marți, 26 septembrie 2023

OMUL - pagină de bibliotecă

 

 A. Huxley: „Omul e o inteligenţă aservită organelor sale.”

Abram Deborin (1881 - 8 martie 1963): ”Faptul că #omul #evoluează arată că unii oameni au rămas maimuțe.”

Aculin Levitzki: "Sunt oameni care îmbătrânesc urât şi oameni care înnebunesc frumos. 

Adi Buzău: "oamenii sunt ființe care gândesc cu mintea lor. Nu cu mintea celor care îi educă să creadă în mintea altora!

Adriana Galatâr: ”Pentru ca am discutat prea mult despre probleme celor care ne conduc, as discuta putin despre probleme identificate de mine in societatea civila.

Societatea civila:

,,Vrem salarii bune, vrem infrastructura buna, vrem gradinite, sistem de invatamant, sistem de sanatate la standarde europene, vrem dragoste, vrem intelegere.''

Cand rogi oamenii sa nu scuipe, sa nu urle pe strada, sa conduca prudent, sa respecte oamenii din jur:

,,Nu ne spui tu noua ce sa facem! E democratie, facem ce vrem! Pfuu ce tupeu, sa ne zica noua cineva ce sa facem, suntem adulti!''

Cand rogi oamenii sa munceasca la standarde europene, organizat, pe dead-line, sa respecte un program clar, sa aleaga ei ce vor:

,,Vaiii, dar pentru salariul asta nu merita sa fac eforturi ca sa ma imbunatatesc.

Vaiii, nu reusesc sa termin la timp, copilul este racit, sotul in delegatie. Am cea mai buna scuza, de fiecare data cand se cere ceva de la mine la timp.

Nu stiu exact ce vreau, la ce sunt bun, alegeti dvs pentru mine, ca apoi sa ma vait ca nu imi convine.''

Cand rogi oamenii sa se poarte frumos, personalizat si empatic cu sexul opus, ca sa isi gaseasca partener:

,,Nu ma schimb eu pentru nimeni, acesta e un atac la persoana mea si nu aprob. Sa ma inteleaga sexul opus in toate erorile, sa ma iubeasca asa sarac, bolnav, rau, nespalat, neingrijit, needucat. Si nu oricine, ci exact cine este in afara ligii in care joc eu.''

Cand rogi oamenii sa semneze ceva, ca vecinii sa isi mareasca proprietatea:

,,Nu semnam nimic, dezvoltarea vecinului aduce prejudicii de imagine. Pana cand noi nu avem bani ca vecinii, sa nu ne simtim saraci prin comparatie, nu semnam nimic. Cum sa semnam pt. dezvoltarea altora, daca noi suntem incapabili sa ne dezvoltam? Ce tupeu.''

Cand arati oamenilor solutii la problemele lor:

,,Pai noi nu la solutiile astea ne gandeam. Noi vrem exact opusul. Daca e rosu, noi vrem negru, daca e negru, noi vrem albastru... ca asa suntem noi, cooperanti si intelegatori, ca niste adulti maturi, asumati si responsabili.''

Alain: „Fiecare om poarta forma intreaga a conditiei umane.” 

Albert Camus: *Când ai meditat vreme îndelungată asupra omului, ţi se întâmplă uneori să te simţi cuprins de-o adevărată nostalgie pentru primate. Căci ele, cel puţin, n-au gânduri ascunse.” ** ”*Există în oameni mai multe lucruri de #admirat decât de disprețuit.”***”Ideea cea mai firească a omului, cea care-i vine în chip naiv, din străfundul firii sale, este ideea că e nevinovat. Fiecare se vrea nevinovat, cu orice preţ, chiar dacă pentru asta ar trebui să învinuiască întreg neamul omenesc şi însuşi cerul.” ***”Intr-o singură frază, istoricii de mâine vor putea spune totul despre omul modern: îi plăcea desfrâul şi citea ziare. După o atât de temeinică definiţie, subiectul va fi epuizat.” *** ”Nu vreau să fiu un geniu, am destule probleme încercând să fiu om.” *** ”Omul este singura creatură care refuză să fie ceea ce este” *** ”Un om care a devenit conștient de existenţa absurdului este legat de el pentru totdeauna.” ***”Unii oameni vorbesc în somn, unii oratori vorbesc când alți oameni dorm.”

Albert Einstein: "Valoarea unui om rezidă în ce dă el, nu în ceea ce este capabil să primească.” ** "Dacă oamenii sunt buni doar de frica unei pedepse sau în speranța unei răsplate, atunci suntem într-adevăr o adunătură jalnică.” **"Lumea este un loc periculos de trăit, nu din cauza oamenilor răi, ci din cauza oamenilor care nu fac nimic pentru asta. 

Albert Schweitzer: "Fă ceva minunat! Oamenii ar putea imita gestul tău. 

Alberto Grifi (1938 - 22 aprilie 2007): ”Omul a #evoluat cu #lacrimi în ochi.

Alessandro Francesco Tommaso Manzoni: "Una dintre marile fericiri ale acestei vieti este prietenia si una dintre fericirile prieteniei este aceea de a avea cui sa incredintezi un secret.” ***"Știți bine cum sunt unii oameni: cu nimic nu se simt îndestulați, fiindcă, de fapt, nu știu nici ei singuri ce vor, și-și iau fără milă înapoi tot ceea ce au dăruit cu generozitate și fără nici o rațiune.” 

Alex Dospian: "Mai sunt şi Oameni printre ceilalţi.”

Alex Narcis Dima: "Cand n-ai obligatii, interese personale, poti fi liber in gandire si exprimare. Dar asta te face sa fii ,,cineva”. N-ai nimic de pierdut. Stiti cand esti ,,cineva”? Cand ai obligatii sau interese personale si iti permiti sa ramai liber in gandire si exprimare. Atunci esti OM. De ce? Fiindca atunci risti sa pierzi tot. Da, dar ramai cu stima de sine."

Alexander Graham Bell: "Omul este un animal care refuză să se mulțumească cu împlinirea dorințelor animale.” 

Alexandra Ripley: „Oamenii adevărați pot suferi orice pierderi și să-și mențină totuși capacitatea de a iubi și de a râde.”

Alexandru Macedonski: "Viata este o ciudata comedie care amesteca impreuna si dureri si bucurii, punand lacrimi langa zambet, punand zambet langa plans.” **"„A! iată, zice unul, e omul ş-a lui fală...,/ Priviţi-i slăbiciunea sub piatra mormântală,/ Şi el a fost în lume întâiul dobitoc!/ Mânca pe celelalte ca lupul într-o turmă... ” *** ,,Țărană - suntem toți țărană , / E de prisos orice trufie .../ Ce-a fost in veci are să fie .../ Din noi nimic n-o să rămană ."

Alexandru Vlahuta: „Jertfele oamenilor sint florile ce se arunca in calea dreptatii.” 

Alexis Carrel: "Omul nu se poate remodela fără suferință căci el este atât marmura cât și sculptorul."

Alfred de Vigny: "Destinul conduce o jumatate din viata fiecarui om, iar caracterul cealalta jumatate.”

Alfred Doblin: "Cele mai importante lucruri la un om sunt ochii și tălpile. Ar trebui să fie capabil să vadă lumea și să meargă pentru a o cuceri.” 

Alina Ilioi: "Să fii Om când toate-s bune, nu e greu.../ Să fii Om când totu-i pe dos, atunci e lucru mare!/ "Om nu ești când alții sunt oameni. Om ești când alții uită să mai fie oameni./ Om nu ești când alții te iubesc. Om ești când nimeni nu te mai iubește./ Om nu ești când răsplătești binelui cu bine. Om ești când biruiești răul prin bine./ Om nu ești când zâmbești celor ce îți zâmbesc. Om ești când zâmbești celor ce te lovesc./ Om nu ești când crezi în ce se vede. Om ești când crezi în ce nu se vede.
Om nu ești când vremurile-s bune. Om ești când apare criza./ Om nu ești când trăiești în pace cu cei blânzi. Om ești când trăiești în pace cu cei ce se războiesc.Să fii Om când toate-s bune nu e greu. Cere / un minim efort. Să fii Om când totu-i pe dos, atunci e lucru mare!" 

Alphonse de Lamartine: „Mărginit de natura sa, nemărginit în aspiraţiile sale, omul e un zeu căzut din ceruri, care îşi aduce aminte de ceruri.”

Alvin Toffler: „Nu am încredere în oamenii care își închipuie că au deja răspunsuri într-un moment când eu abia încerc să formulez niște întrebări.” 

Ana Blandiana (25 martie 1942 - ): ”Omul - prea înțelept pentru a lupta, prea curajos pentru a fi rănit, prea sceptic pentru a nu fi infrânt...

Anatol Basarab: "Acum, la început de an, oamenii cer de la Dumnezeu sănătate, bani, case și mașini, carieră, etc în loc să ceară conștiință și puterea de a conștientiza Creația, Viața, Analogia.Omul cere de toate, însă nu cere exact ceea îi lipsește cel mai mult - puterea de a înțelege, de a conștientiza, minte, inteligență, înțelepciune. Însă acestea din urmă sunt cele mai importante, din ele izvorăsc toate celelalte bunăstări - materială, existențială, sufletească, psiho-socială, relațională și cea spirituală, duhovnicesc-mentală, transpersonală, transformatoare, transcendentală.Oamenii nu-l cunosc pe Dumnezeu și asta este problema principală a lumii contemporane. Oamenii nu-l văd pe Dumnezeu, nu-i văd legile și nu știu să-l recunoască în tot ce ne înconjoară.Matematica calităților este legătura omului cu Dumnezeu, iar filosofia este legătura omului cu Mama-Natură.Cel care cunoaște matematică calitativă află ușor că virusul este o creație artificială, științifică și nu a apărut în mod natural. Cu ușurință poate afla și în ce țară a fost creat acest virus modern, cel mai mediatizat virus. Pe teritoriul Ucrainei, de când cu Maidanul, au apărut 14 laboratoare care lucrează cu patogeni - viruși, bacterii, microbi (micro boți). În aceste laboratoare nici măcar guvernul Ucrainei nu are acces sau putere de control al activităților. Laboratoarele sunt finanțate direct de Pentagon - unitate militară. Evident că Pentagonul nu cercetează acolo, în laboratoarele din Ucraina, lucruri spre binele oamenilor, pentru că Pentagonul nu este o organizație de iubitori ai animalelor sau ai oamenilor, ci este o organizație militară, cu scopuri precise, stipulate chiar în statutul organizației. Ucraina nici măcar nu poate cere un raport al activităților din aceste 14 laboratoare. Nu e spre bine această stare de fapt a lucrurilor. Cine știe ce nou virus mai creează? Și cine știe când, în mod întâmplător și „accidental”, va fi eliberat în lume?

Anca Hirschpek: "0,99 suflet/ E cam același lucru cu fiecare: toți ne bem sângele/ îndoit cu apa din alți ochi tulburi ce privesc și măsoară/ traiectoria milimetrică pe lângă starea de grație;/ toți înnodăm pahar lângă pahar închipuite-n transparențe verzi și uscate,/ ca și când amănuntele ne ridică la rangul de oameniși nu trupul ce strânge hainele cu țipătul lui de libertate/ nerecunoscută, și nu inima ce măsoară secundele/ într-o clepsidră întoarsă în palma sângelui prea trist/ ca să mai poarte războaie inutile./Cât țesem broderii, uităm de fiorul din toate astea./ Apoi iar ne înșirăm unii în spatele altora,/ niciodată fix pe fix suflet peste trup,visători și visați deopotrivă în poala/ unei simpatice contabilități cu licență artistică,/ pentru că / 2, 99 de lei înseamnă de fapt trei,/ fiecare contând cât un vis în sala de așteptare./ Cardul de fidelitate pentru fericire și sens/ ni se înnegrește în palmă,/ peste liniile deșănțate./ Oare cât înseamnă 0,99 suflet?/ Cât atârnă virgula în acest caz?/Unde se termină  inocența și începe/ îngenuncherea într-ale vieții?/ Aștept să mă vindece de procentul-lipsă un poem./ Îl observ în spațiul dintre două siluete./ Este un poem neînceput sau, poate,/ terminat și eliberat dintre conștiințe./ Visând și vibrând pentru sufletul/ pe care îl va pârjoli la următoarea întâlnire de taină.”

Andre Malraux ( 3 noiembrie 1901 - 1976): "Omul e asemenea durerilor lui.”

André Maurois: ”Neînţelegerea dintre oameni provine din faptul că unii trăiesc mai mult în trecut, iar alţii în prezent.”

Andrey Murray: ”Fugim de fum, dar dăm năvală la friptură.”

Anne Rice: "Omul, acest miracol cald și plin de viață, de complicație și de inocență…” 

Anonim:

*Cand doi oameni sunt de aceeasi parere in toate privintele, inseamna ca numai unul dintre ei gandeste.” 

*Când iubești pentru mult timp – oamenii încetează să mai observe asta. Când ierți prea des – încep să profite de asta. Când ești gata să faci totul – pur și simplu nu te mai prețuiesc. Și abia atunci când pleci, încep să înțeleagă cât de scump era omul care a plecat și nu se va mai întoarce.

*Cele "7 pãcate" capitale sunt: lãcomia,desfrâul, avaritia, invidia, mânia, lenea, trufia. Cele "sapte virtuti"ale omului sunt: smerenia, dãrnicia, bunãtatea, rãbdarea, modestia, abstinenta si sârguinta.

*Cum e omul asa e sI felul lui de a vorbi.” 

*Digerez cu greutate zilele cu străzile împânzite de oameni. Și nu din pricina oamenilor. Ci pentru că îmi e milă de străzi.

*Există două variante: fie ești prețuit, fie ești folosit. Important este să înțelegi cât mai curând care este cea adevărată.

*Fiecare dintre noi are patru fete: cea pe care o aratam, cea pe care o simtim, cea pe care o credem adevarata si cea adevarata.” 

*Fondatorul Dubaiului, șeicul Rashid, a fost întrebat despre viitorul țării sale și el a răspuns: '' Bunicul meu a călărit pe o cămilă, tatăl meu a călărit pe o cămilă, eu am condus un Mercedes, fiul meu conduce un Land Rover și nepotul meu conduce un Land Rover, dar strănepotul meu va călări pe o cămilă ... "De ce este așa? Vremurile grele creează oameni puternici, oamenii puternici creează vremuri ușoare. Vremurile ușoare creează oameni slabi. Oamenii slabi creează vremuri grele." "

*Lumea nu-l satisface pe om si el se hotaraste s-o schimbe prin actiunea lui.”

*Oamenii au dat uitarii adevarul acesta. Tu insa nu trebuie sa-l uiti. Devii raspunzator de-a pururi pentru ceea ce ai imblanzit. Tu esti raspunzator pentru floarea ta.

*Oamenii cred in nemurire fiindca vor sa traiasca, nu ei ci acei ce le sunt dragi lor.

*Oamenii mari nu pricep niciodata nimic si este obositor pentru copii sa le dea intruna explicatii.

*Oamenii nu mai au timp sa invete nimic. Ei cumpara lucruri gata facute, din magazine. Dar nu exista magazine din care oamenii sa cumpere prieteni si, prin urmare, oamenii nu mai au prieteni.

*Oamenii se intalnesc si se cunosc. Apoi se despart. Se despart pentru ca au facut imprudenta de a se cunoaste. Se despart, dar nu se uita.” 

*Oamenii sunt amiezi ... stau în cumpănă pe drumul vieţii între a fi buni sau răi, importanţi sau simpli, fericiţi sau singuri."

*Oamenii sunt ca muzica. Unii sunt poezie pură. Alții doar zgomot."

*Oamenii sunt capabili, in orice moment al vietii lor, sa faca ceea ce au visat.

*Oamenii sunt precum vitraliile. Strălucesc și scânteiază când soarele este afară, dar frumusețea lor adevărată se arată doar când lumina este înăuntru."

*Oamenii viseaza mai mult la intoarceri decat la plecari.

*Oamenii vor să fie fericiţi, dar în fiecare dimineaţă se trezesc supăraţi pe viaţă, supăraţi pe lumina care intră pe geam, supăraţi că începe o nouă zi în care trebuie s-o ia din nou de la capăt...Oamenii vor să fie fericiţi, dar îmbracă haine mohorâte, merg cu capul aplecat, salută trişti şi cu jumătate de gură, numără crăpăturile din asfalt şi găurile din şosea...Oamenii vor să fie fericiţi, dar intră trişti şi stresaţi la locul de muncă, se grăbesc să-şi judece colegii şi să-şi învinuiască şefii pentru tot ceea ce-i nemulţumeşte...Oamenii vor să fie fericiţi, dar pleacă spre casă apăsaţi de stresul de la muncă, pe care nu ezită să-l împrăştie şi în casele lor...”

*Oamenii se intalnesc si se cunosc. Apoi se despart. Se despart pentru ca au facut imprudenta de a se cunoaste. Se despart, dar nu se uita.” (

*Oamenii vorbesc cateodata despre violenta animalica, dar acest lucru este o mare nedreptate si chiar insulta la adresa animalelor, deoarece aceste nu pot fi niciodata la fel de violente precum omul, care are o agresivitate artistica.

*Omul cel mai oropsit, ultimul om, este om si el, si se numeste fratele meu.

*Omul este nefericit pentru ca nu stie ca este fericit. Numai din acest motiv. Aceasta e totul, totul! Cel care constata aceasta, acela va fi fericit imediat, in aceeasi clipa.

*Omul nu exista decat daca exista Dumnezeu si nemurirea.

*Omul nu se masoara dupa locul unde traieste, ci dupa modul in care se bucura de ceea ce are.” 

*Omul se descopera pe el insusi cand se masoara cu obstacolul.

*Omul trebuie sa traiasca cel putin de dragul curiozitatii

*Omul zambeste in medie de 18 ori intr-o zi.

*Omul vrea dragoste, dar dăruieste ură...Vrea răbdare, dar dă în schimb mânie...Vrea atenție, dar nu este atent...Vrea credință, dar priveste cu neîncredere spre cer...Vrea să fie el însusi, dar se complace în a fi ceea ce nu este.Vrea să știe, dar nu vrea sa învete... Vrea să fie ascultat, dar nu vrea să asculte.. Vrea să primeasca, dar fără să dăruiasca

*Pentru ca sa poata spune „eu”, omul trebuie sa poata sa spuna „noi”.” 

*Prin definiţie, omul nu este diferit, ci indiferenţa sa este cea care face diferenţa.

*Pentru că oamenii sunt ca oglinzile. Te așezi lângă unii și te vezi urat. Lângă alții te vezi prost. Iar lângă alții te vezi neclar și nu știi ce să crezi. Iar asta îți creează nesfârșite păreri de rău. Uneori însă, rar, foarte rar, sunt oameni lângă care te vezi nu neapărat frumos, nu neapărat ideal, ci doar întreg, sau complet sau pur și simplu într-un mod pe care îl găsești acceptabil. Nu e nevoie să îi cauți, ei apar dintr-o dată din mulțimea mută, trebuie doar să fii atent și, dacă e posibil, să ți-i apropii." 

*se sting norii cand ne lovesc cu fulgi sau cu ploi, noi nu ne stingem oare cand dam ceva din noi?”

*Sunt oameni care se străduiesc să înteţească flacara care arde în mintea şi sufletul unui geniu şi sunt oameni care se chinuie s-o stingă. Oameni sunt şi unii şi-alţii, dar câtă diferenţă!…

Anton Pann: „Cei tineri spun ceea ce fac, cei bătrâni povestesc ceea ce au făcut, iar cei nebuni ceea ce vor sa facă.”

Antoine de Saint-Exupery: "Omul se descoperă pe el însuşi când se măsoară cu obstacolul." ***„A fi om înseamnă, fără putinţă de tăgadă, a fi răspunzător. Înseamnă a cunoaşte ruşinea în faţa unei mizerii care părea că nu depinde de tine; a fi mândru de o victorie câştigată de camarazii tăi. Înseamnă a simţi, aşezând piatra, că participi la clădirea lumii.”  ***"Om este acela care poartă într-însul ceva mai mare decât el.” *** „Om este acela care poartă într-însul ceva mai mare decât el.”

 Aristotel (384 î.C. - 7 martie 322 î.C.): „Omul este zeu sau fiară.” ***"Omul este un animal politic feroce.” *** ”Ajungem să fim ceea ce facem în mod repetat.” *** ”Omul este prin natura sa o fiinta sociala.”

Arne Garborg: "Cu bani poti sa ai orice, se spune. - Nu, nu se poate. Poti sa cumperi mancare, dar nu pofta; medicamente, dar nu sanatate; paturi moi, dar nu somn; cunoastere, dar nu intelepciune; stralucire, dar nu confort; distractie, dar nu bucurie; colegi, dar nu prietenie; servitori, dar nu fidelitate; par carunt, dar nu onoare; zile linistite, dar nu pace. Coaja tuturor lucrurilor o poti obtine pe bani, dar nu samburele. Asta nu poate fi obtinut pe bani.

Arthur Schopenhauer: ”Cu cât mai plin în interior e omul, cu atât mai puțin are nevoie de cei din exterior." *** ”Majoritatea oamenilor nu sunt capabili să gândească, ci doar să creadă și... nu sunt accesibili rațiunii, ci doar autorității." *** ”Medicul vede pe om în toată slăbiciunea sa; juristul în toată Răutatea sa; teologul în toată prostia sa.” *** ”N-am mai schimba nicio vorbă cu cei mai mulți dintre cunoscuții noștri apropiați, dacă i-am auzi cum vorbesc despre noi în absența noastră.” *** ”Oamenii sunt ca Luna: nu-și arată decât o față.” *** ”Oamenii sunt ca nişte copii mici: dacă îi răsfeţi, se obrăznicesc.”  *** ”Omul e un copil al nevoilor, nu o inteligenţă liberă.” *** ”Oamenii sunt diavolii pământului, iar animalele sunt sufletele lor chinuite." *** ”Omul singur are foarte puţină putere şi este ca un Robinson părăsit: numai împreună cu ceilalţi el este ceva şi poate ceva.” 

Axel Munthe: „Orice om poate infrunta nespus de multe, cata vreme se poate infrunta pe sine.” 

B. Brecht: „Omul este foarte utilizabil. El poate zbura şi poate ucide. Dar are un cusur: el poate gândi.” 

B. Constant: „Adevărata ştiinţă şi adevăratul studiu al omului e omul.” 
Badescu Alexia: "supraviețuim/ puncte de suspensie într-o lume în care domină psihologia osului/ și capra vecinului e întotdeauna mult mai cornută/ unii se plimbă în vise decapotabile/ alții trag după ei căruța trecutului ca pe un stigmat/ cei lași se apropie de viață tiptil/ cu o respirație mai puțin/ sperând că nu îi vor găsi nici lacrimile nici durerea/ curajoșii îmbrățișează haosul/ își înfruntă sechelele cu grația unui toreador/ ochii neîmblânziți ai vieții nu-i înspăimântă/ au învățat pe de rost căderea/ inutile zbateri/ când pe toți ne asteaptă covorul roșu al anonimatului/ când fiecare groapă ne strigă numele/ la capătul unei iluzii ne pândește o altă iluzie/ suntem vânătorii/ vânați/ condamnați să se hrănească/ din teamă .”

Bakhtyar-Name: „Viaţa omului e ca un meteor: străluceşte în noapte şi se transformă în cenuşă.” 

Baltasar Gracian Y Morales: „Fiecare sa se straduiasca sa calce pe urmele celor dintai, nu atat pentru a-i urma pe ei, cat pentru a depasi pe sine.” ***„Cine rade de orice este un prost tot atat de mare ca si acel care se intristeaza de orice.”

Barbu Ștefănescu Delavrancea (11 aprilie 1858 - 1918): "Omul acela e mai tare care-și cunoaște mai bine slăbiciunile sale.

Bartolomeu Anania: "Omul este zidit de Dumnezeu să existe și în viața pământească și după moarte.” 

Beaumarchais: „Nu-i putem corecta pe oameni, decat aratandu-i asa cum sunt.” 

Bel-espri: ”Lumea, încă de la începutul ei, e făcută din alb și negru, numai oamenii se mărginesc la a vedea, ca printr-o fereastră cu zăbrele, una dintre culorile primordiale. Între zâmbet și lacrimă nu e decât o perdea de vise care se desfiră odată cu primele raze ale dimineții care pune capăt himerei. Între agonie și extaz, lumină și întuneric, luciditate și pasiune, noroi și aur, stă existența noastră, răstignită între poluri. Suntem diferiți, și totuși avem în comun nostalgia după valorile eterne ale umanității, așa cum le-am moștenit prin carne și sânge. Suntem una cu celălalt, și totuși entități distincte care formează structura hibridă a unui puzzle ontologic: Ianus bifrons, cel cu două fețe, una care râde, una care plânge. Nu regreta partea goală a paharului, gândește-te că el se poate umple oricând. Vei plânge mult ori vei zâmbi?”

 Blaise Pascal: ”Căci, în cele din urmă, ce este #omul în natură? Un neant, în ceea ce priveşte infinitul, un tot în ceea ce priveşte neantul, mijlocul dintre totul şi nimic. Este în mod infinit îndepărtat de cele două extremităţi, dar fiinţa sa nu se află la o distanţă mai mică de #neantul din care se trage decât de #infinitul în care este înghiţit ***Ce este omul in mijlocul naturii, un neant fata de infinit, un tot fata de neant o mijlocire intre nimic si tot." ***Nu există decât două feluri de oameni: unii drepţi, care se cred păcătoşi; alţii păcătoşi, care se cred drepţi.” ***Oamenii trebuie cunoscuți pentru a fi iubiți. Dumnezeu trebuie iubit pentru a fi cunoscut." ***Omul este o trestie, cea mai fragilă din întreaga natură, dar este o trestie cugetătoare...”  ***Omul are în sine un gol… pe care nimeni şi nimic nu-l poate umple…***Omul nu este decât supusul erorii naturale şi ireparabile, dacă e lipsit de har. Nimic nu-i arată adevărul. Totul îl #amăgeşte; cele două principii ale #adevărului, #raţiunea şi #simţurile, în afară de faptul că amândurora le lipseşte #sinceritatea, se înşală reciproc.Simţurile amăgesc raţiunea prin false aparenţe şi chiar această iluzie pe care o dau raţiunii o primesc de la ea la rândul lor. Ea se răzbună. #Patimile sufletului tulbură simţurile, dându-i impresii false. Ele mint şi se înşală pe întrecute.”

Bob Marley: "Nu judec oamenii după greşelile lor, ci după dorinţa lor de a se corecta.”

Bobby Pendragon: "Sunt două tipuri de oameni în lume. Persoane care urăsc clownii și… clownii.”

Bock: ”Omul nu are prieteni mai buni şi duşmani mai răi, decât pe sine.

Bogdan Alexandru Duca: "Omul nu e mai prost ca în alte etape ale istoriei sale. Nu e mai credul, mai superstițios, mai incapabil să își ducă gândurile și ideile până la consecințele lor ultime. Nu! Pur și simplu omul a devenit “doar” mai arogant, mai plin de el, mai egocentric. Mai luciferic…. Învățământul universal, democratizarea educației, accesul facil la informație, lucruri fundamental bune, au avut efectul pervers care ne-a adus aici. Așa cum îngerii, fundamental buni, au devenit draci când li s-a urcat iluzia perfecțiunii la cap. Omul sărman cu duhul din alte epoci avea o smerenie firească. Pur și simplu știa care îi era locul. Omul sărman cu duhul dar cu diplome, nu mai știe unde îi e locul. Diploma îi spune că e un om deștept, putirința îl contrazice… Și de aici halul în care suntem. De aici o lume care a paralizat de frica unei viroze. De aici delirurile oamenilor de știință, acceptate cu religiozitate de oameni. De aici, disprețul față de orice logică.”

Bogdan P. Haşdeu: „Ca să fie om deplin, câinelui îi lipseşte numai organul pentru a mânui revolverul.” *** ”Înseamnă a cunoaşte ruşinea în faţa unei mizerii care părea că nu depinde de tine; a fi mândru de o victorie câştigată de camarazii tăi. Înseamnă a simţi, aşezând piatra, că participi la clădirea lumii.” 

Boris Pasternak (10 februarie 1890 - 1960): "Omul e făcut să trăiască, și nu să se pregătească permanent să trăiască.”

Brad Meltzer: "Suntem cu toţii banali. Suntem cu toţii plictisitori. Suntem cu toţii spectaculoşi. Suntem cu toţii îndrăzneţi. Suntem cu toţii timizi. Suntem cu toţii eroi. Suntem cu toţii neajutoraţi. Depinde doar despre ce zi discutăm."

Buddha: Omul devine ceea ce gandeste.”

C. Harron: ”Adevărata ştiinţă şi adevăratul studiu al omului este omul.”

Carl Sandburg: "Sunt oameni care râvnesc să fie pretutindeni în același timp și par să n-ajungă nicăieri.” 

Casian Balabasciuc: ”Doar omul, chiar dacă socoate/ Că-i apărat de societate,/ Desprins din mediul lui sălbatic/ Rămâne-un mare singuratic.”

Cavalerii lui Pitagora: ”Omul nu este niciodata mai inalt decat atunci cand sta in genunchi ca sa ajute un copil. ”

Cervantes: „Faptele mari sunt rezervate oamenilor mari.”

Charles Dickens: Fiecare om este un mister si o taina.”

Charles Pierce: "Dacă omul ar fi fost nemuritor acesta ar fi fost sigur că va trăi ziua în care toate lucrurile în care a crezut îi vor trăda încrederea, năruindu-se.” 

Charlie Chaplin: "Sunt în pace cu Dumnezeu. Conflictul meu este cu Omul.” 

Chuck Norris: "Oamenii sunt ca oțelul. Când își pierd cumpătul, își pierd și valoarea.”

Cicero: "Adesea, omul îşi este singur cel mai mare duşman.” 

Claire Martin: „Nimeni nu e de neinlocuit dar – uneori – este nevoie de mai multe persoane pentru a inlocui una singura.” 

Clive Staples Lewis: "Există două feluri de oameni: cei care îi spun lui Dumnezeu ‘Facă-se voia ta’ și cei cărora Dumnezeu le spune: ‘Bine, acționează cum crezi’. 

Codruta M. Nedelcu: "Din toate speciile regnului animal, omul e SINGURA care are sentimentul "sarbatorii", e unul dintre putinele lucruri ce ne diferentiaza de animale" 

Confucius: "Omul care mută munţii începe prin a căra pietre mici.” *** "Cei mai amuzanți oameni sunt cei care odată au fost triști.” *** "Prin fire, suntem foarte aproape unii de alții, dar prin obiceiurile noastre suntem foarte depărtați.” 

Constanta Bugiugan: "Mie îmi plac puțini oameni.”

Constantin Ardeleanu: "Mesajului christic de a deveni “pescari de oameni” i s-a deturnat sensul de către dictatori în acela de pescuitori de oameni. 

Constantin Brancusi: ”Sa creezi ca un zeu, sa poruncesti ca un rege, sa muncesti ca un rob!” *** ”Oamenii nu isi mai dau seama de bucuria de a trai, pentru ca nici nu mai stiu sa priveasca minunile Naturii.”

Constantin Noica: „Omul nu este propriul lui prezent. El este propriul său viitor.” *** "Oamenii se definesc după modul în care pierd.”

Costel Stancu: ”Omul isi lipseste siesi pentru a fi desavarsit:” *** ”omul e ceva mai mult decît o găselniţă a lui dumnezeu. ”omul rămîne animalul cu cea mai/ bună părere despre sine însuşi

Costel Stancu: ”oamenii sînt răni deschise ale cerului./ Greșeli pe care Dumnezeu încearcă să le îndrepte.” *** „uneori, omul se naşte al tuturor şi moare al nimănui.” *** "omul se naşte al tuturor şi moare al nimănui. *** "Nu ne oprim niciodată. Construim ori distrugem/ cîte ceva, mereu. Se spune că oamenii sînt elogii aduse/ plictiselii lui Dumnezeu. Ne îndepărtăm, în grabă,/ de copiii din noi. Murim, mirați că/ ceasul de pe urmă nu se poate/ da înapoi.” ***"Scriu./ Iubesc./ Beau./ Mor./ Abia acum înțeleg că omul/ e un ocnaș căruia Dumnezeu/ îi aruncă cheile să se elibereze,/ însă el, orgolios, i le dă înapoi/ continuînd să sape - în taină? - / un tunel către nicăieri.” ***"Cinez nimicul ca pe un berbec/ pe care altădată-l călăream./ Poate-s nebun, dar ochi de fiară,/ prin întuneric, mă pîndesc la geam./ În aşternuturi proaspete de piatră,/ adorm apoi visînd întruna/ că sîngele femeii, noaptea,/ se întîlneşte pe furiş cu luna./ Îşi varsă-n mine lapţii îndoiala,/ şi-s singur, fără glas şi trecător,/ cum trecătoare-i apa peste pietre/ şi firul ierbii prin picior./ Atunci tresar, gîndesc şi caut comori în focul ce s-a stins/ - pescar al sinelui e omul, nemulţumit mereu de ce a prins.” ***"Un perete de pe care a fost furată/ colecția de tablouri prețioase/ - așa e omul fără iubire./ Adunate în centrul lumii,/ stelele îi hotărăsc soarta./ Din cînd în cînd cîte una/ cade…”***"Trăim în lumi paralele./ Doar liniile păcatului/ ni se ating, uneori. Fiecare poartă în sine/ scheletul păsării doborîte cu praștia/ în copilărie (...) / Un spectacol de instincte mutilate e omul./ O încercare nereușită a lui Dumnezeu/ de a se autoexila..” *** "omul/ e ceva mai mult decît o găselniță a lui Dumnezeu” *** ”Cinez nimicul ca pe un berbec/ pe care altădată-l călăream./ Poate-s nebun, dar ochi de fiară,/ prin întuneric, mă pîndesc la geam./ În aşternuturi proaspete de piatră,/ adorm apoi visînd întruna/ că sîngele femeii, noaptea,/ se întîlneşte pe furiş cu luna./ Îşi varsă-n mine lapţii îndoiala,/ şi-s singur, fără glas şi trecător,/ cum trecătoare-i apa peste pietre/ şi firul ierbii prin picior./ Atunci tresar, gîndesc şi caut/ comori în focul ce s-a stins/ - pescar al sinelui e omul,/ nemulţumit mereu de ce a prins.”

Costel Zăgan: "Omul: esența deșertăciunii?!” ***"Omul este o casă pe care o termină de zidit moartea.” 

Cristi Dinica: "Nu prea mai există oameni în această lume! Nu-s multi definiți de înțelepciune! Azi, cel definit de șiretenie, e câtă frunză și iarbă, iar el e orice numai om nu. Omul e un caracter, un fel de a fi!"

Cristina Gabriela Marinescu: "De ce ar vrea "stăpânii" acestei planete, cei care dețin deja totul, mai mult?Nu e vorba despre bani.Au inventat banii.Ei sunt producătorii banilor, noi suntem consumatorii, jocul banilor este jocul proprietății asupra materiei, asta presupunând că materia poate fi ... deținută. Nu e vorba nici despre putere.Puterea, atât cât permite iluzia realității, o au deja. Pentru ca cineva să joace rolul stăpânului, altcineva trebuie să joace rolul sclavului. Și sunt destui dispuși să facă asta. Recapitulare.Omul este sursa fundamentală a lumii. Sistemele ei sunt alimentate cu energie de hamsterii care aleargă în colivii rotunde, între job, supermarket și televizor. Politica, băncile și drepturile omului, medicina și presa, armatele și legile sunt mijloacele. Hamsterul trebuie să aibă un scop. Altfel nu aleargă. Iluzia importanței, banii, dreptatea, administrarea prin reprezentare a lumii, sănătatea, educația și libera informație sunt aparent scopuri.În realitate sunt colivia. Ar trebui să existe pentru a-l sluji pe Om. În realitate sunt sisteme care se slujesc pe ele însele, și pe oamenii din mijlocul lor.Și atunci de ce ar vrea stăpânii lumii să-și sinucidă jumătate din hamsterii care alimentează jocul pe care îl dețin?Care este pericolul, pentru ei, căci a sacrifica șeptelul de hamsteri nu pare o decizie inspirată?Și totuși, există un motiv bine întemeiat pentru care acest sacrificiu este pus pe tapet.Care?Om este sursa de energie a lumii.Atenția și Credința sa țin lumea și sistemele în picioare. Fără El, nimic nu are energie și nu are sens.Și totuși, suntem martorii unui atac fără precedent la ființa lui Om.De ce l-ar asasina cineva pe Om, când el este bateria jucăriei numită Lume. Sensul existenței acesteia dar și sursa ei de energie.Poate că ceva se schimbă în Om.Poate că patronii jocului văd și simt că hamsterii își schimbă natura lor de hamsteri. Poate că presimt valul unui adevăr care traversează turma. Un adevăr care pune în pericol chiar colivia rotitoare a sistemelor lumii.Poate că hamsterii se trezesc din visul stăpân-sclav, mare-mic, putere-neputință și pun în pericol roata, colivia, sistemul.Poate că hamsterul se trezește din coșmar și începe să-și dea seama că el este sursa de putere a acestei lumi.Ce-ai face dacă hamsterii tăi ar pune în pericol chiar jocul pe care-l alimentează, jocul care ți îți dă sensul vieții, al existenței tale, de vieți întregi?Păi... nu ai face încercarea ultimă?Aceea de a mai diminua numărul hamsterilor în speranța de a salva jocul? Mai bine mai mic, dar controlabil, decât mai mare și care scapă de sub control.Ce se petrece în Inima Umanității astfel încât stăpânii lumii să se teamă de pierderea controlulului atât de mult, încât să marșeze la sacrificarea sursei lor de energie?Este posibil oare ca amenințarea Trezirii să fie atât de mare încât să justifice asaltul final?Ei stăpânesc gândirea prin educație, alegerile prin frică, individualitatea prin supunerea acesteia în numele colectivității.De ce ar mai avea nevoie de asaltul asupra trupului, reduta ultimă a libertății?Poate pentru că acolo rezidă natura ultimă a pericolului: natura lui Om. Cunoașterea acestuia de către sine. Poate că se tem că Om va descoperi adevărul.El este Sursa și finalitatea oricărui sistem.Dacă ar descoperi asta, jocul s-ar sfârși.Om ar spune NU.Și atunci, mai bine îl sacrificăm pe Om, nu e decât un hamster, atâta vreme cât el însuși crede că este un hamster. Și trebuie să facem totul pentru ca el să CREADĂ că singurul său sens este să alerge între supermarket, job și televizor. Că nu mai există nimic înafară de asta.Mai bine mai puțini pe această planetă și mai obedienți, decât atât de mulți și greu de controlat. mai bine o jucărie mai mică dar sigură, decât una mai mare dar ale cărei baterii încep să-și dea seama de Adevăr.Ar putea fi acesta adevăratul motiv pentru ceea e trăiește Umanitatea acum?Dacă este așa, atunci Trezirea este în plină desfășurare.Hamsterii încep să-și dea seama că sunt motoarele realității."

Dalai Lama: "Ai două treburi pe acest pământ: să fii fericit și să fii folositor." ***  „Oamenii trebuie iubiti si lucrurile folosite. Haosul lumii de astazi este pentru ca iubim lucrurile si folosim oamenii.”

Dan Casu: "Specie mai nenorocita si mai ordinara ca omul, aici pe planeta, nu mai exista!” 

Dan Casuneanu: "omul este mai mult o pădure de suflete decât de trupuri "

Dan Puric: "Omul frumos nu mai este la modă. La modă este omul util, la modă este omul eficient.”

Dante Moro (1933 - 14 martie 2009): ”Omul e opera sculptată de Dumnezeu.”

David Boia: "Încrederea în oameni e infimă, credinţa printre oameni e şi mai mică.” 

David Bowie: "Întotdeauna am simțit nevoia puternică de a fi mai mult decât un simplu om.” 

Delia Camelia Ghita:Oile merg în turmă. Oamenii adevărați, sunt singuratici.”

Denisa Vlad: ”Nu sunt mulţi oameni importanţi în viaţa mea…dar în timp am învăţat că oamenii sunt greu de găsit, dar mai ales greu de păstrat. Am învăţat că uneori e de ajuns să ai alături un singur om, dacă acela e cu adevărat om. Oamenii potriviţi se aşează la momentul potrivit exact lângă cicatricea sufletului tău, exact când rana sângerează mai tare. Un om poate fi piesa ce îţi lipseşte din puzzle-ul vieţii. Durează până o găseşti. Dar certitudinea că este piesa corectă te face să continui jocul.Iubesc oamenii şi încerc să ajung la sufletele lor. Uneori poate îi iubesc prea mult. Sufăr în tăcere pentru ei, încerc să îi ajut cu vorbe, iubire, îmbrăţişări, dar mă uit tocmai pe mine, omul ăsta mic cu suflet bun. Pentru că da, gândesc că toţi oamenii sunt la fel. Gândesc că oamenii au nevoie de oameni, pentru a putea deveni cu adevărat oameni. Dar sunt clipe în care sufletul ţipă după două cuvinte, după timpul altora dedicat mie, după îmbrăţişările şi prezenţa lor. Oamenii sunt piesele din puzzle. Viaţa este jocul. Un puzzle mare, cu reguli, cu concurenţi care joacă corect sau trişează. Doar jocul corect ne va învăţa să fim compleţi, să fim oameni.”

Diana Cornea: "Pe ce anume sunt fundamentate viețile noastre? Poate vei spune: pe iubire sau pe ură …și, de ce nu pe indiferență! Ultima părere cu siguranță este cel mai grav răspuns…mai cumplit decât ura! Viața noastră are la bază teama de moarte, care e continuu lipită de respirația noastră, ce ne amintește că există în orice clipă. Cum poate fi fericită o persoană care are pistolul lipit de tâmplă în orice moment al existenței sale?! Cum poți fi îngrozit de moarte când crezi în nemurire?! Nonsens sau ignoranță?! Răspunsul cu siguranță este complicat și de multe ori bazat pe raportul nostru cu societatea, familia, tradițiile și prietenii dar căutarea și cunoașterea ne va lărgi capacitatea de percepție și înțelegere. Spaima aceasta care ne golește energetic, care ne scade nivelul de vibrație, ne determină să alergăm în toate direcțiile până cădem obosiți și înfrânți. Și iar ne întoarcem la acea negare de a ieși din dimensiunea noastră de confort…a cerceta și a cunoaște necesită efort, dăruire și multă îndârjire. Iată, dragi prieteni, vă adresez o simplă întrebare: a face ceva de bunăvoie este baza fericirii tale personale? Vei răspunde, cu siguranță, afirmativ!,,Eu sunt binevoitor și asta mă face fericit!” Sunt de acord cu tine că aceasta este una dintre cărămizile cu care îți construiești fericirea dar…există un dar! În momentul în care decizi să împarți oamenii în două categorii : buni și răi…cum ești?! Ai decis să spui, spre exemplu: acest om este bun, acel om este rău…cum ești, cum suntem? Suntem un dezastru pe acestă planetă! Suntem cancerul acestei lumi creată tocmai de acest concept: buni sau răi! Sunt oameni fericiți și nefericiți, iubiți și neiubiți…aici sunt, aici suntem doar OAMENI! Gândind și acționând așa ne considerăm din tabăra celor buni și ca niște soldați ai dreptății luptăm pentru exterminarea răului, nu-i așa?! Ei, da! Dragi prieteni, am gândit mult la această plantă veninoasă, care ține de educația primită, de felul cum ne raportăm la societate sau la cum ne implicăm în relațiile interumane și am înțeles că trebuie să oprim acest masacru …de prea multă vreme o mare mulțime de oameni a fost și e distrusă. Avem și noi contribuția asta, indirect sau direct, dacă decidem noi cine e bun sau rău…suntem diferiți, cu niveluri de înțelegere și experiențe diferite.Nimic stabilit de mintea noastră care nu include căutarea și cunoașterea, lărgirea orizontului și respectul pentru Viață nu ne va transforma într-o persoană disponibilă și sinceră.Asta înseamnă să devii o persoană dispusă pentru că nu e vorba despre oameni…este vorba despre mine și despre cum sunt eu!

Diderot: ”A spune că omul este un amestec de putere şi slăbiciune, de lumină şi de orbire, de micime şi de grandoare, nu înseamnă a-i face proces, ci a-l defini.”

Dodici: ”Cei mai mulţi oameni nu ştiu ce vor, iar alţii, în mare număr, nu ştiu ce pot.”

Don Marquis: "Dacă faci oameni să creadă că gândesc, te vor iubi; dar dacă chiar îi faci să gândească te vor urî.” 

Donald Miller: "Când vei înceta să te aștepți de la oameni să fie perfecți, ai să-i plăci pentru ce sunt ei.”
Donald Trump: „Fii atent pe cine calci când urci, că vei întâlni aceiași oameni la coborâre.”

Dora Stanculescu: ”OMUL NU ESTE FĂCUT SĂ MĂNÂNCE CARNEOamenii au fost făcuţi să fie ierbivori, consumatori de produse vegetale (legume, fructe, seminţe, sâmburi etc), NU omnivori, NU carnivori. Specia noastră nu este biologic făcută să consume carne. Omul este prin natura sa biologică vegetarian, iar dieta ideală a oamenilor pentru o viaţă sănătoasă este una preoponderent vegetală (ideal ar fi exclusiv vegetală).Cu toate că unii istorici și antropologi susțin că omul este omnivor, alcătuirea noastră anatomică – gura, dinții, sistemul digestiv – indică mai degrabă că suntem făcuți pentru o alimentație fără carne. Și o bună parte a omenirii încă trăiește în acest fel. Iar în țările cele mai industrializate, pasiunea pentru carne are mai puțin de 100 de ani. De fapt, a început o dată cu frigiderul și societatea de consum. Dar nici măcar în secolul XXI corpul omului nu s-a adaptat la mâncatul cărnii. Carl von Linné, botanist, zoolog și medic din secolul al XVIII-lea, spunea: „Alcătuirea internă și externă a omului, comparată cu cea a animalelor, indică faptul că fructele și legumele suculente constituie hrana lui naturală”. Linné avea dreptate. Dacă analizăm cu atenție structura anatomică a mamiferelor și a oamenilor, reiese clar că suntem mult mai apropiați de animalele erbivore decât de cele carnivore. Cu alte cuvinte, nu suntem programați de natură să ingerăm și să digerăm carnea. Iată câteva dovezi clare:Carnivore – au gheareErbivore – nu au gheareOameni – nu au gheareCarnivore – nu au pori în piele și transpiră prin limbăErbivore – transpiră prin porii pieliiOameni – transpiră prin porii pieliiCarnivore – au dinții din față ascuțiți și nu au molari plați, pentru mestecatErbivore – nu au dinții din față ascuțiți, iar molarii sunt plați și folosesc la mărunțirea hraneiOameni – nu au dinții frontali ascuțiți, iar molarii sunt plați, folosind la mărunțirea hranei.Carnivore – au tractul intestinal de 3 ori mai lung decât lungimea corpului, astfel încât carnea, care intră rapid în descompunere, să nu stagneze mult timp în intestineErbivore – au tractul intestinal de 10-12 ori mai mare decât lungimea corpuluiOameni – au tractul intestinal de 10-12 ori mai mare decât lungimea corpuluiCarnivore – secretă un acid clorhidric puternic în stomac, necesar digerării cărniiErbivore – secretă un acid stomacal de 20 de ori mai slab decât al carnivorelor Oameni – secretă un acid stomacal de 20 ori mai slab decât al carnivorelorCarnivore – nu au nevoie de glande salivare, pentru pre-digerarea cerealelor și a fructelorErbivore – au glande salivare bine dezvoltate, necesare pre-digerării cerealelor și fructelorOameni – au glande salivare bine dezvoltate, necesare pre-digerării cerealelor și fructelorCarnivore – au saliva acidă, fără ptialină, enzima necesară pre-digerării cerealelorErbivore – au saliva alcalină, cu ptialină, pentru pre-digerarea cerealelor Oameni – au saliva alcalină, cu ptialină, pentru pre-digerarea cerealelorDin această scurtă analiză comparativă reiese clar că, dacă oamenii ar fi fost creați de natură să mănânce carne, n-ar fi avut aceste asemănări anatomice izbitoare cu animalele erbivore.Vă puteți întreba: „Dar dacă n-am fost creați să mâncăm carne, de ce o facem?” Pentru că am fost condiționați de mici să mâncăm carne. Carnivorii au o vorbă: „În natură, animale omoară alte animale pentru a se hrăni. Prin urmare, acest obicei face parte din legile naturii”. Ei bine, nu-i chiar așa. În primul rând, noi nu trăim în sălbăticie. În al doilea rând, noi nu am fost meniți să ucidem animale și să le mâncăm. Am fi cu toții mai sănătoși dacă n-am face asta. Dacă nu știați, aflați că, în decurs de 4 ore de la ingerare, carnea intră în putrefacție, iar resturile ei se lipesc de pereții intestinali, unde rămân timp de 72 de ore, și chiar mai mult (luni sau ani), dacă persoana suferă de constipație.Ultimul punct pe care aș vrea să-l ating în demonstrarea faptului că noi, oamenii, nu suntem creați să mâncăm carne este acela că toate animalele carnivore sau omnivore își consumă carnea crudă. Atunci când un leu ucide un erbivor, primul lucru pe care-l face el este să-și sfâșie prada în zona stomacului, pentru a-i mânca organele pline de sânge (nutrienți). În timp ce mănâncă stomacul, ficatul, intestinele etc., leul linge tot sângele din aceste zone. Chiar și urșii, care sunt omnivori, mănâncă somonul crud. În schimb, nouă, oamenilor, carnea crudă, plină de sânge, ne face silă.De aceea o gătim și o condimentăm, mascându-i astfel gustul.Un exemplu: dacă o căprioară moare arsă într-un incendiu de pădure, niciun carnivor nu se va atinge de carnea ei. Un alt exemplu: leii aflați în captivitate sunt hrăniți exclusiv cu carne crudă, altfel ar muri de foame.Dacă noi, prin natura noastră, am fi carnivori, am putea mânca carnea crudă și îmbibată de sânge. Și ni s-ar părea foarte bună la gust. Adevărul e că numai gândul la un astfel de meniu ne întoarce stomacul pe dos. De aceea am inventat gătitul la foc și asezonarea cărnii cu sare, condimente, ketchup, maioneză, muștar sau diverse sosuri. Este singurul mod în care noi, oamenii, putem mânca carne. Chiar și numai acest lucru ar trebui să ne dea de gândit.

Dorel Schor: "Există oameni semicunoscuţi şi oameni seminecunoscuţi. Nu-i acelaş lucru!” 

Dorel Visan: ”Omul mereu se intoarce la origini. Se intoarce sub forma de nor sau sub forma de dor”

Dorin Farca: "Oamenii" nu se nasc oameni. Ei, unii din ei, pot, eventual, deveni oameni."

Duiliu Zamfirescu: "Caracterele oamenilor sunt ca vinurile închise; te găsești totdeauna înaintea unei etichete și, în general, e bine să nu bei butelia până la fund, fiindcă, chiar atunci când vinul corespunde cu eticheta, dai de drojdie.” 

Edward R. Murrow: „O țară de oi merită un guvern de lupi.” 

Eleanor Roosevelt: "Mințile luminate discută idei; mințile mediocre discută evenimente; mințile mici discută oamenii.” 

Elena Căruntu Bîrchi: "Nu au vorbe, nu au brațe, nici n-au fețele umane,/ Dar te apără mereu, chiar și-atunci când le e foame/ Pentr-o mângâiere seara și-o privire-n dimineață,/ Stau acolo lângă ușă, credincioși întreaga viață./ Și nu-ți cer să împarți averea, nici pe umeri haine noi,/ Doar un zâmbet, bunătate și ne-așteaptă afară-n ploi/ Numai oamenii rănesc, și prin fapte și cuvinte,/ De le faci o dată rău și-n mormânt te-ar ține minte!/ Și nu-i cale să te ierte, nici dacă le-ai da răsplată,/ Dintr-un prieten, faci dușman și dușman e viața toată/ Ia priviți din când în când, la cei fără de cuvânt,/ Că mai oameni, mai cu suflet, câteodată ei ne sunt./ Am văzut rele pe lume și atâta răzbunare,/ Că păreau oameni frumoși, niște amărâte fiare/ Și din mâna celui bun, se hrănește câte-un monstru/ Fără ca să bănuim, ținem lupi în jurul nostru./ Și mănâncă și-apoi dorm, sub același coperiș,/ Dar te-ar vinde, te-ar ucide, precum hoții pe furiș/ Nu e junglă mai sinistră decât lumea, dragii mei,/ Poți să închizi ușile toate, dar nu te ferești de ei./ În privirea unui câine poți citi mereu iubirea,/ Nedreptatea, falsitatea, ne-o întinde omenirea/ Deschizi ușa unui om, / Fără să privească-n urmă, e vrăjmașul tău de mâine!”

Elena Porubin: ”Toată viața mi s-a spus să mă potolesc, că sunt prea mică și că nu pot schimba lumea. - V-ați obișnuit că trebuie să ai o funcție, că trebuie să fii "cineva"... ca să faci ceva.  De ce?  Trebuie să fii "ce" ca să lupți pentru copilul tău?  "Ce" sunt oamenii care dacă văd că cineva se îneacă, sar să îl salveze?  "Ce" sunt oamenii care intra în foc și salvează copiii, atunci când arde o casă? Au funcții? Sunt "cineva"? Sunt OAMENI. Atât.  Atunci de ce nu credeți că aveți destulă putere să faceți ceva?” 

Elisabeth Kubler-Ross: ”Cele mai frumoși oameni pe care i-am cunoscut sunt cei care au cunoscut înfrângerea, au cunoscut suferința, au cunoscut lupta, au cunoscut pierderea, și au găsit calea de a ieși din adâncuri. Aceste persoane au o apreciere, o sensibilitate și o înțelegere a vieții care le umple cu compasiune, blândețe și profundă iubire.” 

Emanuel Corduneanu: "Oamenii nu mai au timp să vorbească,/ Nu mai au timp nici să asculte, nu mai au putere să înțeleagă,/ Îmi place încă să cred că atunci când ajuți vei primi ajutor când ai nevoie, greșit niciodată nu se va întâmpla asta în zilele actuale, nu se întâmplă, mergem mai departe,/ Tot ceea ce faci bine, este primit cât este nevoie de tine, apoi ești uitat sau îndepărtat, nu mai contezi,/ Faci parte din trecut, prezentul se definește din alte oportunități.”

Emil Cioran: Biologic sunt un deşeu al Evoluţiei. Dar omul în genere e un asemenea deşeu - dacă-l priveşti cu atenţie."*** ”De oameni mă separă toți oamenii. *** E mai uşor să faci biografia unui nor decât să spui ceva despre om. Şi cum ai spune ceva, când despre el orice e valabil?”  ***Fiecare om este propriul lui cerşetor.”***Nimeni nu poate spune încă dacă omul e un ceva, un nimic sau un tot.” ***Numai Dumnezeu are privilegiul să ne abandoneze. Oamenii nu pot decât să-ţi întoarcă spatele. *** Niște muște tragice, asta suntem cu toții." *** Nu-mi plac decât oamenii melancolici şi erudiţi, care ştiu carte în tristeţe şi-şi pot plimba mâhnirile prin toţi poeţii." *** Numai Dumnezeu are privilegiul să ne abandoneze.*** Oamenii nu pot decât să-ţi întoarcă spatele.” ***O pulbere îndrăgostită de fantome – iată ce e omul: imaginea sa absolută, ideal asemănătoare, s-ar întruchipa într-un Don Quijote văzut de Eschil.” ***Omul e o holdă de neînţelesuri, în care neghina e tot aşa de rodnică şi de strălucitoare ca şi boabele.” *** Omul e un naufragiat al Absolutului. Nu se poate înălţa în acesta. Doar să se înece. Şi nimic nu-l îneacă mai adânc în el decât marile oboseli, acele oboseli care deschid spaţiul într-un căscat al infinitului şi-al plictiselii. *** Omul este drumul cel mai scurt între viaţă şi moarte.” *** Omul o ia din nou de la început în fiecare zi, în ciuda a tot ce ştie, împotriva a tot ce ştie.” *** Omul, acest exterminator. - Tot ce vieţuieşte va sfârşi prin a pieri în faţa atacurilor sale şi, in curând, vom vorbi despre ultimul păduche." *** Omul e fără îndoială o apariţie extraordinară, dar nu o reuşită "*** Omul e cancerul pământului... " *** Omul e superficial si mizerabil, el vrea sa lase urme vizibile si nu izbuteste decat vanzolindu-se in fata semenilor sai, in loc sa se ingroape in sine, sa refuze sa se manifeste, sa se cufunde in fericirea de a nu lasa nici o urma, sa adopte conditia de necunoscut, sa se piarda in extazul anonimatului.*** Prefer să fiu ultimul om, dacă, a fi om, înseamnă să fii ca ceilalţi."Suferinţa a inventat atât pe una cât şi pe alta pentru a se  *** justifica pe sine însăşi. Numai #omul se poate chinui între o irealitate şi o închipuire."*** Umilinţa este un viciu. Căci răpeşte atât omului, cât şi lumii, farmecul şi valoarea.” ***Un animal ce poate suferi pentru ceea ce nu este, iată omul.” 

Enzo Ferrari: „Omul este un animal cu un extraordinar spirit de adaptare.” 

Epictetus: „Pe oameni ii tulbura nu lucrurile, ci parerile despre lucruri.”

Epicur: „La cea mai mare parte a oamenilor, calmul seamănă cu letargia, iar emoţia cu patima.”

Ernes Jaubert: ”Omul este singurul animal care ştie să râdă şi ar trebui să fie şi singurul care ştie când trebuie să o facă.”

Ernest Hemingway: ”Omul poate fi distrus, dar nu înfrânt.”

Eugen Dorcescu: "Omul nu este doar ființă întru moarte, ci și ființa întru mântuire.” ***"Omul este ființa care și-a ratat șansa.”

Eugen Lovinescu: „Nimic nu-i leagă mai mult pe oameni decât conștiința unui trecut comun.”

Eugenia Grobnic: ”Ne risipim în banalitate și într-un fals confort"

Eugenio Montale: "Oamenii sunt ca vinul: nu toate vinurile îmbătrânind se fac mai bune: unele se acresc."

Euridice: „Am vazut oameni de nimic din parinti nobili si copii buni din parinti rai.”  

Feodor Mihailovici Dostoievski (1821 - 1881): "Oamenii sunt făcuți ca să se chinuiască unii pe alții.” ***"Se compară uneori cruzimea oamenilor cu cea a animalelor sălbatice, comparația este jignitoare pentru acestea din urmă.” *** "Cu cât mi-e mai dragă omenirea în general, cu atât îi iubesc mai puţin pe oameni în particular. În visele mele, fac adeseori planuri măreţe pentru binele omenirii, însă sunt incapabil să trăiesc în aceeaşi cameră cu cineva două zile la rând. Ajunge o singură zi ca să-l urăsc, oricât ar fi el de cumsecade: pe unul pentru că mănâncă prea încet, pe altul pentru că are guturai și-și suflă mereu nasul. Din din clipa când vin în contact cu oamenii, ajung să le fiu dușman.” *** ”Vremurile noastre sunt vremea mediocrităţii, a lipsei de sentimente, a pasiunii pentru incultură, a lenei, a incapacităţii de a te apuca de treabă şi a dorinţei de a avea totul de-a gata.” *** ”Ființa care se obișnuiește cu orice, iată care este, cred eu, cea mai potrivită definiție a omului.”

Fernando Pessoa (1888 – 1935): "Omul nu știe mai mult decât celelalte animale; știe mai puțin. Ele știu ce au nevoie să știe. Noi nu.” *** ”in strafundul nostru suntem fiinte în permanenta activitate.” 

Florin Lăiu: "Odată, o maimuţă din neamul Anecdotic ,/ Venind la sfat pe-o creangă de arbore exotic ,/ A zis : Atenţiune ! Sunt foarte afectată !/ Tot circulă o vorbă , deloc adevărată/ Că omul ar descinde din buna noastră rasă./ Ba chiar ideea asta îmi pare odioasă !/ Şi , zău , savantul Darwin , tot neamul ni-l jigneşte/ Când spune cum că omul cu noi se înrudeşte !/ Aţi pomenit vreodată divorţuri printre noi ?/ Copii lăsaţi pe drumuri sau arme de război ?/ Am inventat , noi , cipuri şi alte drăcării ?/ Însemne sataniste , otrăvuri , şmecherii ?/ văzut-aţi pe vreunul , retras în jungla deasă ,/ Ca să scornească arma distrugerii în masă ?/ Tot ce lăsăm în urmă , când mai sărbătorim ,/ E biodegradabil . Natura o-ngrijim ./ Iar omul otrăveşte, în fiecare zi ,/ Păduri, câmpii şi ape, şi zările-azurii . . ./ N-avem starlete porno sau dive-travestiţi ,/ Şi , orişice s-ar zice , nu suntem troglodiţi !/ Cine-a văzut în hoardă la noi bolnavi mintali ,/ Drogaţi , lacomi de sânge sau homosexuali ,/ Escroci , bandiţi , gherile sau vreo tutungerie ?/ În neamul nostru nobil nu vezi aşa prostie !/ Noi n-avem mafii crude în stirpea noastră-aleasă ,/ Nici terorişti , nici dogme , nici luptele de clasă . . ./ Cât am bătut eu jungla , scuzaţi , n-am observat/ În obştea maimuţească vreun cocotier privat ./ Urmând calea cea bună şi , evident , corectă ,/ Adolescenţii noştri părinţii şi-i respectă ./ În ierarhia noastră , cum e firesc şi drept ,/ Devine şef acela viteaz , agil , deştept ,/ Capabil viaţa obştei s-o ţină , s-o păzească ,/ De rele şi primejdii turma să şi-o ferească ./ Adesea şeful nostru îşi riscă mândra blană ,/ Ca turmei să-i găsească loc de dormit şi hrană .Pe când , priviţi ! La oameni , ferească Domnul sfânt ,/ Şefi sunt cei fără suflet şi fără de cuvânt ,/ Corupţi , vicleni , jigodii , cu gura cât mai mare ,/ Nebuni după putere şi după bunăstare !/ De turma lor n-au grijă nici cât un bob de mei,/ Contează doar averea şi înmulţirea  ei ./ Nu veţi vedea vreodată , cât soarele şi luna ,/ O minte de maimuţă dospind în ea minciuna ./ La om , tot ce înseamnă minciună , intrigi , ură/ Sunt legi de referinţă , a doua lui natură ./ Chiar dac-aş fi silită de vreun laborator ,/ N-aş deveni vreun Iuda ori vreun informator . . ./ Şi iată înc-un lucru din lumea mea frumos :/ La noi nu se întâmplă război religios ,/ Nici sfinte inchiziţii , nici libertăţi în lanţuri ,/ Nici chefuri după care să ne culcăm prin şanţuri ,/ Nici ordine mondială, şi nici naţionalism,/ Şi nici vreo îndoială ce-aduce ateism. . ./ E-ADEVĂRAT CĂ OMUL, ACEST BIPED, GUNOI,/ ARATĂ CA MAIMUŢA, DAR N-A DESCINS DIN NOI!”

Francesco Orestano: "Copilaria este suvoiul de apa care izvoraste limpede si curat din adancurile fiintei si la care omenirea alearga fara incetare sa-s potoleasca setea idealurilor sale de dragoste, de bunatate, de frumusete, de perfectiune.” ***"Mulți oameni sunt cinstiți din orgoliu.” 

Francesco Petrarca: "Nu toți oamenii pot fi Ciceroni și Platoni, Virgili sau Homeri, dar toți pot fi oameni buni. Prefer un om fără cunoștințe literare, decst cunoștințe literare fără om.”

Francis Thompson: "Stii tu ce inseamna sa fii copil? Inseamna sa crezi in dragoste, sa crezi in frumusete, sa crezi in credinta. Inseamna sa fii atat de mic incat spiridusii sa ajunga sa-ti sopteasca la ureche, inseamna sa transformi bostanii in calesti si soriceii in telegari, josnicia in noblete si nimicul in orice, caci orice copil poarta o zana nasa in sufletul lui.”

Francois Clement: „Oamenii sunt in acelasi timp ei insisi si contrariul lor.”

Francois De La Rochefoucauld: "Puțini oameni știu să fie bătrâni.” ***„Un om căruia nu-i place nimeni e cu mult mai nefericit decât cel care nu-i place nimănui.” ***„E mai uşor să cunoşti omul în general, decât să cunoşti un om, luat aparte.” 

Frank Norris: "Oamenii au dreptul la adevăr așa cum au dreptul la viață, libertate și la căutarea fericirii.” 

Friedrich Nietzsche: „E greu să trăieşti printre oameni, fiindcă-i greu să taci.” ***"Omul este o frânghie care leagă bestia de supraom – o frânghie peste abis.”***„Omul nu este decât o coardă întinsă între bestie şi supraom, o frânghie deasupra prăpastiei. Măreţia omului constă in faptul că este o punte, şi nu un sfârşit; ceea ce poate fi iubit în el este faptul că poate constitui o tranziţie sau un declin.” ***„Omul este ceva care trebuie depăşit.” ***"Oamenilor nu le este rușine să se gândească la lucruri murdare, dar le este rușine la gândul că alții le pot atribui astfel de gânduri murdare.” 

Friedrich Schiller: ”Pe scara putredă urcă doar oamenii fără greutate.”

Frunza Stelian: ”Daca te astepti ca lumea sa fie coreta, te pacalesti singur. Este ca si cum te-ai asteptatca leul sa nu te manance pentru ca nu l-ai mancat.”

G. Cesbron: ”Adulţii sunt „copii încărcaţi cu lanţuri” ***Animalul uman…, dar singurul fapt de a se compara cu un animal, demonstrează că nu este animal.”***Când doi oameni se întâlnesc, aceasta produce o scânteie care se numeşte Christ, Satan sau Nimic.” ***Adulţii sunt „copii încărcaţi cu lanţuri”.” ***Funambuli, fiecare pe sârma sa, care ştiu bine că o să ajungă să cadă, dar găsesc mijlocul de a-şi pune piedici de pe-o sârmă pe alta – iată oamenii.” ***În fiecare om poţi vedea animalul, este adevărat, dar şi pe Christ.”***Majoritatea oamenilor sunt nişte stânci foarte mândre de masa lor şi de rezistenţa lor şi care nu-şi dau seama că nu au valoare decât prin infinitezimala urmă de uraniu pe care o conţin.” ***Omul este un animal care spune: „Eu” ***Omul poate, ca şi fructele, putrezi din interior ori din exterior.” ***Omul-sex, omul-creier şi omul-inimă se arată unul pe altul cu degetul cu stupoare.” 

G. Chesterton: „Omul, cu adevarat maret, ii face pe toti oamenii sa se simta importanti.”

G.D. Toma: "... faptul că te umileşti pentru ca să rămâi deschis, astfel să rămâi om, n-ar trebui să existe, să fie o necesitate, dacă a fi deschis, dacă a fi om, s-ar fiinţa ca şi normalitate a oamenilor şi-a societăţilor în general. Realitatea, însă, ne arată că, de fapt, noi încă nici măcar nu am găsit un răspuns care să exprime adevărul, la întrebarea: - Ce înseamnă a fi om? Sigur. Răspunsuri la întrebarea dată, sunt multe. Ba, chiar foarte multe. Prea multe. Şi, câtă sinceritate există în toate aceste răspunsuri? Cred că în situaţia în care omenirea ar găsi o metodă prin care să rostească adevărul şi numai adevărul, am descoperi atunci cât de mici suntem. Cât de inutile şi dăunătoare sunt credinţele în superioritatea noastră. Vom descoperi atunci că toate idealurile istorice nu sunt decât prostie şi speranţe zădarnice. “Un neam trece, altul vine – pământul rămâne veşnic…”, spunea Ecleziastul. Iar eu mă-ntreb: - Au devenit oamenii de astăzi, mai elevaţi decât oamenii din timpul Ecleziastului? Nu cred. Tehnologia care ne înconjoară, şi diversele direcţii de manifestare umană relativ mult înaintate, sunt doar chestiuni trecătoare. Un semn de superioritate aparent. Este deajuns să apară revendicări până şi pentru lucruri mici, că oamenii se şi pornesc la război. Ş-atunci mă-ntreb: - De ce atâtea credinţe şi speranţe zădarnice? Oare n-ar trebui ca în locul tuturor idealurilor, omenirea să pună Legea aptă să facă pe om a nu mai avea motive să se ridice împotriva altui om? Dar cum poată fiinţa o Lege care să asigure liniştea societăţilor, şi pacea între popoare, când au fost şi sunt considerate ca Legi juste, posibilitatea oamenilor de a-i subjuga pe alţi oameni? Spun unii că Omul este expresia vreunui zeu? Haideţi să luăm un om care a muncit întreaga viaţă, până la vărsta pensionării, într-o fabrică, şi-i vom calcula preţul, ajungând la suma rezultată din adunarea salariilor pe care le-a primit. Şi vom vedea că în multe cazuri preţul acesta este derizoriu. De aceea, mă-ntreb din nou: - Ce înseamnă a fi om? Da. Este important să dăm măsură lucrurilor. Însă, întrebarea este: - Care sunt lucrurile importante cărora noi trebuie să le dăm valoare? Oare cât de mult ne întrebăm noi: - Dar lucrurile cărora noi le dăm valoare, nu sunt ele generatoare de suferinţă, altor oameni? Societatea, prin complexitatea claselor sociale care obligă unele clase la a munci continuu, pentru nivelul înalt de trai al altor clase, impune practic jertfa aproape întregii vieţi a acelora ce muncesc, astfel că aceste clase dirijate a rămâne continuu dependente de o anume feudă, sunt în majoritatea timpului vieţii fiecărui individ, absente din cadrul familiei. Căci şase, de multe ori chiar şapte zile pe săptămână, a câte opt ore de muncă, plus ora de pauză = 9 ore, plus timpul alocat plecatului şi întorsului de la locul de muncă, plus cel puţin 8 ore în care un om ar trebui să doarmă – ce le mai rămâne acestor clase de oameni? Şi, nu suferă familiile de la nivelul claselor acestea, cauză a absenţei permanente pe care am evidenţiat-o? Apoi, ne mai întrebăm de ce Instituţia Familiei este în derizoriu! Vin mafiile religioase, şi suporterii lor să ne spună că imoralitatea societăţii este din cauze supranaturale. Şi vin ca să ne violenteze cu remedii fistichii de genul mersului la biserică… - Ce înseamnă a fi om? – iată, este întrebarea pe care trebuie să ne-o punem cât mai des.
Pe de altă parte, haideţi să luăm, de exemplu, un aşazis preot. Unul îmi vorbea odată în termeni de “activitate” (a ălora). Activitate? Anume, cu unele excepţii, cam două ore în fiecare duminică. Excepţiile ar fi vreo aşazisă sărbătoare, în care aşzisul preot mai “munceşte” de obicei cam tot câte două ore, sau cazurile când este chemat să-şi exercite excrocheria cu prilejul vreunei mormântări, a vreunui botez, cununie etc. Şi, totuşi, parazitul acesta primeşte leafă de la Stat, încasează bani de la populaţie… De aceea, eu mă întreb: - Care sunt lucrurile importante cărora noi trebuie să le dăm valoare? Este foarte lesne a ne grăbi să dăm răspunsuri. Mai că este imposibil să ne conformăm noi acelui Om pe care l-ar defini răspunsurile noastre. Şi-atunci mă-ntreb: - Dacă noi dăm definiţii întotdeauna care ne exclud pe noi, nu reprezintă asta un semn de răutate plenară a noastră? Căci un om bun ar defini pe om referindu-se “şi” la sine însuşi. Caz în care ar recunoaşte dreptul fiecărui om de a avea atât obligaţii, cât şi responsabiităţi. Or, cum e posibil să existe oameni ce îşi îngroapă viaţa în muncă, în timp ce alţii au doar activităţi simbolice? Dar, oare, dacă aşazisul Patriarh al României, ar naufragia de unul singur pe o insulă pustie, oare nu s-ar îngriji personal de propria-i supravieţuire, de propria-i mizerie pe care o degajă? Şi, dacă în cazul în care parazitul acesta ar rămâne fără posibilităţile pe care i le oferă societatea (posibilităţi prin care alt om se scârbeşte în a înlătura murdăria omului parazit) caz în care, iată, logica ne arată că omul parazit va lăsa la o parte pretenţiile de buric al pământului, pentru ca să scurme în pământ, cu unghiile, până la sânge, şi-a duce la gură, cu lăcomie, rădăcina menită să-i ofere stropul de viaţă… Oh!, dacă toate acestea de până aici sunt dureros de adevărate, oare de ce permite societatea, Omul, să existe om cu pretenţii de buric al pământului? Sunt acestea motive care mă fac să mă întreb mereu: - Ce înseamnă a fi om? Ce înseamnă “lucrurile importante”?... Pentru cine sunt lucrurile importante, lucrurile considerate, impuse ca fiind importante? Cred că nu există specie de animal, la nivelul căreia, apartenenţi ai unei specii, să paraziteze alţi apartenenţi ai aceleiaşi specii. Numai la Om există trăsătura aceasta. Ş-atunci mă-ntreb: - Dincolo de marea sa capacitate de a face rău, care este lucrul apt să justifice aroganţa că Omul este superior unui vierme? Construcţiile oamenilor care asigură traiul luxuriant al unui segment de societate, ce au îngropat viaţa altui segment de societate?...”

G.E. Lessing: „Cea mai nobila preocupare a omului este… omul.”

G. Papini: „Omul e o bestie care trebuie să devină înger.” 

Gabriel Petru Baetan: "Adevărata provocare a umanității nu este evoluția, cât conservarea.” 

Galileo Galilei: „Nu-l poți învăța nimic pe omul matur, dar îl poți ajuta să găsească răspunsul în el însuși.” 

Garabet Ibrăileanu: "Omul nu renunță decât la ceea ce nu-i trebuie, ori la ceea ce e imposibil. Dar pentru aceasta i se cere multă filozofie.” ***"În viața fiecare purtăm un steag pe care e scris cu litere mari: Eu! 

Gaston Bachelard: "Omul este creația dorinței, nu este creația nevoii.” ***"Omul este o ființă imaginativă.” 

George Bernard Shaw: „Ceea ce este cu adevărat valoros la un om este exact partea pe care n-am înțeles-o.”

George Budoi: "Mulţi oameni mor fără să fi trăit.” ***"Oamenii răi nu se îmbolnavesc niciodată de inimă: le lipsește organul…” ***"Toţi oamenii se nasc oameni, dar nu toţi rămân oameni. 

George Carlin: "Unii oameni vad lucruri și se întreabă: De ce?Unii oameni visează lucruri și se întreabă: De ce nu? Alți oameni trebuie să meargă la lucru și nu au timp de toate astea.

George Coșbuc:  (20 septembrie 1866 - 1918)Soarele răsare roșu, și tot roșu e când apune. #Omul bun, în zilele rele, e tot bun, ca-n zilele bune.”

George Geafir: "Modestia: mamă de oameni adevăraţi.” ***"Porcul se uită la oameni şi vede nămolul în care el se scaldă.” ***"Cei care dispreţuiesc cărţile sunt oameni importanţi, cei care le apreciază sunt oameni.” ***"Omenirea este expresia contrariilor: oameni buni – oameni răi, oameni înţelepţi – oameni politici…” ***"Oameni mulţumiţi şi animale fericite am mai întâlnit; oameni fericiţi, doar în cărţi.” ***"Nevoile îi înstrăinează pe oameni, viciile îi înfrăţesc.” ***"Există oameni care fac rău din interes şi oameni care fac bine tot din interes şi nu se lasă mai prejos.”

George Simenon (13 februarie 1903 - 1989): ”Putem crede că omul își #dorește să trăiască în societate, din moment ce ea există. Dar de când ea există, o bună parte a energiei și inteligenței sale #omul o folosește să lupte împotriva ei

 Gheorghe Pituț: "Trebuie admis ca în adâncul ființei sale fiecare om e bun.”**"Să poți privi-ntr-un  *om e cea mai mare întâmplare.”

 Giacomo Girolamo Casanova de Seingalt: "Omul care se știe înzestrat și care își dă cât de cât seama de ce-i poate mintea, e dator să năzuiască a cunoaște cât mai multe cu putință.”

Giacomo Leopardi: ”Copiii descoperă totul în nimic. Oamenii nu găsesc nimic în toate.” 

Gica Jalba: ”Propun adevărat proces recurs../Greu inculpată, închipuit-superior, rasa umană/ Care, cu sânge rece, a omorât un pui de urs." ***" Cineva care știa ce zice împărțea marea lume în puțini cunoscători, lingăi și idioți.. si mai toți niște lași."

Gino Borsato (1905 - 30 iulie 1971): "Omul e facut din tarâna cu dorinta de a se înalta la cer.”

Giovanni Boccaccio: "Oamenii au tendința de a crede răul în locul binelui.” ***"Ca să izbutești, trebuie mai ales să știi să cunoști oamenii, să le ghicești sufletul, să descoperi în darul zâmbetului lor, gândul ascuns. 

Giovanni Pico della Mirandola: "Nimic nu este mai presus pe pământ decât omul, nimic nu este mai presus în om decât mintea și sufletul.”*** Îi spune Dumnezeu omului: ”Te-am aşezat în  mijlocul lumii ca să poţi privi mai uşor în jurul tău, să vezi tot, să pătrunzi tot. Te-am creat să poţi fi tu însuţi liberul tău plăsmuitor şi biruitorul tău. Poţi creşte şi înflori după propria ta voie. Tu porţi în tine sâmburele vieţii universale. Lasă-l să rodească!"

Giuseppe Colombero: "Omul este o carte unică. Nu se lasă prinsă în mână și răsfoită de către oricine. El este autorul care se deschide și se lasă citit în fata cui dorește, arată paginile pe care le dorește, când dorește. El spune și se auto-comentează. Iar aceste cărți, se știe, sunt toate diverse, fiecare scrise într-un singur exemplar. Aceste documente umane își arată secretul lor doar în fața acelora care stau în fața lor în liniște și cu modestie."

Giuseppe Viola (1933 - 23 august 2010): ”Imaginile noastre din oglindă nu rămân acolo.”

Grazia Deledda (27 septembrie 1871 - 1926): "Toți suntem alcătuiți din bune și din rele, dar pe acestea din urmă trebuie să le învingem. Oțelul care e oțel trebuie bine prelucrat înainte de a deveni sabia cu care să ne apărăm.” 

Grigore Vieru: „Omul ar nebuni de visare, dacă florile ar străluci pe cer, iar nu la picioarele sale.”  ***„Omul daca ar trai nu 70, ci 700 de ani, s-ar urca lui Dumnezeu in cap…” 

Guido Mazzolini: "Oare nu acesta e omul? Mărginit în a face și nemărginit în a dori?”

Gustave Flaubert (1821 - 1880): „Omenirea este aşa cum este. Problema constă nu în a o schimba, ci în a o cunoaşte.”  ***"Ciudat este că adesea omul se teme chiar și de ceea ce speră.”

H. Michaux: „Omul e un suflet care a avut un accident.” 

Heinrich Heine: „În lumea asta sunt mai mulți proști decât oameni.”

Henri Coandă: "Mulți indivizi din societatea modernă sunt ca barcagiii: trag la vâsle, dar stau cu spatele la viitor.”
Henri-Frédéric Amiel: „Căutăm ceea ce fuge de noi și fugim de ceea ce ne caută.” 

Henrik Ibsen: ”Omul cel mai puternic din lumea intreaga este cel care-i cel mai singur.”

Henry Bergson: "Omul ar trebui să depună tot atâta stăruință pentru a-și simplifica viața, cât a depus pentru a și-o complica.”

Henry David Thoreau: ”Nu cunosc nimic mai incurajator decat capacitatea omului de a se ridica in viata prin propriile stradanii. Henry David Thoreau: ”Oamenii pier din spaima si traiesc din incredere.

Henry George: „Omul este singurul animal ale cărui dorințe cresc pe măsură ce sunt hrănite; singurul animal niciodată satisfăcut.”

Henry Kissinger: "Cel mai bun lucru în a fi o celebritate este că dacă plictisești oamenii, ei cred că este vina lor.” 

Henryk Sienkiewicz (1846 - 16 noiembrie 1916): "Fericirea este întotdeauna acolo unde o găsește omul.”

Hermann Hesse: ”Oamenii cu curaj si caracter le par intotdeauna stranii celorlalti.”

Herodot: „Relatiile cu oameni imorali ne pierd.” 

Hitopadeca: „Oamenii cad si se inalta ca mingea din mana.” 

Homer: „Pe pământ nu este nimic mai slab ca omul.” 

Honore de Balzac (1799 - 1850): "De la moliciunea unui burete până la puritatea diamantului există o infinitate de variante. Iată omul!” ***„Oamenii ne îngăduie liniştiţi să ne ridicăm deasupra lor, dar nu ne iartă niciodată dacă nu coborâm tot atât de jos ca ei.” ***„Oamenii cu adevărat mari sunt simpli; iar simplitatea lor te face să te simţi egal cu ei.”  ***„Poate că sentimentele sunt cele mai cumplite arme pe care le poate folosi omul ca să-şi lovească adversarul.” *** ”Aşa arată un budoar în 1837: o etalare de mărfuri care atrag privirile, ca şi cum un duşman ar ameninţa această societate – cea mai schimbătoare din lume şi care ea însăşi aduce multe schimbări. De ce nu găseşti nimic intim, nimic care să te împingă la #reverie? De ce?… Pentru că nimeni nu este sigur de ziua lui de mâine şi fiecare caută să se bucure de viaţă ca un uzufructuar risipitor.”

Hortensia Papadat-Bengescu: „Ce frumoși sunt oamenii pe care nu-i cunoaștem...” 

I. Ducic: „Chiar si omul care nu da nimic vietii pretinde de la viata totul.” 

Ian Mc Kellen: ”Nu te obosi sa convingi pe nimeni de nimic. Fiecare vede cat intelege”

Ignazio Silone (1900 - 22 august 1978): "Omul e om cu adevărat doar în lupta cu propriile limite.”

Ileana Vulpescu: „La orice trebuie să ai noroc în viaţă, dar mai ales la oameni.”

Immanuel Kant: ”Omul poate deveni om numai prin educatie. El nu e nimic decat ceea ce face educatia din el. *** "Omul este singurul animal care are nevoie de stapan!”

Indira Gandhi: „Oamenii tind să-și amintească drepturile, în schimb tind să-și uite îndatoririle"

Inscriptie pe basorelieful unui templu babilonian: "Oamenii nu sînt decât umbra Omului, iar Omul nu este decât umbra miniaturală a lui Dumnezeu."

Ioan Slavici (18 ianuarie 1848 - 1925): "Omul vede cu ochii, aude cu urechile, dă cu socoteală și te scoate în cele din urmă cum ești, orișicât te-ai sili să pari altfel.” *** ”Vremurile vin; vremurile se duc: #lumea merge înainte, iară omul când cu lumea, când împotriva ei.”

Ion Agârbiceanu: „Omul nu e cum se arată, ci cum se simte.” 

Ion Antonescu: „Persoanele nu conteaza, conteaza doar ceea ce ele reprezinta.”

Ionuţ Caragea: "Unii oameni beau ca să uite de oameni, alţii uită de oameni ca să bea, eu beau ca să mă uit pe mine însumi în inima oamenilor.” ***"Pe unii oameni durerea îi reduce la tăcere, pe alţii îi face extrem de egoişti şi vorbăreţi. Dar mai sunt şi oameni care gândesc şi simt dincolo de propria lor durere, dăruind lumii dragoste şi înţelepciune.” 

Isaac Newton: ”Oamenii sunt singuri deoarece construiesc ziduri în loc de poduri.” 

Italo Calvino (15 octombrie 1923 - 1985): "Ține de om să aștepte. De omul drept să aștepte cu încredere, de omul strâmb să aștepte cu teamă.

Italo Svevo (1861 – 1928): ”Oamenii sunt cei care fac triste locurile.”

Iuvenal: ”oamenii cu haine rupte/saracii/cersetorii, , Multe sunt lucrurile pe care nu indraznesc sa le spuna oamenii cu haine rupte.”

Ivano Ricci (1885 - 10 august 1966): ”Omul care se simte om simte că nu aici îi e locul.”

J. Michelet: „Omul este propriul său Prometeu.” 

J.Fr. Marmontel: ”Filozofia apropie omul de natură, pentru ca instinctul îi aseamănă câteodată.”

Jack Kerouac: "Toate ființele umane sunt și ființe visătoare. Visarea aduce oamenii împreună.” 

Janos Bolyai: "Omul adevărat dorește să asigure nu numai traiul și fericirea lui, ci, pe cât e posibil și în putința lui, și a altora.”

Jean-Paul Sartre: "Ne jucăm de-a eroii pentru că suntem lași; și de-a sfinții pentru că suntem răi. Ne jucăm de-a asasinii pentru că murim de dorința de-a ne omorî aproapele. Ne jucăm fiindcă ne-am născut mincinoși.” ***"Nu ești om atâta vreme cât nu ai găsit ceva pentru care ai accepta să mori.” ***„Omul trebuie să se inventeze în fiecare zi.” *** ”Omul nu e nimic altceva decat ceea ce face din el.”

Jean Rostand: „Omul a ajuns un semizeu tehnic înainte ca, din punct de vedere moral, să fi coborât de tot din copac.” 

Jiddu Krishnamurti: “Omul inca este la fel cum a fost. Este inca brutal, lacom, competitiv. Si… a construit o societate dupa aceste trasaturi.”

Joanne K. Rowling: „Dacă vrei să cunoști un om cu adevărat, privește cum îi tratează pe cei inferiori, nu pe cei egali cu ei.”

Johann W. von Goethe( 28 august 1749 - 1832): ”Nimeni nu te poate înșela. Tu singur te înșeli asupra celorlalți.” ***"Omul care nu are nimic de pierdut este cel mai greu de învins.” *** ”Cu cât mai mult vrei să fii om, cu atât mai mult te apropii de zei.” *** ”Omul e un mic cosmos de nebunii...” *** ”Este de temut cel care n-are nimic de pierdut.”

John Galsworthy: "Omul este suma acțiunilor sale, a ceea ce a făcut, aceea ce poate face, nimic altceva.”

John Irving: "Iau oamenii foarte în serios. oamenii sunt de fapt singurii pe care îi iau în serios.” 

John C. Maxwell: ”Oamenii sunt ca apa. Isi gasesc singuri propriul nivel.”

Jonathan Swift (1667 - 1745): ”Oamenii siguri pe ei sunt si cei mai creduli.”

Jorge Luis Borges (1899 - 1986): "Viata asta, formata din mii si mii de secunde, poate fi redusa la una singura: aceea în care omul întelege cine este el.”

Jose Garcia Marguez: ”Vor exista intotdeauna oameni care te vor rani, asa ca trebuie sa-ti pastrezi increderea si doar sa ai mai multa grija in cine te increzi a doua oara.”

Jules Renard: „Omul este un animal care înalţă capul spre cer şi vede păianjenii din tavan.”

Julien Green: „Nu-i om mai flecar decât omul tăcut atunci când începe să vorbească.” 

Kahlil Gibran (1883 - 1931): ”Ce înseamnă un om nu ne dăm seama din ce face el, ci mai ales din ceea ce ar vrea să facă.” *** ”Omul - două suflete în același timp, doar că unul e treaz în întuneric, celălalt doarme în lumină.”

Karl Jaspers: "Doar individual omul poate deveni un filozof.”

Kassai Lajos: "Omul este singura ființă care, se lasă condus de cineva mai prost decât el!În lumea animalelor așa ceva nu se întâmplă!"

Katherine Anne Porter: "Este o lume a oamenilor și voi oamenilor o puteți avea.”

L. Feuchtwanger: „Omul are nevoie de doi ani ca să înveţe a vorbi şi de şaizeci de ani ca să înveţe a-şi ţine limba după dinţi.”

La Bruillier: „Politetea face omul la exterior, asa cum ar trebui sa fie in interior.”

La Fontaine: "Cunosc mulţi oameni care de departe par ceva, iar de aproape nimic."

Laurenţiu Alin Trif: "Nu există oameni frumoşi şi oameni urâţi, dar există haine de firmă şi haine second-hand.” 

Laurențiu Eleodor Mihăileanu: "Definiția omului actual: ființă ce trăiește doar cu apă de la robinet, conserve și curent.”

Leo Buscaglia: "Fiecare zi reprezinta un nou inceput, o noua mica viata. Multi s-au luptat pentru a trai pana in acest moment, pana in aceasta zi. Aceasta zi ne da ocazii pentru a invata ceva nou: exista lucruri care ni se vor intampla doar o data in viata, si depinde de noi daca vom profita de acestea sau nu.”

Leon Şestov: „Unii susţin că omul coboară din maimuţă, alţii că a fost creat de Dumnezeu. Eu unul cred că se înşeală şi unii şi alţii. Teoria mea este următoarea: cei care cred că omul coboară din maimuţă, coboară cu adevărat din maimuţă şi alcătuiesc o rasă aparte, în afara rasei oamenilor creaţi de Dumnezeu şi care cred şi ştiu că au fost creaţi de Dumnezeu.”

Lev Tolstoi: „Umorul e o forță. Nimic nu unește oamenii mai bine ca râsul.”

Licuța Pântia: ”Unii vor iubire, alții vor putere,/Unii doar un umăr pentru-o mângâiere,/Unii casă mare şi maşină nouă,/Alții doar o umbră unde să nu-i plouă//Unii să audă, alții să vorbească,/Unii doar o clipă cerul să privească,/ Unii o moşie mare şi bogată,/ Uni-ar vrea o mamă, alți-ar vrea un tată//Unii haine scumpe şi pantofi mai mulți,/Alţii vor picioare şi-ar umbla desculți,/Unii vor un munte, alții vor o mare,/ Unii doar să aibă cele necesare//Unii vor avere, faimă, bogății,/Alții sănătate pentru-ai lor copii,/ Unii vor să aibă propriul răsărit,/ Alții doar să uite ceea ce-au iubit...//Pelerini prin lume între nu şi da,/Fiecare suflet are rana sa!/ Nu tot cel ce râde este fericit,/ Cum nici cel ce plânge totul a sfârşit!//Luptă pentru tine, uşurează-ți chinul,/Iar de nu se poate să-ți accepți destinul;/ Fii cu gânduri bune şi să crezi mereu:/ Când nu vine nimeni, vine Dumnezeu!” ***"Sunt oameni care doar cu-o vorbă,/Speranța-n suflet îți sădesc,/ Și oameni ce și prin tăcere,/ Doar cu privirea te rănesc,/ Sunt oameni ce împart iubirea,/ Chiar dacă ei nici nu o știu,/ Și oameni ce la rău instigă,/ Lăsând în suflete pustiu,/ Sunt oameni ce-și împart puținul,/ Cu cei de soartă asupriți,/ Și oameni ce-și ascund preaplinul,/ Dar sunt mereu nefericiți,/ Sunt oameni care prin exemplu,/ Inspiră zilnic, dau idei,/ Și oameni care, prin purtare,/ Usucă iarba lângă ei,/ Sunt oameni mari numai prin funcții,/ Dar mici în fapte și-acțiuni,/ Și oameni mici ca-nsemnătate,/ Ce printre semeni fac minuni,/ Sunt oameni care schimbă lumea,/ Și care-ar trebui schimbați;/ Sunt oameni ce câștigă banii,/ Și mulți de bani sunt câștigați..."  

Lili Șipoteanu: "omul este-o frunză secerată/ De gerul vieții și de amăgiri./ ,,Ce este omul?” ne întrebăm prin vreme,/ Atunci când multe-s grele și n-au rost.../ Omul i-un chip de lut printre blesteme/ Și despre care spui oricând : ,,A fost!”

Liviu Armin Avram: ”Imaginează-ți că ai tot aurul de pe pământ.. Și ești singură, singur.. Totul este al tău.. Dar mai ai o singură zi de trăit pe acest pământ.. La ce îți folosesc toate bogățiile?Te întrebi de ce oamenii se îmbolnăvesc și mor?Apare răceala.. Distanța... separarea de suflet...Iubirea este caldă...Cuvântul iubirii este cald.Oamenii au nevoie de cuvinteDar le folosesc pentru separare si haos, nu pentru bucuria firească..Oamenii se tem.. Învață să le fie teama..Suferă, se imbolnăvesc și mor.Când au în ei... Eternitatea.”

Liviu Avram: ”Castanieda spunea ca există două mari tipologii de oameni: cei care se comportă  serviabil față de superiorii lor, dar vor adopta un comportament de agresor față de cei inferiori. Si cei cărora nu le place sa fie nici agresori nici victime. Nu vor dori sa supună pe nimeni, dar nici nu se vor supune."

Liviu Florescu: "DACA SINTETI PREA BUN SINTETI LUAT DE PROST,  IN ZIUA DE AZI INTOTDEAUNA TE POTI ASTEPTA LA MAI RAU CA TI SE SIMTE SLABICIUNEA SI SE ZICE:  ASTA NU-I CHIAR ASA DE DESTEPT CUM SE PARE.”

Lucia Maria Manea: "Omul nu caută să afle adevărul, vrea pur și simplu să aibă dreptate.”

Lucian Blaga (1895 - 1961): "Dacă Dumnezeu a făcut omul după chipul și asemănarea Sa nu înseamnă că Dumnezeu este ca omul ci că omul este un dumnezeu pe pământ.” ***„Sunt oameni a căror faţă este medalia fiinţei lor. Şi sunt oameni a căror faţă este reversul medaliei.” ***„Omul mare, dacă ar şti de la început că va deveni om mare, ar rata ca om.” ***„Omul este utopia animalelor.” ***„Cuvântul „om”e o figură retorică, o iperbolă pe care n-a realizat-o încă nici o fiinţă.” (nota: iperbola este o varianta a hyperbola) ***„E din neamul mare al licuricilor – omul: un vierme ce se transformă în lumină când iubeşte.” ***„Utilul stă în serviciul – nu al omului, ci al animalului din noi.”***"Să nu te cerți cu oamenii mai mult decât cu tine însuți” ***"Cu penele altuia te poți împodobi, dar nu poți zbura. Acest lucru nu-l prea știu oamenii, dar îl știu păsările.” ***„Pentru călăuzirea lor în lumea pământeană, animalul are instinctele, omul zeii.”

Lucian Mindruta: ”Omul care cerceteaza inainte sa creada. Omul care crede ca necinstea te manjeste, nu ca te imbogateste.Omul care stie ca nu exista neamuri alese si nici istorie glorioasa.Omul care isi aduce aminte de la scoala cum functioneaza stiinta: prin experiment, eroare si inca o incercare.Omul care vorbeste incet la telefon.Omul care pune muzica doar pentru el, nu pentru toti vecinii.Omul care crede in libertate si pentru altii, nu doar pentru el.Omul care nu face cariera pe greselile tale.Omul care nu te tradeaza cand te intorci cu spatele.Omul care n-are nevoie de Tatuci, de Salvatori, de Mesia.Omul care zambeste cand il intrebi ceva pe strada.Omul care se tine de cuvant, nu de explicatii.Omul care iti spune ca nu stie atunci cand nu stie.Omul de care ti-aduci aminte cu drag atunci cand esti departe.De ce, spuneti-mi, fratii mei...De ce omul asta a disparut din Romania?”

Ludovico Ariosto: "Omul este singurul animal care își înjura soția.”

Luigi Piffero (1907 - 7 aprilie 1978): ”Cine uită că #omul e cea mai sublimă operă de #artă, se ignoră singur.”

Luigi Pirandello: „Vei învăța pe cheltuiala ta că de-a lungul vieții vei întâlni mai multe măști decât chipuri.” 

M. Heidegger: „Orice om este întotdeauna infinit mai mult decât ceea ce ar fi dacă ar fi numai ce este.” 

Maica Tereza: ”Unii oameni apar in viata ta ca o binecuvantare. Altii, ca o lectie.”

Maria Rugina: ”Fara esenta umana, omul devine un rebut.”

Maricia Neira Lopez: "Te vor numi ”nebun” pentru că te-ai născut cu darul de a vedea lucrurile diferit și asta îi sperie. Te vor numi „intens” pentru că te-ai născut cu curajul de a-ți permite să trăiești și să simți pe deplin și asta îi intimidează. Te vor numi „egoist” pentru că ai descoperit că ești cel mai important lucru din viața ta și asta nu le aduce beneficii. Te vor numi „conspiraționist” pentru că ai văzut controlul și manipularea pe care sistemele încearcă să o exercite asupra ta și asta nu le convine.Te vor numi „ciudat” pentru că nu faci aceleași lucruri ca și masele, pentru că ai ieșit din matrix și ți-ai creat propria realitate.Te vor numi „absurd” pentru că ai credințe diferite de cele care ne-au fost insuflate de ani de zile.Te vor numi „deranjant” pentru că acționezi în moduri în afara celor stabilite, pentru că ajuți, pentru că predai, pentru că vorbești despre universuri și existență.Te vor numi „periculos” pentru că nu respecți regulile și reglementările stabilite, pentru că îți creezi propriul mod de a trăi în felul tău și pe placul tău.Te vor numi „înșelător” pentru că știi că trăim într-un univers de posibilități infinite și că totul este posibil dacă îl crezi cu certitudine.Te vor eticheta în multe feluri, cu multe judecăți, pentru o lungă perioadă de timp, dar rămâi ferm în tine, în dorințele tale și fiind credincios Esenței tale, pentru că până la urmă te vor căuta pentru ceea ce transmiți, pentru ce dăruiești, pentru ce ești tu, prin magia ta.Nu te lăsa doborât de ce vor spune, creează-ți propria cale și ai încredere în Înțelepciunea ta interioară, dacă te îndoiești de ceva, investighează, dacă nu ești de acord cu nici o idee indiferent de cât de mulți oameni o cred, caută-ți adevărul tău, trezește-te și nu mai crede tot ce ți-au spus, trage-ți propriile concluzii și manifestă-ți adevăratul Eu, întotdeauna din iubire, mereu din conștiință.”

Marilyn Monroe: ”Cainii nu m-au muscat niciodata. Doar oamenii..”

Marius Torok: ”Putem sa spunem ca omul nu este mai mult decat carne si oase, si sa-i refuzam #maretia, sau putem fi de acord ca #omul este cu mult mai mult decat ochiul poate deslusi. #recunoasterea lui sta in #spirit, nu in trup, pentru ca nimic sa nu il poata opri sa fie creatorul propriei creatii asa dupa cum a fost la randul sau creat.”

Mark Twain (1835 - 1910): ”Dumnezeu a creat #omul fiindcă a fost nemulțumit de maimuță.” *** ” Este mai ușor să înșeli oamenii decât să-i convingi că au fost înșelați.

Martin Heidegger (1889 - 26 mai 1976): ”Oricat de atent ar fi cu fiinta care e el insusi, #omul este departe de a fi cu adevarat #stapanul fiintei care este el insusi.”

Maurice Maeterlink: ”Materia și spiritul sunt două aspecte ale aceleiași substanțe, ale aceleiași energii.”

Maya Angelou (1928 – 2014): ”Omul, #simtirea: oamenii vor uita ce ai spus, vor uita cum ai fost, dar nu vor uita nicidata cum i-ai facut sa se simta.”

Michel Foucault: ”Asa cum arheologia gandurilor noastre usor arata, omul este o inventie de data recenta. Si e una care poate se apropie de finalul ei.

Mihai Cucereavii: ”Exista oameni mari cu suflet mic si oameni mici cu suflet mare.

Mihail Sadoveanu (5 noiembrie 1880 - 1961): ”Omul : sărmana făptură omenească! E capabilă de toate relele, dar în ea se găsește și comoara binelui.

Mircea Eliade: ”Omul se naste si moare in singuratate absoluta, dar aceasta singuratate e populata de vise, de himere si de iluzii.

Moliere: ”Oamenii se aseamănă dupa vorbă, dar se deosebesc după fapte”

Montaigne:  „Nimic nu este mai puţin sociabil şi mai sociabil ca omul; una datorită viciului său, cealaltă datorită firii.” *** „Omul e în stare de toate, dar şi de nimic.”*** ” Nu există-n lume animal de care omul trebuie să se teamă mai mult ca de om.”  

Mahabharata. „Nu cauta sa te inalti defaimand pe altii.”

Mahatma Gandhi: "Viata nu inseamna doar sa marim viteza. Este mai greu sa invingem pasiunile invizibile decat sa cucerim lumea cu arme vizibile. Este legea iubirii cea care conduce omenirea. In focul iubirii si fierul cel mai tare se inmoaie.”

Marcel Pagnol: ”Omul învaţă mai întâi să meargă şi să vorbească. Cu timpul, învaţă să stea liniştit şi să-şi ţină gura.”

Marcel Proust: "Să le fim recunoscători celor care ne oferă fericire; ei sunt acei grădinari fermecători care fac sufletele noastre să înflorească.” 

Marcus Aurelius: „Omul e făcut să trăiască între oameni. Prin urmare, ori îi educi, ori îi suporți.”

Maria Montessori (31 august 1870 - 1952): "Temelia constructiei care e omul se pune când el e copil.”

Marin Preda: "Un om nu e ceea ce cred alții despre el că este. Ba chiar câteodată e cu totul altceva.
Când omul uită de Dumnezeu, uită și Dumnezeu de el și îl lasă singur în fața păcatelor. A ști să râzi în clipele tragice înseamnă a stăpâni tragicul. Viața unui om e un nesfârșit șir de erori. Tinerețea e o trufie, rareori o valoare. Nu ideile în sine sunt interesante, ci oamenii care le poartă și le trăiesc.
Să rămâi om între oameni, fie si numai ca să salvezi în tine însuți ideea de om, chiar dacă alții o calcă în picioare." ***"Te desparti de mai multe ori pana te desparti, iar cand e sa fie de-adevaratelea simti cum moare pentru tine speranta fericirii despre care nu banuiesti ce intindere are in fiinta ta si cat de adanc este ea impletita cu bucuria de a trai, bucurie care pana atunci crezusesi ca e autonoma si nu poate fi alungata de nimic.”

Maris Florentina: "Captivi în cercuri perfect închise,/ Trăim în agonie,/ Actul final,/ Nimic din ce a fost nu mai e actual,/ Nimic nu mai râde în noi,/ Doar trupuri lascive, încinse,/ Şi elan de eroi./ Ne-am asumat un destin ancestral,/ Ştim amândoi că nu avem de ales,/ E iarnă, dar nici urmă de nea,/ Nici urmă de lumină,/ Se spune că aş fi şi nu sunt,/ Se spune că nu pot, că mi-e frică.”

Marius Csenger: "Se spune că omul este singurul animal care îşi sapă groapa cu dinţii...”

Marius Robu: "Doi oameni sunt potriviţi, dacă îşi sunt necesari. Doi oameni sunt fericiţi, dacă-şi sunt suficienţi.” 

Marius Torok: "Înger și demon în același timp, omul trăiește drama de a nu fi nici una nici alta, ci mai mult de atât, libertatea de a fi om, creat după chipul și asemănarea Celui ce Este.” ***"Cum se poate defini omul dacă nu prin faptele care îl leagă de ceilalți oameni.” ***"Trăim într-o lume în care ultima descoperire este omul.” ***"Fiecare om este un univers care în mare parte rămâne nedescoperit. 

Mark Twain: "Stai departe de oamenii care îți micșorează ambiția. Oamenii mici întotdeauna fac asta. Cei cu adevărat mari te fac să te simți că și tu poți deveni mare.”

Maxence Van der Meersch: "Dacă nu mai crede că își poate salva frații, omul este pierdut.” 

Maxim Gorki: „Omul se naste pentru ca intr-o zi sa se nasca un om mai bun.”

Maya Angelou: ”Fiecare om merită o zi de pauză în care să nu se confrunte cu probleme şi în care să nu caute soluţii." *** "Am învățat că oamenii vor uita ce le-ai spus, vor uita ce le-ai făcut, dar nu vor uita niciodată cum i-ai făcut să se simtă.” 

Michael Jordan: "Unii oameni vor să se întâmple, alții și-ar dori să se întâmple, alții fac să se întâmple.” 

Michelangelo Buonarroti: „Problema pe care o au oamenii nu este că ţintesc prea sus şi eşuează, ci că ţintesc prea jos şi reuşesc.” 

Mihaela Borzea: "Și-a rătăcit Sulina în bași de-acordeoane/ Tot răsăritul rumen în coșuri cu lalele,/ Într-un tango de cârpă colindă prin saloane/ Călcând sub tocuri cerul si gândurile mele./ Înmugurește lutul pe glezne parfumate,/ Eșarfe-n verde-iarbă declină umeri tineri,/ Vin Eve spre Adamii cu trandafiri la spate/ Și-n mersul lor vremelnic, tiptil, se face vineri./ Mă plânge pianina pe geana partiturii,/ Falsează-n contratimpuri, cu două clape lipsă,/ Îmi mângâie un zâmbet pierdut în colțul gurii/ Când luna mov bisează, aflată la eclipsă./ Mor florile-n buchete, printre pahare sparte,/ Se clatină lumina, în felinare cască,/ Doar strugurii în vinuri trăiesc și după moarte,/ Sorbiți din cupe roșii, la baluri fără mască./ În bași de-acordeoane scâncește dimineața,/ Eu nu-mi găsesc eșarfa și-mi tot amân plecarea,/ Cât să-nțeleg că omul care imită viața/ E doar o clipă oarbă ce-și pipăie-ntruparea.”

Mihai Beniuc: "Adevarta prietenie se bazeaza numai pe fapte, pe idei, pe sentimente care constituie miezul de foc al omeniei.”

Mihai Codreanu: "Sunt oameni “prezenţi”, chiar când sunt absenţi; şi sunt oameni “absenţi”, chiar când sunt prezenţi.” ***"Sunt oameni care, spălându-se pe obraz, îşi murdăresc mâinile. 

Mihai Cucereavii: ”Există oameni mari cu suflet mic şi oameni mici cu suflet mare.”

Mihai Eminescu: "Oamenii se împart în două categorii: unii caută și nu găsesc, alții găsesc și nu sunt mulțumiți.” ***"Cati oameni sunt intr-un singur om? Tot atatia cate stele sunt cuprinse intr-o picatura de roua sub cerul cel limpede al noptii.” ***"Un om poate avea totul, neavând nimic, şi nimic având totul.” ***„Fiecare om e o întrebare pusă din nou spiritului Universului.”***„În om e un şir nesfârşit de oameni.” ***"Cel mai mare păcat al oamenilor e frică, spaima de a privi în față și a recunoaște adevărul.” *** "În orice om, o lume își face încercarea" *** ”Oamenii se împart în două categorii: unii caută şi nu găsesc, alţii găsesc şi nu sunt mulţumiţi.” *** „Oamenii se împart în două: unii caută şi nu găsesc, alţii găsesc şi nu-s mulţumiţi.”

Mihail Bulgakov: ”Omul fără surprize lăuntrice, fără ceva aparte acolo, în cutiuţa lui, nu e interesant.”

Mihail Mataringa: "Există oameni buni şi oameni răi. Lumea în ansamblu nu poate fi judecată, pentru că nu are cine s-o judece.” 

Mihail Neamtu: "Setea de cunoaștere enciclopedică definea epoca Renașterii. Omul recent se mulțumește cu dorința de recunoaștere, faimă sau putere.”

Mircea Eliade: "Ce oameni excepționali trec pe lângă noi, anonimi, și noi admiram prostește atâția neghiobi, numai pentru că au vorbit de ei presă și ‘opinia publică’, numai pentru că le-a popularizat numele politică și literatura.” ***„Preţuirea vieţii nu o face traiul bun, nici ştiinţa omenească, ci valoarea pe care omul şi-o dă sieşi, lumii şi existenţei.” 

Mirko Badiale: "Omul - aceasta carte pe care toti o scriu, dar nimeni nu o stie citi.”

Missy Sparrow: "Oamenii sunt suflete care au nevoie de suflete. Atât !!!" 

Michel de Montaigne: „Omul e în stare de toate, dar şi de nimic.” ***„Nimic nu este mai puţin sociabil şi mai sociabil ca omul; una datorită viciului său, cealaltă datorită firii.” ***„Nu există-n lume animal de care omul trebuie să se teamă mai mult ca de om.” ***"Există oameni pe care veşmintele frumoase plâng.” ***„Ciuma omului e părerea că ştie.”

Michel Foucault: "Așa cum arheologia gândurilor noastre ușor arată, omul este o invenție de dată recentă. Și e una care poate se apropie de finalul ei. 

Montesquieu (1689 - 10 februarie 1755): "Omul e nefericit nu pentru că nu are ambiții, ci pentru că se simte devorat de ele.”

N. Petrescu-Redi: "Ce puţini oameni se ţin de promisiuni; şi ce mulţi se agaţă!” 

Napoleon Bonaparte: "Prostul are un mare avantaj fata de omul destept: este intotdeauna multumit de el insusi.” ***"Zece oameni care-și exprimă părerea în public sunt mai puternici decât alte sute de mii care tac.” *** ”Toţi #oamenii sunt trecători, dar nu toţi trecătorii sunt oameni.” *** ”Mulţi oameni, ca şi cifrele, poartă #valoare numai prinpoziţia lor.”

Napoleon Hill: ”Una dintre cele mai mari slăbiciuni ale omenirii este frecvenţa cu care se foloseşte cuvântul „imposibil”

Nela Andrei: „Majoritatea oamenilor nu sunt constienti de nevoia de constiinta si suveranitate necesare experientelor de a fi om”

Nichita Stănescu: "Dacă florile și-ar dărui oameni la fel cum oamenii își oferă flori, de unde ar fi tăiați oamenii?” *** "Sunt un om viu. Nimic din ce-i omenesc nu mi-e străin.” ***"A vorbi despre limba in care gandesti, este ca o sarbatoare. Limba romana este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se numeste, de aceea, pentru mine, iarba iarba se spune, de aceea, pentru mine, izvorul izvoraste, de aceea, pentru mine, viata se traieste.” *** ”Oamenii sunt păsări nemaiintâlnite,/Cu aripile crescute înlăuntru,/Care bat, plutind, planând,/într-un aer mai curat – care e gândul.

Nicolae Breban: "Vigoarea omului, a speciei umane constă în capacitatea de a crea mit, noi mituri.” 

Nicolae Iorga: "– Oricând într-o ființă locuiesc împreună omul și dobitocul, pot trăi în el două iubiri care n-au a face una cu alta. Dar când e numai dobitocul pot trăi și mai multe.” ***"– Ca să judeci omul, caută să-l vezi cum iubește. Nu poți greși.” ***"Unii oameni se îngroapă în fericirea lor.” ***"Unii oameni au demnitatea ambiției lor, alții a situației lor, cei mai puțini demnitatea persoanei lor.” ***"Ce puţini oameni respectabili poţi respecta!”

Nicolae Tudor: "până şi bunii pământului sunt o/ cauză pierdută -/ tolerează şi/ aleg în fiecare clipă de partea cui sunt." ***"oamenii-s uituci/ cu prea puţine cuvinte-mpotrivă./ nu-i adevărat că se/ revanşează când li te dăruieşti." ***"în oraş, oameni cu faţa la perete întorşi/ aşteaptă, carceral, să fie răniţi." ***" trecatori printre tot felul de buchii/ visăm la cruciuliţe de aur,/  în timp ce viaţa oferă doar rolul greşit de/ majoritar neîmpotrivitor/ cu hrană împuţinată."*** " toţi vor să afle - ce cuminţi privitori!"

Nicolaie Dinca: "noi, oamenii,/ într-un fel minunat,/ am inventat bariera luminii– / garantul păcii planetare/ și ne-am transformat în / gardienii ei.

Nikolai Alexeevich Ostrovsky: "Exista o fiinta minunata fata de care vom ramane intotdeauna datori: mama.”

Nikolai Gogol: „Nu aduna bani, adună-te cu oameni buni!” *** ”Omul este intelept, destept si priceput in tot ce-i priveste pe altii, dar nu pe sine.”

Nuta Craciun: "toți purtăm cu noi o spânzurătoare/ și o cruce până când timpul se oprește/ într-un întuneric gros/ de poți să-l tai cu cuțitul.”

 Octav Bibere: "Şcoala trebuie să umple lumea cu oameni, nu piaţa cu fraieri.” *** "Singurătatea cu oameni dă măcar viselor gust.”

Octavian Goga: "Nimic nu e mai presus de om!…Dimpotrivă, omul e mai presus de orice, mai presus chiar de întregul univers.” ***"Omul este centrul universului, fiindcă numai în om materia a ajuns la cunoștința propriului său eu, a ajuns să se cunoască.”

Octavian Paler: ”Am învățat că viața îți poate fi schimbată în câteva ore de către oameni care nici nu te cunosc.” *** "Cine are capacitatea de a se indragosti, poate avea mereu incredere in iubire si in valoarea omului de care s-a indragostit.” ***"Un om care traieste in spiritul valorilor ce sprijina viata nu va incerca sa dovedeasca nimic; nici sfintenia, nici bunatatea, nici puterea sa. De aceea oamenii de acest calibru traiesc mai degraba in izolare, dar atunci cand cerem exprimarea iubirii, s-ar putea sa-i intalnim, iar intalnirea cu ei ne poate schimba viata.” *** ”Noi suntem ca un cantec, nu credeti? Un cantec nu se poate canta niciodata de la sfarsit spre inceput. Trebuie sa-l canti totdeauna indreptandu-te spre sfarsit.” *** ”Acesta e omul, domnilor. Rezista la multe, dar cateodata il doboara golul din jur.”

Oprah Winfrey: "O mulțime de oameni vor să meargă cu tine în limuzină, dar ceea ce-ți dorești este cineva care să ia autobuzul cu tine când se va strica limuzina.” 

Oscar Wilde (1854 - 1900: „Unii produc fericire oriunde se duc. Alții, oricând se duc.” ***„Omul este un animal raţional care-şi pierde firea de câte ori i se cere să acţioneze conform cu imperativele raţiunii.” ***„Omul e tot ce veţi dori, dar numai nu rezonabil.” ***„Nu există decât două feluri de oameni într-adevăr atrăgători: cei care ştiu absolut totul şi cei care nu ştiu absolut nimic.” *** ”Oamenii au ciudata și nesățioasa curiozitate de a ști totul, cu excepția lucrurilor care ar merita să fie știute.”

Osho: ”Sunt doar doua feluri de oameni pe lume: cei care incearca sa-si umple goliciunea interioara si acele persoane foarte rare si deosebite care incearca sa-si vada aceasta goliciune.”

Ovidiu Hurduzeu: "Sa incepem cu o intrebare fundamentala. Ce este omul? Raspunsul la aceasta intrebare este surprinzator, tulburator sau chiar traumatic pentru multi dintre noi. Din punct de vedere biologic avem o "alcatuire" foarte simpla. Genomul omenesc are ceva mai mult de 20 de mii de gene mai putin decat cele 30.000 de gene ale puricului. Ceea ce ne deosebeste si ne face superiri puricului este faptul ca suntem un ECOSISTEM complet. Avem in noi un urias microbiom, bacteriile sunt peste tot in corp desi cu preponderenta in aparatul digestiv. Putem spune ca suntem colonizati cu bacterii bune. Avem o colonie de 40 de mii de specii de bacterii cu 2 milioane de gene. Un trup sanatos este ca o gradina cu sol organic de cea mai buna calitate. Acest urias microbiom face o lucrare uriasa in trupul nostru, sintetizeaza proteinele, produce enzime, are un rol hotarator in sistemul imunitar si productia de energie. Si multe altele (Sa nu uitam ca studiul microbiomului este o stiinta foarte noua, nu are mai mult de 15 ani) 90% din serotonina si 50% din dopamina este produsa in mucoasa stomacala, nu in creier. Daca omori flora intestinala, practic opresti 90% din productia de dopamina. Ne mai miram de ce sunt copii deprimati dupa ce i-am bombardat cu antibiotice? Ceea ce o sa va dea poate "pe spate" este constatarea ca microbiomul comunica direct cu creierul nostru, fara intermediari. Studierea axei creier-intestine (gut-brain axis) face in prezent obiectul unor studii intense. Acum ganditi-va ce se intampla cu aceasta gradina infloritoare, care, practic, dicteaza cine si cum suntem, cand este supusa unui bombardament permanent chimic si emotional (stres)? Precum campurile sterpe tratate cu ierbicide si pesticide, care distrug microbiomul plantelor, si gradina noastra de bacterii va fi transformata intr-o monocultura cu toate consecintele de rigoare. 

Ovidiu Kerekes: "Sunt două categorii de oameni: oameni care sunt formaţi, şi oameni care sunt schimbaţi. Cei schimbaţi sunt foarte rari.” 

P. Doumer: „Omul fără voinţă este jucăria evenimentelor.”

P. Pandrea: „Omul nu poate trăi fără rost, fără estetică şi fără măreţie şi demnitate umană.” 

Pablo Neruda: "Te iubesc fara sa stiu cum sau cand sau de unde. Te iubesc pur si simplu, fara complexitati sau mandrie; te iubesc pentru ca nu stiu alta cale...

Pancatantra: „Calul, învăţătura, arma, lăuta, muzica, bărbatul şi femeia sunt de folos sau nu, după omul peste care dau.” 

Paolo Mantegazza: "A iubi o ora e ceva animalic; o zi e omenesc; o viata intreaga e ceva ingeresc; dar a iubi toata viata o singura fiinta e ceva divin.”

Papa Ioan-Paul-II (al XXIII-lea): "Oamenii sunt ca vinurile. Cu timpul, fie devin mai buni, fie se transformă în oțet.” 

Paul Valery (1871 - 1945): "Omul - ființa prin care imposibilul îmbogățește realul.” ***„Omul e regele creaţiunii prin puterea lui de a distruge.” 

Paulo Coelho: "E periculos sa iubesti! Iubirea e ca un drog. La inceput ai senzatia de euforie, de abandon total. Apoi, a doua zi, vrei mai mult, inca nu e un viciu, dar iti place senzatia si iti inchipui ca o poti tine sub control. Te gandesti la persoana iubita vreme de doua minute si uiti de ea vreme de trei ore. In scurt timp insa, te obisnuiesti cu acea persoana si incepi sa fii complet dependent de ea. Acum te gandesti la ea trei ore si o uiti doua minute. Daca ea nu e langa tine, incerci aceeasi senzatie ca si drogatii cand nu isi obtin drogul. In acel moment, asa cum drogati fura si se injosesc ca sa faca rost de ceea ce le trebuie, si tu esti dispus sa faci orice pentru dragoste!  ” ***„Istoria unui singur om este istoria tuturor oamenilor.” ***„Adevăratul Eu este ceea ce eşti, nu ceea ce fac ceilalţi din tine.” *** "Uneori viața îi desparte pe doi oameni doar pentru ca ei să înțeleagă cât de importanți sunt unul pentru călălalt.” ***„Poate că Dumnezeu a făcut deşertul pentru ca omul să poată zâmbi la vederea curmalilor.” *** „Adevăratul Eu este ceea ce eşti, nu ceea ce fac ceilalţi din tine.” *** „Istoria unui singur om este istoria tuturor oamenilor.”

Pavel, Apostolul,  avertizează pe Timotei: "Sa știi că în zilele din urmă, vor fi vremuri grele, pentru că: „Oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, lăudăroși, trufași, hulitori, neascultători de părinţi, nemulţumitori, fără evlavie, fără dragoste firească, neînduplecaţi, clevetitori, neînfrânaţi, neîmblânziţi, neiubitori de bine, vânzători, obraznici, îngâmfaţi, iubitori mai mult de plăceri decât iubitori de Dumnezeu, având doar o formă de evlavie, dar tăgăduindu-i puterea. Depărtează-te de aceștia...”

Pavel Coruț: "Fiecare om are interese și motivații proprii și îl doare în primul rând de necazurile lui și mai apoi ale altora.” ***"Omenirea e un tren deraiat într-o gară pustie, fără linie de refugiu. Nu trăiește, ci moare încet, acoperită de mizeriile propriilor nimicnicii.” ***"Omul este produsul gândurilor sale.” 

Peter O'Toole: " Nu voi fi un om obișnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar.” 

Petre Țuțea: „Umanitatea o iubești lesne. Pe om mai greu.” ***"Fără credință, omul rămâne un simplu animal rațional care vine de nicăieri și se-ndreaptă către nicăieri.”

Philemon: „Timpul arata in cele din urma pe omul drept.” 

Pierre de Marivaux: "Cel mai mare dușman al omului rău este acela care îi seamănă.” 

Piotr Ilici Ceaikovski: "Omul îngâmfat este întotdeauna mic la suflet.” 

Pitagora: „Omul nu e niciodată atât de mare ca atunci când se lasă în genunchi să ajute un copil.”

Pythagoras din Samos: "Dintre toate dobitoacele, poporul cu oamenii lui sunt cele mai nerecunoscătoare viețuitoare.”

Plato: „Orice om trebuie sa cerceteze originea fiecarui lucru.”

Platon: "Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” ***„Orice om trebuie sa cerceteze originea fiecarui lucru.” 

Plutarh: "În oamenii frumoşi e frumoasă şi toamna.” ***„Adesea omul se plange ca a vorbit; nu se va plange ca a tacut.”

Proverbe 

**"A fi mare, nu-i mirare. A fi om, e lucru mare. Proverbe românești

**"Peştele se prinde cu năvodul, omul cu vorba.

**"Cititul e pâine caldă la sânul omului.

**"Şobolanul, termita şi omul rău distrug casa.

**"Omul inteligent are ochii unui elefant. Elefanţii au ochii mici, dar privirea bună.
**"Omului rău nu-i e ruşine de insultă. Omul bun moare de ruşine, chiar dacă îi spui doar o vorbă rea.

**"Neomul bârfeşte pe om aşa cum licuricii bârfesc soarele.

**"Omul superior este acela care arată o bunăvoinţă egală faţă de toţi.

**"Rubinul nu poate fi şlefuit fără frecare, şi nici omul nu poate fi perfecţionat fără mai multe încercări.

**"Cu omul se îndreaptă omul.

**”Oamenii care se iubesc nu insista asupra greselilor celuilalt.” *** ”Patru lucruri avem mai mult decat credem: defecte, datorii, ani si dusmani.”

Publius Terentius Afer: "Sunt un om și nimic din ce este uman nu este străin de mine.” 

R. de Maeztu: „Omul devine bestie pentru ca vrea sa devina inger.” 

Rabindranah Tagore: „Omul este un copil, darul său cel mai înalt este darul creşterii.” *** ”În #esența lui, omul nu ar trebui să fie un #sclav, nici al lui însuși, nici al altora, ci o ființă care iubește. Unicul său #scop al vieții ar trebui să fie iubirea.”

Radu Herjeu: "Omul s-a născut cu o mare povară pe umeri: după ce că e cel mai mare eșec al lui Dumnezeu, e și scuza lui pentru acesta. ***"Oamenii, spre deosebire de lumină, au nevoie de ochii celorlalți pentru a exista. ***"Atunci când o ființă umană se uită pe sine, apar fie haosul, fie Omul. *** "Oamenii trăiesc marele paradox de a fi absenți de la întâlnirile providențiale la care iau parte. ***"Oamenii sunt drumuri care nu vin de niciunde și nu duc nicăieri. Singura lor rațiune de a axista sunt intersecțiile. ***"Ca să-și justifice existența, unii oameni și-au arogat dreptul de a fi proști exact când nu trebuie. ***"Mai întotdeauna când au dreptul să aleagă, oamenii încep cu stângul.*** "Mulți oameni nu au nevoie de oglindă ca să știe cum sunt ci ca să afle cum par celorlalți.***"Mulți oamenii cred că trădarea implică o acțiune. Cele mai multe trădări vin, însă, din lipsa acțiunii.***"Mai toți oamenii sunt de acord că “nimeni nu este perfect”, dar cine ar recunoaște că e un nimeni? ***"Dacă oamenii ar putea “vedea” ce gândesc ceilalți, ar suferi că nu au și telecomanda. ***"Oamenii seamănă cu stâlpii de pe marginea drumului. Nu luminează decât dacă sunt legați între ei.***"Pe oameni îi poți face, la o adică, să spună tot ce vrei tu sau să facă tot ce vrei tu. Asta nu înseamnă că ei devin tot ce vrei tu.” 

Ralph Waldo Emerson: „Oamenii doresc să scape de relele pe care le aduc cu sine viciile lor, nu de vicii.” *** "Oamenii văd doar ceea ce sunt pregătiți să vadă.” 

Rene Descartes: „Omul e ceva nedesăvârşit, care tinde necontenit la ceva mai bun şi mai mare decât el însuşi.”

Richard Aurel Enache: "îmbarcați în idealuri/ suntem noi plini de nevoi. (...)/ Vrem doar clipa minunată/ cu albastrul infinit/ și de s-ar putea deodată,/ unde tot am întâlnit. (...)/ nu ajunge o simplă barcă,/ vrea o casă, vrea pământ/și cu gând pierdut de valuri/ Inspumate spre averi/ el aspiră idealuri/care aduc multe dureri."

Robert Brault: Invățătura este un proces ce are loc toată VIAȚA... Însă vine un timp când trebuie să ne oprim în a mai adăuga și să începem să actualizăm ce am învățat până atunci!"

Robert Brasillach: "Dacă vrei să știi cine este un om, dă-i o funcție de conducere.” 

Robert Charles Benchley: "Cea mai sigură cale de a transforma un om într-o maimuță este să-l citezi.” 

Robert Falcon Scott: "Fiecare om este o comoară în felul său.”

Rudyard Kipling: ”Întotdeauna prefer să cred tot ce e mai bine despre toată lumea. Mă scutește de multe neplăceri.”

S. Johnson: „De obicei, cu cat omul e mai vesel, cu atat el este mai intelegator.” 

Savatie Baștovoi: "Ce am înțeles la 44 de ani? Am înțeles mai bine oamenii. Oamenii nu sînt o specie separată cu trăsături distincte și clare. Pentru a-i înțelege, trebuie să le vezi natura. Unii sînt flori, alții lei, alții legume, alții îngeri. Unii sînt ca o adiere de vînt. Nu poți schimba natura omului, se poate schimba doar atitudinea. În lumea lor, oamenii nu se schimbă. Singurul care poate schimba omul este Dumnezeu. În rest, oamenii sînt trași de natura lor: florile trag la apă pentru a înflori și se usucă la secetă, leii strălucesc dacă au pradă, legumele ajung pe masă împotriva voii lor, îngerii se retrag în înălțimi și numai cei ca o adiere de vînt suflu unde voiesc, parfumînd această lume muritoare. Nimic nu este mai ușor de cucerit și mai ușor de pierdut decît un om. Oamenii pe care îi pierdem iau cu ei o parte din noi. Nu țineți florile la soare, nici leii în cușcă. Dacă întîlniți un înger, întrebați-l cît mai multe, căci mîine ar putea zbura de unde a venit. Trageți în piept adierea oamenilor smeriți ca vîntul de seară pentru a putea zbura împreună cu ei. Feriți-vă de bolovani ca să nu creșteți în jurul vostru un mormînt. Întrebați-vă mereu cine sînteți. Într-o zi vom pleca și noi. Ca o floare, ca un leu sau ca un înger. Sau ca o adiere de vînt care a trecut, lăsînd o răcoare proaspătă în urmă.”

Seneca: "Sufletul este unica valoare a omului, el îl face pe slujitor egal stăpânului său.” *** ”Oamenii invata invatand pe altii

Sf. Augustin: ”Oamenii merg in locuri straine pentru a se minuna de inaltimea muntilor, valurile uriase ale marilor, lungul parcurs al raurilor, nemarginita intindere a oceanelor, miscarea circulara a stelelor, dar trec pe langa ei insisi fara sa se minuneze deloc.

Sf. Vasile cel Mare: ”Omul pasnic se cunoaste din belsugul bucuriei, cel invidios insa se vadeste din fata zbarcita si plina de manie

Sigmund Freud: ”Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu îmi e superior prin ceva. De aceea încerc să învăț câte ceva pe lângă fiecare.” ***„Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei.” ***„Omul – un sclav umil la trei stăpâni.” *** ”Omul fericit este acela care stapaneste si munca, si dragostea.”*** „Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei.” *** „Omul – un sclav umil la trei stăpâni.”

Simion Bărnuțiu: "Omul cosmopolit se poate face ușor un om fără caracter.” 

Sinclair Lewis (7 februarie 1885 - 1951): ”Mai ales două #jigniri le suportă #greu omul: aceea că nu are simțul #umorului și că nu a avut #niciodată #necazuri.”

Somerset Maugham (1874 - 16 decembrie 1965): ”Îndrăznesc să afirm că un om #învață mai mult din propriile greșeli decât din lucrurile bune pe care le face la sfatul altora.”

Soren Kierkegaard (5 mai 1813 - 1855): "Măreția omului nu constă în faptul că e într-un fel sau altul, măreția lui constă în a fi el însuși, lucru pe care fiecare îl poate împlini dacă vrea.”

Sorin Cerin: "Omul nu posedă voința în această Iluzie a Vieții fiindcă s-a înstrăinat de propria sa amintire de sine.” *** ”Omul nu face nimic altceva decat sa se identifice pe sine cu toate implinirile si neimplinirile sale, cu toate bunele si relele sale.”

 Stanislaw Jerzy Lec: "Oameni, nu fiţi modeşti! Nu vă prefaceţi a fi lei!” ***"Într-un război de idei, mor de obicei oameni.

Stanisław Lem: "Pentru a tortura un om trebuie să îi cunoști plăcerile.” 

Ștefan Caraman: "Oamenii sunt ca oglinzile. Te așezi lângă unii și te vezi urât. Lângă alții te vezi prost. Iar lângă alții te vezi neclar și nu știi ce să crezi. Iar asta îți creaza nesfârșite păreri de rău. Uneori însă, rar, foarte rar, sunt oameni lângă care te vezi nu neapărat frumos , nu neapărat ideal, ci doar întreg, sau complet sau pur si simplu într-un mod pe care îl găsești acceptabil. Nu e nevoie să îi cauti, ei apar dintr-o dată din mulțimea mută, trebuie doar să fii atent și dacă e posibil, să ți-i apropii."

Stelian Tanase: ”Omul este, in esenta, suma infrangerilor pe care le-a suferit. Priveste-i cicatricile sa afli micul lui adevar”

Steluta Manda: "Dacă nu știați, hai că vă spun eu! Nu există oameni superiori, implicit, inferiori. Există doar oameni civilizați, dar și unii barbari, inteligenți și sărăcuți cu duhul, oameni de cuvânt și mincinoși, educați și mitocani, oameni buni și oameni răi etc. Așadar, renunțați la aerele de superioritate( cei care le au) ... Nu exista om superior!" ***"Când vad ce comportament, ce caracter au anumite persoane, înțeleg de ce unii oameni iubesc mai mult animalele! Cu toate acestea inima mea alege să iubească oamenii mai presus de orice există pe pământ." 

Sully Prudhomme (1839 - 6 septembrie 1907): "Sa nu crezi, prietene, ca omul ar putea suporta atâta fericire cât îsi doreste el.”

Sylvia Plath (1932 - 11 februarie 1963): "Omul e dator să lupte toată viața ca să o mențină vie.”

Syrus: „Cel mai pretios sfetnic al omului este timpul.”

Teodor Dume: "Scriitorii sunt oameni, însă puţini ştiu că şi ei trăiesc prin oameni, ca şi Dumnezeu.” 

Thomas Edison: „Numai omul e in stare sa faca imposibilul.”

Thomas Hobbes: „Oamenii se împart în două categorii: cei visători, care aruncă monede în apă și cei realiști, care le scot din apă.” 

Thomas Jefferson: "Când oamenii se tem de guvern este tiranie, când guvernul se teme de oameni este libertate.” 

Thomas J. Watson: "Marile realizări ale omeniri au rezultat din transmiterea ideilor și a entuziasmului.” 

Tincuta Sava Borsan: ”Nu mă mai căutați printre oameni" 

Tindarus: „Omul este visul unei umbre.”

Tudor Arghezi: ”Nefericirea oamenilor vine din ușurința cu care se lasă păcăliți.” 

Tudor Musatescu: „Cea mai scumpa bijuterie a omului e mana lui de aur.” 

Theodore Roosevelt: ”Oamenii adevarati gasesc bucurii in toate lucrurile. ”

U. Emerson: „Omul este ceea ce gandeste el in decursul zilei.” 

V. Banaru: „Puterea Omului e in binele facut.” ***„Viaţa omului, dacă-i viaţă, iar omu-i om, doar din eforturi se compune.” 

V. Belinski: „E sărac şi ruinat acel care, purtând chip de om, e străin de tot ce-i omenesc.” 

 Valeriu Butulescu: "Unii oameni trebuie împinşi spre idealuri.**"Unii oameni, asemenea arborilor, pot să ucidă numai în cădere.***"Avem mulţi oameni inteligenţi, dar puţini oameni cu caracter. Acest paradox explică drama perpetuă a României, indiferent de regimul ei politic.***"E mai uşor să faci copii, decât oameni.” 

Vasile Bogrea: ”In oceanul vietii, oamenii sunt ca niste luntre-si atatea fara carmaci. Adevaratele personalitati sunt insa, nu barci, ci insule, pe care valurile marii le bat, dar nu le ineaca.”

Vasile Ghica: "Judecă indivizi, nu categorii de oameni! 

Vauvenargues: „Oamenii mari intreprind lucruri importante tocmai pentru ca sunt importante, iar nebunii pentru ca le cred usoare.”

Victor Deleu:” Lipsită de Cunoașterea integrată, civilizația noastră totdeauna și-a tratat oamenii ca robi fizici, material de consum, distracție, detaliu al mașinii economice. Omul e trup. Dar, iată, Științele vedice ne aduc alt concept. Omul e duh etern, iar trupul o formă temporară pentru a dezvolta duhul, mintea, capacitățile de a fi ...nu parte materială, ci un întreg mai mic, din un întreg mai mare, din cel mai mare întreg, Universul. Și aici, cunoașterea integrată răspândită prin triade-fractal, unități cognitive formate din perechi de cuvinte contradictorii și complementare, e de apreciat.”

Victor Eftimiu: „M-am săturat de lichele, dați-mi o canalie!”

Victor Hugo: „Fiecare copil pe care-l instruim este un om pe care-l câștigăm.” ***"Sunt clipe de nedefinit, acelea in care doua suflete isi vorbesc intr-o limba ce nu poate fi inteleasa decat de ele, cand tace tot ce-i omenesc, iar ele se unesc tainic pentru viata acestei lumi.”***„Omul nu este un cerc cu un singur centru; este o elipsă cu două focare. Faptele sunt unul, ideile celălalt.”***„Neprevazutul, acel arogant nu stiu ce, in mainile caruia omul este o jucarie.” ***„E o nenorocire pentru om sa lase in urma lui o pata de intuneric care-i seamana.” *** ”Omul nu e facut ca sa se tarasca in noroi, ci ca sa-si deschida aripile.”

Victor Martin: "Prostul degeaba se înconjoară de oameni deştepţi.”***"Nu există oameni lipsiţi de cultură; există oameni care şi-au primit pământul înapoi.”***"Există oameni care cred că nu mai există oameni.” ***"Politica se face de oameni bogaţi şi oameni inteligenţi; nu invers.” ***"O ţară cu oameni bogaţi este o ţară cu tot atâţia oameni săraci în minus.” 

Victor Rechiţian: "Sunt oameni care se ignoră pe sine, susţinând că iubesc pe alţii.” 

Viktor Frankl: "Omul nu este, așa cum ar dori să ne facă să credem teoriile motivaționale predominante, preocupat în esență de împlinirea nevoilor sale și de satisfacerea impulsurilor și instinctelor, pentru a menține astfel, și a restabili, homeostazia, adică echilibrul interior. Omul este mai degrabă-prin virtutea transcendenței de sine a realității umane-preocupat în esență de depășirea de sine, fie spre un sens pe care să-l împlinească, fie spre o altă ființă pe care să o întâlnească și pe care să o iubească!"

Violetta Petre: "N-am crezut, că ''omul negru'' dintr-un joc nevinovat, ne va-ngrădi libertatea...

Violeta Vasian: "Mulți dintre noi vor lăsa lumea asta fără sa fi înfăptuit nici măcar un act de curaj, dar se vor putea lăuda ca au executat toate ordinele și lins toate curxrile.

Viorel Boldis: ”De ce sîntem nefericiţi/ Dă-i omului o scară/ şi el va urca,/ nu va coborî./ Dă-i omului o cheie/ şi el va închide,/ nu va deschide./ Dă-i omului fericit/ un vecin la fel de fericit/ -n el va creşte invidia./ Dă-i omului o ţară/ şi el va vrea/ un imperiu./ Dă-i omului un milion/ şi primul lui gând va fi cum să-l facă pe al doilea./ Dă-i omului pace/ şi el se va înarma/ca să-şi apere pacea.Dă-i omului ziua de azi/ şi el se va consuma/ pentru ce a fost ieri şi / pentru ce va fi mâine./ Dă-i omului o viaţă/ şi el o va muri.”

Virgil Carianopol: ”Am dat cu trandafiri în oameni,/Dar unii fiind de soare goi,/ Oprindu-și florile luminii/ Mi-au întors spinii  inapoi.”

Vissarion Belinsky: ”Oamenii mor ca să poată trăi omenirea.” 

Vladimir Potlog: "N-am încredere în oameni, dar am nevoie de ei. ***"Nu-mi este rușine că sunt invalid, mi-e rușine că sunt om. 

Voltaire: „Deplâng omul copleşit de povara timpului său liber.” 

 W. Hazliu: „Omul este singurul animal care râde şi plânge, fiindcă este singurul izbit de deosebirea dintre ceea ce suntem şi ceea ce s-ar cuveni să fim.”

Walter Scott (15 august 1771 - 1832): ”Ora a sosit, dar omule, tu, înca nu...”

William Ellery Channing: "Fiecare ființă umană tinde să aibă propriul său caracter; să fie ceea ce alții nu sunt și să facă ceea ce alții nu pot face.”

William Faulkner: „Pentru mine, omul e întotdeauna învingător, chiar dacă-i grav rănit, muribund.” 

William Hazlitt: "Omul este un animal al aparențelor, niciodată nu este mai mult el însuși decât când joacă un rol. ***"Omul este singurul animal care râde și plânge, fiindcă este singurul izbit de deosebirea dintre ceea ce suntem și ceea ce s-ar cuveni să fim.” 

William Penn: ”Omul modern a învăţat să zboare ca o pasăre şi să înnoate ca un peşte; nu-i mai rămâne decât să înveţe și să trăiască precum...un om.”

William Wordsworth (7 aprilie 1770 - 1850): "Cea mai frumoasă parte a vieții omului sunt măruntele sale fapte uitate de dragoste și bunătate.

Winston Churchill: ”Oamenii normali nu stiu ca totul este posibil.”

Yogaesoteric: "Trăim în societăți ale obedienței: nu mai gândiți, nu mai judecați, doar supuneți-vă, sistemul gândește, judecă și decide pentru voi! Omul rupt de la sol este un mutant. Este produsul tehnicii, al instrumentației și al virtualului. O invenție a sistemului. Nu l-a întâlnit nimeni, nu există nicăieri, ci doar în mintea lui Jean-Jacques Rousseau și a emulilor săi, și dacă s-ar fi născut așa cum se reclamă și afirmă, nu ar supraviețui – nu aparține nimănui, este dezlegat de orice și de toți, fără pământ, fără familie și fără rădăcini. Este persoana ajunsă la capăt de cursă în realitatea sordidă a programării sale înspre marfă și a realizării fantasmelor „trans” – trans-umanism, trans-sexual, trans-frontieră, om fără niciun sex, fără nicio rasă, fără niciun pământ, om ce aparține doar propriei sale alegeri, care se vrea Dumnezeu și care este pregătit să nu fie nimic. Căci venirea lui îl face să dispară. El este totul; adică nu este nimic. Are nevoie de atât de multă siguranță, protecție, încadrare, încât dispare în momentul apariției! Niciodată nu a fost mai proclamată, mai celebrată persoana, niciodată nu au fost mai puțini oameni capabili să stea drepți și să spună „nu”! Ieșit din toate determinările, din toate moștenirile, fără trecut și fără memorie, omul nu mai este legat de nimic. Asta crede el. Are motive bune să o creadă: i se strigă de peste tot că e liber, e obligat să fie liber! Dar bineînțeles este necesar ca această libertate să permită funcționarea societății, în liniște, fără ciocniri și frământări. Așa încât instrumentată, protezată, protejată, și chiar mărită, persoana este cu totul redusă la supunere față de semnele ce i se dau dinspre o lume pe care nu o mai trăiește decât la gradul doi. Șoseaua, orașul, aeroportul, hipermarketul, metroul, biroul, schiul, expoziția de la muzeu și toate locurile și spațiile de zi cu zi, toate sunt susținute de semnele care le spun întrebuințarea, legătura cu persoana și forma. În numele toleranței zero nu se mai pune problema de a lăsa fiecare persoană să aprecieze o situație, niște capacități ale sale, să decidă ce să facă analizând elemente ale realului. Nu mai avem cu toate acestea decât legături de gradul doi printr-o pădure de semne care înlocuiesc simbolurile de odinioară. Trăim în societăți ale obedienței pe care represiunea rutieră le reprezintă și le pregătește în același timp – nu mai gândiți, nu mai judecați, doar supuneți-vă, sistemul gândește, judecă și decide pentru voi! Obediența este calea către conformitate. Și, fără îndoială, niciodată societățile noastre nu au fost mai conforme, mai consensuale, mai uniforme decât sub elogiul diversității – adică nu mai e loc pentru disidenți, pentru cei care gândesc împotrivă și pentru libertatea naturală a conştiinţei. Nu mai există contra, nu mai există decât rău – nu mai este vorba despre opozanți sau de contradicții, ci doar despre delincvenți, criminali, teroriști, care e necesar să fie reduși la tăcere. Și întregul arsenal de legi care interzic libertatea de expresie, care fac din opinie un delict – !!!! – se străduiește în acest sens; și toată forța statului se abate asupra celui ce gândește altfel, care se gândește în altă parte, fie că e vorba de teoria de gen, de dreptul la avort sau de obligația impusă ca ambii părinți să lucreze și chiar să-și împartă concediul parental – pentru a fi liberi, desigur! Societatea individului, așa cum o descrie Marcel Gauchet, este societatea intereselor, ceea ce înseamnă că este societatea obedienței. Nimeni nu mai poate modifica nimic; fiindcă acesta este sistemul! Și iată cum, chiar în numele libertății, societățile noastre acceptă uluitoare dependențe și uimitoare supuneri. Fiindcă acesta este sistemul! Sisteme de orice natură, universale și permanente proteze, ce permit persoanelor să funcționeze unele lângă altele, care își asumă relațiile lor și, din ce în ce mai mult, satisfacția lor. Sisteme a căror putere se hrănește din consimțământ, din facil, din invizibila și permanenta penetrare a vieții. Sisteme care formatează gândirea, care paralizează judecata și fabrică consimțământ automat față de toate puterile. Societatea obedienței se caracterizează prin deplasarea puterii la nivelul secund, ce provoacă deopotrivă delăsarea celor care nu mai au în fața lor o putere cu care să vorbească, la care să se adreseze, căreia să i se opună și angoasa surdă a celor care simt corect că puterea ce se face invizibilă este de necuprins și nu încetează a se întări. Este societatea sistemului, cea a instrumentației, a semnalelor, a radarelor și a camerelor de supraveghere, este societatea delictului de opinie, și mai este societatea comandamentului permanent. Puterea nu a dispărut, ci s-a reciclat. Puterea nu mai este sus, la vârful turnului, înălțată pe propriul piedestal, și nu mai vedem niciun Colleone care își îmblânzește calul într-o piață din inima Veneției. Puterea este instrumentală, este mentală, ea fasonează conştiinţe și comportamente. Puterea este peste tot, și este nevoie să fie peste tot pentru ca persoanele dezacordate, izolate să evite conflictele. Puterea este peste tot, pentru că obediența înlocuiește cultura și scutește de unitate; așteptăm de la radare ceea ce nu mai așteptăm de la cetățenie. Virtualul construiește o lume instrumentată, în care nu mai sunt decât relații secunde, prin intermediul semnalizării, al instrumentării sau numericului. El suspendă sensul moral și conștiința liberă. El organizează izolarea și sărăcirea senzorială; o mutilare a umanității. În această privință, desprinderea de pământ este o ruptură antropologică, un suicid colectiv. O lume instrumentată, redusă la semnele care vorbesc în locul ei, este o lume fără libertate, care face totul posibil. Iar jocurile video cele mai apreciate de adolescenți, și nu doar de ei, o spun: când totul este posibil, oroarea este posibilă. Câți dușmani v-ați omorât azi, știți asta?”

Zdenka Hersak: "Dacă îi iertăm mereu pe aceiaşi oameni, ei nu învaţă unde greşesc.”

Zenovia Priboi: ”In fiecare dintre noi se mai întâmplă câte-o dramă,/ mai moare-un vis neîmplinit, c-un scâncet slab, neluat în seamă!/ Se sinucide o speranță sătulă de-atâtea iluzii,/ mai piere câte-un gând frumos, deconectat de la perfuzii!/ În fiecare dintre noi stă un copil la geam plângând,/ suntem atât de ocupați, îi mai zâmbim din când în când/ și câte-o lacrimă-i mai ștergem de pe obrazu-ndurerat,/ dar conștiința ne e pură... o ducem des la curățat.../ În fiecare dintre noi se duce un război tacit.../ Se duce-n taină, fiecare... declară că e fericit/ sau mulțumit măcar, ce rost ar avea să se lamenteze,/ când sufletul toți și-l ascund, de ce pe tavă să-l așeze?"

 Zorica Krznar Blagec: "Nu există timpuri rele, doar oameni răi.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu