călcat cu cizmele pe bătături, i-ai pocnit cum ai știut tu mai bine, de s-au dus învârtindu-se. Țăran român, ai scris pagini nemuritoare în letopisețele lumii, cu capitole mari, pline de glorie, cu titluri de-o șchioapă, precum Posada, Rovine, Podul Înalt, Războieni, Călugăreni, Șelimbăr, Plevna, Turtucaia, Mărășești, Mărăști, Oituz și multe altele. Țăran român, ai creat o cultură și o civilizație cum puține popoare au realizat…. Ai zidit aici, pe temelia Carpaților, o Țară bogată, râvnită de mulți, jefuită adesea de hoardele de tâlhari, respectată după cuviință între țările lumii…Enumerând toate acestea, cu conștiința că mai sunt încă multe altele care trebuie amintite pentru a-ți contura chipul adevărat, mă întreb cu teamă, Măria Ta, Țăran Român, mai exiști cu adevărat? *** ”Din întunecimea bordeiului sau a colibei tale, gândul ți s-a înălțat până în slăvile cerului seară de seară și zi de zi. Nu ai așteptat să coboare Dumnezeu la tine, ci te-ai înălțat tu la El. I-ai făcut câte o vizită o dată sau de mai multe ori pe zi, cum ai simțit și tu nevoia să mai vorbești cu El. I-ai mulțumit Lui pentru zilele ce ți le-a dat, pentru sănătate, pentru copii, pentru pâinea de pe masă, pentru iarba din poiană, pentru  bobul de grâu și cel de strugure, pentru cele bune și pentru cele rele. Ai avut întotdeauna în Dumnezeu nu numai un Părinte, ci și un prieten, un frate, un aliat. N-ai plecat fără El nicăieri, fie că a fost vorba de muncă, fie de luptă, fie de joc, fie de jale. L-ai chemat să fie cu tine. Te-ai simțit astfel mai tare, mai sigur, mai deștept, cu mai multă speranță, cu mai multă tragere de inimă. Cu El mai bine ai reușit să le faci pe toate, să le rânduiești pe toate. Și parcă astfel florile au fost mai frumoase în grădinița ta, spicul mai mare în ogorul tău, vitele mai grase în ogradă. Cu El, copiii ți-au fost mai cuminți și mai sănătoși, dușmanii s-au topit ca iarba la foc și ca fumul în bătaia vântului. Cu El, osteneala n-ai simțit-o atât de apăsătoare, calea atât de lungă, zăduful atât de greu, bătrânețea  atât de nesuferită. Crucea vieții tale te-a ajutat s-o duci și niciodată nu te-ai simțit trădat sau părăsit.Duminica și-n sărbători le-ai lăsat pe toate și te-ai dus tot la Casa lui Dumnezeu. Ai știut că unde sunt doi sau trei adunați în numele Lui, acolo este și El în mijlocul lor. T-ai rugat acolo cu preotul, cu toți ceilalți consăteni ai tăi, ai ascultat rugăciunile, cântările, Evanghelia, Cazania, predica preotului și, ușor-ușor, ai devenit tu însuți un teolog desăvârșit. Ai știut atât cât ai socotit tu că-ți este necesar ca să-L cunoști pe Dumnezeu, și să-L destăinui și altora. Când ai ajuns acasă, la câmp sau după vite, ai încercat să-ți amintești ce-ai auzit despre Dumnezeu. Atunci ai alcătuit colinde și cântece de stea, ai alcătuit proverbe religioase, legende și povești, în care ai spus, așa cum ai înțeles tu, Cine este Dumnezeu, cum este, ce face, dar și ce vrea să facem noi, ca să-i fim Lui plăcuți. Când se va încumeta cineva să scrie o teologie pe baza alcătuirilor acestora încrustate pe stâlpii minții tale, va vedea că ai reușit să-ți însușești cea mai curată, mai simplă și frumoasă învățătură teologică. Alții au învățat seminarii teologice, facultăți de teologie, masterate și doctorate în teologie și sunt departe de a ști câte știi tu despre Dumnezeu, despre ființa Lui și despre voia Lui. Parcă lui Dumnezeu Însuși I-a plăcut de tine și ți s-a descoperit îndeosebi.Ai zidit biserici, și troițe,  și fântâni, și mânăstiri, și schituri în creierul munților, ai sculptat cruci, și troițe, și catapetesme, și pistornice, pentru ca să aduci slavă lui Dumnezeu și să-L faci cunoscut oamenilor. Ți-ai crescut copiii în frica de Dumnezeu și în respect față de oameni și față de dreptate și adevăr. Cuvântul tău a fost ,,Da” pentru ,,da” și ,,Nu” pentru ,,nu”. Nu ai știut ce înseamnă a umbla cu cioara vopsită. Când s-a apopiat vremea și soarele ți-a fost pe creasta dealului, ți-ai construit sicriu, și cruce, și groapă, ți-ai pregătit hainele cuvenite, ți-ai pus ordine în tot și în toate, ca să nu te blesteme străinii sau copiii, că le-ai lăsat lucrurile încurcate sau datoriile neplătite. Așa cum soarele trece de la răsărit la apus la ore fixe, bine cunoscute, așa ai socotit că treci și tu pe bolta vieții și intri într-un ritm firesc, normal. Moartea a fost pentru tine doar poarta pe care ai trecut din Valea Plângerii pe tărâmul tinereții fără bătrânețe și al vieții fără de moarte. Moartea a fost urâtă și hâdă, cu coasa pe umăr, dacă ai fost păcătos în viață, sau a fost mireasa, ,,a lumii crăiasă”, dacă ai avut sufletul curat. Viața și moartea au fost doar cele două fețe ale existenței, peste care a domnit Hristos, prietenul și fratele tău. Cu El nu aveai de ce să te temi de nimeni și de nimic, nici chiar de moarte.Măria Ta, erai sărac de bani și de avere, dar erai mai bogat ca nimeni altul în credință, în nădejde, în iubire; erai drept cu tine și cu cei din jur, pentru adevăr și dreptate și cinste erai gata să și mori. Bucata celuilalt era sfântă, cum sfântă era și viața lui. Știai că ochiul lui Dumnezeu este deasupra și ne vede pe toți și pe toate. O pungă de-o găseai în drum, grăbit o înapoiai păgubașului. Erai tu însuți podoaba, briliantul creației lui Dumnezeu.Dar, apropo, Măria Ta! Tu chiar mai exiști cu  adevărat?

Stefan Laurentiu Radulescu:  "Am mers la o pomana, undeva la tara. Eram cu tata, munceam, si ne-a chemat o vecina. Am nimerit intre niste babutze. Partea buna e ca eu cu tata am baut din tuica lor, beau si ele, dar nu ne faceau fatza. Ne-au "facut" la cozonac si prajituri. Au indesat si in geanta " Ii duc si lui Ion acasa, ca e bolnav si nu poate sa se dea jos din pat...Ar fi venit si el, ca era prieten cu raposatul". Caratul mancarii acasa, mai ales daca e moca, e chestie inradacinata

Stelian Gomboș: ”Frumuseţea satului românesc şi a culturii populare este dată de ordinea ei, de „aşezarea“ lucrurilor într-un sistem coerent de credinţe. Dacă gândirii moderne îi este specifică fragmentarea, cea ţărănească stă sub semnul unităţii: „Lumea pentru acest om este ceva ordonat, frumos rânduit, dar nu în înţelesul ştiinţelor fizice, ci mai sigur în înţelesul celor biologice şi morale. În filosofia populară, fenomenul de viaţă se situează între materie şi spirit, poate chiar în unitatea lor indestructibilă“. Aşa cum „gândirea sălbatică“ teoretizată de Claude Levi-Strauss nu era foarte ştiinţifică, însă „introducea un început de ordine în univers“, ţăranul român „spaţializează ideea de bine şi de rău şi o introduce ca principiu nu numai în viaţa interioară, sufletească, ci şi în natură, în ordinea cosmică. Lucrurile par întocmite în aşa fel, încât ele răspund unor nevoi de ierarhie, echilibru şi armonie a lumii obiective“. Gândirea noastră populară nu suportă ceea ce este obscur şi abstract, apropiindu-se de „ştiinţa concretului“ specifică gândirii sălbatice, „pentru care viaţa era experienţa, încărcată cu o semnificaţie exactă şi precisă“ (Levi-Strauss).Omul satului românesc a moştenit însă şi tradiţia religioasă a Evului Mediu. Am văzut că gândirea se aventurează dincolo de graniţele vizibile ale lumii, dar nu pe un plan ştiinţific şi abstract, ci pe unul magic şi religios. Spaţiul începe şi se termină cu Dumnezeu, ca în viziunea specifică Evului Mediu descrisă de preotul şi filosoful italian Romani Guardini. Realităţile ultime, sacre prin excelenţă, în care omul se desăvârşeşte prin apropierea de Dumnezeu, sunt de fapt două locuri ale retragerii, dincolo de lumea fizică: în înălţimile cerului sau înlăuntrul omului.O altă asemănare cu reprezentările Evului Mediu o reprezintă gândirea simbolică, atât de prezentă în cultura populară românească. Atât Bernea, cât mai ales Levi-Strauss discută raţiunea în termeni de cauză şi efect. Gândirea simbolică nu foloseşte însă relaţii cauzale, ci simboluri şi corespondenţe. Ernest Bernea aminteşte că „mentalitatea ţărănească nu operează cu mărimi şi cantităţi, ci cu chipuri şi sensuri. Ţăranul român vede lumea şi lucrurile într-un orizont spaţial îmbogăţit de orizontul creaţiei“. Scopul acestui tip de gândire nu este explicarea fenomenelor, ci înălţarea lumii pe o treaptă superioară, îmbogăţirea cu semnificaţii a lucrurilor simple. Acest mod de reprezentare a fost ilustrat exemplar de istoricul şi eseistul olandez Johan Huizinga într-o lucrare clasică, „Amurgul Evului Mediu“: „Simbolul a creat o imagine a lumii cu o şi mai strictă unitate şi cu o mai intimă înlănţuire decât ar fi putut s-o creeze gândirea cauzală bazată pe ştiinţele naturale. El creează o ordine inviolabilă, un ansamblu arhitectonic, o subordonare ierarhică. În orice raport trebuie să existe un termen inferior şi unul superior (…). Nici un lucru nu e prea umil pentru a desemna lucrurile supreme şi pentru a duce la glorificare. Nuca înseamnă Christos: miezul dulce este natura divină, coaja cărnoasă este natura omenească, iar coaja de lemn dintre ele este crucea. Toate lucrurile oferă sprijin şi reazim pentru ca gândul să urce spre veşnicie. Gândirea simbolică oferă o permanentă transfuzie a simţământului majestăţii şi eternităţii lui Dumnezeu în tot ce e perceptibil şi imaginabil“.Asemănător, există în cultura noastră populară o mare varietate de reprezentări simbolice, asupra plantelor de exemplu, care prin frumuseţea şi caracteristicile lor semnifică personaje sau întâmplări divine. Astfel, Maica Domnului este supranumită „Împărăteasa florilor“, ea fiind cea care L-a născut şi purtat în braţe pe Iisus. De aceea, numeroase flori tămăduitoare îi poartă numele, cum ar fi „Palma Maicii Domnului“ (salvia), „Lacrima Maicii Domnului“ sau „Inima Maicii Precista“, iar în cazul salciei, forma crengilor i-a atras denumirea populară de „salcie plângătoare“, care a plâns şi s-a întristat după ce Iisus Christos a fost bătut cu ea. Aceste personificări sunt semne ale unei gândiri simbolice şi emoţionale de o mare frumuseţe, prin care satul românesc apropie tot ce este concret de marile taine ale existenţei.Satul românesc poate supravieţui schimbului de generaţii şi ordinii globale în care trăim, nu însă şi cultura populară, care este o realitate spirituală, nu teritorială. Aşa cum scria Ernest Bernea încă din anul 1942 în lucrarea „Civilizaţia română sătească“,„satul de azi nu mai este o realitate organică echilibrată, ci una intrată într-un puternic proces de destrămare (…). Vechea aşezare a satului cu toate orânduirile sale se schimbă astăzi năzuind către o aşezare de tip modern. Activităţile, formele, întreaga structură socială a satului iau o altă înfăţişare. Sensul colectiv al vieţii săteşti dispare, pentru a-i lua locul unul individual“. Fiecare poate constata această evoluţie. În satul bunicilor mei, de exemplu, Fundeni (situat la 25 km de Bacău), depopularea a început în anii ‘80, când generaţia tânără a plecat în masă la oraş. Tendinţa a continuat şi în anii ‘90, până când şcoala a fost închisă din lipsă de copii. Bătrânii rămaşi sunt ultimii reprezentanţi ai culturii populare. Emanciparea faţă de tradiţii este vizibilă în forma şi orientarea noilor case, care aduc cu nişte vile şi nu mai sunt construite către Răsărit ori Miazăzi, ci spre orice direcţie. Un alt exemplu de declin al vieţii colective îl constituie fântâna. Altădată un simbol al satului, îngrijită de întreaga comunitate, de care se putea bucura oricine, astăzi a devenit un bun privat, majoritatea construindu-şi una în propria-i curte.

Ștefania Vasile: "ALO, MAMĂ..../"Alo, mamă, sunt Gheorghiță, te-am sunat să te-anunțăm/Că duminica ce vine noi pe poartă îți intrăm!/Îți aduc nora, nepoții să te mai bucuri de ei/Că la toamnă merg la școală, au crescut...sunt măricei!"/La așa o veste mare, bătrînica se grăbește/Ca să curețe prin casă...pomii, gardul văruiește ./De cu zori și până seară toate le trece prin mână/Timpul trece, nu așteaptă... mai e doar o săptămână!"Numai bine, se gândește, am scos câțiva puişori,/Scroafa e și ea fătată, are vreo cinci porcuşori.../Vaca a fătat viţelul, pot să dau la nepoți lapte,/Găinile mi se ouă...a dat Dumnezeu de toate!/Ei să vină că i-oi duce, pe la toate să le-arăt/Și pe urmă vom vedea noi, de-or mai pleca îndărăt!"/ Duminica dimineața mama-n poartă îi așteaptă,/Cum sosesc ea se repede, să ia-n brațe pe nepoată!/Nepoţica o privește, și se trage înapoi/Iar nepotul bălmăjeşte: "Mamma, dove siamo noi?"/Bătrâna-și sărută fiul, nora își îmbrățișează/Și-i poftește ca să intre, că acum se înserează!/Vrea nepoții să și-i plimbe prin ogradă să le-arate/Câte orătănii are, și văcuţa ei cu lapte!/Dar copii nu se lasă duși de lângă mama lor/Unul stă cu telefonul, altul la televizor.../Îi privește trist bătrâna, și vrea să le povestească,/Cum era odată viața până tatăl lor să crească.. ./Dar copii n-o ascultă...fiecare-n lumea lui/Murmură o altă limbă...e limba străinului! / Ochii-n lacrimi i se scaldă și-l întreabă pe fecior:/"Spune dragul mamii, oare, cum le spun că mi-a fost dor?/Cum le spun că număr anii, și minutele cu-oftatul/Și aștept să-mi bată-n poartă nepoţeii și băiatul?/Cum vorbesc cu ei măicuță?Nu știu limba la străini.../I-așteptam să-i duc la stradă, să mă mândresc la vecini/Mă gândeam aseară, mamă, că-i duc să-i împărtășesc.../Dar nu pot să-i scot pe poartă...că nu-nțeleg ce vorbesc!/Cred că-i vina mea măicuță, că atunci când ai plecat/Am uitat să-ți pun în geantă vorba ce te-am învătat!/Cred că la străini le place că nepoții mei vorbesc/Limba lor...Dar eu sunt tristă că tot fără ei trăiesc!"

Tatiana Maria Vasilescu: "Daca eu imi exprim opinia sunt rea, daca eu lucrez duminica, nu le merge bine celorlalti. Nu stiti ce presiune e la sat pe faptul ca cineva munceste in zi de sarbatoare? Si culmea e ca unii crestini muncesc, dar fara sa fie vazuti. E ceva de domeniul nebuniei.

Titina Tene: "Stă bătrâna gârbovită pe o bancă sub un tei,/toate tristeţile lumii stau ascunse-n ochii ei./Se gândeşte neîncetat la căsuţa ei umilă/ce i-au vândut-o copiii ca să-şi construiască vilă./Dar în vilă n-are loc, i-au făcut lângă grădină/cămăruţă cu un geam să privească spre lumină./“Fii, măicuţă mulţumită să ne-ajuţi pe fiecare!/Cine astăzi ţi-ar mai da farfuria cu mâncare?/Că dacă ai îmbătrânit nu este a noastră vina,/vila se-ntreţine greu şi vrem să schimbăm maşina.!”/În clipele de răgaz ascunzând o cheie-n mână,/se îndreaptă către casa unde a fost, cândva, stăpână./Numai cheia i-a rămas că în rest toate sunt duse,/casă, tinereţe, soţ, sunt durerile-i nespuse./Lung priveşte printre gard şi îşi vede viaţa toată,/simţind cum din ce în ce de puteri este lăsată./Însă într-o dimineaţă, au găsit lângă grădină,/moartă, pe bătrâna mamă, tot strângând o cheie-n mână."

Val Răzeşu: "Îți mai aminteşti de mine,/casă părintească? Tu te-ai gârbovit/la cules de busuioc, şi-apasă/' coperişul, cerul aurit./De urât, îți țiuie pereții,/plânge pe icoana ei din lemn,/fără lacrimi, Născătoarea Vieții,/că nu-i toarnă nimeni untdelemn./Lăfăie prin curtea tristă ştirul,/a îngălbenit privind pe geam/cum îşi țes păianjenii kashmirul/la fereastra unde mă miram./Până şi tăcerile ar plânge/Toamna, din aurării răsfrânge/aurul tristeții după găt./Dorm sub cruci lăsate-n voia sorți/dumnezeii mei duruți, în lut./Se lungeşte umbra-n fața porții/amintirii unde i-am pierdut./Frați şi soră ce m-au dus de mână,/dinspre lacrimi spre surâs mereu,/joacă Baba-Oarba sub țărână,/i-a legat la ochi chiar Dumnezeu./Cade întomnarea peste sat/Crivățul, călărind pe fulgi de nea,/vine să-l înghețe; am plecat/să te-ascund în suflet, casa mea./Chiar şi podul pietruit în soartă/poartă paşi străini spre bătătură,/iartă-mă, străine de la poartă,/că ți-am pus cuvintele în gura.

Vasilisk Donica: "Mor satele și urlă câinii.../Se trec căsuțele de lut.../Își plâng și păsările puii/Ce de la cuiburi au zburat de mult./Pe drumuri cresc copaci și iarbă,/Se înverzește apa din fântâni./Nu se mai joacă copilași la corbă,/În prăbușire-și deapănă-amintiri./Oh, cupola bisericii... mai să cadă.../Nu se mai cântă-n ea slăviri.../Nici cimitirul nu mai vin să-l vadă/Și răposaților să facă pomeniri./Iar nucul ce mai străjuie la poartă/Se prăbușește necăjit de dor/Căci au uitat și nuca cum să spargă/Cei care azi trăiesc ,,online"mai mult./Mor satele...ce au ei treabă........./Iar casele stau una cu pământul/Le spală apa în vâlvătăi ce curg.../Trăiește în ele numai vântul/Ce zbenguie pustiul din amurg/Și-așa, un dor de simplitate te cuprinde.../Când și cerul parcă e îmbătrânit...Doar vorba spune - Omenia nu se vinde!/Și amintiți-mi - Veșnicia unde s-a născut?

Viorel Gongu: ”Am citit o enumerare a unor situații în care cel care a postat, ne îndemna să cugetăm temeinic asupra modului de a ne organiza un trai la țară, după ce am fost orășeni. Schimbarea se produce de regulă în partea a doua a existenței, atunci când avem un venit constant și sigur asigurat dintr-o pensie sau alte surse sigure.Asta presupune că nu vei fi dependent de roadele muncii tale pentru a-ți asigura supraviețuirea.Spre exemplu, creșterea unui prc astfel încât să-l aduci la greutatea utilă de tăiere, dacă faci calcule la finalul ciclului te va duce , inevitabil, la concluzia că porcul își mănâncă prețul. dacă ai boabe din producție proprie vei reuși o oarecare eficientizare. Întrucât vârsta și efortul pentru creșterea unui porc vor fi elemente de temperare a acestei decizii, aduc un singur argument pro. dacă ai și porc și scroafă probabil că vei opține 8-10 purcei la fătare și în urma valorificării lor ai amortiza cheltuielile cu scroafa ca apoi, la tăierea și a porcului și a scroafei , costurile se vor reduce substanțial. randamentul la sacrificarea unui porc este de 75%. Să presupunem(pentru ușurința calculului) că fiecare suină, la sacrificare va avea 100 kg. în viu deci ar rezulta , în total 150 de kg. la final. Din cele 150 de kg. vor rezulta: capete 20 kg, ,,adidași ,, 3kg, ficat și alte organe,4-5 kg etc. veți observa că pentru o familie de două persoane va fi carne și produse mult prea multe pentru nevoi proprii . Știu că poți afuma slănina și ciolanele, că poți obține cotlete și alte produse dar la vârsta a doua de regulă aceste produse se recomandă a fi consumate cu o oarecare ponderare.Despre creșterea unei vaci nu pomenesc pentru că nu veți ști ce să faceți cu laptele. Eu am avut vaci performante, cu o producție de circa 40 litri de lapte pe zi la fiecare, cu coeficient mare de grăsime. dacă nu ai cum să-l valorifici în afara gospodăriei , constant și sigur, nu vă sfătuiesc. dacă totuși sunteți amatori de lapte și produse din lapte, o capră este ideală, atât ca adăpost cât și ca hrănie, asta ca să nu spunem că doi iezi la Paște sunt asigurați.Despre găini . dacă doriți să aveți găini va trebui să plecați de la calculul numărului de ouă pe care le aveți ca necesar. Pentru comoditatea acestei dorințe vă sugerez ca în fiecare primăvară să cumpărați puicuțe mărișoare, nu mai mult de 4-5 ca la toamnă să le tăiați.Munca la grădină, dacă nu vorbim despre o grădină mare, poate fi susținută în condiții rezonabile chiar la o vârstă mai înaintată. dacă doriți să aveți și un solar, nu vă aruncați la unul mare. Pentru două persoane este suficient unul de până în 20m.p. dar ar fi bine să aveți și în grădină în spațiu neprotejat o parcelă de 60-80 m.p.Un motocultor mititel, o instlație de udare cu picătura, un vermorel pentru tratamente fitosanitare și un carnet în care să vă notați ce, cum , cât și în ce fel, pentru că uităm. Am 71 de ani și locuiesc la țară de peste 30 de ani iar viața la țară mi-a modelat deprinderile. ,,Și dacă azi nu am chef sau nu pot, și mâine e o zi,,. Nu transformați bucuria muncii în obligații ferme pentrucă veți distruge echilibrul psihic pe care îl aveți. Vă urez sănătate, spor la treabă și noroc!

Viorica Floroiu: "Așa era odată iarna/În satul meu plin cu salcâmi,/Era,a fost când trăia mama,/Un sat bogat de oameni buni./Mulți copii ne-am născut acolo,/La lumina lămpilor slabe,Femeile își cântau dorul,/La clacă-n sat cusând prosoape./Bărbații oameni gospodari,/Munceau dând zăpada deoparte/Iar mamele se ocupau,/De copii să învețe carte./Așa era odată iarna,/Când noi eram copii micuți,/Nu aveam jucării,dar tata,/Ne aducea-n casă ieduți./Ieduți și miei fătați pe sară,/Îi aducea în casă tata,/De frica gerului de-afară,/Noi le țineam locul de mamă./Ziua ulița era plină,/De copii ce ieșeau la joacă,/De chiote și voie bună,/Făcând oamenii de zăpadă./Acum ulițele sunt goale,/Copii de mult timp nu mai sunt,/Părinții care-au fost odată,/Se odihnesc într-un mormânt./Puținii care-au mai rămas,/Duc dorul greu și-apăsător,/Așteptând copii plecați,/Să vină odată-n sărbători.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu